Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stocks & Crypto

Featured Replies

• Replies 1.5k
  • Views 120.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Posted Images

Zabavno ali fake. Dobar mu je fen sa kablom koji se napaja Teslinim bežičnim prenosom struje.

bukvalno vidjam ovo svaki dan

Sta se ovo desava sa zlatom?

image.png

Edited by Shan Jan

• Author

Malo sam prosirila listu etfs (ne drzati dugo)

Al fino mi do sada in and out, ne zalim se. Pitam besplatan claude da izabere i sta da kupim i sta da prodam.

Screenshot_2026-04-29-12-07-22-90_6c592fab7a9ab085e8008d5e3de359f1_copy_540x1188.jpg

Screenshot_2026-04-29-12-07-32-78_copy_540x1188.jpg

5 hours ago, Shan Jan said:

Sta se ovo desava sa zlatom?

image.png

Koliko sam ukačio (žuto) zlato i crno zlato su negativno korelirani,bar u ovom Hormuz periodu. Tramp kaže 'pregovaramo', nafta padne, zlato ripi. Tranp kaže 'uništićemo ih', zlato padne, nafta skoči. I tako flip na svakih 12-72h.

• Author

Zaboravih UVIX! 🤦🏼‍♀️

sad je dobar za uzeti... Ja ga vrtim ko tesline. Cim padne VIX na oko 18, uzimam UVIX i prodajem kad predje 21.

Zlato, po meni dva razloga pada:

Zbog krize siromasnije drzave prodaju zlato da bi pokrile gubitke zbog nafte i gasa.

FED se malo mesa da bi $ ostao ono sto jeste.

• Author

Srebro ce biti hit, dobro ste me podsetili.

Imam tri tužne priče. Kad sam tek počinjao, kupio iz zezanja Digital Ocean, to sam već pričao, kako je otišlo na +800 za tih 10 komada i kako sam bez razloga čekao narednu godinu iako sam mogao da prodam i platim 0 poreza. Samo 10 komada za nekih 40$ ne sećam se više. Osim toga kad je Intel krenuo da pada, razmišljam koliko duboko mogu da padnu i krenem da kupujem povremeno. Na kraju sam bio na oko 40$ za 35 komada, ne sećam se. Uglavnom to su bile dve užasne kupovine, u neko vreme one mini krize 2023 su bile zajedno lagano blizu soma evra u minusu. Kad je krenula ta kriza kupim Taiwan Semi 15 komada za 75$, isto razmišljanje koliko nismo mogu da padnu.

U međuvremenu pre jedno dve tri godine sam otvorio račun na drugom mestu, ali ja lično. Pokušao sam u par navrata da prebacimo sve investicije sa jednog računa na drugi. Prvi put je falio ženin potpis, jer je prvi bio zajednički. Drugi put su rekli ne može prenos ako vlasnik računa nije isti. Nešto sam prodao pa ponovo kupio, ali je taj stari bio gomila kostura u ormaru koje nisam hteo da prodam u minusu.

Početak 2024, TSM malo živnuo, tu sam već bio u fazonu za mene su pasivni fondovi, jer je ovo full time job. Prodam sve za 125$, to mi je bila mislim prva ili druga prodaja, hteo sam da vidim neki uspeh. Krenuo sam 2022 kad je bila užasna godina.

Decembar 2025, konačno došlo vreme da gasim ovaj prvi račun. Prodam Intel kad se malo oporavio, prodao za blagi minus. Digital Ocean se malo oporavio, prodat za mali dobitak od 20%. Na taj iznos nebitno.

TSM sam prvi zažalio. Odmah po prodaji je podivljao. Umalo nakon Trumpovog prvog luđenja nisam opet uskočio, ali nisam bio raspoložen više za individualne akcije. Skoro je prešao 400$. Propušten dobitak od oko 4500$.

Digital ocean za tri meseca nakon tri godine kilavljenja: +200%. Defakto gubitak 1000$.

Intel nakon tri godine kilavljenja za tri meseca +150%. Defakto gubitak oko 2000$.

Ne bunim se mnogo, ovo divljanje poslednjih nedelja je i meni kao i sve ostale podiglo i ne razmišljam mnogo ni o čemu. Ipak, ne znam da li je ovo neki znak u životu.

Lekcije:

• Buy and hold je najisplativija varijanta

• To ako je kupljeno po bilo kom osnovu koji nije "imam osećaj"

• Ako je spekulacija onda je svaki dan rizik da ode gore ili dole i zašto nisam prodao juče

• Ipak, ako se veruje u firmu, buy and hold

• Jeftine akcije su jeftine s razlogom

• Psihologija može da napravi bubble od bilo čega. Juriti to i predviđati je lutrija.

Sve u svemu 7500 manje. Doduše platio bih 27% poreza na kapitalnu dobit da sam držao do danas u prodao.

A da, lekcija koja se i ovde potvrdila, a koja je već istorijski utvrđena:

• Najveća dobit dolazi iz malog broja ekstremno uspešnih investicija. Bolje da neke i gube pare nego da se ispusti veliki profit

On 23. 4. 2026. at 23:18, jezovuk said:

Ovaj RF mTrader je i dalje dosta skuplji od IBKR, jer 0.5% custody godišnje.

Evo nađoh i SEPA tarifnik RF (premium/special tarifa):

Slanje:

SWIFT 0.6%

SEPA 0.5%

Prijem:

SWIFT 0.2%

SEPA 0.15%

Prebili rebra. Zar nije trebalo ovo da se svede na par eur po transakciji?!

na 500k jura to je mnogo...

Intesa sepa slanje 0.08%

50% popusta ako se ide preko mbankinga

Još 50% za magnifica klijente

Dakle, magnifica preko mob 0.02%, obični preko mob 0.04%

6-12-25x jeftinije od RF

Juče otvorih devizni u Intesi )

jos kad bi pustali transfer ka ibkr, ihaj

Intesa daje. I RF. Samo traže dokumentaciju neku bezveznu. Pisano je i ovde i po Redditu. Ja prebacivao već sa RF, a planiram uskoro i preko Intese.

Erste npr ne dozvoljava (vade se na nbs propis, a zapravo štite svoj brokerski biznis).

Edited by jezovuk