Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

326/8

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

On 4. 7. 2020. at 12:38, 1n54jd3r said:

mogu slobodno i da ukinu testiranje ako ga ovako skrnavo rade i dobrim delom nepouzdanim metodama i da se drze samo ovih drugih faktora trijaznog procesa...

lets-all-pretend-my-life-isnt-sinking.jp

On 4. 7. 2020. at 12:55, Meazza said:

Ne. Kolektivni imunitet se odnosi na imunitet grupe, drugi termin za istu stvar je "grupni imunitet" ili "imunitet krda". Taj termin oznacava da je dovoljan broj ljudi u nekoj grupi stekao imunitet da bi zaraza bila pod kontrolom.  U izrazu "kolektivni smestaj" ne postoji takav uslov da bi tvoja analogija mogla da se primeni. Tako da se dr Kon vrlo pogresno izrazio jer su tih 10% sastavni deo vece grupe i nisu odvojeni od nje, a taj broj nije dovoljan da bi cela grupa stekla grupni imunitet. On nije lingvista ali bi morao da precizno koristi termine iz svoje oblasti.

Da, ima smisla ali ne mora da oznacava nuzno. Kao sto rekoh, ispravno je bilo da nije specifikovao o kakvom imunitetu govori, upravo zbog toga sto je kolektivni imunitet fraza koja ima smisla samo kao fenomen koji je posledica vec svrsene radnje, ali je potpuno jasno sta je hteo da kaze - na 10% smo od sticanja kolektivnog imuniteta. Svi bismo usvojili to tacno znacenje i ne bismo komentarisali da Kon ionako nije na nisanu pa hajde da mu nadjemo jos ponesto. Kao sto bih ja mogao sad da napisem esej o frazi "vrlo pogresno" da hocu da cinculiram i jedem govna ali nemam potrebu jer mi je jasno sta si hteo da postignes. Ljudi prave greske kad pricaju u realnom vremenu duze od par minuta, what else is new.

7434 testiranih danas.

On 4. 7. 2020. at 13:07, harper said:

Da, ima smisla ali ne mora da oznacava nuzno. Kao sto rekoh, ispravno je bilo da nije specifikovao o kakvom imunitetu govori, upravo zbog toga sto je kolektivni imunitet fraza koja ima smisla samo kao fenomen koji je posledica vec svrsene radnje, ali je potpuno jasno sta je hteo da kaze - na 10% smo od sticanja kolektivnog imuniteta.

Mozda je tebi potpuno jasno, ali kako iz ovoga:

Kon je za televiziju Pink rekao da se nakon svega što smo u dosadašnjem toku epidemije prošli može reći da je porastao kolektivni imunitet na kovid19.

On je naveo da je stopa kolektivnog imuniteta na koronavirus po završetku vanrednog stanja u Srbiji bila 6,4 odsto a da nakon povećanja broja slučajeva nakon popuštanja mera, taj procenat najverovatnije iznosi preko 10 odsto.

mozemo zakljuciti da smo "na 10 posto od sticanja kolektivnog imuniteta" ako je stopa bila 6,4 odsto po zavrsetku vanrednog stanja, a sad je 10 posto? Po tvom tumacenju njegovih reci ispada da smo sada vise udaljeni od sticanja kolektivnog imuniteta nego pre mesec dana? Da li si uopste procitao tekst?

Svi bismo usvojili to tacno znacenje i ne bismo komentarisali da Kon ionako nije na nisanu pa hajde da mu nadjemo jos ponesto. Kao sto bih ja mogao sad da napisem esej o frazi "vrlo pogresno" da hocu da cinculiram i jedem govna ali nemam potrebu jer mi je jasno sta si hteo da postignes. Ljudi prave greske kad pricaju u realnom vremenu duze od par minuta, what else is new.

