Klara Posted December 17, 2023 Share Posted December 17, 2023 @x500 Jel papula pire od belog pasulja ili nešto drugo? Ti i @Ras ste najvredniji, čovek samo da poželi da vam je komšija ili najbliži rod. 1 1 Link to comment
nisam ja Posted December 17, 2023 Share Posted December 17, 2023 Ja guglo papula i počeše neka medicinska stanja da izlaze. Ikspesto na ignor. 2 Link to comment
Klara Posted December 17, 2023 Share Posted December 17, 2023 I meni zapade ručak kad sam videla slike u pretrazi. Obožavam bobove pihtije sa alevom, kapiram da će mi se dopasti i papula, izgleda da se isto (?) spremaju. 1 Link to comment
x500 Posted December 17, 2023 Share Posted December 17, 2023 @Klara ja pravim papulu od belog sitnog pasulja. Jednostavna varijanta - preko noci potopim pasulj, ujutro u vecoj posudi sa vise vode kuvam 10 min. Onda prospem tu vodu i prelijem mlakom vodom da ogrezne (1 prst potopljeno) u nekoj serpi. Samo stavim lovorov list (iz Provanse :)). krcka se na blagoj vatri, dolivam vodu po potrebi i ne mesam. Oko 30 min pre kraja, kad je voda skoro isparila dodam so i biber. Na kraju tek jako mesam 2-3 min. Mulje i pesto dodajam tek kod sluzenja. Ptobacu ovih dana da dodam malo vrelog ulja u toku mesanja. Kazu knjige da ce tako biti penasta papula - dokumentovacu 4 2 Link to comment
banatjanin Posted December 17, 2023 Share Posted December 17, 2023 zamenili smo ove sedmice subotnji ručak za nedeljni, a subotom je riblji dan danas sasvim domaće i jednostavno - prvo gusta paradajz čorba sa dervišima (i paradajz i derviši domaći kevini), zatim fileti štuke prženi u masti (štuka dunavska, a mast domaća) i kremasto - penasti pire krompir sa puuuno putera + ajsber salata na francuskom dresingu sa zrnastim senfom i dobrim bučinim uljem i jedan umereni, sočni i voćni negotinski šardone a sad, nazad u rudnik, radi se i nedeljom :-/ 8 Link to comment
banatjanin Posted December 18, 2023 Share Posted December 18, 2023 (edited) On 17. 12. 2023. at 19:27, werbatim said: Sta su dervisi? Ah lolalni naziv za testeninu sa reckavim krajevima, šire od rezanca, a uže od taljatele. Seče se na oko 2cm dužine. Onaki, svečani rezanac. Paradajz čorba se pravi s tim ili sa flekicama. Naći ću fotku pa ću okačiti. A derviš se zove i alat za sečenje testenine (ili majviš ili radla) to je nazubljeni točkić sa drškom Edited December 18, 2023 by banatjanin 2 1 Link to comment
Popular Post Klara Posted December 18, 2023 Popular Post Share Posted December 18, 2023 Nakon nerviranja posle izbora, omiljena aktivnost za spuštanje pritiska je posmatranje peciva dok se peče 2 6 2 Link to comment
x500 Posted December 19, 2023 Share Posted December 19, 2023 Prebranac od sitnog belog pasulja Spoiler 6 2 Link to comment
x500 Posted December 22, 2023 Share Posted December 22, 2023 Juneci gulas sa krompirom 5 2 Link to comment
x500 Posted December 24, 2023 Share Posted December 24, 2023 Domace kobasice Spoiler 4 2 Link to comment
makondo Posted December 24, 2023 Share Posted December 24, 2023 Pita,a punjenje: briketi spanaća, 2 kašike tahinija, crveni luk, limun malo kora/malo sok, narendani tofu, so, biber. A jer bo sam nikakav vegan😔, premazala sam sa kombinacijom 2 jajeta i 3 kašike grčkog jogurta. 6 2 Link to comment
x500 Posted December 25, 2023 Share Posted December 25, 2023 Corbast pasulj, sitan beli, sa domacim dimljenim kobajama. Salata - peglana paprika 3 1 Link to comment
Recommended Posts