Jump to content
IGNORED

Asimilacija i integracija u Jugoslaviji

Dr Arslanagić

Recommended Posts

Posted

Jugoslovensko carstvo, sa očuvanim istorijskim pokrajinama, ustanovama i pravicama, sa jugoslovenskim carem koji bi bio i srpski kralj i hrvatski ban i crnogorski knjaz i herceg od Svetoga Save i car Indije, sve što treba. Maksimalno agresivna spoljna politika prema srpsko-hrvatsko-slovenačkim dušmanima, rat sa Italijom oko jugoslovenskih teritorija, pozajmljivati pare i školovati sirotinjsku decu u oficire, prave jugoslovenske oficire i patriote, oteti ih od popova i hodža, da ih bude pola miliona. Uvek i svuda kontra neprijatelja đonom. To stvara zajednicu interesa, leđa uz leđa protiv dušmana. Da smo natakli makarondžije na kurac, obesili D'Anuncija za jaja i umarširali u Udine, svima bi bilo jasno šta je jugoslovenska država i kakav je zalog za budućnost njenih naroda.

To ukratko.

Plus koliko 'oces.

Uvek sam se napola zezao da je Jugoslavija svakom komsiji ostavila po nesto sto nije morala, a sto je 'ladno mogla i trebala da prihefta: Skadar, Solun, Vidin, Temisvar, Segedin, Celovec, Trst...

• Replies 361
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• MancMellow

54

• hazard

42

• Dr Arslanagić

35

• Tribun_Populi

20

Posted

Routledge

Atlas istočne evrope u 20. veku

New Doc 3_1.jpg

New Doc 3_2.jpg

Posted

Jugoslovensko carstvo, sa očuvanim istorijskim pokrajinama, ustanovama i pravicama, sa jugoslovenskim carem koji bi bio i srpski kralj i hrvatski ban i crnogorski knjaz i herceg od Svetoga Save i car Indije, sve što treba. Maksimalno agresivna spoljna politika prema srpsko-hrvatsko-slovenačkim dušmanima, rat sa Italijom oko jugoslovenskih teritorija, pozajmljivati pare i školovati sirotinjsku decu u oficire, prave jugoslovenske oficire i patriote, oteti ih od popova i hodža, da ih bude pola miliona. Uvek i svuda kontra neprijatelja đonom. To stvara zajednicu interesa, leđa uz leđa protiv dušmana. Da smo natakli makarondžije na kurac, obesili D'Anuncija za jaja i umarširali u Udine, svima bi bilo jasno šta je jugoslovenska država i kakav je zalog za budućnost njenih naroda.

To ukratko.

svidja mi se ideja ali u srbiji se jugoslovenstvo nikad do kraja nije primilo. o hrvatima da i ne govorim. mozda bi teranje zabara sa hrvatskih i slovenackih teritorija bilo vazan korak napred u tom pravcu... ko ce ga znati.

Posted

Plus koliko 'oces.

Uvek sam se napola zezao da je Jugoslavija svakom komsiji ostavila po nesto sto nije morala, a sto je 'ladno mogla i trebala da prihefta: Skadar, Solun, Vidin, Temisvar, Segedin, Celovec, Trst...

Erm, nije bilo šanse. Realno, samo je Rijeka imalo šanse da se dobije međunarodna podrška za to. Iz Baje su nas isterali niko drugi do Francuzi. Ima štp može i ima što ne može. 

Posted

Znaš za onu anegdotu kada su KuK vojnici na Ceru, na povike da se predaju, odgovarali sa: Srbin se nikada ne predaje!

Btw, postoje i svedočenja da su pojedini Srbi činili grozne zločine u Srbiji za vreme Prvog svetskog rata (Gojko Nikoliš piše o tome).

nisam imao pojma... znam da je pradeda bio negde drugde, verovatno na istočnom frontu.

Posted

svidja mi se ideja ali u srbiji se jugoslovenstvo nikad do kraja nije primilo. o hrvatima da i ne govorim. mozda bi teranje zabara sa hrvatskih i slovenackih teritorija bilo vazan korak napred u tom pravcu... ko ce ga znati.

pa tu se ja, uz uvažavanje :), razilazim malko sa kolegom. moja malenkost je pobornik škole da je jedino mogla da uspe srpsko-hrvatska Jugoslavija, ali bez teritorijalnih razdvajanja, nego prosto raspodela moći između Beograda i Zagreba. Kao rezervni eventualni uspešan plan - ozbiljna decentralizacija sa skupštinama federalnih jedinica, ali koje ne bi imale nacionalne granice. Ali to tek kao rezerva. 

