Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opšti topik o EU (ex kriza Evrozone)

Featured Replies

• Replies 3.8k
  • Views 441.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• bejzbolka
    bejzbolka

Malopre čitam ovu vest, pročitao sam dva puta da vidim jesam li dobro razumeo. Iz perspektive političkog života u Srbiji ovo izgleda kao da se dešava na drugoj planeti.

• Nestorescu

• Gde je Putin desničar, šta je sa vama? Putin je čovek bez bilo kakve ideologije, on je deep state tehnokrata bezbednjačkog usmerenja, o bilo kakvoj ideologiji verovatno ima mišljenje kao i o bilo kakv

Posted Images

govern me harder, daddy

Pomoglo bi u diskusiji kada se ne bi prenosili stavovi lika kom na profilu piše / faithful*MAGA* /. Čak i kada se ode na originalni tvit i video koji se deli, jasno je da su svi učesnici nemači pojma. Možda na kraju bude i gore nego što oni pokušavaju da predstave, ali ne trebaju nam izmišljotine pored toliko postojećih problema.

On 1. 5. 2026. at 12:08, Emerald said:

Plate u Evropi poslednjih 15 zemalja

Rank,Country,Net Monthly Wage (€),Approx. Local Currency

30,Greece,"€1,150","€1,150"

31,Romania,"€1,100","5,600 RON"

32,Bulgaria,"€1,090","2,130 BGN"

33,Serbia,"€1,057","123,800 RSD"

34,Montenegro,"€1,025","€1,025"

35,Bosnia & Herzegovina,€861,"1,684 BAM"

36,North Macedonia,€757,"46,159 MKD"

37,Georgia,€740,"2,040 GEL"

38,Albania,€700,"68,500 ALL"

39,Moldova,€648,"12,450 MDL"

40,Turkey,€619,"22,100 TRY"

41,Armenia,€565,"242,000 AMD"

42,Kosovo,€552,€552

43,Azerbaijan,€515,935 AZN

44,Ukraine,€453,"19,500 UAH"

Erdogan, sa ogromnom inflacijom i padom lire, razbucao Tursku. Ali ono sto mi nije jasno sta se desava sa Azerbejdzanom, koji ima prosek od 515 evra, a imaju nafte i gasa. Primera radi, Gruzija ima skoro 700 evra, cak Jermenija je bolja od Azera.

Gruzija je zemlja koja poslednjih 5 godina ima najvece stopa rasta u Evropi, u proseku skoro 10% u periodu 2021-2025

Grcka, zemlja koja je bila u 90tim toliko ispred svih na Balkanu, sada jednaka sa Srbijom, Rumunijom, Bugarskom i CG.

Pri cemu treba reci da u PPP, paritet kupovne moci, tj. koliko mozes da kupis sa neto platom, Grci padaju ispod Srbije, CG, Bugarske i Rumunije.

Country, Nominal Net (€), PPP-Adjusted Net (€-PPP)

Romania, "€1,100"," €2,035"

Bulgaria, "€1,100", "€2,010"

Serbia, "€1,050"," €1,785"

Montenegro," €1,025", "€1,740"

Greece, "€1,150", "€1,610"

Malo usporedbe sa zemljama bivšeg SSSR-a (ovde su plate u dolarima)

Average Monthly Nominal Salaries (Approx. 2024–2025 Data)

• Lithuania: ~€2,336 ($2,685)

• Estonia: ~€2,062 ($2,370)

• Latvia: ~€1,325 ($1,523)

• Russia: ~88,981 rubles (~$1,094)

• Moldova: ~868 USD

• Kazakhstan: ~434,982 tenge (~$840)

• Georgia: ~2,218 lari (~$809)

• Belarus: ~2,428 rubles (~$742)

• Armenia: ~284,532 drams (~$730)

• Azerbaijan: ~1,044 manats (~$614)

• Kyrgyzstan: ~39,342 som (~$452)

• Tajikistan: ~2,960 somani (~$280) [1]

To tvoje su nominalne tj. bruto plate.

Takođe bi bilo lepo da kačite i izvore, tj. napišete ako vam te sažetke pravi AI, u skladu s pravilom 11.

1. Ovim se nalaže da za svaki tekst koji potiče od veštačke inteligencije sme biti objavljen isključivo kao spoiler, uz obaveznu i jasno vidljivu naznaku AI u imenu spojlera; prikrivanje porekla ili predstavljanje kao delo čoveka zabranjeno — u suprotnom, sadržaj biće uklonjen i autor sankcionisan po pravilima foruma.

https://parapsihopatologija.com/terms/

Edited by vememah

36 minutes ago, Engineer said:

Pomoglo bi u diskusiji kada se ne bi prenosili stavovi lika kom na profilu piše / faithful*MAGA* /. Čak i kada se ode na originalni tvit i video koji se deli, jasno je da su svi učesnici nemači pojma. Možda na kraju bude i gore nego što oni pokušavaju da predstave, ali ne trebaju nam izmišljotine pored toliko postojećih problema.

