jms_uk Posted December 23, 2020 Posted December 23, 2020 Just now, pbg12345 said: axa, ovo je slanje na bankovni racun (mada si to vec lepo napisao u prethodnom postu) ja sam se prebacio i mislio da pises o onoj klasicnoj wu uplati gde se novac podize sa onim brojem u posti, menjacnici.... Moze i to, ali onda ima neka provizija i dosta je losiji kurs. Evo je razlika izmedju dva nacina primanja (100 funti). Ali da, mogu da se posalju dinari (a mogu i evri). 1
InvisibleLight Posted December 28, 2020 Posted December 28, 2020 Ofanziva poreske od jutros gomila poziva, vidim postove u fb grupi
Kundera Posted December 28, 2020 Author Posted December 28, 2020 Krenuli su tvrdo, imaju samo jos 3 dana dook im ne zastare potrazivanja za 2015u.
ragasto Posted December 28, 2020 Posted December 28, 2020 5 hours ago, Kundera said: Krenuli su tvrdo, imaju samo jos 3 dana dook im ne zastare potrazivanja za 2015u. Baš to. S tim u vezi, frilenserski protest 30. decembra ispred zgrade Vlade https://www.facebook.com/events/1294669547555403/
goofs Posted December 29, 2020 Posted December 29, 2020 Nadjoh na redditu, ne znam ko je pisao ali deluje koristan info Ukratko, koliko znam o problematici: Poreska uprava fizička lica koja su imala prilive na devizni račun upućuje pozive na poresku kontrolu. Kontrolisana lica u postupku kontrole imaju prava da izvrše uvid u dokumentaciju od značaja za oporezivanje koju je PU prikupila o njima. Imaju pravo da prisustvuju poreskoj kontroli, i da učestvuju neposredno ili putem punomoćnika (advokat ili poreski savetnik). Imaju pravo da ističu sve navode koje smatraju da im idu u korist, s tim što je lažno davanje podataka u postupku poreske kontrole prekršaj (pod određenim uslovima i krivično delo). Nakon izvršene poreske kontrole inspektor sačinjava Zapisnik o izvršenoj poreskoj kontroli, na koji poreski obveznik ima pravo da istakne primedbe, nakon kojih inspektor donosi Rešenje o određivanju poreske obaveze. Poreska obaveza koju inspektor utvrđuje jeste porez na dohodak građana, doprinosi za penzijsko i invalidsko osugiranje (PIO) i doprinosi za zdravstvno osiguranje (ZDRO). Računa se tako što se od ukupnih priliva odbija 20% (normirani troškovi) i nakon toga na tako dobijenu osnovicu se primenjuju stope : 20% + 26% + 10,3% (po gornjem redosledu). Na svaki mesečni izons se zaračunavaju kamate. Zastarevanje: Pravo Poreske uprave na utvrđivanje i naplatu poreza i sporednih poreskih davanja zastareva za pet godina od dana kada je zastarelost počela da teče. Zastarelost prava na utvrđivanje poreza i sporednih poreskih davanja počinje da teče od prvog dana naredne godine od godine u kojoj je trebalo utvrditi porez, odnosno sporedno poresko davanje. Prekid toka zastarelosti: Zastarelost se prekida svakom radnjom Poreske uprave preduzetom protiv poreskog dužnika u cilju utvrđivanja i naplate poreza i sporednih poreskih davanja. Šta se može uraditi: Do sada sam primetio da PU ume da napravi grešku samom postupku kontrole, pre svega treba obratiti pažnju na urednu ličnu dostavu. Dakle, poziv ubačen u sanduče, nađen kod komšije, podstanara, itd. nije uredno i zakonito dostavljen. Ovo predstavlja grešku u postupku. Takođe, primetio sam da postoje nedostaci u obrazloženju Rešenja u pogledu pravnog osnova po kom obavezuju obveznika za doprinose za PIO i ZDRO. Moja preporuka je da obavezno iskoristite sva pravna sredstva ( primedbe - žalba na rešenje - tužba upravnom sudu) gde možete dokazivati prirodu posla koji ste obavljali (prihod od autorkskog rada ima veće norm.troškove - do 43%) osporavati pravo PU da zaračunava PIO i ZDRO, osporavati pravilnost obračuna kamate, i ostalo.
