Indy Posted July 14, 2015 Posted July 14, 2015 Sudeći prema ovom članku, za dobru ocenu kao mušterije Ubera potrebno je imati dobre noge (i minić).
rajka Posted July 14, 2015 Posted July 14, 2015 Opet, ocenjivanje nije isto sto i putnik koji se ne pridrzava pravila, i zato ovo sto rajka pise apsolutno nema veze s mozgom. pa ako "nema veze s mozgom" sta mislis, zasto postoji bas kod svih firmi tog tipa? kako niko od svih tih ljudi koji radi i donosi odluke u tim firmama nije do sada primetio da "nema veze s mozgom". da li dopustas da postoji mala mogucnost da oni znaju nesto sto ti ne znas i znaju zasto to imaju tako?
rajka Posted July 14, 2015 Posted July 14, 2015 Sudeći prema ovom članku, za dobru ocenu kao mušterije Ubera potrebno je imati dobre noge (i minić). to ne pise u tom clanku. pise ovo: Be ready. It frustrates drivers to no end to have to wait for five or 10 minutes while everyone gets ready — especially if there’s nowhere to legally park the vehicle. Drivers are going to start marking you down for the inconvenience almost immediately, so don’t let the vehicle arrive until you’re definitely ready to depart. Make sure your pickup is correct. Dropping the pin on the map can be inaccurate, especially on urban areas. Enter your exact location and double-check it looks right, and they won’t be forced to text you asking where you are. Enter your destination in the app. It’s not obligatory to enter your destination in the app, but it helps. It lets drivers smoothly navigate via the in-app GPS system, rather than having to rely on your uncertain backseat directions. Be polite. “Ask. Do not demand. If you would like the temperature changed, ask. If you don’t like music, or what is playing and what it changed, ask,” one driver says. Give a tip. Unless you’re using the TAXI service, there’s no in-app option for tipping Uber drivers, much to their chagrin. As such, a cash tip is always going to be appreciated, and a surefire way to ensure a maxed-out rating. (It was the most-suggested way to get five stars by a considerable margin.) sto su sasvim razumna pravila za bilo koju interakciju sa osobljem koje te servisira.
nera Posted July 14, 2015 Posted July 14, 2015 meni je sve manje jasno koja je funkcionalna razlika izmedju klasicnog taksija i ubera, i gde je tu wow napredak za korisnike?* *osim situacije u njujorku koju je opisao WTF.
Indy Posted July 14, 2015 Posted July 14, 2015 sto su sasvim razumna pravila za bilo koju interakciju sa osobljem koje te servisira. Šalio sam se malo. OK je da ocenjuju, a OK je i da ih ja ne koristim.
hazard Posted July 14, 2015 Posted July 14, 2015 to ne pise u tom clanku. pise ovo: sto su sasvim razumna pravila za bilo koju interakciju sa osobljem koje te servisira. Izvini, ali ovo su gluposti. Gluposti su ne zato sto su to stvari opste kulture kojih musterija treba da se pridrzava (da bude pristojna), treba. Gluposti su jer takve stvari ne treba da budu osnova za ocenjivanje na osnovu koga ce neko posle da odbije da ti pruzi uslugu.
