Jump to content
IGNORED

Poslednji film koji ste gledali Part II


Calavera

Recommended Posts

7 hours ago, Ras said:

Nikada se nisam ozbiljno pozabavio, niti mogu da odredim od kada je počela moja fascinacija industrijskim predgrađem?

 

Gotovo sam siguran da u vreme kada sam po prvi put gledao Psa koji je vozio vozove, još u vreme detinjstva, ta fascinacija nije postojala. Međutim, do večeras sam bio ubeđen i da je Salaš u Malom Ritu snimljen pre Zimovanja u Jakobsfeldu, pa ipak su me panoi sa mini izložbe posvećene Arsenu Dikliću u holu Kinoteke demantovali. 

 

U Kinoteci je večeras u dva termina prikazana digitalno restaurirana verzija Paskaljevićevog filma, a koliko sam video fb korisnici su takođe mogli da otprate film.

Da bih mogao da ocenim šta je digitalizacija donela morao bih da uporedim sa nekakvim originalom, a to nisam u prilici. Slika je sasvim korektna, rezulucija umerena, recimo poput YT videa na 760p. Zvuk je loš, prigušen, kao da dolazi iz daljine i da ne pripada samom filmu. Srećom da postoji engleski titl uz pomoć kojeg sam uglavnom otpratio film, inače bih slabo šta razaznao.

 

Film većina zna, pa nemam šta posebno da dodam. Meni je oduvek drag.

Likovi sa margine i njihove sudbine aktuelni su i danas. Posebno centralni lik Mike, koja se kao mlada žena dodatno sudara i sa surovim svetom muškaraca. 

Glumačka trojka koja nosi film, Ceca Bojković, Bata Živojinović i Irfan Mensur, apsolutno je sjajna.

 

Ono čime sam večeras bio zabavljen su muzika, koju gotovo da ne pamtim od ranije i lokacije.

Muziku je radio Zoran Hristić i to u maniru žanrovskog, ili b filma tog vremena. Ipak, muzike je sveukupno malo, a čak se u dobrom delu filma (Mikin povratak u Beograd, odlazak do roditeljske kuće, pa kod Žutog po pasoš...) oseća i izostanak muzičke pratnje.

Mikrolokacije u Beogradu delom sam prepoznao - kod Dušanovačkog mosta (gde Mali čeka) u to vreme još uvek nema čitave jedne trake autoputa, nisam sasvim siguran gde se nalazi Mikina roditeljska kuća, a po kadru u kojem se vide Rudo soliteri (Istočna kapija), mogao bi da bude MM Lug, itd...

Dobar deo filma odvija se na putu, pored autoputa, u motelima i naravno u vozu, pa je na neki način Pas i road movie. Moguće da sam na odjavnoj špici pročitao da je deo filma snimljen u Surdulici (ili tako negde na jugu), a utisak mi je bio da se baš i nismo mnogo pomerili od Beograda. U svakom slučaju, junaci filma ne odmiču daleko.

 

I da se vratimo ambijentu (industrijskog) predgrađa, koji je neizostavni deo poetike ovog filma, a u kojem sam u punoj meri večeras uživao: film počinje scenom voza koja prevozi robijašice, Mika najpre beži preko kopova (Veliki Crljeni), stric (Pavle Vuisić) gaji pečurke u rudniku, železničke rampe, poluurušene kuće i zgrade, sa razvaljenim vratima i polupanim prozorskim oknima, livada i fudbalski stadion na periferiji na kojoj je ringišpil i na kojoj će se odvijati Rodnijeva predstava (rodeo, rodeo, ...), koloseci, koloseci i koloseci pruge, vagoni... ma, čista poezija!

 

 

Da dodam još i da dugujem zahvalnost superoperateru koji je film pustio sa malim zakašnjenjem od desetak minuta, taman da mi obezbedi vreme da parkiram i stignem na početak projekcije.

Gledaj z. pavlovica, sve sami vozovi i industrijska predgradja (mrtav i beo, zadah tela...) 

Link to comment
15 minutes ago, MocaVukotic said:

Gledaj z. pavlovica, sve sami vozovi i industrijska predgradja (mrtav i beo, zadah tela...) 

Gledao sam sve to, naravno.

Možda i obnovim ovih dana, ispostavilo se da sam u poslednje vreme, osim Magbeta Polanskog gledao isključivo filmove iz SFRJ produkcije.

Link to comment

avatar dva u dve dimenzije

 

baš je tanko ovo za film od 3+ sata. bro kameron ima nenadjebivo uho za dijaloge bro. a cgi je prestao da nas impresionira pre nekih 15 godina, sad bih radije da ne provedem 3 sata u video game cutscene da budem iskren. nisam ja publika za ovo, borio sam se vrlo da ne zaspim u bioskopu pred kraj...bila je popodnevna projekcija.

 

edit - posle odgledao doma m3egan da se razbudim i to cleanse my palate. preporuke, solidna zabava :fantom:

Edited by Pokojni Ruxin
Link to comment
51 minutes ago, pt 2.0 said:

image.thumb.jpeg.28e0d1b653a0bd6b28d96702684c6c6f.jpeg
 

“Trougao tuge” - tjah, meni je ovo too obvious… nekako, kao za publiku sa jeftinijim ulazinicama.

 

 

Meni je to kao da režiser propusti bilo koji aspekat filma koji bi trebalo da ga čine gledljivim i zanimljivim pri tom pomeša sto stvari a ni jednom se ne pozabavi konkretno - da bi nam poručio par očiglednih stvari. 

  • +1 1
Link to comment

takođe mi je babylon sa svojom dužinom dosta bolje legao od avatara i dosta se lakše gledao. malo je previše u svakom pogledu, but that's kinda the point.

 

nisam imao pojma šta da očekujem pošto trejlere ne gledam, ali nisam definitivno očekivao previše. početak me moram priznati malo zabrinuo, ali do kraja se sve to uklopilo u koherentnu celinu i film me kupio dosta više nego što mislio. ima odličan ritam i neke fantastične sekvence koje će se pamte, glumačka ekipa na čelu sa margot pokidala, 3h se nije osetilo.

Edited by Pokojni Ruxin
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...