Jump to content
IGNORED

Mleko

yolo

Recommended Posts

Posted (edited)

bez mleka sa apsolutno moze,dok vec bez kiselomlecnih prizvoda tesko..probala jednom,jedva izdrzala 6meseci

Edited by ivy
Posted (edited)

Nije isto. To je već paterizovano ili šta mu je već urađeno i ne mora da se kuva. Onog starog kratkotrajnog što je trebalo da se kuva nema.

Doduše, i to j bilo užas. Kupio ja jednom to i uzeo da kuvam. Kada je provrilo umesto kajmaka uhvatila se neka... pa, paučina.

i to je bilo pasterizovano. verujem (as in: ocu da verujem) da imaju neki zakoni o bezbednosti hrane, koji sprecavaju da se po radnjama prodaje sirovo mleko.

anyways, pasterizacija se radi na 60-80 stepeni, a ti kada to sirovo prokuvas kod kuce, izlazes jos vecoj temperaturi, tako da ako ti je stalo do sto prirodnijeg mleka, bolje ti je da pijes pasterizovano.

i na kraju, ono staaaro mleko je trajalo 2 dana, zato sto nisu mogli da izadju na kraj sa bakterijama, tako da ako sada traje duze to znaci da imaju imaju higijenskiji proces, mislim verovatno su popravili po malo na svim delovima od vimena do radnje.

a da, na mleko ti se ne hvata skrama zato sto je homogenizovano. mislim da je vecini ljudi ne zeli komade skrame na svom mleku (meni je npr odvratno), pa zato to rade. po drugoj strani, ako hoces masno mleko, onda i zelis da ti bude homogenizovano, a ne da ti sva mast ispliva i zgusne, pa onda opet pijes mleko bez masti.

Edited by rajka
Posted

lepo pazariti blender pa praviti bademovo mleko u kućnoj radinosti

e sad, kako su uzgajani bademi i čime su sve tretirani  <_< 

šta znam, ko ima decu, vredi se pomučiti i videti negde po okolnim selima (onima što nisu u bg to je još i lakše) ko gaji krave koliko-toliko prirodno, tj. da ih pušta na pašu, pa napraviti neki dil

bolje i to jednom-dvaput mesečno izvesti, nabaviti neku veću količinu, pa deo mleka i zamrznuti nego da deca piju ovu hemiju

sad neke teorije kažu da mleko i mlečni proizvodi zapravo izvlače kalcijum iz kostiju  <_< 

koju "hemiju"?

Posted

jel ste sigurni da uopste nema vise tog starog mleka koje treba da se kuva? koje je mleko koje se prodaje u kesama, gde ga ima, od manjih mlekara iz siromasnijih krajeva? 

Posted

isti kur, ja to pazarim za kucice jer je jeftinije, ali sam pio i ne vidim znacajnu razliku

Posted

jel ste sigurni da uopste nema vise tog starog mleka koje treba da se kuva? koje je mleko koje se prodaje u kesama, gde ga ima, od manjih mlekara iz siromasnijih krajeva?

a koja je prednost u tom mleku? isto je pasterizovano, samo ima vise bakterija. sto bi zeleo bas takvo mleko?

Posted

isti kur, ja to pazarim za kucice jer je jeftinije, ali sam pio i ne vidim znacajnu razliku

moja pas odleeepilaa! kad sam jednom, u potrazi za ukusima iz detinjstva, kupila mleko u kesi i skuvala ga. meni bilo bljaksi, ona popila sve. 

Posted

ima mleko u kesi koje se kuva sto posto ali nemam pojma kojih mlekara,tj kako se zovu jer nisam kupila mleko ima 3god..male mlekare iz okoline Novog Sada tipa Maglic i sl..

Posted

moja pas odleeepilaa! kad sam jednom, u potrazi za ukusima iz detinjstva, kupila mleko u kesi i skuvala ga. meni bilo bljaksi, ona popila sve. 

ovo sto sam ja uzimo je istog trajanja kao i ova iz tetrapaka, tj. ne kufa se.

