Jump to content
IGNORED

Mesojedi protiv vegana


borris_

Recommended Posts

On 23.1.2021. at 19:26, Lezilebovich said:

Da li postoji neko istrazivanje koliko % stanovnistva globalno misli da je ubijanje zivotinja zbog hrane lose ? 

Moj deda je regularno klao svinje i ovce, baba kokoske i apsolutno se nije radilo o poremecin ubicama i psihopatama, kao sto se ovde u vise navrata tvrdi.

samo da primetim - @JozoMujica je rekao da oni koji ubijaju zivotinje nisu ubice zivotinja, vec ili kasapi ili psihopate.

i da jos nesto primetim - on je pro-meso deo ove diskusije.

Link to comment
2 hours ago, chandra said:

 

Ma zasto je to uopste bitno? Nista ne moze da se meri sa dve krave koje zive od magije, prde magiju i jos 200 kila ribe pride. Sta zna dete sta je 200 kila...

 

Nego, on the positive side, Melanie Joy: Beyond Beliefs: A Guide to Improving Relationships and Communication for Vegans, Vegetarians, and Meat Eaters

https://www.vegan.at/shop/buch-joy-beyond-beliefs

 

Vrlo zabavno stivo, najtoplije preporucujem.

 

Jedu travu Chandra,nesto sto ljudska bica , pa cak ni vegani ne mogu da svare.Ali sta zna dete sta je bala sena ili silaza?

Dva do tri hektara kukuruza daju silazu i zrnastu hranu za 70 ovaca.Sta mislis koliko pasulja daje tri hektara i koliko gurmanske hrane mozes da spremis samo sa pasuljem i graskom?

Edited by askeladden
Link to comment
41 minutes ago, Zverilla said:
Quote

Da li postoji neko istrazivanje koliko % stanovnistva globalno misli da je ubijanje zivotinja zbog hrane lose ? 

Moj deda je regularno klao svinje i ovce, baba kokoske i apsolutno se nije radilo o poremecin ubicama i psihopatama, kao sto se ovde u vise navrata tvrdi.

 

samo da primetim - @JozoMujica je rekao da oni koji ubijaju zivotinje nisu ubice zivotinja, vec ili kasapi ili psihopate.

i da jos nesto primetim - on je pro-meso deo ove diskusije.

 

Ne nalazim originalni post, pa odgovaram ovako. Mnoge dede i babe su regularno ubijali svoje zivotinje. Medju njima je citav raspon glede kolicine prikazane empatije prema zivotinjama, od onih koje su svoje zivotinje postovali, pa i ubijali tako da se sto manje muce, do, u drugoj krajnosti, cistih sadista i psihopata koji su u cinu ubijanja nalazili zadovoljstvo. Ali to sta je bilo pre pedeset ili sto godina, ima malo veze sa onim sto imamo sada (vremena se menjaju, pre 50 godina jos uvek zene u citavoj Evropi nisu imale pravo glasa, pre 100 su crni ljudi prikazivani u zooloskim vrtovima). Klanje je danas industrijalizovano jer babe i dede bi tesko stigle da pokolju 72 milijarde zivotinja godisnje. Neko je napisao da u klanicama kod nas rade "cigani". To je svuda specifican posao za najsiromasnije slojeve i opet se klanice muce da nadju radnike, izmedju ostalog i zato sto mnogi od njih zavrsavaju sa ozbiljnim psihickim problemima i PTSD. Ima po netu opsirne dokumentacije o tome, kao i konkretnih brojeva i ispovesti radnika iz klanica.

 

Link to comment

Eno konkretnih natpisa i o robovskoj radnoj snazi na poljoprivrednim dobrima,ali suze se liju nad radnicima u klanici.Sad jos i biramo zrtve prema potrebama.

Link to comment

Stvarno ne vidim smisao u nadgornjavanju ko na etičkiji™ način dolazi do svoje hrane, kada je jasno da je masovna, industrijska proizvodnja i biljaka i životinja za ljudsku ishranu neminovna, sa svim onim šta takav proces nosi. Proizvodnja, ne gajenje ili uzgajanje.

  • +1 1
Link to comment

Meksicko dete koje je verovatno fizicki ako ne i kognitivno zaostalo zbog nedovoljne ishrane i teskog fizickog rada.Ali ono je srecno,jer zna da povrce koje tegli na ledjima ide u UK gde ce obezbediti ukusan i pre svega moralan obrok veganima koji ce tako okrepljeni da istrce na ulice i protestvuju u korist UK krava i svinja.

