ToniAdams Posted December 7, 2017 Share Posted December 7, 2017 Kako si ti jedan ogavan japi Link to comment
halloween Posted December 11, 2017 Share Posted December 11, 2017 Buongiorno care ragazze e ragazzi! Ecolli le impressioni indimenticabilli nel' siluetta della Madunina! Poznati panceroti Luini mogu da se kupe tokom cele godine, te nećemo o njima, već o vašaru koji se održava počev od 7.12. pa do prve nedelje koja sledi. Tradicionalni vašar u Milanu, Oh bej, oh bej! u čast sv. Ambrozija, zaštitnika Milana, na štandovima oko zamka Sforcesko. Uglavnom, liči na sve ostale vašare, samo što su prodavci 99,99% Italijani, sa domaćim proizvodima i ručnim radom, te raznim drangulijama. Sa svakog štanda različita muzika u stilu Tota Cotugna i Raphaele Care. Ima čak i bubnjar koji sedi i udara palicama o podlogu, prateći ritam muzike sa matrice. Uživeo se kao da drži koncert pred 30.000 ljudi. Izgleda kao da se ceo Milano pomešao sa turistima, ne samo zbog 7.12. nego i zbog 8.12. koji je i državni verski praznik- Imakulata (Bezgrešno začeće). Link to comment
Lo Zingaro Posted December 11, 2017 Share Posted December 11, 2017 Evo nas opet u Cinque Terre, preostala 2 mesta. Vernazza Novih 10ak minuta vozom od Corniglie ili nekih 20ak od La Specija ako se podeli na dva dana kao sto sam preporucio. Stanica standardno u srcu mesta i spustanje pesice do mora. Ovde moram priznai da je prilaz autom prilicno sugestivan i moze da vredi truda i zajebancije s parkingom zbog pogleda s brda ne samo na samo mesto mesto vec i okolinu prekrivenu vinogradima. Ne samo oko Vernace vec i oko ostalih mesta postoje ti viseci nedostupni vinogradi od kojih se pravi lokalno vino Sciacchetrà. Bello vino passito, vise za dezert ili starije sireve. Neka mesta su toliko nepristupacna da su morali da konstruisu monosinu preko koje se spusta i vraca improvizovani vozic s malim motorom. Za ljubitelje trekinga postoje mnoge staze i mogu se lako naci internetu organizovane ture. Samo mesto Vernazza je slicno prethodnim i potrebno je slicno vreme za obilazak. Kad se dodje do obala moguce je kupanja odmah na plazici s camcima ali postoji odmah iza grebena levo malo veca plaza. Link to comment
Lo Zingaro Posted December 11, 2017 Share Posted December 11, 2017 @halloween Odlicna reportaza. Ja na "Oh Bej Oh Bej" ne idem godinama jer se obicno smrznem a i bankarele su uvek manje vise iste. Ali ko nije bio vredi posete. Link to comment
Lo Zingaro Posted December 11, 2017 Share Posted December 11, 2017 I da privedemo kraju Cinque Terre. Monterosso al Mare, poslednja u nizu i ujedno jedina sa malo ozbiljnijom plazom. Malo se razlikuje od ostalih ne samo zbog velike plaze vec i same konfiguracije terena (nema strma brda za ledjima). Stanica se nalazi na samo desnom kraju obale (gledajuci more) i taj deo je malo noviji sa hotelima i restoranima i meni ima manji smek od svojih prethodnika mada je daleko od toga da bude odbojno. Odmah na 50m od perona se dodje do prve, velike plaze. Setajuci uz plazu, dodje se novih stena kroz koje postoji pesacki tunel ili mala staza odozgo da bi se stiglo do starijeg dela grada i ujedno do manje plaze. Stari deo mesta je zanimljiv i pun zanimljivih malih ulica i naravno krcat restoranima i kaficima. Kad se smorite i krenete nazad, znajte da vas ceka ovo Link to comment
halloween Posted December 11, 2017 Share Posted December 11, 2017 Izvinjavam se zbog upada u sred Cinque terre. Sama sam našla Oh bej, oh bej, niko ne piše o njemu, a treba podržati sve što radi lokalno stanovništvo iz okoline grada. U gradu je ludnica oko Duoma, žešća nego u Veneciji tokom karnevala. Ovo je ranojutrarnji izgled Galerije Vitorio Emanuel II. Koliko god puta da je fotografisana, ne umanjuje joj zanimljivost. raskoš i lepotu. Ceo dan bih provela uočavajući nove i nove detalje. Svarovski je okitio jelku. Bik u mozaiku poda Galerije (simbol grada Torina), mesto gde se turisti ritualno okreću na peti. Kladim se da su ovo izmislili Italijani koji vole da masno lažu turiste i izmišljaju gluposti, pa umiru od smeha kad vide da se primio fazon. Alegorija jednog od četiri slikana kontinenta, Afrike. Link to comment
halloween Posted December 12, 2017 Share Posted December 12, 2017 Il muro delle Bambole- Zid lutaka, instalacija nastala po ideji pevačice Jo Squillo, posvećena ženama žrtvama femicida, otvorena za dopunu. Uznemirujuće i tužno. Nalazi se u neposrednoj blizini impresivnih Stubova sv. Lorenca. Link to comment