Ne, meni je jasno sta ti sada hoces da postignes. Moju kritiku opisujes kao kukavicku, jer kad je vec na nisanu, sto da se svi ne izredjamo na njemu. Valjda on sad meni ne moze da uzvrati, sta li, i sad bi ja trebalo da se pravdam sto ga uopste kritikujem jer to nije sportski. 

off: ovaj novinar sa ovim glasom i dramatikom bi dostojno zamenio bilo koga u "dozvolite da se obratimo"

Prema worldometru Srbija dva dana zaredom ima vise slucajeva od Nemacke (prema internim dokumentima ne bas). Nek neko javi vodji, em sto nam bolnice kao nemacke, em sto nam je bdp bolji od nemackog em sto sto ima vise dnevno zarazenih od nemacke. :vesala2::cry::isuse:

• Author

Savski kej, nasao parking u Omladinskih brigada, ne moze blize I to u 3 popodne. Osetno manje ljudi seta, po splavovima cini se manje ljudi. U setnji skoro niko ne nosi masku, na Grosu takodje.

Lep dan inace u BG

On 4. 7. 2020. at 11:03, gospa buba said:

kako 10 kad je ona zena proshle nedelje objavila 6% iz istrazivanja? u dobroj veri da joj je uzorak formiran u skladu, shto isto samo verujemo.

(to polazim od sebe, mozda bi i mogli da me nateraju da uradim kilav eksperiment, ali da ga objavim bogami ne)

sent from bubamoto

6 posto izmerenih i još 4 na karte (za Arenu)

325 novozaraženih osoba (4,37% testiranih)
7434 osobe testirane
8 preminulih osoba
86 osoba na respiratoru (+1, tj. +1,2%)
2347 aktivnih slučajeva (+205, tj. 9,6%)

On 4. 7. 2020. at 13:25, Meazza said:

mozemo zakljuciti da smo "na 10 posto od sticanja kolektivnog imuniteta" ako je stopa bila 6,4 odsto po zavrsetku vanrednog stanja, a sad je 10 posto? Po tvom tumacenju njegovih reci ispada da smo sada vise udaljeni od sticanja kolektivnog imuniteta nego pre mesec dana? Da li si uopste procitao tekst?

:wacko:

Sta ti mozes da zakljucis ili ne stvar je tvoje inteligencije, u to se ne mesam. Ono sto sam napisao je sta mislim da je dobri DrKon hteo da kaze, a ne treba biti rocekt scientist da bi se to razumelo. Neprecizno se izrazio kao sto se ogromna vecina ljudi neprecizno izrazava kad govori u realnom vremenu, big deal. Kad bismo jedni drugima stalno sedeli na kicmi oko ispravnosti i preciznosti nasih postova ne bismo stigli ni o cemu drugom da raspravljamo osim o tome. A to je pisano izrazavanje koje ima vremenski otklon pa ga je lakse popraviti pre nego sto se podeli.

Uzgred, naravno da tvoju kritiku nisam protumacio kao kukavicku, da sam to hteo da uradim tako bih je i opisao. Isuvise sam mator da bih bio fin, to sto mislim tako i napisem. Cinjenica je da je Kon zbog drugih, mnogo vaznijih stvari koje je zabrljao postao meta na forumu pa mu se sad nalazi dlaka u jajetu i za stvari koje, realno, uopste nisu bitne, jer su svi smesta shvatili sta je hteo da kaze. Radi se o fenomenu, nebitno je da li smo pojedinacno ti, ja ili bilo ko drugi u pitanju. Zasto bih tebi licno pripisivao nesto sto sam oznacio kao "svi bismo" (ovo "svi" nije bukvalno, oznavaca vecinski trend)? Odakle ti ta ideja?

On topik.

