kud u maglu Simoviću Posted August 23, 2023 Posted August 23, 2023 evo mali pogled na bg tržište, fontana 69m2 193k€(oglašeno), stari merkator 50m2 125k€(prodan)
radisa Posted August 23, 2023 Posted August 23, 2023 Ja sam mislio da je u BG 3000/kvm u vecini lokacaja minimum... Gresim mnogo?
kud u maglu Simoviću Posted August 23, 2023 Posted August 23, 2023 ovo je sve građeno s početkom ‘70ih novogradnja jeste 3k€ 3000€ je bio kvadrat pre 12 meseci na zelenom vencu 1
foto Posted August 23, 2023 Posted August 23, 2023 1 hour ago, goofs said: Nije postojalo trziste u SFRJ, nisi imao stan kao licnu svojinu, imao si stan koji ti je dodeljen na upotrebu, pa si ga mozda zamenio za drugi u dogovoru sa drugim stanarom. Tako je funkcionisala velika vecina stanovnistva. Pocetkom 90ih su pocela zvanicna pripisivanja i otkupi tih stanova od drzave za neke dosta sitne pare. Od tada postoji slobodno trziste nekretnina, a (imho) to tada je bio raj za mufljuze i mafijoze, prevarante i ostale probisvete koji prodaju jedan stan na deset razlicitih ugovora itd, jer jednostavno ni drzavni aparat ni stanovnistvo nisu bili skroz spremni i edukovani za tako nesto, plus rat i generalno stanje. hvala puno. znao sam za stan za stan sto je @Frank Pembleton vec pomenuo (i moji su bili u toj kombinaciji jednom) ali me je zanimalo da li je postojalo i funkcionisalo i nesto drugo. jebi ga, kada si gimnazijalac ne zanima te trgovina nekretninama u detalje.
namenski Posted August 23, 2023 Posted August 23, 2023 7 minutes ago, foto said: ali me je zanimalo da li je postojalo i funkcionisalo i nesto drugo. Ne znam za stanove, ali se zemljistem, placevimatm, trgovalo na veliko: ne u centralnim opstinama ili velikim gradovima, ali po obodu i manjim mestima na angro. I to ne samo za vikendice - mada je i to trziste eksplodiralo krajem '60-ih i kasnije - nego i u manjim gradovima koji su najvecim delom i narastali takozvanom individualnom gradnjom, kupovinom placeva, naravno poljoprivrednih povrsina... Ne znam za regulativu, ali iz prve ruke znam da nije bilo znacajnih problema poput takozvane konverzije zemljista iz poljoprivrednog u gradjevinsko, ali i da se nije - uz obavezne bahate izuzetke - gradilo bas gde ko i kako hoce. Sad, sto je urbanisticko planiranje kasnilo, kaskalo i sto je propustena prilika da se dobiju koliko-toliko uredjene urbane celine - drugi je problem: infrastruktura je po pravilu dolazila naknadno umesto da je bilo obrnuto, a rezultat je, ocekivano bio haos. Zao mi je sto mi nije pri ruci zbirka reportaza Vaska Ivanovica iz Politike pocetkom '70-ih sa primerima bahate gradnje pojedinih ondasnjih glavonja opstinskog nivoa sa sve gradnjom kuce na bukvalno nasred ulice, cini mi se da se u jednom slucaju radilo o Mataruskoj banji. Sa sve, doduse, punim imenima i prezimenima. 1
Miki_belavista Posted August 23, 2023 Posted August 23, 2023 59 minutes ago, kud u maglu Simoviću said: evo mali pogled na bg tržište, fontana 69m2 193k€(oglašeno), stari merkator 50m2 125k€(prodan) posto je Dorcol?