Posted

a da, na mleko ti se ne hvata skrama zato sto je homogenizovano. mislim da je vecini ljudi ne zeli komade skrame na svom mleku (meni je npr odvratno), pa zato to rade. po drugoj strani, ako hoces masno mleko, onda i zelis da ti bude homogenizovano, a ne da ti sva mast ispliva i zgusne, pa onda opet pijes mleko bez masti.

ali imas kajmaak  :wub:

Posted (edited)

ali imas kajmaak :wub:

to je ok, ako pravis kajmak.

jos jedna stvar: to mleko sto "treba da se prokuva", nigde na kesi nije pisalo da treba da se kuva ( kao sto rekoh, to je vec pasterizovano mleko, samo bogatije bakterijama), ljudi su to radili jer su se bojali da se ne razbole. moji recimo ga nikad nisu kuvali (mada su i retko uzimali to u kesi), bas zasto sto kad ga prokuvas, onda imas ukus kuvanog, a ne svezeg mleka.

edit: mislim da je granica na nekih 80 stepeni, ako ga izlozis vecoj temp, onda dobije kuvan ukus.

Edited by rajka
Posted (edited)

to je ok, ako pravis kajmak.

jos jedna stvar: to mleko sto "treba da se prokuva", nigde na kesi nije pisalo da treba da se kuva ( kao sto rekoh, to je vec pasterizovano mleko, samo bogatije bakterijama), ljudi su to radili jer su se bojali da se ne razbole. moji recimo ga nikad nisu kuvali (mada su i retko uzimali to u kesi), bas zasto sto kad ga prokuvas, onda imas ukus kuvanog, a ne svezeg mleka.

pa ne, moze svako da ima kajmak kada je mleko dovoljno masno i koje se prokuva pa kad se ohladi u serpi,dok se ohladi stvori se kajmak koji se pokupi,stavi u cinijicu,posoli i tako do sledeceg puta.. nekoliko puta i imas kajmak...mislim ne moras ti posebno da pravis kajmak,mozes da ga imas eto tako jer je to normalan proces..

Edited by ivy
Posted

pa ne, moze svako da ima kajmak kada je mleko dovoljno masno i koje se prokuva pa kad se ohladi u serpi,dok se ohladi stvori se kajmak koji se pokupi,stavi u cinijicu,posoli i tako do sledeceg puta.. nekoliko puta i imas kajmak...mislim ne moras ti posebno da pravis kajmak,mozes da ga imas eto tako jer je to normalan proces..

pa ok, ali onda pijes obrano mleko.

Posted (edited)

Imlekov logo treba da stoji u rečnicima i udžbenicima pored definicije kompanije koja koristi svoj uticaj da kupi političare da propise prilagode njihovim interesima. Na stranu lični osećaj prevarenosti - zbog pomeranja zareza najveći je patriotizam bojkotovati njihove proizvode. Oni nas odozgo, mi svi zajedno odozdo, svako koliko može. Pa da vidimo čiji je veći. A i lepo je biti na suprotnoj strani od raznih protuva poput Cece i Istoka Pavlovića. 

Kupio sam danas jogurt 2.8%mm Zapis Tare, skroz je dobar i ima ukus. Naručio sam kozije mleko od njih, stiže sutra, nadam se da valja.

Moji dopremaju mlečne proizvode iz sela. Pisao sam već - krava čije mleko unosimo u sebe deluje negovano i zdravo paženo i hranjeno. Jedem razne vrste sireva od te krave. Što se tiče ostalih živuljaka, trudim se da pojačavam potrošnju ovčijeg i kozijeg sira - pazarim ih na pijaci i volim da verujem da ove životinje malo manje kljukaju sranjima u odnosu na indusrijske krave. I naravno, da seljaci koliko toliko pažljivo rukuju sirom. 

Edited by pacey defender
Posted

pa ok, ali onda pijes obrano mleko.

ali i dalje sigurno masnije nego iz radnje..mada meni nije bitno mleko,bitan je kajmak!!