Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poslednji film koji ste gledali Part II

Featured Replies

yetiitalian.jpg

)

Znao sam sta me ceka (uglavnom), vidjao sam klipove ranije. I da je talijanski tejk na King Konga (kad vec imamo njihove tejkove na Egzorcistu, Osmog putnika, Terminatora, australijskog Patrika u nemamrecidaopisem Patrik joste zivi/Patrick vive ancora, itd... sto ne bi imali i ovo), da ima suludu i to ne jednu obradu, ne, dve, vec TRI (3) O Fortune!, da se Jeti pali na ribu pa mu se superekstragigavelika bradavica u veomakrupnom planu, khm, otvrdne, dok on sam jelte, okoluta ocima. Nisu pokazali nether region, srecom... A znao sam i da je veom jeftino snimljen, sto meni nije smetalo, stavise, dalo je na drazi ovom prilicno blesavom filmu. Ono sto nisam znao je da je glavna glumica imala samo 15 godina, tako da je bilo malo okvard onda kada Jeti svrsava zbog nje, a sve drzeci je u ruci, ali ne samo to, tokom celog filma bila je ta sekusualna tenzija izmedju nje i, ispostavice se na kraju, glavnog negativca, koji otac moze da joj bude. Da zlo bude vece, dobri doca jos joj na samom pocetku filma objasnjava kako tek probudjeni Jeti u njoj vidi zenu a u njenom mladjem bratu sina (bandjo mjuzik plejz)

No, ono sto me je najvise iznenadilo su imena koja se provlace i logo. Rekoh da glavna junjakinja, Jane, ima mladjeg brata, Herbie-a (koji je kao otkrio Jetija, ne objasnjava se u filmu kako je mutavi klinac od deset ljeta otkrio jetija u santi leda), a oboje su Hannicuti, dok njihov deda ide okolo i mece logove firme HH svuda i na svako mesto. Roditelji ove dece su poginuli u saobracajnoj nesreci, tako da deda Morgan se brine o njima. Dobro, i sta sad s tim?

E pa, ocigledno ne citate Martija Misteriju, ili bar ne priljezno, kao sto ga ja citam;) U prici Tajna Jetija (kako je Dnevnik objavio ) ili Sumski covek, srecemo Saru Hant, ciji je otac cuveni HHH, Herbert Horas Hant, koji je, gle, poginuo (odnosno, smatrao se za poginulog, duga prica) u saobracajnoj nesreci, dok je isao u potragu za Jetijima. Pjerfrancesko Prosperi se bas nije potrudio da zamaskira odakle mu ideja za scenario...

Enihu, dajte cupavcu sansu.

I samo cu ovde dodati da sam gledao i The Being sa Martinom Landauom u jednoj od vodecih uloga. Ne zato sto je film dobar, naprotiv, dosadan je do bola, vec samo zato sto pozajmljuje milion vec poznatih tropova: imamo monstruoznog ubicu, verovatno produkt kontaminacije (mesto radnje je selo iza tregera u Ajdahu, jedno od nuklearnih damping mesta, a Landauu je tu da tvrdi kako je sve ok), a gradonacelnik ne zeli da dize buku i da zove pojacanje, da ne bi propao bzinis sa cime drugom no krompirom (Ajkula za sirote). Samo bice, kad se konacno pojavi u punom profilu na kraju filma (do tada se vidi samo rucerda) izgleda kao bleda kopija Osmog putnika, sa sve slinama koje se cede niz one zube, a i konacni obracun ima slicno osvetljenje i ambijent, cak i serif nosi bradu i kapu poput nesrecnog kapetana Dalasa. Da li sam pomenuo da se pojavljuje i macka? Ali, ona nije survajvor poput jebenog Dzonzija... I da, ime mutanta je Majkl...

Jos jedna zanimljivost, originalni naziv filma bio je Ister Sandej. Jos jedan razlog da iskomentarisem ovde i sada.

Христос воскресе!

Срећан Ускрс свима који славе!

