April 5, 20231 yr A propo nadimka Boske, u Srbiji ga je 90tih ni kriv ni duzan zakacio i pokoji Mostarac 😁
April 5, 20231 yr 15 minutes ago, Svemir Zeka said: to je vlaški vampir, ujeda gde stigne. Tzv. moronj
April 5, 20231 yr 50 minutes ago, vememah said: Evo kod Zorice Brunclik piše da je i tekst narodni. https://www.discogs.com/release/5376942-Zorica-Brunclik-I-Ansambl-Branimira-Đokića-Odakle-Si-Sele Kod nje (izdato 1980) takođe nema jeleka, anterije i opanaka. meni ta pjesma zvuci kao neofolk kakav su snezana djurisic i gordana lazarevic snimale osamdesetih edit https://www.discogs.com/release/5184997-Snežana-Đurišić-Snežana-Đurišić s tim da drugdje ne nalazim da se radojka zivkovic bavila pisanjem tekstova Edited April 5, 20231 yr by morgana
April 5, 20231 yr 21 hours ago, BWA said: Dakle, Srbi nisu živjeli na području stare Bosne, niti su se u nju naselili. Obrisali Sloba i Krajisnik istoriju Srba iz Sarajeva.
April 5, 20231 yr 1 minute ago, djeneralche said: Obrisali Sloba i Krajisnik istoriju Srba iz Sarajeva. To je nešto drugo. Do Turaka u Vrhbosni nije bilo pravoslavaca. Kasnije je većina naseljena sa romanijskog platoa a tu su stigli iz CG i Hercegovine tek u 19.vijeku. Sarajevo kao grad razvija se tek u SFRJ a ja o tome nisam pisao. Pisao sam o tome da u srednjoj Bosni od 16 vijeka do danas ima malo pravoslavaca. Vjerska karta BiH se minimalno mijenjala od 16.do 20.vijeka uz sve migracije, ratove i bolesti.
April 5, 20231 yr 14 minutes ago, morgana said: s tim da drugdje ne nalazim da se radojka zivkovic bavila pisanjem tekstova Quote Stvaralaštvo • Lola Novaković: Beograde, ljubavi moja • Dušica Bilkić: Dođi mojim ružama, Sve zbog ljubavi • Nedeljko Bilkić: Zavičaju, ah, mili kraju, Pjesmom tuđa srca grijem, Rastanak • Lepa Lukić: Sa mnom zapevajte, Sine, sine moj • Safet Isović: Đul Halima, Ne vjeruj joj jarane, Bosno moja, Radujem se svjetlu dana • Nada Mamula: Svaka majka koja ćerku ima • Beba Selimović: Ostaje još jedan dug • Nedžad Salković: Voljeni grade moj • Vule Jevtić: Pogled ima mio • Vera Ivković: Odmori se majko • Aleksandar Aca Trandafilović: Jedno drugom ljubav dajmo • Vukašin Jevtić: Pogled ima mio • Snežana Đurišić: Odakle si sele • Gordana Stojićević: Zapevajte svati, Nazdravimo prijatelji, Stari bunar • Merima Njegomir: Da zna nana što sam rasplakana, Lepa Mara • Radojka Živković: Harmoniko moja mila https://sr.wikipedia.org/wiki/Radojka_Živković Edited April 5, 20231 yr by vememah
April 5, 20231 yr @BWAMeni je ćale pričao da su u planinskim krajevima Bosne (Romanija npr.) naseljivani Vlasi, odnosno čuvari stoke i da ih i dan danas ima tamo, i po drugim visokim krajevima, a da to nisu Vlasi as Srbi pogrdno.
April 5, 20231 yr 2 minutes ago, vememah said: https://sr.wikipedia.org/wiki/Radojka_Živković sa wiki sam razumjela da je kompozitorka
April 5, 20231 yr 2 minutes ago, Svemir Zeka said: da to nisu Vlasi as Srbi pogrdno. ne, to je romanizovano starosedelačko stanovništvo Balkana Edited April 5, 20231 yr by Filozof manijak
April 5, 20231 yr U pravu si, svakako je više komponovala, ali potpisana je kao jedini autor npr. na ove dve pesme. I na Discogsu za njih stoji da je pisala tekst. Quote A1 Sviće, Sviće Rujna Zora A2 Čuburka Kolo B1 Nekada Smo Ja I Ti B2 Aleksandrovačko - Župsko Kolo Lyrics By, Lead Vocals – Radojka Živković (tracks: A1, B1) https://www.discogs.com/release/8408304-Radojka-Živković-Sviće-Sviće-Rujna-Zora Edited April 5, 20231 yr by vememah
April 5, 20231 yr 8 minutes ago, Filozof manijak said: ne, to je romanizovano starosedelačko stanovništvo Balkana Srbijanske Vlahe je naselila Austrija u periodu 1713-1749. godine i oni tu nisu autohtoni. Isto važi i za to malo bosanskih. Romanizovano starosedelačko stanovništvo Balkana se davno stopilo i tu nam je svima 30ak % u genima. Svaki Radulović, Prvulović, Njegulović, Rastoder, Sanader, Dedijer, Vitas, Latas, Rivas, Doder, Bobar itd... Otud smo i crni i tamnoputi, a ne od istorijskog mita o opštenju lokalnog age sa nekom čukunbabom.
April 5, 20231 yr 4 minutes ago, Svemir Zeka said: @BWAMeni je ćale pričao da su u planinskim krajevima Bosne (Romanija npr.) naseljivani Vlasi, odnosno čuvari stoke i da ih i dan danas ima tamo, i po drugim visokim krajevima, a da to nisu Vlasi as Srbi pogrdno. Uh, pitanje vlaha ili Vlaha je užasno kompleksno. Filozof je u pravu da se termin prvobitno odnosi na romanizovano starosjedilacko stanovništvo Balkana. Međutim, za vrijeme Osmanlija vlah je status. On je vojnik, vodič Turcima. Vlaški status donosi privilegije. Knezovi i primicuri su oslobođeni plaćanja poreza, vlasi plaćaju niži porez - filuriju. Zato Srbi iz Srbije, Hercegovine itd.uskacu u vlaski status i kao takvi se naseljavaju u zapadne krajeve. Generalno, Turci bi po osvajanju novih teritorija ukidali vlaski status u prethodno osvojenim područjima a uvodili ga na novoosvojenim teritorijama. Time su stimilulisali doseljavanje na teritorije ispraznjene usljed ratnih dejstava. Vlasi su ogromnoj većini bili pravoslavci ali bilo je i nešto katolika. Najpoznatiji su Krmpocani ili Krmpoti iz Širokog Brijega.