Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Advokatura

Featured Replies

10 crvene najjeftinija tuzba

• Replies 2.1k
  • Views 198.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• ja sam taj, pa evo da se prijavim.   nisam bio adv. pripravnik, ali sam proveo u pravosuđu dobar deo dosadašenje karijere, bio sam sve, počevši od volontera, pripravnika, saradnika, višeg sa

• Doneta je nova odluka o obustavi, očekuje se nova skupština i podizanje uloga. Žvalavi sve radi sebi na štetu, neverovatan glupak.

• Ogranak AKV u Zrenjaninu danas pustio mejl svima koji su upisani tamo sa pitanjem da li hoće male ili velike rokovnike. Mozgovi stavili sve u to ili cc, a mudri advokati odgovaraju preko reply to all,

Posted Images

Ranije bila 9.000. Znaci povećanje za 1/9 tj malo više od 10 posto?

navodno prati rast cena na malo pa se uskladjuje

Može neko da mi objasni zašto mi još uvek donosimo tarifu u nekakvim bodovima, iako je kurs dinara stabilan zadnjih 15 godina? Ili makar u evrima, ako može u ZPP-u, može i u AT.

Ah da, bila hiperinflacija pre 32 godine, pa nije stigla Komora da se uskladi, malo je to vremena za bilo kakve promene. Enti da nam pozavide na temeljnosti.

Imam 2 pitanja za kolege, naročito advokate individualce.

1. Kako se postavljate prema prijateljima i poznanicima kada vam traže usluge? Da li naplaćujete i koliko?

2. Da li strankama naplaćujete konsultacije i koliko?

Edited by advjbg

7 minutes ago, advjbg said:

Imam 2 pitanja za kolege, naročito advokate individualce.

1. Kako se postavljate prema prijateljima i poznanicima kada vam traže usluge? Da li naplaćujete i koliko?

2. Da li strankama naplaćujete konsultacije i koliko?

1.nikada.

2.ne.

Sad jbmlg u manjim sredinama čovjek ima jako puno poznanika pa se mora napraviti neka selekcija a nije baš lako.

U principu ne, osim ako bas ne insistiraju.

Konsultacije naplacujem kad su samo konsultacije. Neko dodje i pričamo pola sata ili sat, uz konkretna rešenja, plus nešto posle šaljem dodatno kad proverim. Mimo toga ne - sastanke sa klijentima kojima radim nešto pisano, zastupam na sudu i slično.

I jedno i drugo zavisi od toga šta je predmet usluge.

Naravno da neću prijatelju naplatiti neku konsultaciju od 10 minuta koju mogu da odradim iz glave, ali svakako mu neću 6 godina besplatno voditi tri parnice sa 15 svedoka i 6 veštačenja (doduše, ovo niko i ne očekuje, čak ni najbliži - barem iz mog iskustva).

Ni klijentima neću naplatiti konsultaciju od 10 minuta koju mogu da odradim iz glave, ali ga neću ni besplatno konsultovati za nešto za šta je i meni bilo potrebno dva-tri sata nekog istraživanja i gledanja dokumentacije. U najboljem slučaju, ako me nakon konsultacije angažuje da radimo, uračunam mu to što je platio za konsultacije u cenu prve radnje. Ovo se ispostavilo kao dobar zaštitni mehanizam od raznih zgubidana koji bi da dođu besplatno do savete i spale ti pola dana sa tim u vezi.

Да ми клијент да му проверим неко оставинско решење.

У питању је особа која је умрла без супруге и деце. Имао је рођене брата и сестру и још 5 браће и сестара по оцу. Наравно и браћа и сестре су умрли па имоину деле њихови деца, унуци и праунуци.

Пошто је један од полубраће умро без потомства, и његову имовину треба делити на исти начин и добијају се неки лудачки разломци. Али ми се не слажу са решењем бележника. Два дана сам цртао шеме и рачунао разломке и не иде - разликује се за мало - за највећег појединачног наследника бележник добија 72/432 а ја 55/336. Слично али не исто.

Рачунао у понедељак неколико сати, рачунао сада и не иде. Тај његов разломак се свод на 1/6. И онда схватим - овај полубрат је умро пре оставиоца. И његов јебени део се не дели на све него се он потпуно игнорише. Очев део се онда лепо дели на дванаестине уместо на четрнаестине и све се уклапа.

Наравно, то сам схватио тек када само поред рачунања и шема исписао и цео мејл у коме сам образложио своју рачуницу и хтео да предложим да се оде код јавног бележника и упореде рачунице. При томе, имовина није нарочито велика и разлика у мојој рачуници највећем наследнику прави разлику од мање од пола посто, а осталима још мање.

Бар сам се решио беде...

Imamo i mi sličnu ostavinsku računicu. Bojim se da tu matematiku nećemo resiti za moga života.

Može savet oko pokretanja spora sa kasko osiguranjem.

