Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Italija opsti topik

Featured Replies

Okej, posle Francuske (preko Beograda, kao sto je i logicno - jel da), stigoh do Italije.http://i239.photobucket.com/albums/ff54/indyPPP/_pia01.jpgB&B, Montale, PiacenzaOvaj Bed & breakfast je bio "casa mia" nekih mesec dana, na periferiji grada Piacenza (region Emilia). B&B je porodicni, gospodja Parenti (vlasnica) je fenomenalno ljubazna i usluzna, sto je u neskadu sa skromnom cenom udobnog smestaja (35 evra/dan, ukljuciv i home-made dorucak, plus madam Parenti ubaci i neki kolac, tortu, pride, cisto da se nadje i gosti ne ostanu gladni. Good old-fashioned seoski turizam). Piacenza sama po sebi nije nesto specijalno (moze sve bitno da se vidi za jedan relaksirani dan). Medjutim, nalazi se na svega sat vremena vozom od Milana. Za razliku od mojih iskustava sa zeleznicom iz Francucke, u Italiji su oni sporiji, vise kasne, ali su i cene daleko pristupacnije. Mozete se, u principu, vozati okolo koliko zelite, bez neke narocite brige da ce "puci banka". S druge strane, zastoji od po 30 ili 60 minuta nisu neuobicajeni.http://i239.photobucket.com/albums/ff54/indyPPP/_mil01.jpgSignora na biciklu ispred La Scale, MilanoMilano je, pretpostavljam, vec mnogo bolje poznat forumasima. Grad je verovatno meka za shopping u domenu mode, ne da je to od bilo kakvog znacaja za mene licno. U samom centru, tamo kod katedrale Duomo, pripremite se za brijanje na suvo sto se cena po restoranima tice. Malo pivo (koje, iz nepoznatih razloga, zovu "srednjim") kosta na jednom mestu celih 10, uobicajeno 9 evra. Ono sto kosta 6 (i sto zovu "malo") sluzi se iz naprstka (otprilike). Tako da ce osvezenje skupo da vas kosta (na srecu, neki Afrikanci kojih ima puno po centru, prodaju ohladjene boce vode za 1 evro po komadu, tako da necete presusiti).http://i239.photobucket.com/albums/ff54/indyPPP/_rom01.jpgFontana, RimAko imate samo malo vremena za Rim (kao sto je bio moj slucaj), jedino sto mogu da preporucim su oni "hop on hop off" autobusi. Ima nekoliko takvih linija koje staju na raznim mestima, pa se odlucite za neku od njih, vec prema interesovanjima. Uglavnom je, za one u kondiciji, i spremne da dobro ispesace izmedju "hop on hop off" stanica moguce videti prilicno toga u jednom danu, barem kada su u pitanju one zaista najcuvenije atrakcije. Za smestaj mogu da preporucim Best Western Universo, butik hotel u najstrozem centru, dosta prihvatljive cene i vrlo fensi opremnljenih (premda malih) soba. Recepcionist je bio toliko ljubazan da je, za vrlo kasnu veceru, nazvao svog drugara koji drzi restoran iza coska i rezervisao mi sto (sto se pokazalo kao vrlo dobra ideja - umesto da odem, umoran od puta i gladan u krevet, ili sto je jos gore da "veceram" neki od snackova iz mini-bara, uzivao sam u rizotou s plodovima mora, dobrom jeftinom belom vinu i dobro poznatim kanconama koje je na terasi pod pergolama pevao momak sa gitarom; zvuci cheesy, ali je dozivljaj nista manje).http://i239.photobucket.com/albums/ff54/indyPPP/_ctr01.jpgCa'Tron, VenetoOstatak vremena u Italiji sam uglavnom proveo u okolini Venecije, kao i u nekim drugim mestima severne i sredisne Italije (sto ce biti u sledecem postu). Ca'Tron je nekadasnji posed venecijanskog duzda Trona, a sad pripada jednoj bankarskoj fondaciji. Nalazi se u neposrednoj blizini Venecije (20-tak minuta lokalnim vozom). Mesto je ispresecano kanalima, i onim najvecim je u stvari moguce doploviti u samu Veneciju. Inace je uglavnom pokriveno poljoprivrednim zasadima, vinogradima, a tu se nalazi i arheolosko nalaziste iz rimskog perioda (gde je bas dosla ekipa arheologa da radi u vreme kad sam ja odlazio).http://i239.photobucket.com/albums/ff54/indyPPP/_ven01.jpgCekajuci Kazanovu? ;)Venecija, ah - sta reci o njoj sto nije receno (i opevano, i naslikano, i snimljeno...) Lutanje bez ikakvog cilja i bez mape, koje se redovno zavrsavalo "gubljenjem", a zatim - jednako iznenadnim - "pronalazenjem", donelo mi je najvise zadovoljstva. Ispostavilo se da, izmedju neke tacke A i tacke B, skoro nijedanput nisam prosao istim putem (cak i kad sam to zeleo). Hotel "Tre Archi" u kome sam tamo odseo, ne bih bas mogao da preporucim (ne da je nesto posebno lose u vezi istog, vec usluga jednostavno nije za preporuku). Jedna posebno zgodna stvar u vezi Venecije je sto se za neveliki novac moze veoma brzo (za svega 2 sata) doci do Rovinja katamaranom. U povratku iz Rovinja za Veneciju sam koristio autobus i mogu reci da je to mnogo losija (i daleko duza) varijanta. (O Rovinju, drugde). edit. typo

