Lo Zingaro Posted January 31, 2018 Share Posted January 31, 2018 Da privedemo kraju pricu o Liguriji. Levanto. Standardno izmedju La Specije i Djenove, izlazak sa autoputa istoimen. Samo mesto po sebi nije nista posebno u odnosu na prethodno pomenuta ali daleko od toga da je bezveze. Ono sto je bitno je velika plaza i povezanost sa Bonasolom. Radi se naime o bivsoj zeleznickoj trasi (uska predratna zeleznica) koja je bila zapustena decenijama a sada sredjena za pesake i bicikliste. Vredi svaku kapljicu znoja jer je na stenama tik uz more sa pogledom iz snova povremeno prekinutim tunelima. Na svako malo moze se sici sa staze u neku pustu uvalicu sa cistim morem i skrivenim mini plazama koje nisu pune ni u sezoni. Velika plaza se prostire na na max kilometar i radi se o klasicnoj italijanskoj plazi sa lezaljkama i suncobranimasa sitnim sljunkom i peskom. Na kraju desne strane plaze, gledajuci ka moru, ulazi se u prvi od serije tunela. Nakon drugog ili treceg tunela (ne secam se vise dobro) imas malu uvalicu s mojom omiljenom plazom na tom potezu. Nije bas pusta ali nije nikad ni toliki krkljanac ali voda i ambijent su stvarno prekrasni. Tu obicno idemo do samog kraja kupacke sezone (nekad i pocetkom novembra). Ona izgleda ovako Imas jos slicnih uvala nastavljajuci dalje prema Bonasoli. Za Bonasolu vazi isto sto sam na pocetku napisao za Levanto s tim sto je gradska plaza malo kraca. Naravno moze se ovo uraditi i obratno, parkirajuci u Bonasoli a onda pesaka ka Levantu. Na Velikoj plazi u Levantu nekih 100ak metara pre tunela se nalazi jedini restoran/picerija na samoj plazi i idealno je za veceru na izmaku dana. Odatle sam slikao onog ribara s pocetka fotoreportaze. Link to comment
halloween Posted April 14, 2018 Share Posted April 14, 2018 (edited) Konačno sam danas bila u Sakri San Mikele. Posetioci su gotovo svi Italijani i nešto malo Francuza, nije gužva jer od Torina treba promeniti voz+ kombi, ako ne idete kolima. O tome ne treba ni razmišljati, poseta Sakri je obaveza svakog italofila. Tokom obilaska sam izgubila šal i dok sam ga pronašla dva puta sam se popela i jednom sišla uz Stepenište mrtvih. Moji gresi su okajani. 😁 http://www.sacradisanmichele.com/en/ Edited April 14, 2018 by halloween Link to comment
halloween Posted April 15, 2018 Share Posted April 15, 2018 (edited) Danas u Egipatskom muzeju. Ne znam da li je prikladnije ovde ili na Udaj se više! Ima jedno mesto na koje ću sutra da odem opet, a to je Nacionalni muzej filma u Mole Antonelijana. Nije klasičan muzej i nigde nisam videla da posetioci muzeja uživaju više nego u baš na ovom mestu, uključujući i mene. Edited April 15, 2018 by halloween Link to comment
halloween Posted April 20, 2018 Share Posted April 20, 2018 (edited) U sklopu Univerziteta u Torinu.... Castello del Valentino, dvorac pod zaštitom UNESKO, u kome je smešten Arhitektonski fakultet Politehničkog univerziteta u Torinu. Muzej humane anatomije "Luiđi Rolando" Muzej kriminološke antropologije "Čezare Lombrozo" Profesor Lombrozo je utemeljivač kriminologije kao nauke, pozitivista i tvorac teorije o urođenom zločincu. Glave osuđenika koji su umrli u zatvoru, a ispod svakog piše za koje delo je osuđen. Ovaj ispod je ubio suprugu. Nož skriven u raspeću, rad osuđenika. Muzej voća, u sklopu stanice za agrotehničku hemiju. Čini mi se da su u ovom kraju Italije opsednuti voćem, a posebno jabukama i da su vrlo inovativni na tom polju. Kad sam odlazila, dve promoterke su delile novu sortu jabuka Marlene (podvarijetet breburn), vrlo ukusna. Uspomenu sam smazala tek po dolasku u Beograd. Edited April 20, 2018 by halloween Link to comment
halloween Posted April 20, 2018 Share Posted April 20, 2018 Muzej automobila. Prvi Fijat Cisitalia 202, 1948. "Kotrljajuća skulptura" Le Korbizijeov minimalistički automobil od drveta, Link to comment
halloween Posted April 20, 2018 Share Posted April 20, 2018 (edited) Impresije iz Sakre San Mikele. Pogled na dolinu Suza, ali i na Alpe sa druge strane. Veličanstveni Alpi kao kontrast padskoj niziji i njihova lepota su utisci sa putovanja koji su svojim intenzitetom nadjačali impresije nad onim što su stvorili ljudi. Portal Zodijaka, na vrhu stepeništa smrti. Veliko jezero u Aviljani Edited April 20, 2018 by halloween Link to comment
halloween Posted April 20, 2018 Share Posted April 20, 2018 (edited) Kraljevski muzeji u Torinu. Kupola Crkve San Lorenco, u kojoj se čuva i kopija Torinskog pokrova u prirodnoj veličini. Piazza Castello Armeria Reale Oklop sa motivima sunca Bronzana svinjska glava, koja se stavljala na trup broda sa ciljem da onemogući neprijateljskom brodu da se približi i ošteti trup, pronađena u đenovljanskoj luci 1597. Bitka za Beograd i Bitka za Petrovaradin, dela Jan van Huchtenburga(1647-1733) Rembrant, Starac koji spava. Makazasto stepenište, optička iluzija. Edited April 20, 2018 by halloween Link to comment
halloween Posted April 20, 2018 Share Posted April 20, 2018 (edited) Galerija Subalpina Galerija Umberto I Edited April 20, 2018 by halloween Link to comment
halloween Posted April 20, 2018 Share Posted April 20, 2018 (edited) Da dodam da se netrpeljivost između južnjaka i severnjaka vidi i kroz imena kojima jedni druge krštavaju- južnjaci severnjake i polentoni(bednici koji nemaju hleba nego samo palentu), a severnjaci južnjake i terroni (seljačine).Kuća Feta di polenta. Edited April 20, 2018 by halloween Link to comment
halloween Posted April 20, 2018 Share Posted April 20, 2018 Istinsko remek delo Mole Antonelijana. Nacionalni muzej filma, uživanje za sve uzraste. Pogled sa vrha zgrade, do koga se dolazi panoramskim liftom. Link to comment
halloween Posted April 20, 2018 Share Posted April 20, 2018 (edited) Kafe Torino Edited April 20, 2018 by halloween Link to comment
halloween Posted April 20, 2018 Share Posted April 20, 2018 (edited) Egipatski muzej Dvorana kraljeva Ramzes II Egipatska knjiga mrtvih Venaria Reale, kraljevska rezidencija. Dugo godina stajala zapuštena, kao skladište, a onda obnovljena i sada je pod tzaštitom UNESCO. Galerija Grande Kavez za ptice Stolica 18. vek Edited April 20, 2018 by halloween Link to comment
gervasius twinkleminkleson Posted May 27, 2018 Share Posted May 27, 2018 Ima neko neke preporuka za Bergamo? Biznis trip početkom juna, sa 2 dana za slobodne aktivnosti. Pretpostavljam da ćemo skoknuti do Milana jedan dan, nadao sam se da će moći i Como ali to se čini manje realnim... Link to comment
Recommended Posts