Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Venecuela

Featured Replies

• Replies 1.4k
  • Views 118k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Posted Images

23 minutes ago, Engineer said:

Izgleda ni naftu neće uzeti

G9xjpJ3WsAAcKmG.jpg

35 minutes ago, Gandalf said:

nisu ćaciji, preuzimanje nafte je kvalitetan način da se Trampu proda guženje Venecuelanaca. Rubiu, Mileru, Vensu... je nafta sporedna stvar.

Kako je kontrola nad najvecim znanim zalihama nafte na svijetu sporedna stvar?

1 hour ago, adam said:

sacekajmo jos malo al javlja mi se da gerilski rat samo sto nije poceo. nadam se da nisam u pravi al stvarno ne vidim da ce ovo proci bez krvi.

Meni je najludji momenat svega ovoga klip koji je neko okacio pre neku stranu kad Tramp nesto trtolji o naftnim kompanijama, i onda kao failed state, moramo da ih sredimo, ako ih mi ne sredimo, krenuce tarapana kod njih.

I sad Rubio nece da preuzme to.

Znaci deluje da ce biti fejl projekat Venecuela, da nece bustovati nego vruc krompir?

Da li je realno da su napola osmislili?

1 minute ago, Peter Fan said:

Ma idi, njima je znaš u stvari stalo da osvoje Kubu, ili oslabe Kinu, ili deportuju venecuelanske migrante... nafta tek onako, usput rolleyes

Kad Tramp kaže "mi upali zbog nafte", on time samo krije mračnu istinu. Nosi lažne brkove da prikrije prave.

• Author

ulaganja koja su potrebna kako bi se od toga profitiralo su značajna i dugoročna, projektovani ROI slabašan čak i u optimističkim prognozama. pride, cena nafte je već niska i poslednje što je američkim naftašima potrebno je povećanje ponude.

pogledaj link koji je okačio inženjer. između ostalog: https://x.com/RARohde/status/2007738396639465774?s=20

Edited by Gandalf

25 minutes ago, apostata said:

Samo što ja ne mogu da se setim da je Bajdenova administracija imala neku sličnu akciju kao ovaj ili oni pre njega, koja bi uopšte morala da se opravdava? Ako grešim, podsetite me. Meni ovo liči da pljuje Bajdena da bi posle mogao da kaže da je Tramp pogrešio, a da ga klovn ne uzme na zub, kao što mu je uzeo drugara.

Objašnjeno u ovom i poveznanim nizovima. Tako što je prvo upitno da li su rezerve tolike, drugo koliko je zaista isplativo izvlačiti, i treće, to je teška nafta koja malo kome treba. Samo još Kanada ima značajne zalihe, ali ima i SAD na granici kojima izvozi 80% proizvodnje, i infrastrukturu koju Venecuela može da sanja u narednih 5 godina minimum. I onda se vraćamo na skorašnju diskusiju - da li je jeftinije transportovati energente u Nemačku Ameriku postojećim cevima iz Rusije Kanade, ili brodovima iz Amerike Venecuele preko Atlantika. U teoriji može ovo biti pritisak na Kanadu, ali ako je Kina već pripremljena za takvu vrstu nafte, mislim da će im Kanađani sa osmehom prodavati, ako ovaj ludak nastavi ovako.

14 minutes ago, Mel said:

Da li je realno da su napola osmislili?

Napola jesu, osmislili nisu

Edited by Engineer

poenta je da kinezi ostanu bez jeftine nafte i vojne baze, naravno i tržišta za prodaju svojih vojnih igračaka...

32 minutes ago, Gandalf said:

Objašnjeno u ovom i poveznanim nizovima. Tako što je prvo upitno da li su rezerve tolike, drugo koliko je zaista isplativo izvlačiti, i treće, to je teška nafta koja malo kome treba. Samo još Kanada ima značajne zalihe, ali ima i SAD na granici kojima izvozi 80% proizvodnje, i infrastrukturu koju Venecuela može da sanja u narednih 5 godina minimum. I onda se vraćamo na skorašnju diskusiju - da li je jeftinije transportovati energente u Nemačku Ameriku postojećim cevima iz Rusije Kanade, ili brodovima iz Amerike Venecuele preko Atlantika. U teoriji može ovo biti pritisak na Kanadu, ali ako je Kina već pripremljena za takvu vrstu nafte, mislim da će im Kanađani sa osmehom prodavati, ako ovaj ludak nastavi ovako.

