Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

1 minute ago, Arkadija said:

Ovom problemu nepravilnog nošenja maski ja bih pristupila radikalnije. Po Beogradu ima bilborda- ekrana koliko hoćeš, nadzorne kamere su sada postavili na svakom čošku. Lepo, kad neko prođe pored kamere, koja ga detektuje da nosi masku ispod nosa, odmah svi bilbordi unaokolo zagalame, Građanine, ne nosiš masku ispravno! Po mogućstvu i slika dotične persone. Javna sramota je čudo.

Dzordz Orvel je jos vece cudo.

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

1 minute ago, harper said:

Dzordz Orvel je jos vece cudo.

On je večita inspiracija.

Isto sam pomislio, vrlo orvelijansko rešenje :D

5 minutes ago, Arkadija said:

Ovom problemu nepravilnog nošenja maski ja bih pristupila radikalnije. Po Beogradu ima bilborda- ekrana koliko hoćeš, nadzorne kamere su sada postavili na svakom čošku. Lepo, kad neko prođe pored kamere, koja ga detektuje da nosi masku ispod nosa, odmah svi bilbordi unaokolo zagalame, Građanine, ne nosiš masku ispravno! Po mogućstvu i slika dotične persone. Javna sramota je čudo.

Daj nesto originalnije.

1 minute ago, Filozof manijak said:

Isto sam pomislio, vrlo orvelijansko rešenje :D

Pa kada su kamere svuda. :D

6 minutes ago, Arkadija said:

On je večita inspiracija.

Na zalost, jeste. Skoro svi smo skloni tome da u strahu posezemo za zastitom na pogresan nacin, to politicari jako dobro znaju i obilato koriste.

Od prvog septembra povecanje cene struje za oko 7,5 posto. Bas nam lepo ide, drzavi vec nedostaje love. Onih 100 eura sto su nam dali, brzo cemo im vratiti, cak ce mo im dati i vise nego sto smo dobili.

Edited by svajcika

3 minutes ago, harper said:

Na zalost, jeste. Skoro svi smo skloni tome da u strahu posezemo za zastitom na pogresan nacin, to politicari jako dobro znaju i obilato koriste.

Naravno sve je ovo zajebancija, ali kad pročitaš šta je Steins napoisao za Pazar, da policija mora da rasteruje ljude da se ne okupljaju, onda se zapitaš koliki je stepen straha potreban da bi neko poslušao i stavio jebenu masku.

Zapravo, mislim i da kada bi ljudi padali mrtvi na ulicama, da bi se opet našli pojedinci koji bi smatrali da je sve to smešno.

6 minutes ago, Arkadija said:

Naravno sve je ovo zajebancija, ali kad pročitaš šta je Steins napoisao za Pazar, da policija mora da rasteruje ljude da se ne okupljaju, onda se zapitaš koliki je stepen straha potreban da bi neko poslušao i stavio jebenu masku.

Zapravo, mislim i da kada bi ljudi padali mrtvi na ulicama, da bi se opet našli pojedinci koji bi smatrali da je sve to smešno.

Jasno mi je bilo iz tvog potpisa da si se zajebavala, problem je u tome sto se mnogi ne zajebavaju kad predlazu ovako nesto. Godinama vec se gore na drustvu raspravljamo o tome kakvo drustvo bi bilo korisno imati i godinama zagovaram tezu da je skandinavski model superioran, upravo zbog toga sto ima drzavu koja je aktivna i prema kojoj postoji ozbiljan nivo poverenja gradjana. Drustva koja pocivaju iskljucivo na individualnoj slobodi gradjana pre ili kasnije su prinudjena da se suoce sa situacijom da mnogi od tih gradjana nemaju dovoljno mudrosti sa svoju slobodu koriste na nacin koji koristi i njima i drugima.

Za nas u Srbiji je to akademska rasprava posto nemamo ni jedno ni drugo. Od drustvenih fenomena gajimo samo arbitrarnost i najprimitivnije oblike prinude, otuda prvo najgore mere na svetu a odmah iza toga najneodgovornije otvaranje na svetu. Mi izgleda funkcionisemo samo u ekstremima i nemamo tu sposobnost da merimo kvalitet resenja po kvalitetu problema. Po mom misljenju, ono sto je sada najbolje uraditi je sprovoditi agresivnu medijsku kampanju u korist ovih mera koje su preostale i nadati se najboljem. Za sve drugo je kasno, steta je vec ucinjena.