foto Posted August 23, 2023 Posted August 23, 2023 (edited) @namenski. da, sa zemljom se prvo popustilo. pa kako bi nastale onolike alpske kuce u sumadiji? nego osim 'stan za stan' ja ne znam za drugi nacin razmene/prodaja nekretnina. ali, kao sto vec rekoh, kada si ucenik/gimnazijalac takve stvari su ti neka daleka rupa na svirali. bitno da pisemo, pa mozda nesto i isceprkamo u neformalnom razgovoru. ed: a infrastruktura je uvek kasnila ili nikada nije ni dosla. svuda, jer je sve islo stihijski. Edited August 23, 2023 by foto 1
kud u maglu Simoviću Posted August 23, 2023 Posted August 23, 2023 2 minutes ago, Miki_belavista said: posto je Dorcol? zaista ne znam, ovo su neke trgovine koje su se dogodile u mom okruženju u prethodnom periodu fun fact, ovaj od 125k€ je pre 7 godina bio 52k€
foto Posted August 23, 2023 Posted August 23, 2023 2 minutes ago, kud u maglu Simoviću said: fun fact, ovaj od 125k€ je pre 7 godina bio 52k€ au, jbte!
Moonwalker Posted August 23, 2023 Posted August 23, 2023 (edited) 3 minutes ago, kud u maglu Simoviću said: fun fact, ovaj od 125k€ je pre 7 godina bio 52k€ Mora da je sredjen u medjuvremenu. U Pariske komune su mali oko 30m2 “prodavani” 2008. za 2800 po m2.. Sad se ta cena pomerila na ove od 50-70m2. Onda su bivali oko 1500-1800 po m2. Edited August 23, 2023 by Moonwalker 1
Moonwalker Posted August 23, 2023 Posted August 23, 2023 (edited) Skroz sam ozbiljna. Bio jedan leteci obilazak nekako u to vreme.. Nije da bih ih pazarila. Edited August 23, 2023 by Moonwalker
namenski Posted August 23, 2023 Posted August 23, 2023 2 minutes ago, foto said: da, sa zemljom se prvo popustilo. pa kako bi nastale onolike alpske kuce u sumadiji? Sada si me zaljuljao , moracu da proveravam: skoro sam siguran da su, po obicaju, Slovenija i Hrvatska bile kudikamo liberalnije i da su popustile i po pitanju trgovine objektimatm: Hrvatska narocito kada je krenula turisticka izgradnja i kada se - to znam - 'ladno trgovalo cak i pozamasnim objektima poput pansiona izgradjenim na poljoprivrednom/praznom zemljistu/placevima... Vikendicama se takodje trgovalo i u Srbiji... Za stanove mi je u neku ruku logicno da trgovina nije mogla da pocne pre privatizacije/otkupa, ali racunam da ce neko vec znati bolje...
radisa Posted August 23, 2023 Posted August 23, 2023 5 minutes ago, kud u maglu Simoviću said: zaista ne znam, ovo su neke trgovine koje su se dogodile u mom okruženju u prethodnom periodu fun fact, ovaj od 125k€ je pre 7 godina bio 52k€ Kaze mi covek juce u okoli ns, kupio plac pre 5 godina za 7€/kvm... Sad dobija 50, razlika je sto je resio struju... To mi je bas wtf... Ali kad pogledam nesto, pre 5 godina sam auto platio tacno duplo manje nego ove... Stanovi su otprilike duplo u odnosu na pre 5 godina... Logicno je u stvari da je inflacija za 5 godina oko 100%, ali to se ne uklspa u zvanicne cifre...Zašto? 1
foto Posted August 23, 2023 Posted August 23, 2023 (edited) 10 minutes ago, namenski said: Sada si me zaljuljao , moracu da proveravam: skoro sam siguran da su, po obicaju, Slovenija i Hrvatska bile kudikamo liberalnije i da su popustile i po pitanju trgovine objektimatm: Hrvatska narocito kada je krenula turisticka izgradnja i kada se - to znam - 'ladno trgovalo cak i pozamasnim objektima poput pansiona izgradjenim na poljoprivrednom/praznom zemljistu/placevima... Vikendicama se takodje trgovalo i u Srbiji... Za stanove mi je u neku ruku logicno da trgovina nije mogla da pocne pre privatizacije/otkupa, ali racunam da ce neko vec znati bolje... ma zajebavam se sa alpskim vikendicama. mislim da je to bilo 'in' 70tih. dedit: ali nije mogao svako da dodje do arh. boze petrovica. mada, mozda je i mogao ali ko bolje zna od 'gazde' kakvu kucu hoce da zida. Edited August 23, 2023 by foto
Recommended Posts