Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Radnicka klasa danas, prekarijat ili svi

Featured Replies

Neće nam svanuti dok ne prihvatimo svi kulturu nasilja i kurvanje. 

Znao sam :(

• Replies 440
  • Views 40.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Majić deluje ne shvata da njegovo implicitno uverenje da ljudi poput njega zaslužuju more i odmor samom činjenicom da su neka intelektualna "elita" takođe predstavlja još jednu tekovinu tog , po njemu

• Weenie Pooh
    Weenie Pooh

Zadržavanjem na istoricitetu izjave propuštate Majićevu gnusnu poentu. Nije toliko bitno da li su zaista "svi" išli na more ili ne u ono mraaačno vreme SFRJ socijalizma, on taj period koristi samo ret

• svashtabezneshto
    svashtabezneshto

jugoslavija se trudila da stvori društvo jednakih (nisu uspeli, ali to i nije tema majićevog izlaganja), srpska elita nam 30 godina objašnjava da to nije normalno (ne da je nemoguće iz ne znam kojih r

Posted Images

Realno, ljudi iz srednjeklasnih porodica u Srbiji će uglavnom izražavati prezir prema omladinskim slojevima o kojima pišemo i svemu što je vezano za njih: narodnoj i pop muzici, preterivanju, kulturi nasilja, blejanju, kurvanju itd. Naravno da može biti i drugačije - to je ova “revolucija ideja” o kojoj govorim, naravno da postoje oni koji pripadaju toj nekoj srednjoj klasi ili buržoaziji ali ipak ne hejtuju dizelaše ili sl. subkulture i njihove vrednosti (kao što postoje i oni koji pripadaju radničkoj klasi, a dele srednjoklasnu moralnost). Ovo nije nikakvo pitanje dobra i zla, niti ja isključujem ljude koji pripadaju srednjoj klasi ili čak dele njene vrednosti.

Ozbiljno mešaš pojmove klasnog i generacijskog, a i u generacijskom previše generalizuješ. 

Ozbiljno mešaš pojmove klasnog i generacijskog, a i u generacijskom previše generalizuješ.

Ето, имамо и пример радничке класе.

Neće nam svanuti dok ne prihvatimo svi kulturu nasilja i kurvanje. 

Znao sam :(

Ali neverovatno je kako se ovde zapatilo mišljenje da je svaki vid eksploatacije (tj. profit) povezan sa najcrnjim siromaštvom i bedom.

čekajte, jel se vi (iole stariji) stvarno ne sećate šta je radnička klasa ili... :D

Šta je sad radnička klasa, kad više nemamo fabrike? Rekao bih da je to pitanje...

Ili sam preumoran i ne kontam?

Ето, имамо и пример радничке класе.

U znoju lica svog.

Pa dobro, ali neko radi za 2K€, a neko za 200€...

To bi trebalo da je isto, sa stanovišta klase, ali, nešto, čisto sumnjama da bi se ta dva lika iole razumela, kada bi trebali da pričaju o klasnim dateljima...

Pa dobro, ali neko radi za 2K€, a neko za 200€...

To bi trebalo da je isto, sa stanovišta klase, ali, nešto, čisto sumnjama da bi se ta dva lika iole razumela, kada bi trebali da pričaju o klasnim dateljima...

Eeeeee :D

Idealna situacija je da su svi u društvu vlasnici. A da se radnici nalaze negde...daleko, recimo 10-15k kilometara daleko  ^_^

svako čiji su primarni prihodi od iznajmljivanja/prodavanja sopstvenog rada.

To.

Prilično stara definicija, devetnesti vek.

Notorijus je u pravu, uklapa se u tu definiciju, kao i verovatno svi mi.

edit:

mada postoji i kategorija 'sredstva za rad', Marks je valjda hteo da izdvoji na taj način obične birokrate u državnim službama od radnika koji proizvode nešto.

Edited by Anonymous

Rad kao labour i rad kao work nisu isto... mislim da je potreban 1 klasni update ovde.

Rad kao labour i rad kao work nisu isto... mislim da je potreban 1 klasni update ovde.

labour

Da.

labour

Da, slazem se s time. Medjutim, potreban je update, ipak, za 21. vek. Nisam strucnjak, ali pregled klasa koje imamo danas, kao i sta ih definise, ima lepo kod Guy Standinga (vec sam dosadan s njim, ali sta cu kad mi je njegova knjiga legla k'o budali samar).

@FERNOUX H

A kad već smaram sa Marksom, on je imao sasvim lep izraz za kategoriju koju ti smatraš potlačenom: lumpenproleterijat.

Da, slazem se s time. Medjutim, potreban je update, ipak, za 21. vek. 

pa ne vredi, ostali samo Smithsi, Hayekovci i Friedmanovci :(