Jump to content
IGNORED

Sharing economy - ko deli vredi

Eraserhead

Recommended Posts

Posted (edited)

Pa evo, kad/ako Uber potpane pod ista pravila i kad njihov vozac bude morao da ulupa sedmocifreni dolarski iznos u NYC taxi medalion, i kad mu osiguravajuca kuca ponisti polisu osiguranja jer koristi sopstveni auto u komericijalne svrhe, onda Uber gubi cost advantage.

da li zaista mislis da bi ovo bilo najbolje resenje za svet? ja bih rekla da bi vise imalo smisla da se ukinu medaljoni, nego da se svi nateraju da placaju sedmocifren dolarski iznos da bi im se dozvolilo da rade. nepravda nije da uber vozaci ne moraju to da placaju, nego da taksisti moraju. 

Nije vazno kako Uber sam sebe tretira/naziva, vazno je kako ga regulator tretira

pa bas hocu da kazem da mislim da ga regulator tretira kao car service, posto to i jeste.

A sud je bas u SF prije par nedelja odredio da oni moraju svoje vozace tretirati kao zaposlene.

ovo mi je poznato, ali nije relevantno za to da li je uber taxi service ili car service. 

Edited by rajka
  • Replies 552
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• rajka

93

• Indy

58

• Tribun_Populi

50

• Prokleto Djubre

36

Posted

da li zaista mislis da bi ovo bilo najbolje resenje za svet? ja bih rekla da bi vise imalo smisla da se ukinu medaljoni, nego da se svi nateraju da placaju sedmocifren dolarski iznos da bi im se dozvolilo da rade.

pa bas hocu da kazem da mislim da ga regulator tretira kao car service, posto to i jeste.

ovo mi je poznato, ali nije relevantno za to da li je uber taxi service ili car service. 

Pa ne kazem da bi bilo dobro, upravo i kazem da je to najveci doprinos Ubera: da se preispita regulacija.

Koja je sustinska razlika izmedju car i taxi services? Nema je i stoga ce gradovi, aerodromi, itd. staviti sapu i na to, pogotovo sad kad ima sudski presedan koji karakterise Ubervove usluge na taj nacin.

Posted (edited)

Pa ne kazem da bi bilo dobro, upravo i kazem da je to najveci doprinos Ubera: da se preispita regulacija.

Koja je sustinska razlika izmedju car i taxi services? Nema je i stoga ce gradovi, aerodromi, itd. staviti sapu i na to, pogotovo sad kad ima sudski presedan koji karakterise Ubervove usluge na taj nacin.

pa razlika je u tome za sta su liceneced, sustinski je isto, prebaci te sa A na B:

• Hackney carriages, also known as public hire, hailed or street taxis, licensed for hailing throughout communities
  • Private hire vehicles, also known as minicabs or private hire taxis, licensed for pre-booking only

https://en.wikipedia.org/wiki/Taxicab

tako da je uber blizi car service zato sto moras da ga pre-bookiras, i zato sto ne koristi medaljone, kao sto i sve ostale car hire agencije ne koriste.

Edited by rajka
Posted

Ok, hvala na pojasnjenju.

Medjutoa, opet kazem, ponavljam™, tu je kljucno kako ce biti percipirani od strane regulatora (a bice pod dvostrukim teretom: potencijalni izvor prihoda za regulatore, i pritisak tradicionalnih taxi kompanija da se mjere istim arsinom).

Posted

Nije to jednostavno starovremena konkurencija i obaranje cena. Na delu je jedan drugi proces, walmartizacija tržišta rada. Skoro bez izuzetka svako ko je ovde podržao Uber nije nijednog momenta sebe video kao gubitnika u tome, jednostavno, "jeftinije je bolje, amin". Ne znam da li vredi podsećati da mi nismo samo konzumenti, već i proizvođači.