14 minutes ago, svajcika said:

Od prvog septembra povecanje cene struje za oko 7,5 posto. Bas nam lepo ide, drzavi vec nedostaje love. Onih 100 eura sto su nam dali, brzo cemo im vratiti, cak ce mo im dati i vise nego sto smo dobili.

juče mi čovek pozvonio i doneo na vrata koverat sa porezom na imovinu. pre to nisu ni donosili u sanduče, nego plaća svako kad mu se čefne, pa tek kad neko kasni godinu i više dana onda ga oni kebaju. pitam čovu otkud sad to, zar je toliko loše stanje, kaže on "izgleda da jeste"

inače, pre nedelju dana kad su uveli te nove propise za NS počele sve prodavnice da zatvaraju u 21h, čak i one koje su radile 24/7.

posle par dana se vrate na 24/7 režim, ali tako da bude šalterska prodaja. naprave posle 21h pult na vratima, kažeš šta ti treba, donesu ti, platiš i to je to, ali su im posle 2 dana izgleda zabranili i to.

kupcima je mindeđ jer će se oni prešaltati da kupuju do 21h sve što im treba, ali ljudi koji tu rade treću smenu će ostati bez radnog mesta i bez plate.

Ovo za porez i povećanje struje, kao i akciza na gorivo, je vrlo simptomatično. Izgleda da će sjebana jesen stići već u avgustu

6 minutes ago, harper said:

Jasno mi je bilo iz tvog potpisa da si se zajebavala, problem je u tome sto se mnogi ne zajebavaju kad predlazu ovako nesto. Godinama vec se gore na drustvu raspravljamo o tome kakvo drustvo bi bilo korisno imati i godinama zagovaram tezu da je skandinavski model superioran, upravo zbog toga sto ima drzavu koja je aktivna i prema kojoj postoji ozbiljan nivo poverenja gradjana. Drustva koja pocivaju iskljucivo na individualnoj slobodi gradjana pre ili kasnije su prinudjena da se suoce sa situacijom da mnogi od tih gradjana nemaju dovoljno mudrosti sa svoju slobodu koriste na nacin koji koristi i njima i drugima.

Za nas u Srbiji je to akademska rasprava posto nemamo ni jedno ni drugo. Od drustvenih fenomena gajimo samo arbitrarnost i najprimitivnije oblike prinude, otuda prvo najgore mere na svetu a odmah iza toga najneodgovornije otvaranje na svetu. Mi izgleda funkcionisemo samo u ekstremima i nemamo tu sposobnost da merimo kvalitet resenja po kvalitetu problema. Po mom misljenju, ono sto je sada najbolje uraditi je sprovoditi agresivnu medijsku kampanju u korist ovih mera koje su preostale i nadati se najboljem. Za sve drugo je kasno, steta je vec ucinjena.

Najtragičnije je to što oni (država, krizni štab, magovi marketinga)  nisu prepoznali na čemu treba da im bude akcenat u kampanji, pa smo dobili onaj igrokaz u kome građanin treba da izbegava i sopstvenu ženu.

Just now, Arkadija said:

Najtragičnije je to što oni (država, krizni štab, magovi marketinga)  nisu prepoznali na čemu treba da im bude akcenat u kampanji, pa smo dobili onaj igrokaz u kome građanin treba da izbegava i sopstvenu ženu.

Oni od pocetka hendluju ovu krizu na za njih uobicajeno idiotski nacin. Znali smo da ce tako biti i da jedino za to imaju kapacitet.

Eh, da je krajem februara neko normalan izašao u Dnevnik 2 i objasnio ljudima pristojnim tonom da se uvode neke mere koje su tu da štite zdravlje ljudi i njihova radna mesta, plate i penzije i onda samo insistiraš na toj poruci, ali away...

Edited by omiljeni

6 minutes ago, omiljeni said:

Eh, da je krajem februara neko normalan izašao u Dnevnik 2 i objasnio ljudima pristojnim tonom da se uvode neke mere koje su tu da štite zdravlje ljudi i njihova radna mesta, plate i penzije i onda samo insistiraš na toj poruci, ali away...

Mozda opako gresim..ali cini mi se da smo pocetkom-sredinom maja mi imali relativno Ok situaciju ( osim ako su nas lagali)..i da se iz ozbiljnih restrikcija islo u postepeno oslobadjanje, stvari gotovo izvesno ne bi izgledale ovako kako sada izgledaju. 

Drugi pik prvog talasa..ili drugi talas ili sta god, sigurno bi dosli pre ili kasnije. Ovo sto nas je sad zadesilo je prosto produkt poremecenog na vlasti i preplasenih poltrona koji ga okruzuju.

Background Picker
Customize Layout