Edited by Lo Zingaro
zajednickom akcijom vraćene slike

• Replies 258
  • Views 201.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted Images

Evo da se i ja priključim ovoj veseloj temi. Godinu i po sam živio u Italiji i to baš u, ahem, Milanu, ali sam poprilično obišao sjever i centar zemlje. Italija je zaista predivno mjesto za život - ljudi, hrana :heart: , moda, gradovi, priroda, klima, sve je baš kako treba.Tamna strana Italije je birokracija i svako traženje bilo kakvog papira (recimo dozvole boravka), otvaranje računa u banci i sl. su noćna mora. Također je pakleno iskustvo pronalaženje stana - em ih malo ima, em su skupi za ono što se nudi, a to što si stranac nimalo ne pomaže.Stav prema strancima je, recimo, ambivalentan. Na njihovoj crnoj listi su prije svih Albanci i Marokanci, nekako podnose Rumunje, Ukrajince, Senegalce, kako tako i Latinoamerikance, a prema nama iz ex Yu uglavnom imaju pozitivan, iako i podcjenjivački, stav. Najveći je rivalitet s Francuzima, a prema Nijemcima imaju kombinaciju osjećaja zavisti zbog uspjeha i stava da su dosadni (slično kao mi).Meni najdraža regija je centar - Toskana i Umbrija, pa onda Alpe. Obala, ni ligurska ni jadranska, nije bog zna što, barem ono što sam vidio, iako kažu da su Sardinija, jug (Calabrija, Puglia, Basilicata) i Sicilija bitno drugačiji i ljepši. To mi je još na listi...Gradovi, i veliki i mali, su svaki priča za sebe i teško je odabrati - Rim je svakako #1, pa onda Venecija, Firenca, Siena, Perugia, Padova, Verona, pa Trst i Torino, iako za ozbiljniji posao to je ipak Milano.Zaljubljen sam u Italiju, i svake godine barem pet-šest puta odem tamo na nekoliko dana.

Tamna strana Italije je birokracija i svako traženje bilo kakvog papira (recimo dozvole boravka), otvaranje računa u banci i sl. su noćna mora. Također je pakleno iskustvo pronalaženje stana - em ih malo ima, em su skupi za ono što se nudi, a to što si stranac nimalo ne pomaže.
Ne znam da li si živeo u nekim drugim stranim zemljama osim Italije, pretpostavljam da nisi, u protivnom ne bi isticao gorecitirano kao isključivo njenu manu. U Nemačkoj je, recimo, isto tako. Baš isto.
Ne znam da li si živeo u nekim drugim stranim zemljama osim Italije, pretpostavljam da nisi, u protivnom ne bi isticao gorecitirano kao isključivo njenu manu. U Nemačkoj je, recimo, isto tako. Baš isto.
živio sam oko 3 godine u Austriji, i tamo je to bitno civiliziranije.U Milanu sam morao dolaziti do lokalne policijske stanice u 5 ujutro da bih taj dan predao zahtjev, a onda čekao narednih 4-5 mjeseci do dobivanja dozvole.

E da, još jedna stvar vrlo karakteristična za Italiju - štrajkovi. Sciopero je bila jedna od prvih talijanskih riječi koje sam naučio.Ne prođe mjesec, da ne kažem tjedan, da neki od sindikata ne organiziraju štrajk: gradski prijevoz, kontrolori leta, strojovođe, željeznička služba čišćenja, pa svako malo generalni štrajk, i tako unedogled.Zato, kad planirate putovanje u Italiju, provjerite ima li kakvih štrajkova na vidiku.

• 2 years later...

ne znam gde da postavim pitanje, znam da je ciketansko al bas me brigaelem treba da preprecim iz pravca rijeke prema trstu kroz usko parce slovenije - ne vise od 30-40kmjel zna neko foru kako ovo uraditi bez izlaska na autoput tj bez placanje vinjete slovenackei da li se ta vinjeta odnosi samo na autoputeve ili je obavezna svudamislim, ne bih imao problem da je platim da kosta koliko austrijska ili madjarska, ali 30E za pola sata voznje po sporednom putu....