Posted

Ja bih voleo da ne uvredim nikoga a istovremeno da kazem stvari koje podrazumevaju da vi niste uopste promislili big picture kako je ja vidim. Danas je "zemaljsko roblje" nesto za sta se tesko kvalifikovati. Biti rob je zelja mnogih ljujdi a oni nemaju mogucnost da to postanu. Zato sve teorije o radnickoj klasi vise ne vaze. Radnicka klasa jebeno podrazumeva da imas posao, a vecina potlacenih i sjebanih ne mogu ni da se kvalifikuju za to. To je, po mom (priznajem nepotkovanom) misljenju razlog razilazenja staromodnih ljudi i nove generacije. Vi ne vidite da oni koji su danas stvarno u najtezem kurcu su ljudi koji bi hteli da budu najgori robovi (taksisti u ovom slucaju) ali nemaju tu priliku. Biti rob postaje privilegija i kad Indy razmislja o tome (ili bilo ko od klasicnih "levljih" ljudi), on vidi da se neka prava nekim radnicima smanjuju. Zna i on i taksista da mnogima nece biti bolje ako dobiju jeftinu konkurencijiu, taj worker ce da se priblizi gladnoj sirotinji cak i malo vise nego sto to jeste sada, to je cinjenica.

Mislim, a ispravite me ako preterujem, da je poenta da ima onih kojima je zaista gore cak i od toga i da ogroman broj ljudi zeli da radi za minimalac i da taksira, ali ta prava i privilegije koje danas taksisti imaju onemogucavaju nekog kome je to jebeni ideal zarade. Jeste, stoji, to je trka prema dnu, ali ljudi koji bi se menjali stoje u jebenim redovima. A da ne ulazim uopste u stvari koje ja zaista verujem i mislim da gledam pred sobom dok se desavaju - roboti i kompjuterizacija ce prosto pocistiti vecinu danasnjih radnika. Ako vas se ticu slobode i prava, mislim da danas nema smisla da se to trazi u nekakvim sindikatima i cimanju oko radnicke klase, jer je buducnost u tome da ogromna vecina ljudi zapravo bude "neradnicka klasa", klasa ljudi za koje nema posla. Ja to vidim kao priliku da rasporedimo novac na drugi nacin, da najbanalnija razmena slobodnog vremena za valutu ne moze biti osnova ekonomije, ali ok, priznajem da je to malo izvan kutije razmisljanja i da kad se to kaze zvucim kao budala vecini ljudi.

Svakako, ako postignemo da neki ogroman procenat ljudi ne moze da se uklopi u danasnju ideju raspodele sredstava, ja ne vidim drugi nacin da iz tog problema izadjemo, osim da promenimo ideju same raspodele. Jasno mi je da tu viziju nece deliti vecina ljudi, ali ja zaista svaki drugi scenario vidim kao manje realan. Da jebe rak raka, ne mozemo beskonacno u 1%, na kraju ce sve posedovati toliko mali broj ljudi da posedovanje nece ni teoretski znaciti nista. Ne mozemo da se poredimo niti da ocenjujemo imanje/nemanje, osim medju sobom valjda.

No, mozda meni promice neki kurac, ko sto rekoh - nesam skolovao

Posted (edited)

Nije stvar u tome da ovaj global walmart sistem kome idemo benefituje nekima koji žele da budu roblje (a takvih sigurno da ima, eno dave se po Mediteranu i Pacifiku)... on benefituje prevashodno onima na vrhu (tj. 1%). Ako mogu da te ne plate $200 dnevno, platiće te rado $20, a ako ni to ne moraju, onda će biti savršeno srećni da te plate $2 dnevno. Nije to njima žulj na mozgu.

Btw. ovde za Uber (i slično) nije samo pitanje koliko oni mogu da zarade u odnosu na taksiste. Klasični taksista je imao platu taksiste koja, kolika da je, omogućavala je da se sa njom planira život porodice, da se ode na odmor, da se boluje. Rad na parče to ne omogućuje, osim ako (kao rajka) ne nudite usluge na tržištu rada za kojima vlada super-potražnja (što je čisti outlier, jednako kao Orlando Bloom među momcima raspoloženim za viđanje sa devojkama).

