Jump to content

Stigli i frilenseri na red.

Featured Replies

retko ogavan lik ovaj profesor, a galeb ko da je student a ne voditelj. 

@Hamlet Strašni tako je.

I onda bih sa te srpske prebacila nekom drugom na srpsku. Jel može to ili da tražim alternative?

Na vidim kako bi mogao da se naplati porez na transfer samom sebi. E sad koliko banke paze na te interne transfere nemam pojma. Ja ih često koristim (u dinarima doduše) i nisam do sada imao problem. Najviše sam prebacivao nekoliko hiljada…

Meni se cini da bi tu domaca banka videla samo Paypal kao uplatioca, a na to se placa porez. Odnosno na tebi je posle da dokazujes odakle ti te pare, da si sam sebi uplacivao itd, u teoriji to bi trebalo da ti bude dovoljan dokaz, u praksi sa nasom poreskom nikad se ne zna...

A sto bi to radio preko PayPala, sto ne wire-transfer? Tu se bar na izvodu vidi da sam sebi saljes novac.

mozda nije najedakvatnija tema, ali je srodna, a i aktuelna

zanima ne da li postoji neki servis kao nekada skril, koji omogucava srpskim drzavljanima kartice sa kojima je moguce placanje/dizanje novca na bankomatima

skril je dok je funkcionisao za srbiju bio maltene pa savrsen, podrzavale ga gotvo sve online platforme, a podizanje novca sa kartice krajnje jednostavno

paypal bese nema karticu (za srpske drzavljane)?

payoneer je funkcionisao neko vreme cini mi se, radi li to jos?

@goofs

Ne mora da bude paypal, nego nemam iskustva sa wire transferom pa mi nije palo na pamet. Jel za to treba da idem u banku?

Ako prebacujem sa svog srpskog računa na tuđi srpski račun (prijatelja) recimo 30k, jel to oporezivo?

@pbg12345 Da, Payoneer. Otvoriš nalog, naručiš karticu (ili kartice - po valutama idu evri, dolari i funte) i dižeš novac sa bankomata u Srbiji. Dižeš naravno dinare, evre još nisam pokušao. 

ok, hvala

otvorio njihov sajt posle dugo vremena i stoji mi da su mi dve prethodne kartice blokirane, a gore iznad da imam maksimalan broj dozvoljenih kartica

moram kontaktirati podrsku valjda ce mi dozvoliti narucivanje nove kartice

@Shitgenstein pogledaj da li ti je zgodna opcija Western Union, slanje (u dinarima) sa racuna na racun.

Meni za UK>>RS takav transfer ne uzimaju nikakvu proviziju (i kurs im je ok), a na mom Intezinom racunu se vidi moje ime kao uplatioca.

Takodje je dobro sto u stvari WU salje dinare, tako da ne znam da li se (lako) vidi da stize uplata iz inostranstva?

Wire transfer isto radi, ali su mene krajem prosle/pocetkom ove godine poceli da deru dosta (najvise Inteza i neka korespondirajuca banka izmedju moje i Inteze, moja je uzimala samo £4), pogotovo za manje iznose (procentualno gledano).

Edited by jms_uk

Kontaktiraj ih Skajpom, to je najbrže. Besplatan je poziv, ima na sajtu broj.

@pbg12345

On 19.12.2020. at 22:55, ragasto said:

@pbg12345 Da, Payoneer. Otvoriš nalog, naručiš karticu (ili kartice - po valutama idu evri, dolari i funte) i dižeš novac sa bankomata u Srbiji. Dižeš naravno dinare, evre još nisam pokušao. 

Payoneer je jedno vreme imao debilni uslov za otvaranje kartice - da im pošalješ sliku svog government-issued ID, ali izdatog u poslednjih 30 dana :isuse: 

Valjda im je neko objasnio da se lične karte i pasoši izdaju na deset godina, sad vidim da su taj uslov ukinuli. Sad samo traže da se slikaš kako držiš ID u jednoj ruci a list papir sa ispisanim današnjim datumom u drugoj... dok telefon valjda držiš nogom, ne znam.

@Weenie Pooh Video sam, žalili su se ljudi dosta na to...sa druge strane, identitet nekako mora da se potvrdi a fotošopovano možeš da pošalješ šta hoćeš. Meni je tehnička podrška tražila odgovore na sigurnosna pitanja koja sam izlupetao, kao i uvek. I trebalo mi je više od jednog dana da nađem screenshotove sa odgovorima, na drugom hardu. Marka prvog automobila, dedino zanimanje...sve sam lupetao. 

On 19.12.2020. at 23:03, jms_uk said:

@Shitgenstein pogledaj da li ti je zgodna opcija Western Union, slanje (u dinarima) sa racuna na racun.

Meni za UK>>RS takav transfer ne uzimaju nikakvu proviziju (i kurs im je ok), a na mom Intezinom racunu se vidi moje ime kao uplatioca.

Takodje je dobro sto u stvari WU salje dinare, tako da ne znam da li se (lako) vidi da stize uplata iz inostranstva?

Wire transfer isto radi, ali su mene krajem prosle/pocetkom ove godine poceli da deru dosta (najvise Inteza i neka korespondirajuca banka izmedju moje i Inteze, moja je uzimala samo £4), pogotovo za manje iznose (procentualno gledano).

u uk ti daju opciju da posaljes u dinarima?

jel to vazi za sve vrste wu uplata (online? ili samo na nekoj odredjenoj lokaciji)?

posto koliko mi je poznato  u usa ne moze cak ni u evrima uplata, iskljucivo dolari

i onda zakolju, ajde provizija koja se podrazumeva, ali na konverziji po njihovom suludom kursu

27 minutes ago, pbg12345 said:

u uk ti daju opciju da posaljes u dinarima?

jel to vazi za sve vrste wu uplata (online? ili samo na nekoj odredjenoj lokaciji)?

posto koliko mi je poznato  u usa ne moze cak ni u evrima uplata, iskljucivo dolari

i onda zakolju, ajde provizija koja se podrazumeva, ali na konverziji po njihovom suludom kursu

Da, u UK - online. Ovo je sa pocetka ovog meseca. Srednji kurs kod Inteze tog dana je bio 129 din, ali bi me za bank to bank transfer puno odrali sa provizijom.

al0DEO4.png

Meni i moja banka (HSBC - world's local bank) nudi opciju da saljem u dinarima, ali sam se tu opekao sa velikom provizijom (inteza + korespondirajuca banka koja nikad ne znas koja je), pogotovo za mali iznos kojim sam to testirao.

axa, ovo je slanje na bankovni racun (mada si to vec lepo napisao u prethodnom postu)

ja sam se prebacio i mislio da pises o onoj klasicnoj wu uplati gde se novac podize sa onim brojem u posti, menjacnici....