Popular Post Klara Posted January 28 Popular Post Share Posted January 28 Nedelja, dan za domaći hleb i mrtve piksele. 7 6 Link to comment
banatjanin Posted January 28 Share Posted January 28 Kuvam petla, tačnije kopuna, u prokupcu. Imam vezu za snabdevanje kopunima, guskama i morkama sa jednog vojvođanskog salaša, pa je roba prvoklasna Sastojci isti kao za coq au vin, samo što ja to sve spakujem u pekač, zatvorim pak papirom i lagano par sat. Pevca ostavim ucelo, pod kožu naguram putera, pa šampinjoni, slanina, šargarepa, celer, ljutika, praziluk, timijan, lovor i sve po redu... Umesto pino noara, naravno, prokupac. A za doručak pravio dinstane pevčije iznutrice na guščijoj masti i seljačka pržena jaja uz turšiju i kiseli lebac iz zemunskog Pretopa 5 Link to comment
Frank Pembleton Posted January 28 Share Posted January 28 Morao sam da guglam šta je kopun.... 😂 Link to comment
Klara Posted January 28 Share Posted January 28 Možda jaja od seoskih koka. Ili jaja pržena sa lukom i kobasicama. A možda sam se nalupala. Link to comment
banatjanin Posted January 28 Share Posted January 28 15 minutes ago, Frank Pembleton said: Morao sam da guglam šta je kopun.... 😂 Mnogi ne znaju, nažalost. Ono, kopun je još jedna paradigma našeg odnosa prema sopstvenom kulinarskom nasleđu, zapostavljenom i razjebanom. Kao što smo u samo jednoj generaciji zaboravili šta je maslo, pa nam sad hipsteri i zdravohranaši prodaju ghee kao super-namirnicu. Kao sto me gledaju kao idiota kad prepričavam kako je moja prababa šopala (kljukala) guske pred zimu i kako smo dinstanu guščiju džigericu ( pravi foa gra) doručkovali kao deca - što je radilo pola Vojvodine na selu. Kao što kupujemo istarske tartufate u tegli, a švercujemo prvoklasne mačvanske i sremske tartufe u gepecima za Italiju da bi ih neko tamo preprodavao kao pijemontske... I da ne tupim dalje... 14 minutes ago, aram said: šta mu dođu seljačka pržena jaja? Pržena na jako ugrejanoj masti u debelom tiganju, pod poklopcem, da im izađu mehurići, da se krajevi belanaca zapeku i uhrskave, a žumance ostane polutečno. Pa umačeš rustičnu koricu hleba u mešavinu slane masnoće i iscurelog žumenceta, sve stružući hrskave i rumene zagoretine sa dna. 1 3 2 Link to comment
banatjanin Posted January 28 Share Posted January 28 @Frank Pembleton sad guglao i ja iz radoznalosti, i jbg, samo wiki rečnik na srpskom daje objašnjenje i to.preuzeto iz Rečnika srpskih govora Vojvodine, sve ostalo na hrvatskom Kopun je odnosu na petla kao vo u odnosu na bika, dakle uštrojen. Kopun se zato lako ugoji, meso mu bude meko i fino, a tamno i aromatično, posebno kad je gajen slobodno. Ima samo jedna farma, mislim u Temerinu, koja to radi regularno, ostalo sve može da se nabavi jedino po retkim ( i sve ređim) gazdinstvima, ako imaš sreće da poznaješ ljude Link to comment
Klara Posted January 28 Share Posted January 28 Čoveče, koji hedonizam izbija iz tvojih opisa, opet sam gladna 6 2 Link to comment
Milošica Posted January 28 Share Posted January 28 Bukvalno zamiriše ekran kad čitaš. 3 1 Link to comment
Klara Posted January 28 Share Posted January 28 18 minutes ago, Milošica said: Bukvalno zamiriše ekran kad čitaš. 34 minutes ago, banatjanin said: Pržena na jako ugrejanoj masti u debelom tiganju, pod poklopcem, da im izađu mehurići, da se krajevi belanaca zapeku i uhrskave, a žumance ostane polutečno. Pa umačeš rustičnu koricu hleba u mešavinu slane masnoće i iscurelog žumenceta, sve stružući hrskave i rumene zagoretine sa dna. 4 Link to comment
Shan Jan Posted January 28 Share Posted January 28 @Klara jel pravis i punjene kiflice? Link to comment
pufikaflafi Posted January 28 Share Posted January 28 Zar ne kažu u Crnoj Gori za petla kopun? Mislim ja sam tamo čula tu reč, a Vojvođanka sam? 😀 Link to comment
banatjanin Posted January 28 Share Posted January 28 (edited) 5 minutes ago, pufikaflafi said: Zar ne kažu u Crnoj Gori za petla kopun? Mislim ja sam tamo čula tu reč, a Vojvođanka sam? 😀 Moguće, na italijanskom je cappone, na francuskom chapon, na srpskom i hrvatskom kopun, a sve od latinskog korena capo. U svakoj opciji označava kastriranog petla, što ne znači da je nemoguće da negde u dijalektima svakog petla zovu kopun. Usput: Edited January 28 by banatjanin Link to comment
Klara Posted January 28 Share Posted January 28 @Shan Jan Daaaa Ali ova izreka gore, za koku i petla, siroti kopun...malo što je uškopljen, nego mu ode glava i zarad dobrih komšijskih odnosa. 1 1 1 Link to comment
Sandradjer Posted January 31 Share Posted January 31 Sve sam pripremila, divim se sebi, e sad sta cu sa ovim 1 1 Link to comment
Recommended Posts