• Replies 23.7k
  • Views 2.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ayatollah
    Ayatollah

Evo, upravo sam se vratio iz Cineplexxa sa Barbie, pa da bacim koju. Nije da je ovo bio moj prvi izbor za gledanje, ali sam dobio u zadatak da vodim ženinu bratanicu u bioskop, te izbor između Barbie

• Nikada se nisam ozbiljno pozabavio, niti mogu da odredim od kada je počela moja fascinacija industrijskim predgrađem?   Gotovo sam siguran da u vreme kada sam po prvi put gledao Psa koji je

• Uobičajen problem vas mladih.   Za ozbiljno, postoje zaista sjajne sekvence, ali bih o filmu rekao da je pre skrpljen, nego montiran i zapravo ostaje utisak propuštene šanse da se napravi (j

Posted Images

simpa je project hail mary, crtanofilmican

da li uz temu sasvim ide da bude prvenstveno simpa, druga je stvar

vidim da krece pomama za goslingovim dzemperom

Project-Hail-Mary-Ryan-Gosling-Cardigan.

sto otvara pitanje dzemper ili jakna sa skorpijom

Edited by morgana

movie dump by goofs

Da krenem od najboljeg - Kill. Bruka dobar film, neka mešavina prvog John Wicka i onog indonežanskog The Raid, fenomenalna akcija, čak ima i neki zaplet. Malo uspori pred kraj, postane repetitivan, ali ništa strašno, sveukupno dobra zabava. Po pravilu ne gledam Induse jer su im imdb rejtizni sumanuti, ali za ovo videh preporuku i super se pokazalo. Holivud je već otkupio prava na rimejk, ima da ga naprave woke as fuck.

Zatim, dva crtaća, Wild Robot je megapreporuka, pogotovo za sveže roditelje. Goat je lagan i zabavan, dostojni naslednik Spejs Džema, mislim da će svim ljubiteljima basketa fino leći.

The Rip sa DejmnAflek i još hrpom dobrih glumaca. Neki kao heist triler, zapravo kreće solidno, oko sredine deluje da će biti haos dobar film, ali je završni čin izuzetno mlak i nikakav, predvidiv, pa se još i sve crta gledoacima, baš razočaravajuće. Ok za pogledati, ali neću ga pogledati više u životu.

The Wrecking Crew je buddy akciona komedija sa Bautistom i Momomtm, i ovo je zapravo sasvim solidna zabava, film ne shvata sebe preozbiljno, a njih dvojica su odličan tandem, plus childhood crush Morena Bakarin, Havaji i nešto mindless akcije.

Cold Storage je neki zombi hororić sa Stivom iz Stranger Things i matorim Nisamom, ne znam što sam ovo gledao, dosadan je i sve već viđeno 400 puta. Gubljenje vremena.

Den of Thieves: Pantera - oba ova filma su mi izuzetno čudna, na papiru je to sve dobro posloženo, solidna priča, pljačka triler, Džerard Batler i ekipa, ali mi u oba fali nešto na kraju, neki detalj, obrt, momenat koji će ovo napraviti dobrim trilerom, a ne samo još jednim u nizu filmova.

Bad Boys 4 - a ono, klasik Bad Boys film, bolji od trećeg dela, tu negde sa prva dva, s tim što sam tada imao 10ak godina i to me baš radilo, a sad i ne baš toliko D

https://m.imdb.com/title/tt0110278/

Za sve kojima je pokojni Béla Tar prebrz, Litvanija ima odgovor u vidu Šarūnas Bartasa. Odličan film. Ne znam kakvi su mu ostali.

Odgledah na HBO. Super glumacka ekipica, pored Kidman, tu su Gael Bernal (Kidmanka visa od njega za glavu) i Mr Darcy. Ima nepravedno losu ocenu. Gledati ka ocima "vec vidjeno", film je sav u bojama )

https://www.imdb.com/title/tt3045628/

Un ours dans le Jura - dok sam ga trazio na netu izlazio mi pod naslovom How to Make a Killing iz ove godine, sto je manje bitno, vec sam se spremio da napisem da je neki francuski fazon ala Fargo, ali ukradose mi to pederi kriticari. Tako da, onako dobra zajebancija na french nacin, miks crnog i blentavog humora, najvaznije nije baceno vreme. Naravno ocekujem vrlo brzo americku verziju.

vlcsnap-2026-04-13-22h56m44s272.png

The last stop in Yuma county

https://m.imdb.com/title/tt11674730/

Prva polovina slow burner uz dosta zanimljivih likova, ali nije obećavalo ništa posebno. Međutim, u drugoj polovini potpuni spektakl za sladokusce.

