Moća Posted March 6, 2016 Posted March 6, 2016 Vidi advokatura je zajebana na pocetku a to ja najbolje vidim i osecam. Ali posle par godina kad se posao koliko toliko razvije taj osecaj slobode koji imas nadomescuje pare. Pogotovu sto ti ipak ne kreces bas od nule, znaju te ljudi prebacice ti neke predmete i uputice druge stranke na tebe.
Uskebasi Posted March 6, 2016 Posted March 6, 2016 @Moca Kako si se ti snasao u advokaturi? Jesi li zadovoljan?
Moća Posted March 6, 2016 Posted March 6, 2016 (edited) Pa polako krece na bolje zahuktava se. Kapne od jednog kapne od drugog i ide nekako. Mada meni jos uvek nije stiglo resenje za porez a radim skoro godinu dana. Kad mi budu od jednom nabacili bice kuku lele. Mada sam dobio pare na konkursu za samozaposljavanje pa ih cuvam za tu svrhu. Problem je naplata tj sto moras nekad da budes bezobrazan inace svi gledaju da ti plate kasnije itd. Ali to se izgleda vremenom nauci. Opet ja sam u manjem gradu i manji su troskovi zivota a i sto pricam sa zenom lak sam za odrzavanje :D Ne pusim, ne pijem, ne idem u grad jedino na sta potrosim par stotina dinara nedeljno je kladionica. Edited March 6, 2016 by Moća
Godfrey Posted March 6, 2016 Posted March 6, 2016 Ma pocetak je uzasan. Plus je narod stoka. Mora bahato u startu.
nautilus Posted March 10, 2016 Posted March 10, 2016 Treba da naplatim neke troškove. Imam izvršnu presudu protiv MUPa. E sad, da li se naplata vrši sa posebnog računa MUPa, ili sa onog jedinstvenog racuna izvrsenja budzeta R. Srbije? Bilo je nekoh promena a nisam pustao predlog protiv drzave bar 2 godine :D
Uskebasi Posted March 10, 2016 Posted March 10, 2016 Treba da naplatim neke troškove. Imam izvršnu presudu protiv MUPa. E sad, da li se naplata vrši sa posebnog računa MUPa, ili sa onog jedinstvenog racuna izvrsenja budzeta R. Srbije? Bilo je nekoh promena a nisam pustao predlog protiv drzave bar 2 godine :D Sa racuna izvrsenja budzeta RS. A ako imas naplatu protiv suda, onda sa posebnog racuna suda.
nautilus Posted March 10, 2016 Posted March 10, 2016 Hvala. Našao sam podatak da su od 01.01.2016. i izvršenja protiv sudova na tom računu.
Uskebasi Posted March 10, 2016 Posted March 10, 2016 Našao sam podatak da su od 01.01.2016. i izvršenja protiv sudova na tom računu. Ne bi trebalo da je bilo sta promenjeno. Gde si nasao taj podatak?
nautilus Posted March 10, 2016 Posted March 10, 2016 Ne bi trebalo da je bilo sta promenjeno. Gde si nasao taj podatak? http://www.paragraf.rs/dnevne-vesti/110216/110216-vest14.html
Tribun_Populi Posted March 10, 2016 Author Posted March 10, 2016 (edited) Nije bilo promena u odnosu na MUP, ministarstvo je oduvek direktni korisnik budžetskih sredstava, dok su sudovi do 31.12.2015. godine bili indirektni korisnici. P.S. Sad se i izvršenja protiv sudova rade preko računa izvršenja budžeta. Edited March 10, 2016 by Tribun_Populi
Ayatollah Posted March 11, 2016 Posted March 11, 2016 Pa ja cu stvarno vise podivljati od spremanja ispita u ovoj zemlji, sreca pa mi je ovo poslednji u zivotu (doduse, to sam i za pravosudni mislio, pa se nisam upisao u Komoru na vreme). Od 90-tak pitanja iz Pravilnika o advokatskom ispitu, za 10-tak njih ne postoji nikakva literatura iz koje bi se oni mogli nauciti, te cu morati da gubim vreme po Guglu i zbirkama sudfske prakse da bih nasao bilo kakav odgovor. Primera radi, pitanje o preuzimatelju advokatske kancelarije ima vise reci u definiciji pitanja, nego sto o tom pojmu ima u svim aktima koji su navedeni kao literatura. U Statutu AKS ima dva puta po pola stava (stava, ne clana), i to je sve. Pitanje o prekogranicnom radu advokata ili odbrani i zastupanju pred medjunarodnim sudovima nemaju ni toliko, i sad cu ja morati da kopam po Statutima MKS, Evropskog suda pravde, aktima Medjunarodne unije advokata i slicno, da bih nasao bilo kakav odgovor na ova pitanja. Isto vazi i za besplatnu pravnu pomoc, za koju cu morati da riljam po ZKP-u i ZPP-u. Nikada mi nece biti jasno zbog cega ovde nista ne moze kao u normalnim zemljama - evo pitanja, evo prirucnik, pa izvoli i uci. Sva sreca, pa je ovo kratak ispit, na pravosudnom je to sve mnogo gore.
pacey defender Posted March 11, 2016 Posted March 11, 2016 Joj, jadan ti, spremajući se za posao advokata moraćeš da riljaš po ZPP i ZKP i sudskoj praksi :D
kapetanm Posted March 11, 2016 Posted March 11, 2016 (edited) za prekogranicni mislim da ima par sporazuma bilatelarnih sa pojedinim drzavama i uzajamnoj ne znam kako se zove pomoci u gradjanskim i krivucnim stvarima. Znam da sam se na to pozivao pred VSCG. Edited March 11, 2016 by kapetanm
Tribun_Populi Posted March 12, 2016 Author Posted March 12, 2016 (edited) Ima sa CG ugovor o tome koji dozvoljava zastupanje ovdašnjih advokata pred njihovim sudovima i obrnuto. Nikada mi nece biti jasno zbog cega ovde nista ne moze kao u normalnim zemljama - evo pitanja, evo prirucnik, pa izvoli i uci. Sva sreca, pa je ovo kratak ispit, na pravosudnom je to sve mnogo gore. Inercija je čudo. A pravosudni je u ovoj formi i na ovaj način (mehaničko deklamovanje pola fakulteta napamet) prevaziđen totalno, i obesmišljen kao praktični ispit. Notarski je, koliko sam imao prilike da čujem, mnogo bolje koncipiran, sa akcentom na praktičnu primenu znanja. Edited March 12, 2016 by Tribun_Populi
radisa Posted March 12, 2016 Posted March 12, 2016 Notarski je, koliko sam imao prilike da čujem, mnogo bolje koncipiran, sa akcentom na praktičnu primenu znanja. I izvršiteljski isto...
Recommended Posts