namenski Posted June 4, 2018 Posted June 4, 2018 9 minutes ago, beyoncé said: @ namenski samo pokušavam i sebi da objasnim fenomen sinanovih koncerata, pitajući se da li je možda malo i do koncepta, a ne samo do muzike prethodni postovi koji su pominjali trans i emocije su me asocirali na tarab Ma izvini, nije mi polemikatm bila ni na kraj pameti, jednostavno sam se nadovezao na relativnosttm emocionalnog u muzici, pa tako na primer imas majstora koji su znali da osete takozvani duh vremena, eksperimentisu, ali i ubodu, gde me nadje sto bi se nekadasnjim kafanskim recnikom reklo: Sa onim ponavljanjem, 16 x teme, verovatno muzicki najocajnijeg motiva muzike 20. veka, ali i, od istog lika:
radnik Posted June 4, 2018 Posted June 4, 2018 2 hours ago, ronin said: Pa ta stvar je neki ključ tajne Sinanovog lika i dela... Ova stvar je po meni kljuc, prva pesma koja ga 'proslavila'. Neko se pitao gde se promovisala ta muzika ... ja sam je prvi put cuo u lokalu osamdeset i neke, gde su bili fliperi i tako te zezalice. Secam se koliko sam bio fasciniran da sam pitao nekoga ko to peva. https://www.youtube.com/watch?v=2c0xJ5v4PB4
Meazza Posted June 4, 2018 Posted June 4, 2018 (edited) 11 minutes ago, namenski said: Ma izvini, nije mi polemikatm bila ni na kraj pameti, jednostavno sam se nadovezao na relativnosttm emocionalnog u muzici, pa tako na primer imas majstora koji su znali da osete takozvani duh vremena, eksperimentisu, ali i ubodu, gde me nadje sto bi se nekadasnjim kafanskim recnikom reklo: Sa onim ponavljanjem, 16 x teme, verovatno muzicki najocajnijeg motiva muzike 20. veka, ali i, od istog lika: Nema veze sa temom, ali kad vec pominjes duh vremena: ovaj covek je u avangardnim krugovima™ bio smatran maltene kicem, u najboljem slucaju reliktom proslosti. Kao i Puccini, Saint-Saens i mnogi drugi. Zasto? Usudili su se da prave "dopadljivu" muziku. Muzika je ozbiljna stvar. Edited June 4, 2018 by Meazza
JozoMujica Posted June 4, 2018 Posted June 4, 2018 On 3.6.2018. at 19:54, SDSG said: U Gruzi kod Kragujevca sodadzija radio do 2005. Evo ja cu sad da te odvedem u jednu takvu kafanu. U Kragujevcu znam bar jednog sodadziju, covek '70 godiste, pokrenuo proizvodnju pre desetak godina.
JozoMujica Posted June 4, 2018 Posted June 4, 2018 On 3.6.2018. at 20:26, SDSG said: Ajde da nisam dobar deo mladosti proveo u toj istoj Gruzi pa da mi pricas te pricie Evo mozemo sutra u Gruzu pa da vidimo tu teoriju, hoces taman ima i tamo jedna matora kafana. Oce da ga vodis kod Sneze?
Meazza Posted June 4, 2018 Posted June 4, 2018 2 minutes ago, JozoMujica said: U Kragujevcu znam bar jednog sodadziju, covek '70 godiste, pokrenuo proizvodnju pre desetak godina. Ima i u Jagodini sodadzija. Sin poznatog i legendarnog Ratka.
aram Posted June 4, 2018 Posted June 4, 2018 Ja ne znam o čemu vi pričate, namenski lepo objasnio da ta Srbija u kojoj vi živite ne postoji. I nije nikad ni postojala.
maheem Posted June 4, 2018 Posted June 4, 2018 21 minutes ago, radnik said: Ova stvar je po meni kljuc, prva pesma koja ga 'proslavila'. Neko se pitao gde se promovisala ta muzika ... ja sam je prvi put cuo u lokalu osamdeset i neke, gde su bili fliperi i tako te zezalice. Secam se koliko sam bio fasciniran da sam pitao nekoga ko to peva. https://www.youtube.com/watch?v=2c0xJ5v4PB4 +1 ist priča samo drugo mesto, neki seoski ispraćaj u vojsku. krenula ta stvar, morao sam pitati šta je ovo, ko je ovo?
namenski Posted June 4, 2018 Posted June 4, 2018 5 minutes ago, aram said: Ja ne znam o čemu vi pričate, namenski lepo objasnio da ta Srbija u kojoj vi živite ne postoji. I nije nikad ni postojala. Zaboravio si da dodas obavezno pozivanje na Lolu Novakovic, jebiga Naravno da ne postoji, zadimljene a la Ibarska su danas izuzetak koji potvrdjuje pravilo: kafici su mesta na kojima se stvaraju/vide vladajuci obrasci kako muzicki, tako i obrasci socijalnog raslojavanja i trendova. A naravno da vise ne postoje mnoge Srbije: od Srbija u kojima su postojali korzoitm, Srbija u kojima su relativno dobrostojeci bracni parovi u cetrdesetim isli na doceke novih godina sa obaveznim i podrazumevajucim igranjem, sto vise ne mozes da vidis ni u arhivskim materijalima, Srbija narodnjackih muzickih hitova koji su jos 60-ih sa Cunetovom 'Kafu mi draga ispeci' postali prvi hit koji je u nebesa podigao prodaju radio aparata i postavio pravce razvoja, i dobre i lose... Naravno da postoje kafane koje su pomenute: samo sto one vise nisu odraz 1 vremena i opsta pojava - mesto su za lozenje raznih SDGM-ova ili kako vec bese, traze imanje para, u muzickom smislu ne znace ama bas nista, a ubila ih je konkurencija kako kafica - za sloj koji to sebi moze da priusti - tako i ulicnog ispijanja pica. Jednom recju, kafanska kultura u Srbiji je mrtva. Nazalost.
Meazza Posted June 4, 2018 Posted June 4, 2018 Just now, namenski said: Naravno da ne postoji, zadimljene a la Ibarska su danas izuzetak koji potvrdjuje pravilo: kafici su mesta na kojima se stvaraju/vide vladajuci obrasci kako muzicki, tako i obrasci socijalnog raslojavanja i trendova. ..... Jednom recju, kafanska kultura u Srbiji je mrtva. Nazalost. Nisi u pravu, Namenski.
Meazza Posted June 4, 2018 Posted June 4, 2018 Da, postoji i to. Pa? Onda je i rock mrtav, i sve je mrtvo.
Meazza Posted June 4, 2018 Posted June 4, 2018 Da se vratimo na Sinana, evo nesto sto nije Juzni vetar, po svim pravilima sumadijskog melosa:
ronin Posted June 4, 2018 Posted June 4, 2018 Dobro to je 1993....Produkcija Zorana Starčevića...Drugačije svakako od Južnog vetra...
Recommended Posts