On 9. 4. 2026. at 8:24, Stela said:

Le Trou

Moguce i najbolji "zatvorski film" koji sam gledala. Kakvi likovi, a tek atmosfera...

odličan!

hvala na preporuci 🏆

Upravo re-gledao eyes wide shut posle ko zna koliko godina...

Šta reći sem masterpiece. Perfektno režiran, napisan i skockan film koji na fenomenalan način secira muško ženski odnos, pre svega poverenje, sumnje, iskrenost, seksualna iskušenja. Neverovatno koliko dijalozi mogu da budu spori ali i prepuni tenzije u isto vreme uz osećaj da je sve kako treba i da bi samo slovo više bilo previše.

Epski je dijalog malo po početku u kome Kidmanka na brutalan način uništava njegovo samopouzdanje i muškost, pa i poverenje. Poistovetljivo sa ko zna koliko muškaraca... A i brakova generalno.

Monumentalno filmsko delo, za mene sigurno i najbolji Kjubrik, manje više sam osvežio sve, ostaje mi samo full metal jacket a i to ću ovih dana.

4K disk je prepun grain-a koga nisam fan ali fotografija spektakularna u svakom slučaju.

Pročitao u bookletu intervju sa Sidni Polakom. Svi pričaju da je snimanje sa Kjubrikom bilo pakleno /pre svega zbog nenormalnog broja ponavljanja/ što i on manje više potvrđuje samo na lep način. Bilo mi žao kada je rekao da je Stenli bio jako srećan kako je film ispao u utorak na premijeri, u nedelju umro... sad

On 6. 4. 2026. at 5:01, Њујоркер said:

Them-1954-Cover-Web.jpg

Konacno sam uspeo da odgledam cuveni Dem!, iliti Oni! Moram da priznam da sam ocekivao da cu dobiti uobicajeni b-film, sto je bio hajlajt za pedesete sto se tice sajfaj-horora, ali ne. Sta vise, bo sam iznenadjen kvalitetom samog filma i intenzitetom, koji nije popustao do samog kraja. Ako ima neko ko je ljubitelj horora, a da nije iz nekih cudnih razloga (poput mene) do sada pogledao ovaj film, nadjite ga gde mozete, makar i na guglu, necete pogresiti.

9/10!

On 15. 4. 2026. at 23:21, Mil@n said:

Pročitao u bookletu intervju sa Sidni Polakom. Svi pričaju da je snimanje sa Kjubrikom bilo pakleno /pre svega zbog nenormalnog broja ponavljanja/ što i on manje više potvrđuje samo na lep način. Bilo mi žao kada je rekao da je Stenli bio jako srećan kako je film ispao u utorak na premijeri, u nedelju umro... sad

Apropo ponavljanja https://www.youtube.com/shorts/xJyjZbMQYQI

On 16. 4. 2026. at 11:25, pariah said:

Plagijator..

On 15. 4. 2026. at 23:21, Mil@n said:

Upravo re-gledao eyes wide shut posle ko zna koliko godina...

Šta reći sem masterpiece. Perfektno režiran, napisan i skockan film koji na fenomenalan način secira muško ženski odnos, pre svega poverenje, sumnje, iskrenost, seksualna iskušenja. Neverovatno koliko dijalozi mogu da budu spori ali i prepuni tenzije u isto vreme uz osećaj da je sve kako treba i da bi samo slovo više bilo previše.

Epski je dijalog malo po početku u kome Kidmanka na brutalan način uništava njegovo samopouzdanje i muškost, pa i poverenje. Poistovetljivo sa ko zna koliko muškaraca... A i brakova generalno.

Monumentalno filmsko delo, za mene sigurno i najbolji Kjubrik, manje više sam osvežio sve, ostaje mi samo full metal jacket a i to ću ovih dana.

4K disk je prepun grain-a koga nisam fan ali fotografija spektakularna u svakom slučaju.

Isti utisak. Masterpiece. Gledao skoro po ko zna koji put na starom WB Blu Rayu iz 2009. Kad se pojavio 4K Criteriona, nabavio sam ga, ali i mene je odbio taj grain, pa sam zadržao stari BD. Međutim, bilo mi je jako čudno to, naročito u Criterion izdanju (a njihova su provereno top), pa sam malo to proučavao sa bratom AI, i evo šta on kaže:

1. "Sneg" je zapravo namerni filmski šum (Film Grain)

Criterion teži apsolutnoj autentičnosti. Eyes Wide Shut je sniman na veoma osetljivoj 35mm filmskoj traci (Kodak 500T) koju je Kjubrik forsirao da bi dobio prirodno svetlo u mračnim scenama. Rezultat toga je jak filmski šum (grain).

