July 5, 20204 yr 7 minutes ago, vememah said: Imaju nezaustavljiv poriv da kenjaju i lupetaju iako nemaju ni najmanjeg pojma. Šta je teško da daš izjavu: "nažalost, moja javno izrečena očekivanja su se pokazala potpuno pogrešnim pa sada nisam u stanju da dajem prognoze" (pošto bi njima mogla da ugrozim nekog, kao što je to bio slučaj prošli put kada sam doprinela neopravdanom opštem opuštanju ničim u realnom svetu nepotkrepljenom tvrdnjom da virus slabi pasažiranjem posle 4 prenosa tj. za 100 dana)? Pa jeste, ali ne može da se da izjava koja odgovara onom što je savršeno racionalno očekivati. Tu onda nema vesti, a i ljudi to jednostavno ne žele da čuju. Ponaša se kod nas, ne i drugde, negde stalno raste, negde je imao plato pa raste, negde je u dobroj meri suzbijen, sad ti na osnovu jedne zemlje ili par zemalja izvlačiš dalekosežne zaključke. Budalaštine. To sam i ja pitao kod onog prvog pa drugog "intervjua" na N1 , koliko je ona u toku i koji je njen pristup podacima, jer je bila vrlo kategoricna u nekim procenama...
July 5, 20204 yr 1 minute ago, Facundo Orellana said: Ana Gligić opet upoređuje sa drugim epidemijama. Moje skromno mišljenje je da je to potpuno pogrešan pristup. Nema naznaka da će se išta promeniti u narednih nekoliko nedelja. Dovoljno mi je da bacim pogled na pojedine države sveta. Virus je globalno raširen. Indija rekordan broj umrlih na dnevnom nivou, Brazil ne opada, poslednje dve nedelje u Iranu je broj umrlih na dnevnom nivou dostigao broj sa kraja marta i početka aprila, Irak i Južna Afrika rekordan broj umrlih itd. Zena je u prvoj recenici sve rekla ali nije prosto mogla da stane na tome. Um naucnika i kad je sateran u cosak uvek pokusava da nadje izlaz kroz istrazivanja, statisticke analize, analogije i sve druge alate koji su mu na raspolaganju. Najbolje bi bilo kad bi mogli da se oslone na konkluzivna istrazivanja ali pandemija je jos u toku, virus se ponasa prilicno nepredvidivo i jedino sto smo do sada saznali je da ne znamo mnogo. U toj situaciji ide se na rezervni polozaj procena i verovatnoca jer trenutno nema niceg boljeg. Pogledajte samo strane tekstove postavljene od ovih nasih nekoliko forumasa koji vuku topike o koroni, skoro svi ti tekstovi koji nisu opisni, u smislu da nam statisticki pokazuju sta se desava, sastoje se od nagadjanja i pipanja u mraku. U jeku smo globalne katastrofe cije posledice jos nismo u stanju cak ni da sagledamo, to je manje-vise svima jasno ali se ne prica previse o tome jer je verovatno procena da su i ova kurciranja i nemar bolja od opste panike. Glavni front na kojem se jasno vide svi uzasi ove situacije je jos uvek mahom u i oko bolnica, kad/ako i na sirem planu bude jasno da mi ovom virusu za sada ne mozemo nista i ljudi pocnu da umiru po kucama, to ce biti zver za hendlovanje sasvim drugacijih karakteristika.
July 5, 20204 yr 13 minutes ago, vememah said: Imaju nezaustavljiv poriv da kenjaju i lupetaju iako nemaju ni najmanjeg pojma. Šta je teško da daš izjavu: "nažalost, moja javno izrečena očekivanja su se pokazala potpuno pogrešnim pa sada nisam u stanju da dajem prognoze" (pošto bi njima mogla da ugrozim nekog, kao što je to bio slučaj prošli put kada sam doprinela neopravdanom opštem opuštanju ničim u realnom svetu nepotkrepljenom tvrdnjom da virus slabi pasažiranjem posle 4 prenosa tj. za 100 dana)? Pa jeste, ali ne može da se da izjava koja odgovara onom što je savršeno racionalno očekivati. Tu onda nema vesti, a i ljudi to jednostavno ne žele da čuju. Ponaša se kod nas, ne i drugde, negde stalno raste, negde je imao plato pa raste, negde je u dobroj meri suzbijen, sad ti na osnovu jedne zemlje ili par zemalja izvlačiš dalekosežne zaključke. Budalaštine. kao sto su vec vise puta rekli, pitanje je koliko ona prati i ima pristup informacijama u vezi sa virusom. problem je do medija koji je cimaju, a ona nema dovoljno, ajd da kazemo, samokontrole da ne licitira i daje pausalne procene.
July 5, 20204 yr Ona forsiran da je ovo prirodno zarisna infekcija. Ja to ni kod koga drugog nisam video. To su infekcije koje imaju rezervoar u zivotinjama i odatle se prenose na ljude. Ako sam dobro razumeo da je to sto ona tvrdi, to veze sa vezom nema.
July 5, 20204 yr Ana Gligic verovatno sedi u svojoj basti okruzena onim lepim ruzama, u goste joj svraca 4-5 prijateljica, sede, piju kafu, nose maske, razgovaraju o najnovijim studijama iz Koreje, Francuske i Australije i nema osecaj da napolju ljudi idu da motaju kablove, da nece da nose maske, voze se u busovima, a kafane i diskoteke i dalje radeMozda je provela radni vek u drzavi gde zarazene ljude uglavnom nisu gazili autobusi, pa joj i zvanicni podaci predstavljaju nesto konkretno sa cim covek moze da vrsi proracune.Ima kod nje i ociglednih logickih gresaka, ali je najvise ometa to sto iz totalnog babla daje procene za Srbiju. Da to radi u Norveskoj ili Nemackoj mnogo preciznije bi mogla da potrevi buducnost.
July 5, 20204 yr Quote Lončar: Situacija mnogo bolja, videće se na današnjem preseku A na preseku: 302/5030 5 umrlih Dobro je da je ovoliko dobro!
July 5, 20204 yr Ma gde dobro, aluzija na Vučićevu izjavu iz 2015. o tome da ga je sramota koliko nam dobro ide.
July 5, 20204 yr Ali potpuno je neverovatno da je neko u stanju da izađe u javnost sa ovakvom izjavom za koju zna da će je stvarnost demantovati za bukvalno sat vremena
July 5, 20204 yr Author 1 minute ago, vememah said: Ma gde dobro, aluzija na Vučićevu izjavu iz 2015. o tome da ga je sramota koliko nam dobro ide. ZNam to.. mislio sam na izjavu Loncara
July 5, 20204 yr 302 novozaražene osobe (6,00% testiranih) 5030 osoba testirano 5 osoba preminulo 81 osoba na respiratoru (-5, tj. -5,8%) 2553 aktivna slučaja (+206, tj. +8,8%)