sailorman Posted December 16, 2011 Posted December 16, 2011 Nisam čitala ostatak (sorry), ali idi van. :) Nikakva Srbija ni Balkan. Glupost!Mislim da me nisi razumela. Ovo 'Zapadni Balkan' je as in za studente drzavljane drzava Zapadnog Balkana. Ne za studiranje na Zapadnom Balkanu :)
kurdi Posted December 16, 2011 Posted December 16, 2011 (edited) Pa u principu kad se pocinje istrazivacki projekt (za doktorat, a i inace) budzet se pravi za ukupno trajanje. Sto znaci da stipendija traje 3 (ili bi trebalo 3 i po) godine, istrazivacka sredstva se takodje dodeljuju po sistemu xyz dolara "po godini na tri godine". pretpostavljam da nema veze s pricom (nisam citao pazljivo, ali vidim pominju se neki evri), ali ovo nije tacno u americi.i jedan je od vecih izvora profesorskog stresa, s kojim ja licno ne razumem kako se uopste nose, ali navikne se covek na svasta.u principu kad nekog primis ne znas kako ces ga placati u tamo nekoj cetvrtoj godini, ali sredice se vec nekako...svi grantovi su tekuci i kad neko kaze this one pays for 3 students prakticno se podrazumeva da to znaci da taj grant pokriva tri trenutna studenta (u raznim godinama doktorata) za ovu/sledecu godinu.i nisu pare striktno podeljene na opremu/ostale troskove i studente/plate.studenti doduse o svemu tome obicno nista ne znaju, i niko im ne spominje koliko su u nekim trenucima pare neizvese, dok se ne mora.a i onda doduse moze skola da pomogne nekom asistentskom pozicijom i slicno... retko (na mestima za koja ja znam) stvarno dodje bas do tragedije, ali nije nista garantovano.u engelskoj (i pretpostavljam komonveltu i ostalim socijalnim zemljama) pare jesu podeljene i studentu dodeljene od starta, makar lab nemao para da taj student zapravo nesto radi.sto sve u svemu ima i prednosti i mana (ovde mogu svi da najebu, naucno, dok u americi lepo otpustis pola ali ovi preziveli imaju pare za istrazivanja), ali na nekom elementarnom nivou socijalne sigurnosti jeste humanije.edit: da, ako je student (iz perspektive skole) samofinansirajuci, onda mu se verovatno trazi samo dokaz za sledecu godinu/semestar (sto je uslov za vizu, radnu dozvolu, sta je vec neophodno), ali ovima sa standardnim projekat-skim stipendijama je garantovano do (gorkog) kraja. Edited December 16, 2011 by kurdi
Indy Posted December 16, 2011 Posted December 16, 2011 ... ali ovo nije tacno u americi.Izgleda da se to više razlikuje između zemalja nego što sam mislio. Trebalo je u preambuli da kažem da ono što pišem važi za Australiju, ali onda ono posle ne znam da li bi neko čitao. :D A sad nisam siguran ni da li sam sve dobro objasnio, jer je u stvari kompleksnije i ima više variranja nego što sam prikazao.
Indy Posted December 16, 2011 Posted December 16, 2011 :( Mi koji ovđekar doktoriravamo smo fukara?Ne bih se ja oko toga previše sekirao. Postoji mnogo razlika između univerziteta na zapadu, i ima buljuk lošijih nego što je par najboljih na Balkanu. Mislim na ono rangiranje onakvo kakvo je na papiru, a u praksi je varijacija još i veća. Puno zavisi od samog kandidata, pogotovo na tom nivou.
Recommended Posts