Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

On 15. 9. 2025. at 7:30, Bud Stonebraker said:

shacujem ove vec neko vreme, mozda za bozic?

svidja mi se kvalitet, prave ih rukama (a ne nogamalolol); mada za $259 iz juzne afrike?!? profit mora da je do jaja obzirom da svaku desetu cipelu doniraju bosim juznoafrickim rendzerima i sad ja treba da ih obuvam kroz cenu oh well…

Jim Green
No image preview

719 - Bronco - Jim Green

Ja sam se zajebao i kupio ovo. Ogromne su, i siroke, kao peraja da nosis. Ðon je nikakvog oblika. Ok je kvalitet ako kupujes da radis u njima na terenu i gradjevini ali nisu za svaki dan. Ja sam moje odmah prodao na ebay pa nisam skroz ispusio.

Ko hoce ovakve cizme, Red Wing iron rangers su puno elegantnije.

• Replies 6.4k
  • Views 784.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Frank Pembleton
    Frank Pembleton

Bauljamo po Rimu i žena dobija "mini nervne slomove" uz reči: Jbte koliko nas deru u Srbiji! Čak je želeći da precizira ušla u Camper prodavnicu i tražila model koji je gledala kod nas i vrišti: 50ev

• opet sam muza jamamotou  

• Jadd je lik koji ima malu proizvodnju u Suffolku. Mislim da je nekad radio za Clarks, njihove sand-boots, kod nas mozda poznate kao spenserice? Otprilike, to je taj model, samo sam ja uzeo skroz visok

Posted Images

Ovaj lik testira dosta cipela, ima i Red Wing i te južnoafričke:

Jim Green su kabaste, siroke, neelegantne cizme. Nisu uopste za kazual wear. Mene je osim cijene zakacila i carina pa sui me kostale ko svetog petra popara. Srecom sam ih uspio prodati na ebayu pa sam izgubio samo cetvrtinu para. Ne bi ih kupio ni da su upola jeftinije. Cijeli proces narucivanja iz JA, pa carina i onda razocarenje izgledom mi je ostavilo gorak utisak. Reddit hype, nista drugo.

Red Wing su populaqran americki brand. Nisu jeftine ali su prilicno kvalitetne i uz malo njege potrajace 10+ godina, pa onda promijeniti djon.

Ja sam nakon zajebancije sa Jim Green odlucio da support lokalne boot-makere pa sam kupio par Jadd's hi-tops (horween cxl koza) i Loake's Kirkbys. Oba para su me izasla malo vise od posranih JG, a sigurno su duplo kvalitetnije. Ako nista, ne izgledaju kao da su pravljene sjekirom.

10 minutes ago, Boksi said:

Nah. To su kao originalne Dr Martens ali je kvaliteta materijala prilicno losa u zadnje vrijeme, a mislim da ih i ne prave u UK vise. Ja sam imao martinke Made in England nekad '94-'95, i toga odavno vise nema. Sad se to pravi bogznagdje i koza i djon su plastificirani i raspadnu se za 6 mjeseci.

Ovde u Engleskoj ipak ima dobra tradicija proizvodnje kvalitetne obuce i nije tesko naci kvalitet iako nije jeftino. Oko Northamptona su najpoznatiji proizvodjaci kao sto su Trickers ili Loake's. To je vrhunska obuca, gdje se koriste najkvalitetniji materijali, Goodyear welt /stitch-down konstrukcije, a cesto i servis gdje mozes traziti neke extra detalje. Npr ja sam pitao Jadd lika da mi napravi cizme sa 7 pari rupica za pertle umjesto standardnih 6, i trazio sam specijalne pertle. Mogao sam jos zanovijetat ali mi ovo bilo dosta. Jedino sam se kod tih cizama zajebao sto nisam uzeo Vibram djon, nego ovaj od prirodne gume ali nije frka. Kad se izlize djon, zacas se zamijeni.

Ova dva para cizama bi mi trebali trajati dok sam ziv. Jadd's su mekane i lagane, kao mokasinke, taman za po gradu, a ove Loake's model su bazirane na vojnoj cizmi iz WW1, koje su poteske ali cvrste i nepoderive, za vece zime, ratne situacije ili ako bude neke frke, prave shit-kickers.

slikaj sad : P

Just now, Mel said:

slikaj sad : P

Sta da slikam, cizme?

Sutra, nisam kuci sad.

The reason that the rich were so rich, Vimes reasoned, was because they managed to spend less money.

Take boots, for example. He earned thirty-eight dollars a month plus allowances. A really good pair of leather boots cost fifty dollars. But an affordable pair of boots, which were sort of OK for a season or two and then leaked like hell when the cardboard gave out, cost about ten dollars. Those were the kind of boots Vimes always bought, and wore until the soles were so thin that he could tell where he was in Ankh-Morpork on a foggy night by the feel of the cobbles.

But the thing was that good boots lasted for years and years. A man who could afford fifty dollars had a pair of boots that’d still be keeping his feet dry in ten years’ time, while the poor man who could only afford cheap boots would have spent a hundred dollars on boots in the same time and would still have wet feet.