Kasnije ce uspesnu akciju proslaviti pojeftinim ali svakako dobrim Sovinjonom iz Afrike.Ekoloski,biodinamicki podgajeno grozdje.To sto radnici umiru od raka koze na tim vinogradima,ah sad.Da prvo resimo probleme krava ovde u UK.

aHR0cHM6Ly93d3cudHJiaW1nLmNvbS9pbWctNTQ2ZTQzNDkvdHVyYmluZS9sYS1tZXhpY28tZmFybS1sYWJvci1jaGlsZHJlbi1waG90by0xLTIwMTQxMTIwLzYwMA==.jpg

  • +1 2
  • Hvala 1
Link to comment

' Sedim tako i brinem se za prava sitne i krupne stoke u Evropi.Ali najteze mi je kad pomislim na muke vegana i kroz sta sve oni prolaze u zivotu.'

Reci podrske bezbriznog radnika iz Juzno Africkih vinograda.

unnamed.jpg

Link to comment

Kapiram da vegani nisu homogena zajednica, da ima ovakvih i onakvih u pogledu širih društvenih odnosa, kapitalizam za i protiv, za početak. kažu da iz te dileme mnogo toga nastaje.

 

Pa s tim u vezi me još više zbunjuje "guglaj" savet. Ja sam pokušao da guglam, naleteo na šumu rezultata gde prvo ne znam šta je kredibilno, a na kraju ostaje pitanje s početka, da li stvarno treba da prvih par strana bazične pretrage o veganskim dilemama uzmem zdravo za gotovo i na osnovu toga zaključim nešto o baš svakom veganu. 

 

Stvarno molba - da li je ok industrijski gajiti pa ubijati perutninu kako bismo takođe kontinuirano hranili ugroženu  životinjsku vrstu, da opstane? (pretpostavka je da vegan nije samo pitanje ličnog izbora nego čuvenog public policy gde se nešto reguliše, ako se smatra da je potrebno, je li). Šta radimo sa reprodukcijom odomaćenih vrsta nakon što svi postanemo vegani?

Link to comment
9 hours ago, Zverilla said:

samo da primetim - @JozoMujica je rekao da oni koji ubijaju zivotinje nisu ubice zivotinja, vec ili kasapi ili psihopate.

i da jos nesto primetim - on je pro-meso deo ove diskusije.

 

Da, u Lezilebovićevom slučaju, njegov deda je kasapin, dakle obavlja posao klanja i obrade mesa. Reč "kasapin" nisam upotrebio u pogrdnom značenju, već sam time označio osobu koja obavlja posao kasapina, školovanog ili samoukog.

Ovi što ubijaju iz bilo kog drugog razloga (osim naravno odbrane života) su psihopate.

I nisam ja pro-meso, nego pro-razum koga verovatno ne bi ni bilo na planeti da su naši preci nastavili da se hrane bobicama.

Link to comment

Da li je negde pisano o klasnoj komponentni veganstva :D  ? 

Da li siromašan čovek može biti vegan ? Da li prosečan čovek sa sela može biti vegan ? 

Link to comment
On 22.1.2021. at 17:45, JozoMujica said:

 

 Bullshit.

 

Ubica je čovek koji je ubio čoveka, čovek koji ubija životinju je ili kasapin ili psihopata, u zavisnosti od motiva.

ako cemo terati jezicke finese do kraja, onda da ih teramo do kraja, posto se ispostavilo da je imenovanje jedna od bitnijih tema i bitnijih problema iz pro-meso tima.

 

dakle, ti smatras da je za coveka koji ubistva zivotinju neispravno reci da je ubica zivotinje, jer je izraz ubica (kada se koristi bez dodatne kvalifikacije) rezervisan za one koji ubijaju ljude, te da se ne moze koristiti ni sa dodatnom kvalifikacijom, i konacno da su bolji izrazi kasapin ili psihopata.

 

da te citiram, to je govno od bika, jer

1. kasapin ili mesar je ime za zanimanje koja u svoj opis posla ukljucuje i ubijanje zivotinja, ali striktno govoreci neko ko je mesar moze celu karijeru da provede obradjujuci meso, bez da i jednom ubije zivotinju

2. psihopata je neodredjeni, ponajvise medijski izraz za sociopate. opet, niti iz "psihopatije" sledi ubistvo, niti iz ubistva sledi psihopatija.