halloween Posted December 12, 2017 Share Posted December 12, 2017 Psi i mačke na platnima u Pinakoteci Brera. Link to comment
halloween Posted December 12, 2017 Share Posted December 12, 2017 (edited) U nedelju, 10.12. u katedrali Duomo održana je godišnja misa u znak sećanja poginulim alpinistima i palima u ratu i miru (Caduti in guerra e in pace), zbog čega je ulaz u katedralu bio privremeno obustavljen. Sa razglasa su pozivane sekcija po sekcija, da uđu u katedralu. Pripadnike civilne zaštite sam srela još u metrou i najpre sam pomislila da se radi o lovcima jer su imali gojzerice i šešire od zelene čoje okićene peruškama, a na čelu kolone gonfaloni. Bilo je i zakačenog nojevog perja. Edited December 12, 2017 by halloween Link to comment
Lo Zingaro Posted December 12, 2017 Share Posted December 12, 2017 (edited) Ti s alpskim kapama nisu obicni alpinisti vec poseban vod planinske vojske koji se tako zove i omiljeni je medj italijanskim zivljem. Ovi s metalnim sesirima i nojevim perjem su isto tako vazan istorijski rod, bersaljeri, nastali u drzavi Pijemont jos pre jedinstva Italije. Oni su neka vrsta trcece pesadije koja je nastala pre skoro 200 godina. Poznati su i po tome sto je prva Italijanska jedinica koja je ucestvovala u nekoj medjunarodnoj koaliciji, tacnije u Krimskom ratu 1854 godine. Poznati su po tome da su imali bicikl kao pokretno sredstvo u prvom svedskom ratu a motor u drugom. Inace na svim paradama ne marsiraju vec trce. Zenin cale koji ima 82 godine i dalje ide na godisnju nacionalnu paradu ma gde bila i trci u stroju veterana. Edited December 12, 2017 by lo zingaro Link to comment
halloween Posted December 12, 2017 Share Posted December 12, 2017 (edited) @Lo Zingaro Mnogo su zanimljivi i lepi, i baš ti hvala na dodatnim informacijama. Vidim ja da je onaj gospodin sa nojevim perjem bio nervozan zbog sporosti kojom se ulazilo u Duomo. Uočila sam da je bilo raznih sekcija, čak i opatice u pelerinama, belim čarapama i belim cipelama na štiklu ( 5-6 cm), u suknjama do pola lista. One su sigurno radile kao bolničarke u kriznim situacijama. U delu grada koji omeđuju ulice Corso Venezia i Via Mozart, nalaze se dve zanimljivosti: Villa Intervenizzi, na adresi Via Cappuccini, 7, u čijem dvorištu se nalazi jato ružičastih flamingosa. Glavni mužjak izgleda vrlo dominantno, drži na oku posmatrače sa ulice i povremeno zagrakće da nam stavi do znanja da sa njim nema šale. U blizini, u Via Serbelloni 10 nalazi se Casa Sola Busca, na čijoj fasadi se pored vrata nalazi bronzano uvo, instalirano oko 1920. godine, preko koga su se portiru najavljivali gosti. Na Trgu San Fedele, ulični svirač na neobičnom elektronskom instrumentu, tereminu, na kome se svira bez direktnog kontakta svirača i instrumenta. Edited December 12, 2017 by halloween Link to comment
foto Posted December 12, 2017 Share Posted December 12, 2017 (edited) uskoro me noge vode u emiliju romanju. bicu stacioniran u ferari i bolonji. sta obici jos pride? feraru dosta dobro znam, bolonju manje, a okolinu jako slabo. lida na noru me ne zanimaju (tamo, valjda u ovo doba i nema zive duse) Edited December 12, 2017 by foto Link to comment
Lo Zingaro Posted December 12, 2017 Share Posted December 12, 2017 39 minutes ago, foto said: uskoro me noge vode u emiliju romanju. bicu stacioniran u ferari i bolonji. sta obici jos pride? feraru dosta dobro znam, bolonju manje, a okolinu jako slabo. lida na noru me ne zanimaju (tamo, valjda u ovo doba i nema zive duse) Jesi autom? Link to comment
foto Posted December 12, 2017 Share Posted December 12, 2017 (edited) autom a imam tamo i biciklo kao svi ferarezi naravno ni voz mi nije stran Edited December 12, 2017 by foto Link to comment
Tresko Posted December 13, 2017 Share Posted December 13, 2017 9 hours ago, foto said: uskoro me noge vode u emiliju romanju. bicu stacioniran u ferari i bolonji. sta obici jos pride? feraru dosta dobro znam, bolonju manje, a okolinu jako slabo. lida na noru me ne zanimaju (tamo, valjda u ovo doba i nema zive duse) Idi u Castel Maggiore blizu Bolonje, Trattoria del Gallo, jede se jako dobro, ne treba propustiti. Link to comment
Recommended Posts