rajka Posted July 14, 2015 Posted July 14, 2015 Izvini, ali ovo su gluposti. Gluposti su ne zato sto su to stvari opste kulture kojih musterija treba da se pridrzava (da bude pristojna), treba. Gluposti su jer takve stvari ne treba da budu osnova za ocenjivanje na osnovu koga ce neko posle da odbije da ti pruzi uslugu. pa dobro, ali pitala sam te, zasto mislis da postoji u svakoj od ovih usluga koje kolektivno zovemo sharing economy? mozda ipak ima neku svrhu, ako ih svi koriste. seti se pri tome, sta zapravo firma kao sto je uber ili AirBnB donosi "za sto". To nije sam app, koji je relativno trivajlno napraviti (tj trivjalno napraviti, manje trivijalno scalovati), nego je: - thick double sided market - *poverenje* medju ucesnicima na tom marketu
nera Posted July 14, 2015 Posted July 14, 2015 pa dobro, ali pitala sam te, zasto mislis da postoji u svakoj od ovih usluga koje kolektivno zovemo sharing economy? mozda ipak ima neku svrhu, ako ih svi koriste. seti se pri tome, sta zapravo firma kao sto je uber ili AirBnB donosi "za sto". To nije sam app, koji je relativno trivajlno napraviti (tj trivjalno napraviti, manje trivijalno scalovati), nego je: - thick double sided market - *poverenje* medju ucesnicima na tom marketu izvini, ali sve manje vidim prednosti ubera sto vise ovde citam... ne vidim sta oni nude sto klasican taksi ne nudi, osim tog ocenjvanja koje ce se na kraju svima obiti o glavu jer je opcija za zloupotrebu i previse. za poverenje je (bar meni) potrebno nesto vise od 'pise u aplikaciji'. ko meni garantuje da vozac nije skupio drugare da ga ishvale, ili da se vozaci ne organizuju medjusobno da lose ocene odredjene korisnike iz ko zna kojih razloga... uber nije nikakva druga strana, nikakva revolucija trzista, vec samo klasican biznis upakovan u modernu mambodzambo pricu kako bi zvucalo hajp i novo.
rajka Posted July 14, 2015 Posted July 14, 2015 izvini, ali sve manje vidim prednosti ubera sto vise ovde citam.. nema potrebe da se izvinjavas. za tebe uber nema nikakve prednosti i to je ok. uber je samo jedna alternativa kako doci sa mesta A na mesto B. ni meni licno nema prednosti ako imam: noge, rolere, bicikl, svoj auto, public transport i (verovatno) taksi.
rajka Posted July 14, 2015 Posted July 14, 2015 ko meni garantuje da vozac nije skupio drugare da ga ishvale, ili da se vozaci ne organizuju medjusobno da lose ocene odredjene korisnike iz ko zna kojih razloga... jeste, problem je to i na yelpu, i na amazonu, i na raznim drugim mestima gde je potrebno poverenje. nikad u nista ne mozes biti siguran u potpunosti. uber nije nikakva druga strana, nikakva revolucija trzista, vec samo klasican biznis upakovan u modernu mambodzambo pricu kako bi zvucalo hajp i novo. posto je market cap uber trenutno preko $40 bn, dosta ljudi, koji su proveli mnogo vise vremena analizirajuci uber nego sto si ti, se ne slaze s tobom. ali videcemo, in due time.
hazard Posted July 14, 2015 Posted July 14, 2015 pa dobro, ali pitala sam te, zasto mislis da postoji u svakoj od ovih usluga koje kolektivno zovemo sharing economy? mozda ipak ima neku svrhu, ako ih svi koriste. seti se pri tome, sta zapravo firma kao sto je uber ili AirBnB donosi "za sto". To nije sam app, koji je relativno trivajlno napraviti (tj trivjalno napraviti, manje trivijalno scalovati), nego je: - thick double sided market - *poverenje* medju ucesnicima na tom marketu Glavna stvar koje AirBnB i Uber (opet, sharing economy je potpuno idiotski termin i za jedno i za drugo, ispada da je svaka baba na CG primorju koja izdaje sobe u kuci tokom leta deo sharing economy po toj definiciji? postavio sam pre par strana sta je pravi sharing economy) donose je vise mogucnosti za reklamiranje (prodavcima) i pronalazenje usluga (kupcima). Ako hocu privatan smestaj u Grckoj, ne moram da cekam da odem tamo pa da rizikujuem da ne nadjem nista ili da bude sranje, mogu unapred preko AirBnB da rezervisem. S druge strane, vlasnik privatnog smestaja ne mora da se osloni samo na random prolaznike ili da investira u sopstveni sajt (za koji ne zna da li ce se dovoljno pregledavati u recimo Srbiji) vec ima na usluzi platformu koja ce direktno dovoditi kupce kod njega. I to je ono sto je glavno. Poverenje je tu potpuno sekundarno - to se mnogo vise reklamira nego sto se koristi, vise je tu zbog buzzword generation-a koji kao treba da razlikuje new & exciting kompaniju od postojecih. Poverenje je stvar br. 1 kod pravih sharing economy servisa gde niko ne placa nista - npr. couchsurfing. E to je drugo. Ali ovde, gde se na kraju krajeva daje novac za uslugu, poverenje je sekundarno.
