Jump to content
IGNORED

Pojam "urbano"

jaja_s_paprikama

Recommended Posts

Posted

a jeste, vreme je za osvetu provincijalaca III deo, powered by BS

• Replies 783
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Turnbull

49

• ToniAdams

46

• Аврам Гојић

43

• Caligula

38

Posted

Nikad nisam cuo smisleno objasnjenje kako je moguce da Beograd utrostruci stanovnistvo nakon Drugog svetskog rata i ostane staaaari Beograd, a da devedesetih nastaje lom u tom obrazcu, koji onda pocinje da proizvodi kriminalno-splavarsku kulturu. Skrenulo se levo kod Albukerkija?

Posted

ja kad sam ziveo u beogradu osamdesetih svi su bili kulturni i tankocutni, jeli zlatnim escajgom i piskili kolonjsku vodu.

I kakili Nutelu/Eurokrem, kako si mogao da zaboravis...

Posted

Pa dovedite coveka, priti pliz!

mislim da bojkotuje e-komunikaciju (tipa nema ni email), ali moguce da je to samo pitanje vremena i otpora prema mediju.

a jeste, vreme je za osvetu provincijalaca III deo, powered by BS

ovo bi bila vise osveta duha 1980ih koji je u potpunosti nestao usled distance koju je stvorio rat. i usled koje je nastala ta nerealna i potpuno mitologizovana predstava o popkulturama tog vremena.

Posted

-1

jos 1 takav nam bas hvali

Posted

Nikad nisam cuo smisleno objasnjenje kako je moguce da Beograd utrostruci stanovnistvo nakon Drugog svetskog rata i ostane staaaari Beograd, a da devedesetih nastaje lom u tom obrazcu, koji onda pocinje da proizvodi kriminalno-splavarsku kulturu. Skrenulo se levo kod Albukerkija?

pa nije ostao staaaaari beograd.

I kakili Nutelu/Eurokrem, kako si mogao da zaboravis...

nista eurokrem. london stanglice - iste one koje smo konzumirali na ilegalnim slavama pod svecama i sa spustenim roletnama.

Posted

+1

inace, ovoj temi fali filbijev i moj drugar koji je zivot posvetio obracunu sa izmastanim beogradskim urbanitetom 80ih i uopste dekonstruisanju bilo kakve primisli nekakvog modernizma ex yu new wavea i punka. on bi na ovom topiku imo field day.

Da, i onda ce oni da nas ubede da je sve bila samo....

Ma daj bre, od tih sto se obracunavaju sa svim i svacim, sve je ovo i pocelo.

Izvini, ne zelim da budem (pre)ostar, ali Beograd jeste bio multikulturna i urbana sredina sa svim plusevima i minusima koji uz to idu.

I za to nisu potrebni nikakvi Kinezi: dovoljna je bila razlika u kulturnom obrascu koji su predstavljali oni sto sede kod Vukovog spomenika, stanovnici Kaludjerice, basta Sumatovca, Slovenci, posle mase izbeglica, od svuda...

Moja napomena o osveti strebera bila je samo pokusaj da skrenem paznju na jedan nimalo beznacajan aspekt urbanog iz tih vremena: skoro apsolutna apoliticnost kao obelezje mladog urbanog sveta o kome smo govorili. Politikom su se bavili streberi, mladi omladinci u komitetima - matore aparatcike ne racunam: pokusaj da zamislis ondasnjeg 20-godisnjaka kako kasni na basket zbog gledanja T V dnevnika, uostalom.

Kada je doslo vreme da svi gledaju TV dnevnike (ili slusaju B92, svejedno) bio je kraj i doslo je doba koje je neko gore nazvao splavarenjem.

To su dve potpuno razlicite price i samo u njihovom kontekstu ima smisla ona ofucana napomena da Beograd devedestih nije imao nista ili vrlo malo slicnosti sa Beogradom osamdesetih.

Posted

-1

Sta hvali da dodje?
Posted

-1

pa da, ima tu aktivnih sudionika i palih boraca drustvenog i kuturnog zivota 80-ih...
Posted

meni deda iz zgrade vratio soma dinara sto mi ispalo iz dzepa :fantom:

sad ce da dobije kolace kad se ispeku

baba iz zgrade mi duguje 2.000 i to sam joj pozajmio u sred meseca kad sam na računu imao tek par crvenih više.

trebalo je da mi vrati nakon izbora, gde je dežurala kao predstavnik SNS-a (sic!). to se nije desilo.

sada me eskivira, a telefonom mi rekla da se seli iz BG-a u rodno selo. to nije nimalo urbano.

Posted

sad kad to bude kirgan!

Posted

baba iz zgrade mi duguje 2.000 i to sam joj pozajmio u sred meseca kad sam na računu imao tek par crvenih više.

trebalo je da mi vrati nakon izbora, gde je dežurala kao predstavnik SNS-a (sic!). to se nije desilo.

sada me eskivira, a telefonom mi rekla da se seli iz BG-a u rodno selo. to nije nimalo urbano.

huh. 

Posted

meni u zgradi instalirali video nadzor pa sad po vasceli dan spijuniram ko ulazi i izlazi. to nije nimalo urbano. vise mi prilici kakvo selo u ravnici s klupicom kraj kanala pa da zabodem travku medj skrbave zube i osmatram ko, gde, s kim i kako.

Posted

uvek mozes da blejis na prozoru kao prava baba, posebice ako si u prizemlju

Posted

najjace da mogu sa prozora u potkrovlju :(