January 1, 20214 yr 40% od 7M je 2,8M A zvanični podaci kažu 337,923 Drugo za 20% vakcinisanih treba preko 2,5M doza vakcine. Tako da neće skoro
January 1, 20214 yr Ti stvarno mislis da su te zvanicne brojke tacne, pa koliko se samo u julskom talasu krilo, koliko je bilo neotkrivenih asimptomatskih, oni koji se nisu testirali, zvicno negaivnih,a u stvari pozitivnih, za koliko njih nije ni bilo testova..da li bas ye zvanicne brojkemzemo da mnozimo sa 10, ne znam, ali, sa 5 mozemo komotno...a i ono, svako ko je so far fasovao koronu u Srbiji zna bar njih desetak koji jesu, jedino ako ne zivi bas u pecini..
January 1, 20214 yr On 1. 1. 2021. at 13:52, dvb-t manijak said: 40% od 7M je 2,8M A zvanični podaci kažu 337,923 Drugo za 20% vakcinisanih treba preko 2,5M doza vakcine. Tako da neće skoro Ja ne kapiram gde nalazite 7 miliona stanovnika u Srbiji. Ako uzmemo da BG ima 2 miliona, da zajedno Novi Sad i Niš imaju 1,5 miliona, da ima još deset gradova u Srbiji sa 100k stanovnika - to je 5 miliona. Dočim ja ne verujem da BG ima tih 2 miliona, a znam zasigurno da u Srbiji nema 10 gradova sa 100k ljudi, tako da, ukoliko ima 6 miliona, to je da se šutamo nogom u dupe. Dalje broj zaraženih komotno možete da pomnožite sa 4 ili 5 i to je onako optimistična cifra, pošto u cifru od 337k ulaze samo oni kojima je dokazan COVID, a fali broj onih koji su imali simptome ali su testovi ostali negativni, kao i oni koji se nikad nisu testirali. Kad se sve sabere, moja procena je da je najmanje 25% a verovatno 30+% stanovnika Srbije imalo kontakt sa COVIDom.
January 1, 20214 yr Author Od tih 30% mozda 2/3 ima imunitet i dan danas. Recimo onaj koji se zarazio u martu, moguce je da vise nema imunitet
January 1, 20214 yr Ako se nastavi antivakserska kampanja koja sve više dobija prostora i na nacionalnim frekvencijama, država uopšte ne mora da se cima sa nekim većim količinama vakcine. Evo baš sad na Hepiju tri antivaksera predvođena iznose sve svoje zavereničke fantazije, a voditeljka debilka oduševljeno podgreva vatru. Edited January 1, 20214 yr by AcaRadio
January 1, 20214 yr Nego, jeste naisli negde, sta kazu strucnjaci, jel mora da se postigne neki procenat vakcinacije da bi jedinka bila vakcinacijom zasticena? Dakle mi kao zemlja ne dostignemo taj procenat, ali ja se vakcinisem? Jesam li ja zasticen skroz, pola ili nikako. Prosto koliko debili antivakseri uticu na mene licno i moju sposobnost da budem zasticen od ovog zla...
January 1, 20214 yr sto je veci prenos, to je veca mogucnost mutacije virusa - vrlo verovatno i u neku varijantu koja nece biti pokrivena vakcinom. kolektivni imunitet je vrlo varljiv i prilicno nesiguran koncept, cak i da zanemarimo uzasnu nehumanost tog pristupa. medjutim, sta god zelele nase vlasti, virus ce nastaviti da zivi i u narednim godinama ako ne bude vakcinacije. vucic moze proglasavati pobede i vanredna stanja dok se boje ne rastope, ali je virus izgleda namerio da nadzivi cak i njegovu vlast. morace da se bave njime opet - znamo da ne zele, ali ce morati.
January 1, 20214 yr On 1. 1. 2021. at 16:36, Frank Pembleton said: Nego, jeste naisli negde, sta kazu strucnjaci, jel mora da se postigne neki procenat vakcinacije da bi jedinka bila vakcinacijom zasticena? Dakle mi kao zemlja ne dostignemo taj procenat, ali ja se vakcinisem? Jesam li ja zasticen skroz, pola ili nikako. Prosto koliko debili antivakseri uticu na mene licno i moju sposobnost da budem zasticen od ovog zla... Ako se svi vakcinisemo virus ce nestati... Ti si zaštićen dok imas antitela, 6 meseci minimum...
January 1, 20214 yr On 1. 1. 2021. at 16:13, steins said: Ja ne kapiram gde nalazite 7 miliona stanovnika u Srbiji. Ako uzmemo da BG ima 2 miliona, da zajedno Novi Sad i Niš imaju 1,5 miliona, da ima još deset gradova u Srbiji sa 100k stanovnika - to je 5 miliona. Dočim ja ne verujem da BG ima tih 2 miliona, a znam zasigurno da u Srbiji nema 10 gradova sa 100k ljudi, tako da, ukoliko ima 6 miliona, to je da se šutamo nogom u dupe. Dalje broj zaraženih komotno možete da pomnožite sa 4 ili 5 i to je onako optimistična cifra, pošto u cifru od 337k ulaze samo oni kojima je dokazan COVID, a fali broj onih koji su imali simptome ali su testovi ostali negativni, kao i oni koji se nikad nisu testirali. Kad se sve sabere, moja procena je da je najmanje 25% a verovatno 30+% stanovnika Srbije imalo kontakt sa COVIDom. Popisi stanovništva se bave tematikom broja stanovnika jednom u 10 godina (bukvalno se izbroje svi prisutni stanovnici u zemlji), a na osnovu broja rođenih, umrlih i odseljenih/ doseljenih lako i prilično tačno se prati veličina populacije u međuperiodu; Srbija trenutno ima ~6.9 miliona stanovnika ukupno (prilično pouzdano - nemoj da sumnjaš u tu brojku), a ta brojka se smanjuje za oko 35 hiljada svake godine zbog negativnog prirodnog priraštaja i negativnog migracionog salda, Ove godine, zbog epidemije populacija će se smanjiti za oko 50 hiljada. Što se tiče druge procene - mene zaista ne bi iznenadilo da smo sa decembrom dostigli prokuženost od 40% ili čak i više.