 

na osnovu onoga sta je lezilebovic napisao, njegov deda nije ni jedno ni drugo, vec covek sa sela koji se ponasao po prihvacenim normama ponasanja tamo gde je ziveo i kako je ziveo. njemu sam odgovorio jer mi se ucinilo da je njegova poruka implicirala da je neko od pro-vegan forumasa ovde oznacio takvo ponasanje kao psihopatsko, sto nije tacno. a moguce je i da sam pogresno shvatio njegovu poruku, te da je on to napisao vise onako... okvirno.

Edited by Zverilla
  • +1 1
Link to comment

[mak na konac] kasapin i mesar nisu isto zanimanje. [/mak na konac mode off]

 

Quote

na osnovu onoga sta je lezilebovic napisao, njegov deda nije ni jedno ni drugo, vec covek sa sela koji se ponasao po prihvacenim normama ponasanja tamo gde je ziveo i kako je ziveo.

 

Na osnovu onog što veganci propagiraju, njegov deda jeste ubica životinja

Edited by Filozof manijak
Link to comment
13 minutes ago, JozoMujica said:

Da li vegani ubijaju komarce?

 

Odlicno pitanje!

 

Osnovno pitanje nije sta neko jede, vec zasto jede to sto jede. Odatle dolazi gomila nesporazuma, pa i taj o superiornoj "eticnost" veggie ishrane. "Eticnost" sama po sebi nije nesto sto moze (lako, uopste?) da se meri. I ako bi se merila, ne bi se merila jednodimenziono, niti bi imalo smisla govoriti o eticnosti osobe ili stila zivota, vec, naprotiv, o eticnosti postupka. Umesto da se "meri", eticnost bi trebalo da se poredi. Ali da bi se merila ili poredila, potrebno je dva postupka budu zasnovana na etici, eticki motivisana, te da osoba koja ih cini bude toga svesna, tj. da razume sta znaci etika i da prihvata odredjeni konzistentni eticki sistem. Ako imamo dva postupka od kojih je jedan zasnovan na kulturnom obrascu odredjenom biologijom, porodicom, drustvom (cime vec), a drugi na etickoj odluci, nema nikakvog smisla porediti "eticnost" to dvoje - apples & oranges. Jedno je eticki motivisano, drugo nije. Nema smisla govoriti o eticnosti lava koji jede zebru jer lav nije svestan etike, niti se njome vodi (doduse pitanje etike kod zivotinja je vrlo zivo polje interesovanja kojim se bavi jedan od najzanimljivijih biologa danas, Frans de Waal).

 

Ali u tom grmu lezi zec. Mesozderska ishrana itekako je zasnovana na etickim nacelima iako su ta nacela delimicno skrivena ispod naslaga drustvenog nasledja. Neko bi pojeo psa,  neko konja, neko bambija ili slona, neko zasticenu vrstu na ivici izumiranja, neko kita i delfina, neko coveka. A neko ne bi. I jos dalje, neko bi pojeo random psa na egzoticnom putovanju u Kini, a neko bi pojeo svog psa (u italijanskim Alpima postoji selo notorno po tome sto si tu mogao da dovedes svog ostarelog ljubimca da se od njega naprave kobasice). Neko bi pojeo random coveka, pripadnika protivnickog plemena, neko bi pojeo clana svoje porodice. Mesozderi, iako se cesto osecaju kolektivno ugrozeni od strane veggija, nikako nisu homogena grupa, naprotiv, i oni se cesto vode etickim nacelima glede zivotinja koje su spremni da ubiju ili samo pojedu. Dakle, rasprava izmedju vegana i mesozdera nije i ne moze biti rasprava izmedju dva tabora. Tabora ima mnogo mnogo vise (na veggie strani verovatno vise nego na ovoj drugoj jer se na toj strani vise razgovara o etickim temama, vise razmislja o njima, te su i odluke individualnije). Zato je i besmisleno pitanje da li vegani ubijaju komarce. Neki to rade, neki ne. Svako ima neku svoju granicu koju je povukao, meni je to ok sve dok je ta granica povucena svesno i u skladu sa sopstvenim konzistentim etickim vrednostima. (Ostavio sam link na Melaniju Joy - ona je dosta toga vrlo lepo i citko formulisala).

 

Ja (negde izmedju vegetarijanca i vegana) ubijam komarce bez milosti (ubica komaraca? kasapin komaraca? psihopata?). Isto tako buve, vaske i krpelje. Paukove izbacujem napolje (doduse u zavisnosti od vrste - neke ostavljam da zive u kuci). Mrave u prirodi ne diram. Pcele nikada.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...