32 minutes ago, Gandalf said:

ulaganja koja su potrebna kako bi se od toga profitiralo su značajna i dugoročna, projektovani ROI slabašan čak i u optimističkim prognozama. pride, cena nafte je već niska i poslednje što je američkim naftašima potrebno je povećanje ponude.

pogledaj link koji je okačio inženjer. između ostalog: https://x.com/RARohde/status/2007738396639465774?s=20

@Engineer @Gandalf

Uopste nisu "objasnili", jer ja iz prve ruke znam da se trenutno bushotine u Alberti eksploatisu u roku od 9-12 mjeseci (objasnio ko i kako u jednom od ranijh postova). Sad cak vise ni ne trebaju nove bushotine, vec se postojece, a iscrpljene vertikalnim bushenjem, novom opremom prebacuju na horizontalno. Znaci, potpuno je izbacen rizik da je bushotina corak.

To jedno, drugo - ROI je uvijek podlozan raznim pretpostavkama, ali jedno je sigurno: ako je trenutno veneculanska nafta isplativa (a da nije, nebi bila bushena), kako ce tek biti kad se cijena nafta vrati na one nivoe od prosle godine, a eksploatacija bude radjena produktivnijim metodama?

Trece, americke rafinerije su veoma dobro ospospoljene da rafiniraju tu vrstu nafte, cak ih je dosta i optimizirano bas za nju (Chevron, kome se cijene dionica skocile za 6% danas, vjerovatno zbog toga sto se ocekuje pad kubanskog rezima, a ne dodatni profit od venecualnske nafte :-)). A ako se Kini isplati to do tankerima prevozi preko pola svijeta, kako onda da se ne isplati SAD kad je takav prevoz daleko kraci? To sto je skuplje od transporta naftovodom, ne znaci da i dalje nije isplativo. Pogledati pod Rusiju koja 4 godine finansira rat na taj nacin.

A cetvrto, da su procjene zaliha preuvelicane i za 300%, opet bi Venecula bila u vrhu od 7-8 drzava. Pride boksit i druge rude. I na kraju sto kaze @gone fishing : nije samo da Ameri imaju dodatnu naftu (i druge rude), vec da je i Kina nema. Kina, koja uzgred ne moze slobodno uvoziti Kanadsku naftu jer se 95% kanadske nafte prodaje kroz terminale i rafinerije u Meksickom zalivu (TX, LA). Kandada to pokusava da promijeni, ali tek je to na dugackom stapu iako se aktivno radi na tome (tzv. Build Canada Act).

Tako da da - kad vec se prica o Okamu, cini mi se da ostrica sjece prema stvaljanju shape na Venecuelu, a ne na Rubiovu "osvetu" kubanskom rezimu. Tu se preplicu interesi i motivacije razlicith faktora u administraciji, ali Venecuela je korisna, a Kuba ugodna.

To da li ce to Trump i diletanti oko njega uspjeti to da konkretizuju (I have my doubts), to je druga prica.

Edited by Peter Fan

ja sam odavno skontao da je reč o jednoj pokvarenoj, bezprizornoj bitangi. migrant koji se dvaput ženio migrantkinjama, vodi anti migrantsku politiku.

kod nas se kaže da je poturica gori od turčina.

5 minutes ago, đorđe geprat said:

ja sam odavno skontao da je reč o jednoj pokvarenoj, bezprizornoj bitangi. migrant koji se dvaput ženio migrantkinjama, vodi anti migrantsku politiku.

kod nas se kaže da je poturica gori od turčina.

Unuk migranta, mada skoro svi tamo su potomci migranata.

57 minutes ago, apostata said:

Kad kupe prnje s Tajvana, zna li se šta?

@Peter Fan

Ne kažem ja da je beskorisno, bolje imati nego nemati. Samo nisam siguran da je dobitak za USA toliko značajan koliko neki pokušavaju da predstave. Biće profita za pojedince naravno, kao i uvek. U jednom od postova je prikazana i potrošnja nafte u SAD, ne menja se značajno već 20 godina. A ja mislim da u visokorazvijenim zemljama neće rasti. Jedino ako odluče da se re-industrijalizuju, kao što je najavljivano, ali ne bih se baš oslanjao na to sa ovim ludacima.

Znači mogu zaraditi samo ako će dalje da je prodaju, samo ne znam kome. Neće Kubi, neće Kolumbiji, neće Kini, Brazil i Meksiko imaju svoje. Jedino to što su obezbedili sebe za još 100 godina, ako bude (ovakvog) sveta tada, i ako zaista uspeju da izguraju to što govore, jer i dalje niko ne zna šta dalje.

Kale intervjuisan na ulicama, priča tečan venecuelanski hail

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.