lazni Posted December 29, 2020 Posted December 29, 2020 6 hours ago, goofs said: Nadjoh na redditu, ne znam ko je pisao ali deluje koristan info Ukratko, koliko znam o problematici: Poreska uprava fizička lica koja su imala prilive na devizni račun upućuje pozive na poresku kontrolu. Kontrolisana lica u postupku kontrole imaju prava da izvrše uvid u dokumentaciju od značaja za oporezivanje koju je PU prikupila o njima. Imaju pravo da prisustvuju poreskoj kontroli, i da učestvuju neposredno ili putem punomoćnika (advokat ili poreski savetnik). Imaju pravo da ističu sve navode koje smatraju da im idu u korist, s tim što je lažno davanje podataka u postupku poreske kontrole prekršaj (pod određenim uslovima i krivično delo). Nakon izvršene poreske kontrole inspektor sačinjava Zapisnik o izvršenoj poreskoj kontroli, na koji poreski obveznik ima pravo da istakne primedbe, nakon kojih inspektor donosi Rešenje o određivanju poreske obaveze. Poreska obaveza koju inspektor utvrđuje jeste porez na dohodak građana, doprinosi za penzijsko i invalidsko osugiranje (PIO) i doprinosi za zdravstvno osiguranje (ZDRO). Računa se tako što se od ukupnih priliva odbija 20% (normirani troškovi) i nakon toga na tako dobijenu osnovicu se primenjuju stope : 20% + 26% + 10,3% (po gornjem redosledu). Na svaki mesečni izons se zaračunavaju kamate. Zastarevanje: Pravo Poreske uprave na utvrđivanje i naplatu poreza i sporednih poreskih davanja zastareva za pet godina od dana kada je zastarelost počela da teče. Zastarelost prava na utvrđivanje poreza i sporednih poreskih davanja počinje da teče od prvog dana naredne godine od godine u kojoj je trebalo utvrditi porez, odnosno sporedno poresko davanje. Prekid toka zastarelosti: Zastarelost se prekida svakom radnjom Poreske uprave preduzetom protiv poreskog dužnika u cilju utvrđivanja i naplate poreza i sporednih poreskih davanja. Šta se može uraditi: Do sada sam primetio da PU ume da napravi grešku samom postupku kontrole, pre svega treba obratiti pažnju na urednu ličnu dostavu. Dakle, poziv ubačen u sanduče, nađen kod komšije, podstanara, itd. nije uredno i zakonito dostavljen. Ovo predstavlja grešku u postupku. Takođe, primetio sam da postoje nedostaci u obrazloženju Rešenja u pogledu pravnog osnova po kom obavezuju obveznika za doprinose za PIO i ZDRO. Moja preporuka je da obavezno iskoristite sva pravna sredstva ( primedbe - žalba na rešenje - tužba upravnom sudu) gde možete dokazivati prirodu posla koji ste obavljali (prihod od autorkskog rada ima veće norm.troškove - do 43%) osporavati pravo PU da zaračunava PIO i ZDRO, osporavati pravilnost obračuna kamate, i ostalo. Korektan tekst, s tim što bi trebalo napomenuti da žalba i eventualne tužbe upravnom sudu ne odlažu izvršenje. Konkretno, ako poreska rešenjem utvrdi poresku obavezu od x hiljada rsd, pokrenuće postupak redovne i/ili prinudne naplate poreza po tom rešenju.
goofs Posted December 30, 2020 Posted December 30, 2020 Da, zalba i tuzba ne odlazu izvrsenje, i kako sam ja razumeo - ako se dogovoris sa njima da otplatis na rate, to bi znacilo i da priznajes dug i da nemas prava na tuzbu/zalbu? Ostaje i pitanje sta mozes da dobijes zalbom i tuzbom, verovatno povracaj svog novca, da li mozes neku dodatnu naknadu za stetu da potrazujes? Da li ako jednom dobijes spor protiv drzave to znaci da cete sledeci put zaobici, u smislu da li ti jednom dobijeni spor moze posluziti kao dokaz da su poreska resenja upucena tebi neregularna? Ovo sve deluje kao da su u akciji da namaknu pare sada odmah, jer se nema, a posle ce da vracaju ko bude imao zivaca, vremena i novca da se bakcje sa sudskim procesima, a sigurno nece imati svi, i na to oni i racunaju. Kako se pise po internetu, postoje i ozbiljne greske u sprovodjenju ovih resenja, neki troskovi koji bi morali da se racunaju kao normirani troskovi se uopste ne uvazavaju.
omiljeni Posted December 30, 2020 Posted December 30, 2020 znači twiter simpatizira ove proteste, a proteste opozicije ili taksista ne? bitno samo da je solidarnost na zavidnom nivou, a atmosfera u svlačionici nikad bolja neka pričuvaju vatru dok ne prođe zima i korona, pa će im se pridružiti i milioni ovih što rade za 250 eura, a onda je gotov 1
Zabalujev Posted December 30, 2020 Posted December 30, 2020 1 hour ago, pt 2.0 said: A koliko više? Imamo Dragoslavića, to je jedan, dalje... Fino posećen protest, btw.
dvb-t manijak Posted December 30, 2020 Posted December 30, 2020 Ispred Vlade Srbije održan protest radnika na internetu zbog poreza (FOTO; VIDEO) Protest Udruženja radnika na internetu, zbog toga što je Poreska uprava poslala više od 2.000 „zahteva za kontrolu“ onima koji zarađuju na taj način, završen je večeras ispred Ministarstva finansija u Beogradu. 16Piše: Beta30. decembra 2020. 18.02 Izmenjeno: 20.11 >> Ispred Vlade Srbije održan protest radnika na internetu zbog poreza (FOTO; VIDEO) - Ekonomija - Dnevni list Danas
Recommended Posts