Kampokei Posted April 5, 2023 Posted April 5, 2023 A propo nadimka Boske, u Srbiji ga je 90tih ni kriv ni duzan zakacio i pokoji Mostarac 😁 1
Filozof manijak Posted April 5, 2023 Posted April 5, 2023 15 minutes ago, Svemir Zeka said: to je vlaški vampir, ujeda gde stigne. Tzv. moronj 1
morgana Posted April 5, 2023 Posted April 5, 2023 (edited) 50 minutes ago, vememah said: Evo kod Zorice Brunclik piše da je i tekst narodni. https://www.discogs.com/release/5376942-Zorica-Brunclik-I-Ansambl-Branimira-Đokića-Odakle-Si-Sele Kod nje (izdato 1980) takođe nema jeleka, anterije i opanaka. meni ta pjesma zvuci kao neofolk kakav su snezana djurisic i gordana lazarevic snimale osamdesetih edit https://www.discogs.com/release/5184997-Snežana-Đurišić-Snežana-Đurišić s tim da drugdje ne nalazim da se radojka zivkovic bavila pisanjem tekstova Edited April 5, 2023 by morgana
djeneralche Posted April 5, 2023 Posted April 5, 2023 21 hours ago, BWA said: Dakle, Srbi nisu živjeli na području stare Bosne, niti su se u nju naselili. Obrisali Sloba i Krajisnik istoriju Srba iz Sarajeva.
Filozof manijak Posted April 5, 2023 Posted April 5, 2023 Može li makar ova tema bez pominjanja Slobe i devedesetih?
BWA Posted April 5, 2023 Posted April 5, 2023 1 minute ago, djeneralche said: Obrisali Sloba i Krajisnik istoriju Srba iz Sarajeva. To je nešto drugo. Do Turaka u Vrhbosni nije bilo pravoslavaca. Kasnije je većina naseljena sa romanijskog platoa a tu su stigli iz CG i Hercegovine tek u 19.vijeku. Sarajevo kao grad razvija se tek u SFRJ a ja o tome nisam pisao. Pisao sam o tome da u srednjoj Bosni od 16 vijeka do danas ima malo pravoslavaca. Vjerska karta BiH se minimalno mijenjala od 16.do 20.vijeka uz sve migracije, ratove i bolesti.
vememah Posted April 5, 2023 Posted April 5, 2023 (edited) 14 minutes ago, morgana said: s tim da drugdje ne nalazim da se radojka zivkovic bavila pisanjem tekstova Quote Stvaralaštvo • Lola Novaković: Beograde, ljubavi moja • Dušica Bilkić: Dođi mojim ružama, Sve zbog ljubavi • Nedeljko Bilkić: Zavičaju, ah, mili kraju, Pjesmom tuđa srca grijem, Rastanak • Lepa Lukić: Sa mnom zapevajte, Sine, sine moj • Safet Isović: Đul Halima, Ne vjeruj joj jarane, Bosno moja, Radujem se svjetlu dana • Nada Mamula: Svaka majka koja ćerku ima • Beba Selimović: Ostaje još jedan dug • Nedžad Salković: Voljeni grade moj • Vule Jevtić: Pogled ima mio • Vera Ivković: Odmori se majko • Aleksandar Aca Trandafilović: Jedno drugom ljubav dajmo • Vukašin Jevtić: Pogled ima mio • Snežana Đurišić: Odakle si sele • Gordana Stojićević: Zapevajte svati, Nazdravimo prijatelji, Stari bunar • Merima Njegomir: Da zna nana što sam rasplakana, Lepa Mara • Radojka Živković: Harmoniko moja mila https://sr.wikipedia.org/wiki/Radojka_Živković Edited April 5, 2023 by vememah 1
Svemir Zeka Posted April 5, 2023 Posted April 5, 2023 @BWAMeni je ćale pričao da su u planinskim krajevima Bosne (Romanija npr.) naseljivani Vlasi, odnosno čuvari stoke i da ih i dan danas ima tamo, i po drugim visokim krajevima, a da to nisu Vlasi as Srbi pogrdno.
morgana Posted April 5, 2023 Posted April 5, 2023 2 minutes ago, vememah said: https://sr.wikipedia.org/wiki/Radojka_Živković sa wiki sam razumjela da je kompozitorka 1
Filozof manijak Posted April 5, 2023 Posted April 5, 2023 (edited) 2 minutes ago, Svemir Zeka said: da to nisu Vlasi as Srbi pogrdno. ne, to je romanizovano starosedelačko stanovništvo Balkana Edited April 5, 2023 by Filozof manijak 1
vememah Posted April 5, 2023 Posted April 5, 2023 (edited) U pravu si, svakako je više komponovala, ali potpisana je kao jedini autor npr. na ove dve pesme. I na Discogsu za njih stoji da je pisala tekst. Quote A1 Sviće, Sviće Rujna Zora A2 Čuburka Kolo B1 Nekada Smo Ja I Ti B2 Aleksandrovačko - Župsko Kolo Lyrics By, Lead Vocals – Radojka Živković (tracks: A1, B1) https://www.discogs.com/release/8408304-Radojka-Živković-Sviće-Sviće-Rujna-Zora Edited April 5, 2023 by vememah 1
Tribun_Populi Posted April 5, 2023 Posted April 5, 2023 8 minutes ago, Filozof manijak said: ne, to je romanizovano starosedelačko stanovništvo Balkana Srbijanske Vlahe je naselila Austrija u periodu 1713-1749. godine i oni tu nisu autohtoni. Isto važi i za to malo bosanskih. Romanizovano starosedelačko stanovništvo Balkana se davno stopilo i tu nam je svima 30ak % u genima. Svaki Radulović, Prvulović, Njegulović, Rastoder, Sanader, Dedijer, Vitas, Latas, Rivas, Doder, Bobar itd... Otud smo i crni i tamnoputi, a ne od istorijskog mita o opštenju lokalnog age sa nekom čukunbabom. 2
BWA Posted April 5, 2023 Posted April 5, 2023 4 minutes ago, Svemir Zeka said: @BWAMeni je ćale pričao da su u planinskim krajevima Bosne (Romanija npr.) naseljivani Vlasi, odnosno čuvari stoke i da ih i dan danas ima tamo, i po drugim visokim krajevima, a da to nisu Vlasi as Srbi pogrdno. Uh, pitanje vlaha ili Vlaha je užasno kompleksno. Filozof je u pravu da se termin prvobitno odnosi na romanizovano starosjedilacko stanovništvo Balkana. Međutim, za vrijeme Osmanlija vlah je status. On je vojnik, vodič Turcima. Vlaški status donosi privilegije. Knezovi i primicuri su oslobođeni plaćanja poreza, vlasi plaćaju niži porez - filuriju. Zato Srbi iz Srbije, Hercegovine itd.uskacu u vlaski status i kao takvi se naseljavaju u zapadne krajeve. Generalno, Turci bi po osvajanju novih teritorija ukidali vlaski status u prethodno osvojenim područjima a uvodili ga na novoosvojenim teritorijama. Time su stimilulisali doseljavanje na teritorije ispraznjene usljed ratnih dejstava. Vlasi su ogromnoj većini bili pravoslavci ali bilo je i nešto katolika. Najpoznatiji su Krmpocani ili Krmpoti iz Širokog Brijega. 1 2
Recommended Posts