Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

DOOM! DOOM IS UPON US! (Raspad našeg društva, pbp)

Featured Replies

Izgled smrskanog auta:

1RHyL2P.jpeg

rina.rs/vesti/smrskan-sa-prednje-strane-i-aktivirani-vazdusni-jastuci-ovako-izgleda-audi-u-kom-su-stradali-mlada-ana-i-njen-prijatelj-foto/

• Replies 44.6k
  • Views 4.6m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted Images

7 minutes ago, vememah said:

mondo.rs/Info/Crna-hronika/a2151732/muskarac-koji-je-poginuo-sa-anom-radovic-imao-debeo-dosije.html

Mogli su da u slučaju aktiviranja vazdušnih jastuka ili detekcije sudara na drugi način implementiraju i slanje SMS-a sa tačnim koordinatama, to nije neka velika mudrost.

Naravno, to je i meni palo na pamet kad sam saznao za taj modul i da ga uopste imam u kolima... svi ti auzomobili imaju gps i tacno znaju gde su... mnogo bi bilo jednostavnije, pogotovo sto ako auto sam zove, mozes biti toliko povredjen da ne mozes da se javis...

Kad pozove slupani auto, koga bi teorijski trebalo da dobije u Srbiji?

Inače, to u rupi je neki spomenik borcima iz Drugog svetskog rata. Biće da su nasipali teren radi građenja magistrale i ostavili ga tako.

F7xxaT8.jpeg

telegraf.rs/vesti/hronika/4222086-potresne-scene-na-mestu-pogibije-ane-i-aleksandra-prijatelji-pale-svece-u-kanalu-iz-kog-je-izvucen-audi-smrti

11 minutes ago, Moonwalker said:

Kad pozove slupani auto, koga bi teorijski trebalo da dobije u Srbiji?

Policiju, prepostavljam da nekako na osnovu mobilne pozicije priveder odredjuje stanicu... Kao kad bi ti uval policuju, na primer...

Pa to bi znacilo da auto kad se uveze (ako je polovni) treba da se reprogramira da zove policiju, ako 112 ne funkcionise.

Mislim tj sigurna sam da u EU zove taj 112 koji jedinstven i trigeruje sve tri sluzbe, najblize nesreci. Pise da je u Srbiji trebalo da proradi 2020.

Postoje i aplikacije koje koriste najvise oni koji planinare, opet 112.

Edit: evo sa mts

https://mts.rs/Privatni/Korisnicka-zona/Cesta-pitanja/Mobilna/Usluge-mobilne/Usluge/a87728-Koje-hitne-sluzbe-se-mogu-dobiti-pozivanjem-broja-112.html

«Pozivanjem broja 112 dobija se Uprava Policije koja u zavisnosti od prijavljenog slučaja automatski obaveštava službu Hitne pomoći i Vatrogasce. Servis je mts korisnicima dostupan sa i bez SIM kartice i besplatan je. Radi po principu lociranja mobilnog telefona, tako da automatski povezuje korisnika sa hitnom službom u regionu u kome se nalazi.»

Edited by Moonwalker

Deonica puta je veoma prometna, pa je iznenađenje što niko ovu nesreću nije primetio, a [glavni urednik Kurira Rajko] Nedić je dodao:

"Verovatno je bila noć i niko nije video, ili su povezali nestanak automobila i dojavu. Ovo je zaista bila misterija. Naša reporterka godinama izveštava i kaže da na toj deonici puta na svakih 100 metara imate spomenike stradalima, ovo je crna tačka. Mislili su da će ta deonica sada biti rasterećenija, ali i dalje je opasna, blizu su stene i voda. Videćemo šta će utvrditi istraga, ali oni su tri dana proveli u tom automobilu, a moja pretpostavka je da su bili teško povređeni, nisu mogli da se izvuku, možda je pozvala telefonom, a onda kada se nije javljala možda su već od posledica i preminuli."

mondo.rs/Info/Crna-hronika/a2151655/mesto-na-kojem-je-pronadjena-ana-20-je-crna-tacka-srbije.html

Ako je auto slao automatski poziv ili ona zvala na 112, prema ovome sa mts (a i to je preuzeto resenje) policija dobija poziv prva i trigeruje hitnu pomoc i vatrogasce. Ako pozove auto u pomoc bez coveka da se objasni to je logican signal da na teren izvodis i policiju i hitnu pomoc, a ono sto sam ja videla kao praksu i vatrogasce (neka manja vozila).

5 minutes ago, Moonwalker said:

Ako je auto slao automatski poziv ili ona zvala na 112, prema ovome sa mts (a i to je preuzeto resenje) policija dobija poziv prva i trigeruje hitnu pomoc i vatrogasce. Ako pozove auto u pomoc bez coveka da se objasni to je logican signal da na teren izvodis i policiju i hitnu pomoc, a ono sto sam ja videla kao praksu i vatrogasce (neka manja vozila).

U svetu - da.

Kod nas moli Boga da dezurna patrola nije negde u kafani ili da im nije pred kraj smene, pa nek` saceka kolege iz sledece.

fantom

Ma radi se o tome da na mts sajtu stoji broj telefona 112 kao funkcionalan (od 2019). Morao je da zvoni policiji prvo, ako postoji procedura i sablon odgovora kao u EU ne mogu da se vade na to prvo Hitna treba da izadje.

Edited by Moonwalker

Kod nas sistem 112 još nije zaživeo kao na zapadu, taj eCall u autu se oslanja na trenutnu lokaciju auta tako što hvata signal lokalnih operatera i preko njega poziva 112, a kod nas u praksi to znači da ili šalje poziv u prazno ili dobiješ neku od hitnih službi.Nema slanja lokacije i sličnog jer 112 kod nas funkcioniše polovično.

Hitna pomoc, vatrogasci i policija ni u gradovima ne dolaze na vreme, a ocekujes ih na putu van grada?

To sto pise da je broj funkcionalan, ne znaci da ce ti se javiti operater i alarmirati odgovarajucu sluzbu.

Cak i da se to desi - najcesce sluzbe dolaze iz vecih regionalnih centara zato sto niko nije razmisljao o formiranju manjih ispostava na svakih recimo 50km puta gde bi dezurale ekipe bas za ovakve potrebe.

Koliko bi zbog toga zivota bilo spaseno da ne pricamo.

Nema kod nas operatera ni call centra i zato ide samo klasičan poziv.Na zapadu postoje Call centri, a eCall sistem im uz glasovni poziv šalje i podatke o vozilu, VIN broj i lokaciju i dal su aktivirani vazdušni jastuci.U nekim opcijama kroz komunikaciju sa ECU može da pokupi signal iz sedišta koji šalje upozorenje da nisi vezan pa preko njega da pošalje i broj putnika u vozilu.

Znaci broj postoji, ali ili ide u prazno ili ako se ima srece da ga neko od tih sluzbi dobije i shvati zaozbiljno. E call ne postoji. HE je tu blizu, mora da imaju hitnu i vatrogasnu blizu.

Na stranu sve umesto da se time bave, «novinari» se bave pikanterijama.

Edited by Moonwalker