Jednostavno je nemoguce zastititi se od drugih ljudi, sta god covek radio. Sad sam se vratio iz prodavnice potpuno frustriran, pitanje je dana kad cu s nekim da krenem u napusavanje koje ce se zavrsiti fizickim obracunom. Petoro ljudi u prodavnici + 2 radnice, radnice i jedna osoba s maskom na bradi, troje bez maske i ja s maskom uredno preko nosa i ustiju. Od to cetvoro dvoje samo sto mi se u dupe nije uvuklo dok sam stajao u redu na kasi, opet sam morao da ih teram od sebe. Oboje mladji. Meni je iz ratova poznat taj mehanizam fingiranja normalnosti u uzasnom okruzenju zbog mentalne distance, odavno razumem da je jedino sto vecinu ljudi izvlaci iz tog mehanizma neposredno licno iskustvo s tim okruzenjem, ali da su ljudi tolika stoka da nece da usvoje cak ni toliko malu zrtvu da bi zastitili sebe i druge, to jednostavno ne mogu da razumem.

On 4. 7. 2020. at 14:07, Milosh76 said:
Savski kej, nasao parking u Omladinskih brigada, ne moze blize I to u 3 popodne. Osetno manje ljudi seta, po splavovima cini se manje ljudi. U setnji skoro niko ne nosi masku, na Grosu takodje.

Lep dan inace u BG
Prošetaj se do Teatra na Savi gvirni izložbu :)

.... Shiit has hit the fan!

On 4. 7. 2020. at 14:16, harper said:

:wacko:

Sta ti mozes da zakljucis ili ne stvar je tvoje inteligencije, u to se ne mesam. Ono sto sam napisao je sta mislim da je dobri DrKon hteo da kaze, a ne treba biti rocekt scientist da bi se to razumelo. Neprecizno se izrazio kao sto se ogromna vecina ljudi neprecizno izrazava kad govori u realnom vremenu, big deal. Kad bismo jedni drugima stalno sedeli na kicmi oko ispravnosti i preciznosti nasih postova ne bismo stigli ni o cemu drugom da raspravljamo osim o tome. A to je pisano izrazavanje koje ima vremenski otklon pa ga je lakse popraviti pre nego sto se podeli.

Ali ti si pogresno protumacio to sto je on hteo da kaze. Napisao si da

On 4. 7. 2020. at 13:07, harper said:

je potpuno jasno sta je hteo da kaze - na 10% smo od sticanja kolektivnog imuniteta.

a ja sam postavio njegov citat iz kojeg se jasno vidi da nije to hteo da kaze. Pogresno si protumacio njegove reci zato sto se on neprecizno izrazio, gde ces bolji primer za to da bi trebalo da pazi na preciznost izrazavanja. Ako si ga ti pogresno razumeo, kako ce ga razumeti manje pismeni ljudi?

Cinjenica je da je Kon zbog drugih, mnogo vaznijih stvari koje je zabrljao postao meta na forumu pa mu se sad nalazi dlaka u jajetu i za stvari koje, realno, uopste nisu bitne, jer su svi smesta shvatili sta je hteo da kaze. 

Dobro, OK. Ponovo ti kazem da on nije hteo da kaze to sto ti mislis. Ako je hteo da kaze da smo na 10% od sticanja k.i., zasto bi pre toga rekao da smo bili na 6.4%? 

"na 10% od sticanja k.i." bi znacilo da nam nedostaje jos 10% ljudi sa imunitetom da bismo stekli k.i. To je tvoje tumacenje, a on to nije hteo da kaze.

Edited by Meazza

On 4. 7. 2020. at 14:37, Meazza said:

"na 10% od sticanja" = nedostaje nam jos 10% ljudi sa imunitetom da bismo stekli k.i. To je tvoje tumacenje. A on to nije hteo da kaze.

Ne, to sam se samo ja pogresno izrazio, nema veze sa Konom. Dostigli smo 10% stanovnistva koje je steklo imunitet, imali smo pre toga 6.4, za kolektivni je potrebno valjda 50%.

On 4. 7. 2020. at 14:40, harper said:

Ne, to sam se samo ja pogresno izrazio, nema veze sa Konom. Dostigli smo 10% stanovnistva koje je steklo imunitet, imali smo pre toga 6.4, za kolektivni je potrebno valjda 50%.

Pa dobro jbg, ja citam sta pises, otkud mogu da znam da li si to napisao zato sto si ga pogresno shvatio ili zato sto si se pogresno izrazio?

Background Picker
Customize Layout