Jump to content

Bilje i gljive oko nas

Featured Replies

• Author

ovde imam Lactarius sanguifluus  ona pusta tamno crveno mleko i ne oksidira mada poneka ima prelive zelene po povrsini klobuka..valjda joj je narodski naziv krvotocna rujnica

Aha, a ja znam onu što raste pored četinara, ona bude zelena, prilično gadno izgleda.

• Author

i ova raste pored cetinara..ima ih nekoliko vrsta...deliciosus ima narandzasto mleko koje oksidira zeleno

• 2 weeks later...
  • Author

stanje u šumi ovih dana

128663994_10225372839887441_541361451177

ove su u foliji. neko zaboravio iz maksija. 

:Jova:

• 1 month later...
  • Author

ne znam.... iako se ne vidi dobro na slici ali izgleda mi trodimenzionalno tj. ima visinu sto moze da bude plesan...mogu da budu u spore ali one budu kao prah,ne budu trodimenzionalne...

mozes da ih operes i ako su cvrste probaj verovatno je samo povrsinski od vlage,ako nisu mekane,providne ni sluzave verovatno su ok...ne znam...nemoj drzati gljive u kesi,bukovace mogu dugo da stoje ali nemojte drzati gljive u kesi,stavis ih u neku ciniju pa u frizider i tako mogu danima ali 5dana u kesi..ne znam..

Edited by ivy

• 1 month later...
  • Author

nema gljiva jos..ali evo sad ova kisa pa je nada velika samo je jos hladno :(

ali ima sremusa u sumi..i vec ga dve nedelje jedem i pravim pesto..u subotu sam bila da naberem za pesto za celu godinu ili koliko vec potraje..

a planirala sam da napravim so sa sremusem..da probamo,zvuci zanimljivo..

Kako praviš pesto? Sledeći vikend idem na vršački breg, tamo bi trebalo na tone da ga bude.

• Author

za trenutnu upotrebu sameljem sremus,mulje,so,limunov sok i sirovi suncokret..moze i parmezan

a za zimnicu cu samo sremus,so i mulje pa onda naknadno dodavati orasasto,semenke i dodatke

• Author

evo sad sam napravila 3 teglice pesta za ,,zimnicu,,...ono sto sam probala i sto se pokazalo kao odlicna stvar za mlevenje sremusa je masina za mlevenje mesa,genijalno!!!

u secka ili neki blender treba dodavati ulje ili tecnost sa ovim toga nema a kasnije se moze u secku jos usitniti i pomesati sa muljem,solju i lumunovim sokom.

i napravila sam zelenu so sa sremusem samo ne mogu jos da kazem efekte jer su mi jos nos i zadah :D puni sremusa pa javljam kasnije...deluje zanimljiva ideja mada ja nemam bas srece sa tim solima,pravila sam sa mlevenim vrganjem i nije mi nesto a imam i klot mlevenog vrganja koji mi se takodje nesto nije dojmio....obicni suvi vrganj u kriskama je i dalje 1 zakon!

Hvala, mada kakvo je vreme mogu da se pozdravim sa sremušom za vikend.

• 5 weeks later...

Ajd da pitam ovde:
Sad sreo komšinicu i ona kupila one šampinjone ali braon...
Kao mnogo su ukusniji.
Meni ti šampinjoni nekao isti to mi ono isti oblik samo boja drugačija.
Dakle ima li istine u tome da su oni braon bolji i ukusniji?

.... Shiit has hit the fan!

n7PE1UF.png

Portobelo i obični šampinjoni, nebo i zemlja.