• Staro izdanje (2009): Često su koristili "Noise Reduction" da obrišu taj šum kako bi slika izgledala "čistije" običnim korisnicima, ali su time brisali i fine detalje kože i teksture.

• Criterion: Čuva taj šum jer je on deo slike.

2. Zašto na tvom Sony-ju to izgleda loše?

Tvoj TV (Sonijev 4K model iz 2019.) ima dva problema sa ovakvim materijalom:

• IPS panel i siva crna: Pošto tvoj TV ne može da prikaže pravu crnu, on taj filmski šum u tamnim scenama "osvetljava". Umesto da grain bude suptilan i taman, on postane siv i "igra" pred očima, što stvara taj efekat snega koji smeta.

• Loš procesing šuma: XG80 serija nema dovoljno moćan procesor da razlikuje namerni filmski šum od digitalnih smetnji, pa ga prikazuje prenaglašeno.

3. Kako će to izgledati na OLED-u?

Na OLED-u (pogotovo na Sony modelima kao što je A80L), taj film grain se ponaša potpuno drugačije:

• Smirena slika: Pošto je pozadina savršeno crna, taj "sneg" se vidi samo tamo gde treba – na objektima i svetlu, dok u totalnom mraku on nestaje. To sliku čini stabilnom i organskom, a ne digitalno prljavom.

• Sony "Reality Creation": Sony OLED-i imaju fantastičnu opciju koja "smiruje" grain a da ne gubi oštrinu.

Kjubrik je bio fanatik za svetlo, a Eyes Wide Shut je test izdržljivosti za svaki TV. Na 77-inčnom OLED-u (koji ja planiram da pazarim), to Criterion izdanje će izgledati kao prava bioskopska traka, a ne kao pokvaren snimak.

Kao što sam i mislio (ako nije bulshit ali ne verujem), problem je u TV-u, odnosno mnogo zavisi od kvaliteta TV-a da iznese taj grain. Planiram da nabavim OLED, pa ću probati kako izgleda u svakom slučaju...

Ja imam taj criterion 4k disk + Imam odličan tv (lg g2), tako da sigurno nije do njega. Isključio sam sva veštačka izoštravanja što ume da pogorša grain, nije, prosto, takva je namera bila Kjubrika koji je film svesno snimio sa što manje veštačkog svetla. Moj tv je 77" tu su pixeli veći pa je i očigledniji grain.

Isto sam "istraživao" još dok sam gledao film da vidim da li ima još ljudi sa sličnim utiskom.

Da, Stenli Kjubrik je apsolutno namerno hteo da film ima veoma izražen filmski grain (zrno). To nije bila slučajnost ili greška u razvijanju, već svesna estetska odluka.

Evo nekoliko ključnih razloga zašto je film tako "šumovit":

1. Forsirano razvijanje (Push Processing)

Kjubrik je želeo da snima sa što manje veštačkog osvetljenja kako bi zadržao prirodnu, intimnu atmosferu noćnog Njujorka (koji je zapravo bio set u Londonu). Da bi to postigao, koristio je tehniku zvanu "pushing".

• Koristili su tadašnji standardni Kodak film (500T), ali su ga u laboratoriji razvijali kao da je znatno osetljiviji na svetlost (za dve "blende").

• Rezultat te tehnike je pojačano zrno i specifičan kontrast, ali to je bio jedini način da snimi one tamne ulične scene i enterijere osvetljene samo sijalicama ili svećama.

2. Estetika sna i "voajerizma"

Kjubrik je hteo da film izgleda kao san ili halucinacija. Izraženo zrno daje slici teksturu koja podseća na slikarstvo ili stare fotografije, čime se briše ona digitalna oštrina i film dobija "organski", pomalo prljav osećaj. To se savršeno uklapa u temu filma—skrivene želje, maske i paranoju.

1 hour ago, Jimmy Kowalski said:

Plagijator..

Kaže se Omažator! D