Edited by Indy
Posted

Ona se bas ozbiljno sekira za te wages/e.

Ne razumem sto ne proda svoje austtralijanske rudnike i kupi africke neke, pa onda isplacuje ta dva dolara? Mozda zato sto bi je progutali u sekundi igraci koji za razliku od nje nisu glupi do beskraja, dok u Australiji ipak ima uredjen sistem poslovanja i zastitu pravne drzave pa zato uspeva da ostane u poslu i zivotu...

Posted

Nemam definitivan stav o uticaja Ubera na plate. Mislim da nije problem smanjivanje plata vozaca danas, pretpostavljam da zaista bole zaradjuju vozeci pod Uberovom platformom nego za taksi udruzenja. Problem moze da nastane ako sve kompanije koje posluju po novim poslovnim modelima uskrate benefite radnicima - cak iako su plate u bliskoj buducnosti vece, one ce se nivelisati opstim porastom cena (vece plate => vece cene), a tesko ce se biti ponovo izboriti za socijalne dodatke.

Opet, mnoge zemlje funkcionisu sasvim dobro i bez toga (Singapur, Japan), a u nekim zemljama Uber ne obara cenu rada, vec je povecava - u nerazvijenim zemljama je usluga skuplja nego obicni taksi.

Ima tu vise aspekata o kojima treba razmisliti.

da, to je tesko reci. evo recimo pre neki dan citam da se revenue taksi industrije u SF povecao 3x yoy, tako da je sasvim moguce da su regularna taksi udruzenja imala vise posla nego pre zahvaljujuci uberu, posto je "pita" toliko povecana. po drugoj strani, dok god su uber vozaci kontraktori, satnica ce se setovati na trzistu. to je posao koji pre svega treba da resava drzava, ali ne odredjivanjem minimalne cene voznje ili satnice, nego nadomescanjem prihoda svakom ko ne moze da dostigne living wage.

@indy

jedna od slicnih firmi, instacart, je pre neki dan ponudila svojim radnicima da ako hoce predju u status zaposlenih. zanimljivo ce biti ako objave koliko ih je uzelo tu mogucnost. status zaposlenog ti daje neke benefite, ali gubis fleksibilnost da radis kad ti hoces ili da odbijes posao ako ti ne odgovara. to ce odgovoriti na pitanje da li vecina ljudi tu bi radili redovan posao, ili namerno rade za instacart zato sto im odgovara casual work.

Posted (edited)

Da li je neko video ove na našim ulicama :

http://startit.rs/srpski-uber-srbija-cargo/

http://www.car4use.com/

:lolol:  :rolf:

Mala, gradska vozila sa dvoja i četvoro vrata, spremna da povezu par putnika i tako osiguraju što jednostavniji i do 50% jeftiniji prevoz. Upravo ova klasa vozila je jedinstvena ponuda CAR:GO servisa koju ne

nudi čak ni Uber ni njemu slični servisi.

Edited by rajka
Posted

meni je smesno to sto imaju takva kola. mislim, ako ces da se zavlacis u mala kola sa dvoje vrata, onda mozes i autobusom, taj je nivo udobnosti. kako im je uopste palo na pamet da nude takva kola, nije mi jasno. i onda to jos reklamiraju kao nesto sto cak ni uber ne nudi. 

ali ako se ljudima to svidja i placaju, sto da ne, valjda, ajde. 

Posted

meni je smesno to sto imaju takva kola. mislim, ako ces da se zavlacis u mala kola sa dvoje vrata, onda mozes i autobusom, taj je nivo udobnosti.

Ne vidim sta je neudobno u zavlacenju u mala kola, bar meni, nisam nesto visoka. takva kola vozi moja drugarica i skroz mi je ok, mnogo je udobnije od voznje trenutnim GSPom.

Posted

pa ako ti drugarica naplacuje voznju, onda je isto.