January 1, 20214 yr On 1. 1. 2021. at 16:43, Aleksija said: sto je veci prenos, to je veca mogucnost mutacije virusa - vrlo verovatno i u neku varijantu koja nece biti pokrivena vakcinom. kolektivni imunitet je vrlo varljiv i prilicno nesiguran koncept, cak i da zanemarimo uzasnu nehumanost tog pristupa. medjutim, sta god zelele nase vlasti, virus ce nastaviti da zivi i u narednim godinama ako ne bude vakcinacije. vucic moze proglasavati pobede i vanredna stanja dok se boje ne rastope, ali je virus izgleda namerio da nadzivi cak i njegovu vlast. morace da se bave njime opet - znamo da ne zele, ali ce morati. sve mi to ne znamo unapred..niti znamo u sta ce na kraju da izmutira, niti znamo kojom ce se putanjom dalje kretati ni kako ce vakcinacija uticati..mozda se razvije i u nesto sprtonosnije, mada ne verujem, ali ajde, da ostavimo i tu najcrnju mogucnost,a mozda i vec na prolece prestane d anas maltretira, i sledece sezone se smanji virulentnost, sto zbog u mejduvremenu sprovedene vakcinacije,sto zbog prirodno stecenog imuniteta..ni mene ne bi iznenadilo 40% Edited January 1, 20214 yr by Misko
January 1, 20214 yr Kada se gleda obuhvat vakcinacije treba uzeti u obzir da mlađih od 18 ima oko 18% i da oni verovatno ove godine neće ni primati vakcinu a i na sreću nisu faktor koji značajno utiče na epidemiju u smislu opterećenja zdravstvenog sistema i umiranja. Sa druge strane starijih od 65 ima oko 1.400.000 tako da ja računam da bi jedno milion vakcinisanih imali skroz drugačiju sliku.
January 1, 20214 yr On 1. 1. 2021. at 17:02, Misko said: sve mi to ne znamo unapred..niti znamo u sta ce na kraju da izmutira, niti znamo kojom ce se putanjom dalje kretati ni kako ce vakcinacija uticati..mozda se razvije i u nesto sprtonosnije, mada ne verujem, ali ajde, da ostavimo i tu najcrnju mogucnost,a mozda i vec na prolece prestane d anas maltretira, i sledece sezone se smanji virulentnost, sto zbog u mejduvremenu sprovedene vakcinacije,sto zbog prirodno stecenog imuniteta..ni mene ne bi iznenadilo 40% virusolozi se slazu da je taj scenario sa nestajanjem sad ocigledno van opticaja - kao i onaj o nestajanju sa prvim toplim vremenom. on je tu da ostane. poenta je da ga masovnijim vakcinisanjem i postovanjem mera sprecimo da sada pobegne u neku novu mutaciju koja ce biti nepokrivena vakcinom. sto se tice pojedinca koji se vakcinise, mislim da je prilicno sigurno da je neko vreme bezbedan, bez obzira na broj antivaksera. bar od trenutno postojecih varijanti. Edited January 1, 20214 yr by Aleksija
January 1, 20214 yr On 1. 1. 2021. at 16:43, radisa said: Ako se svi vakcinisemo virus ce nestati... Ti si zaštićen dok imas antitela, 6 meseci minimum... Do sad je jedino virus velikih boginja istrijebljen masovnim vakcinacijama. Necemo mi docekati da korona nestane.
January 1, 20214 yr On 1. 1. 2021. at 17:12, Aleksija said: virusolozi se slazu da je taj scenario sa nestajanjem sad ocigledno van opticaja - kao i onaj o nestajanju sa prvim toplim vremenom. on je tu da ostane. poenta je da ga masovnijim vakcinisanjem i postovanjem mera sprecimo da sada pobegne u neku novu mutaciju koja ce biti nepokrivena vakcinom. sto se tice pojedinca koji se vakcinise, mislim da je prilicno sigurno da je neko vreme bezbedan, bez obzira na broj antivaksera. bar od trenutno postojecih varijanti. Pa, iam i virusologa koji kazu da ce korona posle prvog kvartala 2021 postati sezonska bolest...nauka je i tvrdila da treba da se ciste i dezinfikuju ulice, da bi se to ispostavilo ka jedna od najvecih budalastina, kao i rukavice, koje sam ja cak i u prvom talasu, nemajuci pojma nista o koroni, prostom logikom gledao ka na kontraproduktivnu meru..hocu reci nista nije sveto pismo..jbi ga, nije nam valjalo zatvaranje, ne valja nam ni kad se sve moze, sad polako krece vakcinacija, opet trazimo dlaku u jajetu..
January 1, 20214 yr ja bih tu bila nemilosrdna (ali ko mene pita ), ne bih ovima što se ne vakcinišu dala nigde preko grane tj. kada bi se sve države lepo dogovorile, da ne može da se ulazi bez ausvajsa ili o vakcinaciji ili antitelima ili da ne smeš da se vakcinišeš (ne znam da li sam sve pokrila) pa ko voli, nek' izvoli kakve građanske slobode, kakvi bakrači, na ovo ludilo po mrežama (a eto, i po televizijama) kada se vakcinisalo protiv velikih boginja, bila vojska na železničkim stanicama, nema mrdanja dok se ne vakcinišeš brale