hazard Posted July 14, 2015 Posted July 14, 2015 posto je market cap uber trenutno preko $40 bn, dosta ljudi, koji su proveli mnogo vise vremena analizirajuci uber nego sto si ti, se ne slaze s tobom. ali videcemo, in due time. Pa da trziste nikad ne pogresi...nikad ne spuca gomilu para u gluposti...recimo, lukovice lala ^_^
rajka Posted July 14, 2015 Posted July 14, 2015 Poverenje je tu potpuno sekundarno mislim da gresis. vrati se (mentalno) u 2008, kada su te firm pocinjale i zamisli kako je zvucala ideja da primas nekog nepoznatnog u svoj stan, ili nekog nepoznatog u svoj auto*. zvucalo je totalno mental. evo recimo, juce je izasao post osnovaca AirBnB-ja sa mailovima VC-jeva koji su ih odbili 2008. posle se razvila diskusija VC-jeva koji su imali priliku da investiraju pa nisu. zasto nisu? pa zvucalo je suludo, iz razloga koji sam navela. *jeste, postojali su i pre divlji taksiji i zimmer frei, ali nije bio mainstream u americi. mislim, nemam ja sta sad tebe da ubedjujem, ako te stvarno interesuje potrazices i procitaces malo i sam o tome, ali jos nisi odgovorio: zasto onda svi ti servisi imaju ocenjivanje? zato sto se nisu setili necega cega si se ti setio posle 30 sekundi razmisljanja o problematici, ili pak dopustas da ljudi koji zive taj biznis i provode svo svoje vreme razmisljajuci o njemu, i imaju vise informacija od tebe, mozda ipak imaju razloga zasto su odlucili da ima ocenjivanje?
rajka Posted July 14, 2015 Posted July 14, 2015 (edited) Pa da trziste nikad ne pogresi...nikad ne spuca gomilu para u gluposti...recimo, lukovice lala ^_^ da, hence: jeste, problem je to i na yelpu, i na amazonu, i na raznim drugim mestima gde je potrebno poverenje. nikad u nista ne mozes biti siguran u potpunosti. posto je market cap uber trenutno preko $40 bn, dosta ljudi, koji su proveli mnogo vise vremena analizirajuci uber nego sto si ti, se ne slaze s tobom. ali videcemo, in due time. Edited July 14, 2015 by rajka
hazard Posted July 14, 2015 Posted July 14, 2015 mislim da gresis. vrati se (mentalno) u 2008, kada su te firm pocinjale i zamisli kako je zvucala ideja da primas nekog nepoznatnog u svoj stan, ili nekog nepoznatog u svoj auto*. zvucalo je totalno mental. evo recimo, juce je izasao post osnovaca AirBnB-ja sa mailovima VC-jeva koji su ih odbili 2008. posle se razvila diskusija VC-jeva koji su imali priliku da investiraju pa nisu. zasto nisu? pa zvucalo je suludo, iz razloga koji sam navela. *jeste, postojali su i pre divlji taksiji i zimmer frei, ali nije bio mainstream u americi. mislim, nemam ja sta sad tebe da ubedjujem, ako te stvarno interesuje potrazices i procitaces malo i sam o tome, ali jos nisi odgovorio: zasto onda svi ti servisi imaju ocenjivanje? zato sto se nisu setili necega cega si se ti setio posle 30 sekundi razmisljanja o problematici, ili pak dopustas da ljudi koji zive taj biznis i provode svo svoje vreme razmisljajuci o njemu, i imaju vise informacija od tebe, mozda ipak imaju razloga zasto su odlucili da ima ocenjivanje? Da, apsolutno niko u Americi nije pre interneta otvarao Bed 'n' Breakfast, okacio znak pored puta i onda primao potpune strance u svoju kucu. Niko. To je potpuno revolucionaran koncept. Necuveno. I nije bio mainstream. Ma jok. Uopste.
Recommended Posts