Neka životinja ne uplašila, ja da izbegnem i ogrebem auto od bankinu na autoputu u BiH. Nisam se zaustavio, nisam smatrao da je potrebno i bezbedno (nisam znao ni da sam ogrebao bankinu, jer sam mislio samo da sam sleteo sa ivice puta pa auto zavibrirao). Napravio evropski izveštaj sam sa sobom i izveštaje osiguranja i poslao, potom napravili zapisnik štete i slikali u osiguranju.

Odbili jer po njihovim uslovima nisam zvao policiju (zaboravili da tu piše i ako je potrebno zakonom) i da se nisam testirao na alkohol (a nije bilo policije i naloga za testiranje), iako po zakonima BiH i Republike srpske se ne mora zvati policija ako nema povređenih, a i po našim ako nema povređenih i šteta ispod 200 000(a moja na granici, jbg, BMW, a i kriminal je što ovaj iznos nisu uskladili sa inflacijom već 15 godina).

Probao sve vansudsko opcije, žalba, pa žalba preko NBS, čak i opomene pred utuženje. Poprilično razočaran procedurom kod NBS, jer sam u nekim drugim slučajevima video da oni daju tumačenja i autoratitivno mišljenje, ovde su samo bili posrednici i nisu želeli da se petlja ju i uputili me na tužbu.

Našao tumačenje iz biltena Kasacionog suda (sada vrhovnog) koji baš razmatra vrlo sličan slučaj spora u vezi Kasko i kaže da odbijanje isplate nije zakonito po odredbama ZOO 918, osim za šteta izazvane zbog nezvanja policije i službi - kako sam ja shvatio - ne zovneš vatrogasce pa ti isgori više nego što bi inače.

Kako naći odgovarajućeg advokata za ovo? Imate neku opštu preporuku? Jer neko od vas zainteresovan? Da li verovati oglasima na sajtovima advokata koji se bave sporovima sa osiguranjima ili tražiti po nekim drugim kriterijumima.

Na ivici da odustanem, al me inat zbog neisplate prvog prijavljenih slučaja osiguranja koje sam bez štete plaćao 7 godina tera da ipak reagujem pre nego zastari.

Edited by Spooky

P.S. uopštenije, običan građanin koji nema poznanika advikata nema pojma kako naći dobrog advokata.

Za ove studentske proteste sam nosio one spiskove advokata koji su se ponudili da besplatno brane (iako bi ih ja naravno platio jer mogu), pa onda ste vi ovde prozivali nekog sa tog spiska da pojma nema.

Čini mi se da bi lakše našao advokata u Americi jer se reklamiraju (kod nas zabranjeno), postoje sajtovi za poređenja, reviewe i sl, što ovde verovatno ni sami advokati ne bi dali da zaživi ako bi neko hteo da napravi i sl. (Plus nema komercijalnog smisla ako su zabranjene reklame).

Ja mislim da ces teško da uspes u sporu, jer su u sustini u pravu. Trebao si da obavestis policiju da bi napraivili zapisnik o šteti, ili da se napravis lud i da prijaviš da je steta nastala od nepoznatog vozila

Rekao bih da ovo dosta zavisi i od osiguranja. Ja sam prošle godine udario psa na autoputu, niti sam se zaustavljao, niti sam zvao policiju, i osiguranje mi nije pravilo baš nikakav problem oko naplate štete, čak mi ni premiju nisu povećali u kasku za ovu godinu. Doduše, bilo je ispod 200k dinara, ali ne mnogo.

Što se advokata i agencija za naplatu štete tiče - velika većina tih likova je utaljena sa osiguranjima i funkcioniše samo u redovnom postupku naplate štete, gde oni dele svoje provizije sa zaposlenima po osiguranjima koji odlučuju o naknadama. Kako si ti prošao tu fazu, nisam baš siguran koliko bi ti oni bili dobra opcija za neku klasičnu parnicu, jer njima takva konfrontacija sa osiguranjima ne odgovara.

O advokatima - ni reklamiranje ti ne bi nešto pomoglo da odabereš ako ne znaš baš ništa o tim advokatima. Kod nas bi se najviše reklamirale najveće kancelarije, a one bi u principu bile nezainteresovane za sitne stvari poput tvog problema, a i ako bi prihvatili da rade, dali bi tvoj predmet nekom pripravniku. Takođe, imaš i masu advokata koji su na nekakvom glasu, a veliki broj njih su krivičari ili razni politički advokati, i bili bi ti potpuno beskorisni za to što tebi treba. Na sve to, poslovnost velikog broja srpskih advokata je veoma diskutabilna, priličan broj njih uopšte nema naviku recimo da izveštava klijente šta se dešava u njihovim predmetima. To je meni bio potpuni WTF kad sam krenuo u samostalnu advokaturu, i video kako mi se klijenti iznenađuju kad ih pozovem da im javim da im se nešto desilo u predmetu. Za nekog ko ne zna nikog u tom svetu jeste težak izbor.

obustava rada 3 dana u krivicnim predmetima