Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Venecuela

Featured Replies

1 minute ago, harper lee said:

Zasto se petljas u stvari koje ne razumes?

U šta se ne razumem, gramatiku srpskog jezika? Praveći distinkciju između "o prirodi" i "prema prirodi" ti sam svoj post nitpickuješ, jer kad toj formulaciji prethodi reč "odgovornost" samo jedna od njih može biti ispravna.

Ja ti ovde činim plezir pretpostavljajući da si hteo da kažeš "svest o zlokobnoj prirodi i odgovornost prema zlokobnoj prirodi", a ti odgovaraš "falsifikat, napisao sam o prirodi a ne prema prirodi", kao da to išta znači.

Laz je u ovom slucaju i sa ovim ljudima o kojima govorimo posledica racionalnog uma (postoje patoloske lazi ali to je nesto drugo), svesnog odgovornosti i posledica. Ako je neko svestan postojanja odgovornosti to ne znaci da je sam odgovoran, kao sto sam ja svestan da postoji lamborgini ali ga ne vozim. Onaj ko nije svestan odgovornosti i posledica ili je toliko mocan da moze sebe da ubedi da ih za njega nema ili je dijagnosticki interesantan zato sto je njegovo ponasanje posledica nekog poremecaja licnosti, u oba slucaja govorimo o iracionalnom ponasanju koje je po prirodi stvari nepredvidivo. Narodskim recnikom, u pitanju je ili kriminalac ili ludak.

Bold je tačan, osim što se ne radi o samoobmani nego o činjeničnom stanju. Koje su negativne posledice akcije u Venecueli po SAD ili po Trampa lično? Nema ih. Moć pre legitimiteta.

Kreiranje lažnog narativa nije razlika između iracionalnog i racionalnog. Tramp se ovde ponaša savršeno racionalno. Može da bude glupa, kriminalna, kontraproduktivna, ali niti je mahnita niti je nepredvidiva.

U ovom slucaju, kao i u vecini drugih, otvorenost u ovakvom ponasanju je opasna zato sto joj pozicija institucije sa koje dolazi daje legitimnost u javnosti. Prikrivanje takvog ponasanja lazima salje poruku javnosti da je uradjeno nesto iz razloga koji nisu prihvatljivi pa stoga mora da se laze da je uradjeno iz nekog drugog razloga, ovim sto Tramp radi se salje drugacija poruka javnosti, da je to ponasanje legitimno i da on na njega ima pravo.

Daj molim te, laganje šalje poruku javnosti da nije OK vršiti vojne intervencije u suverenoj susednoj zemlji - kao da to javnost već ne zna! Kao da javnost ne kapira da to jeste OK za one koji određen nivo moći imaju a nije OK za one koji nemaju. Kao da nemamo eklatantan primer jedne druge vojne intervencije koja već godinama mrcvari susednu zemlju, pa nikom ništa.

Infantilan je poriv da se održi privid za koji si savršeno svestan da je lažan. Njegova upotrebna vrednost je nepostojeća, samo ti stvara utisak da (pošto "mora da se laže") situacija nije tako gadna kao što izgleda. Ali jasno je da ne mora svako da laže, i da situacija jeste tako gadna.

Tramp samo otkriva ružnu realnost koja je oduvek bila tu.

Ja jednostavnije ne umem da objasnim i ako ti je previse komplikovano da razumes moracu da odustanem od zaludnog posla.

Ne moraš da objašnjavaš, savršeno je jasno koju tezu iznosiš tri puta za redom. Možeš prosto da prihvatiš da se ne slažem, nema potrebe za nadrkanim pasivno-agresivnim uvodom i zaključkom svakog posta.

