Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sinovi kineskog zmaja

Featured Replies

Future is now

China's Humanoid Robot Production Soars, Challenges G...

🚀 China’s Humanoid Robotics Revolution Is Accelerating 🇨🇳🤖 The numbers coming out of China’s new humanoid robot factories are mind-blowing and they signal a massive shift in global manufacturing
  • Replies 2.7k
  • Views 302.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Dragance, slazem se da je nacionalizam Han Kineza u porastu i deo problema (drugi deo je porast nacionalizma i terorizma kod Ujgura). Iskreno, ne razumem upotrebu reci genocid u ovom kontekstu, tim

• James Marshall
    James Marshall

• Filipenko
    Filipenko

Nensi Pelozi je notorni kriminalac ciji je muz najuspesniji berzanac, mnogo uspesniji od najiskusnijih vukova na Volf Stritu, iako se time nikada ranije nije bavio. Volsebno zaradjuju desetine i stoti

Posted Images

Roboti ce praviti robote, koje ce projektovati AI.

Sta moze poci po zlu...

Euronews.rs
No image preview

Kina profitirala od klimatskih promena: Umesto za 45 dana...

Kineski kargo brod stigao je u britansku luku Feliskstouv, završivši pionirsko putovanje kroz arktički led

Fenomenalan esej, i to ne samo zato sto sam se prepoznao u njemu :-)

The Great Reckoning: What the West Should Learn from China

No image preview

The Great Reckoning: What the West Should Learn from China

This essay was originally published in The Ideas Letter and is reprinted here with permission.

Odličan. Evo i jedne nove potvrde

Boston Organics Blog
No image preview

Weighing 42,600 tons, this new Chinese “monster” was buil...

China has unleashed its most ambitious deep-sea exploration project with the Meng Xiang drilling vessel, a technological marvel weighing 42,600 tons. This floating giant embarks on humanity's boldest
32 minutes ago, Engineer said:

Odličan. Evo i jedne nove potvrde

Tehnoski iskok Kine je bio ocigledan svima koji imalo obracaju paznju, ja sam clanak vise postavio zbog toga sto preispitava ulogu nadolazeceg hegemona i trenutnog, te pitanje samo-percepcije oba.

Znam, samo na ovo sam skoro naleteo pa ide uz temu.

Ja mislim da nema šanse da se USA promeni i da će pući kao tikva u tom smislu. Za 10-20 godina ih neće niko šljiviti ni 2%, jer sve što im je ostalo je ovo malo visokih tehnologija kojima ucenjuju svet, a gde Kina i dalje zaostaje. I da će većina zemalja ići kineskim putem, u organizacionom smislu. Ali da nijedna neće stići tamo gde bi ljudi voleli. Možda ove naftaške zemlje liče da idu tim putem, ali upravo je to razlika - imali su čime da pokrenu napredak, a Kina ne.

Evropa mi je nejasna, tu postoji šansa da prevagne na obe strane, ali možda malo veća da puknu kao USA nego da se izvuku.

Gde je to pogresio Zapad i pre svega USA, pa su izgubili tehnolosku trku ?

Mozda jacanje i preterano placanje ovih trange frange zanimanja u odnosu na core tehicke, pa vise niko sposoban nece time da se bavi...

Evo nisam pametan.

Nexperia je primer cega, loseg plana ?

Koji bi onda bio dobar plan za Zapad ?

Lošeg plana i još gore realizacije.

Dobar plan je dugoročno planiranje i postepeno smanjenje zavisnosti

Ali to onda znaci ukidanje slobodnog trzista, kako u USA proizvesti nesto slicne cene i kvaliteta kao u Kini...

Da ne govorimo da je Kina tehnoloski prestigla USA u vecini oblasti osim u delovima IT.

Production of scale je isto dobrano na strani Kine, troskovi radne snage, infrastrukura itd, tj svi trzisni mehanizmi je stavljaju u nadredjenu poziciju.

Ako je dobar kvalitet, cena može biti veća. Prpblem zapadnih kompanija je uglavnom to što im je kvalitet krš.

Cena radne snage nije toliko bitna kad je automatizacija na velikom nivou, a nisu oni više toliko jeftiniji, posebno kvalitetan kadar. Ali drugačiji je stav i odnos prema poslu i to ne samo 996 (to je zaista ubistvo i ne treba ni po koju cenu gurati)

Ali to što si rekao i što piše u tekstu - infrastruktura, logistika, planiranje, kontrolisane migracije radne snage tamo gde treba... to može svako. Ako hoće. U EU je to malo teže jer je to 27 različitih država koje vode sumnjivi političari sumnjivih sposobnosti. Ali nije nemoguće. Ali USA, pa i Kanada ili čak Rusija, to mogu bez problema. Samo ih zabole, a mislim da su već na putu bez povratka sa izborom politike koju podržava većina.

https://fediscience.org/@petergleick/115444098505231725

Want an example of how we're going to lose the education race by eviscerating our universities?

I've been invited to help develop a course on Water and Civilization.
To be taught to 10,000 students.
In one university.
In China.

Edited by Engineer

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.