Men at Arms

https://terrypratchett.com/explore-discworld/sam-vimes-boots-theory-of-socio-economic-unfairness/

Osim toga, fast-fashion je pritisak na okolis i prirodnu sredinu. Sva odbacena i poderana garderoba i obuca zavrse negdje gdje ne treba. To su planine otpada.

Uglavnom, ovo su imo bitni razlozi zasto treba uloziti u kvalitetnu obucu i odjecu.

Nasao sam i slike, samo da ih poredam u imgur.

3 minutes ago, Seabass said:

The reason that the rich were so rich, Vimes reasoned, was because they managed to spend less money.

Take boots, for example. He earned thirty-eight dollars a month plus allowances. A really good pair of leather boots cost fifty dollars. But an affordable pair of boots, which were sort of OK for a season or two and then leaked like hell when the cardboard gave out, cost about ten dollars. Those were the kind of boots Vimes always bought, and wore until the soles were so thin that he could tell where he was in Ankh-Morpork on a foggy night by the feel of the cobbles.

But the thing was that good boots lasted for years and years. A man who could afford fifty dollars had a pair of boots that’d still be keeping his feet dry in ten years’ time, while the poor man who could only afford cheap boots would have spent a hundred dollars on boots in the same time and would still have wet feet.

Men at Arms

https://terrypratchett.com/explore-discworld/sam-vimes-boots-theory-of-socio-economic-unfairness/

Osim toga, fast-fashion je pritisak na okolis i prirodnu sredinu. Sva odbacena i poderana garderoba i obuca zavrse negdje gdje ne treba. To su planine otpada.

Uglavnom, ovo su imo bitni razlozi zasto treba uloziti u kvalitetnu obucu i odjecu.

Nasao sam i slike, samo da ih poredam u imgur.

A vidi ovo )

The “Vimes Boots Theory” is an elegant distillation of an old economic and philosophical concept famously explored by Robert Tressel in his classic 1914 book The Ragged Trousered Philanthropist.

@kralj

https://www.newstatesman.com/comment/2022/01/your-best-ally-against-injustice-terry-pratchett

Jim Fucking Green, Numzan boots. Top of the range clown shoes.

5upwMat.jpg

1yQC6bJ.jpg

Nema govora, koza je debela i dobro su usivene ali je sve nekako kljakavo, neuredno, nepazljivo. OK, ovo su cizme za africku savanu, radne cizme ali imaju i radne cizme koje dobro izgledaju uz jeans. Ovo je takodje lose ukalupljeno. Mozda su pravili cizme za patke?

Nekome ovo mozda super izgleda ali ako uracunamo cijenu cizama, shipping i carinu, kostaju kao i Red Wing Iron Rangers ili Blacksmiths koje su kvalitetnije za klasu, no brainer. Ovo mi je bila velika greska i jos si nisam oprostio maltretiranje.

• Popular Post

Jadd je lik koji ima malu proizvodnju u Suffolku. Mislim da je nekad radio za Clarks, njihove sand-boots, kod nas mozda poznate kao spenserice? Otprilike, to je taj model, samo sam ja uzeo skroz visoke. Burgundy Chromexcell koza, debljine oko 2.5mm, kozni mid sole i natural rubber sole. Stitch-down konstrukcije. Fantasticno mekane cizme, nisu uopste morale da se razgaze, udobne kao carape.

itzbrls.jpg

BqJHeUc.jpg

Mm9R57a.jpg

R5jjais.jpg

• Popular Post

Loake Kirkby. Newbuck leather, goodyear welt construction. Ozbiljne shit-kickers, nema zajebancije.

xzddl9o.jpg

VuxVkEW.jpg

Uuu, ove poslednje su ehtra.

@Seabass Šta kažu za Altberg, meni su Jorvik mnogo lepe?

6 minutes ago, zorglub said:

Uuu, ove poslednje su ehtra.

@Seabass Šta kažu za Altberg, meni su Jorvik mnogo lepe?

Ne znam, meni djeluje kao da su kvalitetne konstrukcije. To su kao neke gojzerice izgleda?

Treba to prvo vidjeti u zivo, da ne bude kao meni sa Jim Green.

Meni vise bezveze da gledam jos cizama ali mi se ove bas svidjaju. Imaju ovu brogue mustru ali bez onih krila, nekako su i elegantne pa bi mogle uz odijelo, a mogu i na jeans i koznu jaknu. Jos su i na snizenju na outlet sajtu, dzaba.

@Seabass genijalno, keep it coming!

not to rub salt into the wound, glede clown shoes (na zalost to i jesu, hvala na info) izgleda da si izabrao extra wide model - numzanke vs bronco ali sasvim je moguce da su sve JG za klovne!

ove loaxley su opasne, retko se vidja GYW kroz gumeni djon nowadays, mada moje iskustvo je da se djon raspadne a GYW ostane pa biram djon od koze koji pendzetiram

(deep thoughts oko cipelaD):

skupe cipele/cizme su u zadnjih 100 godina previsokog kvaliteta za (sub)urban dwellers; regular maintenance w wax/oil, kreme za cipele, polyurethane sta znam za stitching ili gde je djon zalepljen garantuju 5-10 godina; problem je samodiscipline ne kupiti nista novo u tih 5-10!

u protivnom imas 1 closet full of expensive shit you can’t possibly wear in 3 lifetimes; koza truli a djon se raspadaD