Posted

@hamlet: jesu ovo dole levo crnogorci?

Posted

UK je postala to što je postala upravo na gore opisani način. He who dares - wins!

Erm, nije bilo šanse. Realno, samo je Rijeka imalo šanse da se dobije međunarodna podrška za to. Iz Baje su nas isterali niko drugi do Francuzi. Ima štp može i ima što ne može. 

Ma moglo je, sigurno.

Posted

@hamlet: jesu ovo dole levo crnogorci?

O, da  :s_dj:

Posted

UK je postala to što je postala upravo na gore opisani način. He who dares - wins!

Ma moglo je, sigurno.

Rijeka je mogla na bum, to i ja mislim. 

Posted

pa tu se ja, uz uvažavanje :), razilazim malko sa kolegom. moja malenkost je pobornik škole da je jedino mogla da uspe srpsko-hrvatska Jugoslavija, ali bez teritorijalnih razdvajanja, nego prosto raspodela moći između Beograda i Zagreba. Kao rezervni eventualni uspešan plan - ozbiljna decentralizacija sa skupštinama federalnih jedinica, ali koje ne bi imale nacionalne granice. Ali to tek kao rezerva. 

za istoriju sam laik, o psihologiji znam ponešto - verujem da bi se ispravno izgrađen novi identitet duže održao od pokušaja pomirenja dva nepomirljiva identiteta, koja se tako lepo uklapaju u koncept narcizma malih razlika... 

Posted

E ,da. Brat moje bake zaginuo u Galiciji. Pradeda nije hteo da da koliko je ćata tražio za mito. Bilo mu mnogo. Bačka u pitanju. Srbi

Posted (edited)

za istoriju sam laik, o psihologiji znam ponešto - verujem da bi se ispravno izgrađen novi identitet duže održao od pokušaja pomirenja dva nepomirljiva identiteta, koja se tako lepo uklapaju u koncept narcizma malih razlika... 

u teoriji, takav pristup nema greške. u praksi pak, moje skromno mišljenje je da su ta dva nacionalna identiteta bila već ozbiljno izgrađena sa jasnim centrima nacionalnog života i da je za novi, a na bazi zajedničkog bivstvovanja, bilo potrebno vreme. Mišljenje, jbg, ne pretendujem, niti to realno iko može, da sam sto posto u pravu. 

Arslanagić je 100% u pravu da je previše pomirljiv stav prema Italiji na severozaadu dobrano koštalo Jugoslaviju/Kr SHS simpatija međ Hrvatima i Slovencima. 

Edited by MancMellow
Posted

Ne samo to, već su mnogi tzv. urbani Srbi čak glasali i za koaliciju narodnog sporazuma, čak ih je bilo i na listi. Hrvatski Srbi su doživljavali Hrvatsku kao svoju državu, ali Hrvatsku u Jugoslaviji. Kada je postalo jasno da od toga nema ništa, stvari su se promenile iz korena.

Takođe, mera u kojoj su Srbi u Hrvatskoj denacionalizovani u periodu 1945-1990 je gotovo zastrašujuća.

Npr. Đorđe Pribićević (valjda potomak Svetozarov) kod Veselice u vrlo desnom HDS-u. (Tako su i radikali neko vreme dičili sinom ili unukom Mehmeda Spahe)

Onda Srećko Bielić, Božo Kovačević u HSLS-u itd.

Kod ovog potonjeg sećam se jednog momenta u živom predizborom sučeljavanju na tadašnjoj TVZ

Voditelj: imamo uključenje, dobra vam večer izvolite

Gledatelj: Daobra večer, imam pitanje za gospodina Kovačevića...Kaj vi niste Srbin?

Božo: ovaj ....to je samo djelomice točno ....mislim ovoga... moj otac je ...jelte mislim ovoga Srb...

Gledatelj: Hvala nemam više pitanja

...

Posted

Arslanagić je 100% u pravu da je previše pomirljiv stav prema Italiji na severozaadu dobrano koštalo Jugoslaviju/Kr SHS simpatija međ Hrvatima i Slovencima. 

To + nepoštovanje istorijskih institucija, gušenje demokratskih sloboda i prilično represivno ophođenje prema opoziciji.