Edited by Weenie Pooh

• Replies 1.4k
  • Views 118k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Posted Images

• Popular Post

švajcarci nevera, neko se setio da kod njih sakrije lovu od droze

AML propo

Ima li kraja njihovim zločinima protiv čovečnosti?! cry

G9uuhyoXUAA16LD?format=jpg&name=medium

Ako država Njujork zbog ovog ne promeni zakon o TV prenosima suđenja ni zbog čega neće

Inače strogi ali pravični sudija je Alvin Hellerstein 92 year old orthodox jew appointed by Bill Clinton

On December 20, 2004, Hellerstein said he would deny a government request to delay a review of whether certain Central Intelligence Agency internal files related to Iraq should be made public.[26] On June 3, 2005, Hellerstein ordered the government to release four videos from Abu Ghraib prison and dozens of photographs from the same collection as photos that touched off the Iraqi prisoner abuse scandal a year prior. Hellerstein said the 144 pictures and videos could be turned over in redacted form to protect the victims' identities. The judge ordered the release after he viewed eight of the photos. They were given to the Army by a military policeman assigned to Abu Ghraib. On September 29, 2005, in ACLU v. Department of Defense, Hellerstein ordered the release of 87 more photographs and videotapes.[27] In January and September 2017, Hellerstein ordered the release of additional government documents, including those referred to in the Senate torture report.[28][29]

Judge Hellerstein ruled that President Donald Trump's invocation of the Alien Enemies Act to deport Venezuelans was invalid and unconstitutional. He held that these individuals must receive due process before being deported, and that the requirements of the Alien Enemies Act were not satisfied by the President's proclamation.

Edited by theanswer

Ok, uhapsio je Madura i sta sad?! Ja nisam siguran da on moze da vlada Venecuelom bez USA vojske. Kako reguje opozicija na ovo? Moze on da napravi dogovor sa nekim iz sadasnje vlasti, ali isto tako narod moze da ih razjuri.

2 hours ago, Weenie Pooh said:

U šta se ne razumem, gramatiku srpskog jezika?

a ti odgovaraš "falsifikat, napisao sam o prirodi a ne prema prirodi", kao da to išta znači.

Neprijatno.

6 minutes ago, Кристофер Лумумбо said:

Ok, uhapsio je Madura i sta sad?! Ja nisam siguran da on moze da vlada Venecuelom bez USA vojske. Kako reguje opozicija na ovo? Moze on da napravi dogovor sa nekim iz sadasnje vlasti, ali isto tako narod moze da ih razjuri.

Svi pretpostavljaju da je uklonio Madura sporazumno, u dogovoru sa potpredsednicom i ostatkom klike. Ideja je verovatno da se raspišu izbori na kojima pobedi ko treba da pobedi, i onda ih neka nova vlast lepo uvede u EU pomiri sa Amerikancima, naftna industrija se reprivatizuje, sankcije se ukinu, Mekdonalds se otvori na Terazijama, sve redom.

Koliko je to realno izvodljivo niko još ne zna. Trampova tzv doktrina ("uđeš, izađeš, i gotovo") je tako koncipirana da nema dugotrajnog i detaljnog bavljenja, ništa nation building, samo flashy akcija da demonstriraš snagu i posle pustiš stvari da idu svojim tokom.

9 minutes ago, Кристофер Лумумбо said:

sacekajmo jos malo al javlja mi se da gerilski rat samo sto nije poceo. nadam se da nisam u pravi al stvarno ne vidim da ce ovo proci bez krvi.

• Author
13 minutes ago, Кристофер Лумумбо said:

Ok, uhapsio je Madura i sta sad?! Ja nisam siguran da on moze da vlada Venecuelom bez USA vojske.

izgleda da je (Rubiov) plan pregovaranje sa sadašnjom vlašću. glavni američki zahtevi će verovatno biti prekid prijateljskih odnosa sa Kubancima i Kinezima, repatrijacija azilanata, i nekakva (može i fiktivna) američka uloga u eksploataciji nafte. navodno je nova predsednica znatno manje pro-kubanski nastrojena od Madura.

Edited by Gandalf

Izgleda ni naftu neće uzeti jer su ćaciji pravili plan

https://mastodon.social/@SeanCasten/115843187994046407

So maybe the Occam's razor, simplest answer is what a friend and former senior DOE official from the Biden WH told me after Trump had filled out his new energy team:

"My job, for the past 4 years was to talk to every expert in the energy industry, from academia to government to industry. And I never heard of most of these guys."

Edited by Engineer

• Author
5 minutes ago, Engineer said:

Izgleda ni naftu neće uzeti jer su ćaciji pravili plan

nisu ćaciji, preuzimanje nafte je kvalitetan način da se Trampu proda guženje Venecuelanaca. Rubiu, Mileru, Vensu... je nafta sporedna stvar.

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.