Pre dve godine sam bio u Portorozu i drug koji zivi u Trstu je morao da zalepi to sranje da bi dosao po mene (preko Kopra, duz obale, dakle ne po autoputu). Koliko sam ga shvatio, obavezno je za sve puteve. Anyway, ako niko ne potvrdi ovde, zvacu ga da pitam.

ne znam gde da postavim pitanje, znam da je ciketansko al bas me brigaelem treba da preprecim iz pravca rijeke prema trstu kroz usko parce slovenije - ne vise od 30-40kmjel zna neko foru kako ovo uraditi bez izlaska na autoput tj bez placanje vinjete slovenackei da li se ta vinjeta odnosi samo na autoputeve ili je obavezna svudamislim, ne bih imao problem da je platim da kosta koliko austrijska ili madjarska, ali 30E za pola sata voznje po sporednom putu....
Iz Rijeke mozes sasvim lako da dodješ do Trsta(Italije), bitno je da slediš putokaze za Trst, i da u Sloveniji ne biraš autoput, već ideš starim putevima prema graničnom prelazu Pese(Kozina), i onda preko Basovizze dolaziš u Trst. I ne treba ti vinjeta.Generalno, pravac je: PASJAK-PODGRAD-OBROV-MATERIJA-KOZINA

Edited by Tresko

I ne treba ti vinjeta.
U pravu si. Ja sam se zeznuo. Evo, sad sam proverio sa drugom. Treba samo za autoput.

Edited by McCabe

U pravu si. Ja sam se zeznuo. Evo, sad sam proverio sa drugom. Treba samo za autoput.
nikad mi za italiju nije trebala vinjeta, a prokrstarila sam severom i toskanom svuda... samo za austriju. placas one putarine svako malo, i vozis... ili te voze, kao u mom slucaju.

Edited by PointTaken

nikad mi za italiju nije trebala vinjeta, a prokrstarila sam severom i toskanom svuda... samo za austriju. placas one putarine svako malo, i vozis... ili te voze, kao u mom slucaju.
Pa niko i ne govori o vinjeti za Italiju, jer ne postoji. Pričali smo o tome kako da se od Rijeke do Trsta dodje bez plaćanja vinjete u Sloveniji.
Iz Rijeke mozes sasvim lako da dodješ do Trsta(Italije), bitno je da slediš putokaze za Trst, i da u Sloveniji ne biraš autoput, već ideš starim putevima prema graničnom prelazu Pese(Kozina), i onda preko Basovizze dolaziš u Trst. I ne treba ti vinjeta.Generalno, pravac je: PASJAK-PODGRAD-OBROV-MATERIJA-KOZINA
bravo tigar, puno hvala!
bravo tigar, puno hvala!
Isprobao 3 puta. Upozorio bi na zmajčeke policijske provinijencije, koji baš tamo vole čučati ne bi li ipak izvukli koji euro za svoju državu. Nije dug put, pa gledaj ograničenja brzine i drži se njih.Na prijelaz Pasjak se skreće sa autoceste. Da ne bi otpičio na Rupu slučajno. Zadnji savjet, uključenje na glavnu cestu Trst - ostatak Italije (ono na koje te vode znakovi) je vrlo opasno i nepregledno. Zadnji puta sam skužio trik kako ga izbjeći (naravno, kad sam došao na rečeno križanje, samo sam ja njime prolazio isuse.gif >Murphy), ako te zanima reci. Objašnjavanje involvira skrinšutanje Google Eartha. biggrin.gif
Isprobao 3 puta. Upozorio bi na zmajčeke policijske provinijencije, koji baš tamo vole čučati ne bi li ipak izvukli koji euro za svoju državu. Nije dug put, pa gledaj ograničenja brzine i drži se njih.Na prijelaz Pasjak se skreće sa autoceste. Da ne bi otpičio na Rupu slučajno. Zadnji savjet, uključenje na glavnu cestu Trst - ostatak Italije (ono na koje te vode znakovi) je vrlo opasno i nepregledno. Zadnji puta sam skužio trik kako ga izbjeći (naravno, kad sam došao na rečeno križanje, samo sam ja njime prolazio isuse.gif >Murphy), ako te zanima reci. Objašnjavanje involvira skrinšutanje Google Eartha. biggrin.gif
A kad si bio zadnji put? U medjuvremenu se napravila obilaznica, tako da nema više raskrsnice "H", čuvene. :lol:
A kad si bio zadnji put? U medjuvremenu se napravila obilaznica, tako da nema više raskrsnice "H", čuvene. :lol:
Pa ovo proljeće, a neugodno iskustvo sa čuvenom je bilo 2008. Sad sam skrenuo oštro nalijevo na onu cesticu koja se spušta do petlje dolje, kod one kuće s desne strane. Znači zato nije bilo ne jednog auta na čuvenom H? isuse.giflaugh.gif