Amelija Posted May 5, 2023 Posted May 5, 2023 tu sam i ja bila (dosad mi je to i rekordna nadmorska visina) 1
Mil@n Posted June 9, 2023 Posted June 9, 2023 (edited) Imali smo neku akciju sa našim PSD (da se pohvalim, 115 učesnika...) na Rajcu i Suvoboru. Na sat i 15 od BG-a, poprilično podcenjen predeo. Oblaci su se spustili, prelepo je bilo. Pretprošli vikend sam bio na Moračkim planinama i u Kanjonu Mrtvice, kakav vikend iz snova... Baciću fotke kad malo ove "odstoje" da ne zatrpavam... Raj na zemlji... Edited June 9, 2023 by Mil@n 2 1
ivy Posted June 10, 2023 Posted June 10, 2023 @Mil@n gde ste bili smesteni kad ste isli na Moracke planine?
Serena Posted June 18, 2023 Posted June 18, 2023 Zna li neko od vas planinara da mi kaze ima li otrovnih jagoda poput pecuraka i kako ih prepoznati. Ja danas pojela 3 ovakve i tek onda mi proslo kroz glavu da mozda nisu jestive 😬 Jos jedno pitanje, da li ste imali bliski susret sa nekom zverkom (medom, vukom, divljom svinjom) i kako je proslo? Ja srela divokozu, stajala iza ogromne stena kraj planinarske staze. Krenem da obavim fiziolosku potrebu i nadjem se oci u oci sa zivotinjom 😮Ne znam ko se vise zbunio, uglavnom ona se nakon par sekundi gledanja okrenula i otisla svojim putem. Od tog dana jako se plasim da ne sretnem nesto krvolocno😬i kako da se ponasam u datoj situaciji (ako bi mi ista palo na pamet u tom trenu ).
Velocipede Posted June 18, 2023 Posted June 18, 2023 Možda si pojela "lažne" jagode: https://www.agroklub.rs/ukrasno-lekovito-bilje/ne-to-nije-jagoda/18191/ 1
ivy Posted June 19, 2023 Posted June 19, 2023 @Serena jagoda nema otrovnih..ima samo tih laznih ali i one su jestive a ,,krvolocne,, zivotinje tesko da ces sresti...one se vise plase tebe ...posebno ako si u grupi koja je bucna.. od ostalog sto sam sretala za sve ove godine koliko se zavlacim po sumama kad sam sama-srne,lisice,divlje svinje...sve ugl pobegnu od medveda sam sretala samo tragove u blatu i izmet zivotinje se ugl klone ljudi. 2 1
ivy Posted June 19, 2023 Posted June 19, 2023 jedino sto potencijalno moze biti malo veci problem su zmije ali i tu je dovoljno da se gleda gde se staje i da se ne nose kratke nogavice i strsljenovi koji su moja jedina malo veca anksioznost u sumi...ali i tu ne mases i ne mlatis naglim pokretima i on ode svojim poslom
Serena Posted June 19, 2023 Posted June 19, 2023 (edited) 15 hours ago, Velocipede said: Možda si pojela "lažne" jagode: https://www.agroklub.rs/ukrasno-lekovito-bilje/ne-to-nije-jagoda/18191/ Sad kad sam ovo iscitala sigurna sam da su bile sumske, jer su mirisale i bile slatke, crvene sa zutim semenkama 👍 6 hours ago, ivy said: a ,,krvolocne,, zivotinje tesko da ces sresti...one se vise plase tebe ...posebno ako si u grupi koja je bucna.. Verujem da ne krenu namerno da napadnu coveka ali se brinem da ih ne iznenadim negde kao onu divokozu. Bio je skoro u Italiji slucaj da je medvedica usmrtila momka od dvadest i koju godinu koji je u toj zoni ziveo i cesto trcao po sumi. Niko ne zna koji je bio razlog. Medvedicu kasnije "uhapsili", mecici ostali u sumi pa su se dugo prepirali oko toga sta da rade sa njom jer kao ako je jednom osetila ljudsku krv velike su sanse da ce opet krenuti na coveka. A sta kazete na ovo? Edited June 19, 2023 by Serena 1
Frile Posted June 19, 2023 Posted June 19, 2023 @Serena Kod nas ima neuopredivo manje medveda nego u Sloveniji, Rumuniji, itd... tako da batali te slučajeve iz okolnih zemalja. Kod nas jedva da ima nekolicina medveda, a šta misliš, koliko drvoseča, šumara, pastira, seljaka hoda po šumama i planinama, i koliko mahnitih manijaka ima među njima? Ako baš voliš da se plašiš, evo ti teme za plašenje: od svega strašnog što može da se desi, daleko najverovatnije je da naiđeš na stado ovaca ili krave koje čuva neki ker, pa da ker pojuri na tebe preko livade. Još ako nije jedan ker, nego dva-tri... 1
Serena Posted June 19, 2023 Posted June 19, 2023 9 minutes ago, Frile said: Kod nas ima neuopredivo manje medveda nego u Sloveniji, Rumuniji, itd... Samo sto ja nisam "kod nas" nego tu negde gde ima i meda i vukova. A dobro, necu dalje da mracim i smaram vas sa svojim brigama.
ivy Posted June 19, 2023 Posted June 19, 2023 @Serena pa kako letis avionom?i oni padaju sa neba... a mozes da pogines i u saobracajnoj nesreci..sta cemo sa tim? ne moze se ziveti u strahu.
Frile Posted June 19, 2023 Posted June 19, 2023 2 hours ago, Serena said: Samo sto ja nisam "kod nas" nego tu negde gde ima i meda i vukova. aaa pa što ne kažeš mislim da vukovi nisu problem ni u kom slučaju, a što se medveda tiče - pitaj lokalce koja su pravila lepog i sigurnog ponašanja u šumi, pa tako i ti bitan je detalj i gde se krećeš - da li po nekim utabanim stazama gde svakodnevno prolaze planinari - ili na primer berući pečurke zabasaš u delove gde se ređe ide, itd. 1
Recommended Posts