Prihvatićemo ad profilem argument kada uploadujete vašu ID u signature vašeg verifikovanog forumskog profila. Hvala.

15 minutes ago, vememah said:

Takođe bi bilo lepo da kačite i izvore, tj. napišete ako vam te sažetke pravi AI, u skladu s pravilom 11.

Ma samo sam dodao radi ilustracije. Zapalo mi za oko da je Gruzija tu negde, 740 evra kod njega a 809 dolara kod mene.

Izvoli

Can the age verification app be bypassed?

While it may be technically possible to circumvent age verification techniques, for example by using a VPN, this does not undermine the value of the app. It will serve as an important barrier to significantly reduce exposure to online risks to minors, in particular easy access to harmful services or content.

This is the same as in offline use cases where age restrictions are not 100% effective, but this does not diminish their importance or legitimacy, such as for the sale of alcohol in a shop to minors.

Na stranu što ovi likovi ne razumeju ni age verification ni VPN. Pravi problem nije ovo što najvljuju, već što ga neće implementirati da valja, i što je samo prvi korak ka većem zaključavanju. I što naravno nema nikakve veze sa decom i bezbednosti građana.

17 minutes ago, vememah said:

Slažem se. Podaci su danas jeftini, mogu da se dobiju za 30 sekundi. Bitnija je interpretacija, pod uslovom da su uopšte tačni. Npr. meni bi bilo zanimljivije da neko napiše svoje iskustvo života u EU i kako ti proseci izgledaju. Moje iskustvo u Nemačkoj je da prosek može da bude jedno, ali regionalne razlike mogu da budu ogromne. Mogu da se imaju oblasti veličine Srbije ili veće, koje drastično drugačije žive, ali ovde se smandrljaju u jednu državu. Osim toga, te razlike se ogledaju u u životnim troškovima. Neko ko živi u Minhenu i ima 5k neto platu živi objektivno lošije od nekog ko živi u manjem gradu i ima 4k, na stranu pitanje perspektive. Takođe medijana je verovatno bitnija od proseka.

Ovaj copy paste ne doprinosi ničemu, samo sluđuje ljude da iz premalo podataka interpretiraju realnost. To je sve plodno tlo za manipulaciju i hot takes na socijalnim mrežama.

Iskustvo zivota je dobro za cuti ali nije najbolje za poredjenje ukupnog stanja. Konkretno, neko u Minhenu moze dobro da se snadje oko cene smestaja, sreca ili veze, I on ce biti bolji sa 5 k evra od nekog ko zivi u manjem mestu sa 4 k. Jer kljucna razlika je u ceni nekretnina izmedju velikih I manjih mesta. Cena robe na malo je unificirana po velikim trgovackim lancima. Ili gresim za Nemacku? Je l postoji razlika u cenama u lidlu u Minhenu I manjem mestu?

.

Sto se tice plata na Baltiku, u rangu se plata clanica EU po Istocnoj Evropi, neto 1300-1600 evra.

Ali Baltik ima problem sa inflacijom od 2022. I dan danas su iznad EU proseka, Litvanija u vrhu. Ali to je jos dobro kako je bilo u periodu 2022-2024, kada je mislim u Estoniji inflacija Isla do 20%, Latvija nije daleko.

To ide dotle da ih je Rusija dostigla po paritetu kupovne moci

Očigledno nisam govorio o iskustvu života nego o jednom aspektu koji pomaže da se bolje razume kontekst. Uzeti zemlje od 50+ miliona stanovnika pa ih analizirati kao jedno nema smisla. Osim toga ponavljam svako ko se za to zanima, može to da nađe za 30 sekundi.

22 hours ago, Venom said:

Slažem se. Podaci su danas jeftini, mogu da se dobiju za 30 sekundi. Bitnija je interpretacija, pod uslovom da su uopšte tačni. Npr. meni bi bilo zanimljivije da neko napiše svoje iskustvo života u EU i kako ti proseci izgledaju. Moje iskustvo u Nemačkoj je da prosek može da bude jedno, ali regionalne razlike mogu da budu ogromne. Mogu da se imaju oblasti veličine Srbije ili veće, koje drastično drugačije žive, ali ovde se smandrljaju u jednu državu. Osim toga, te razlike se ogledaju u u životnim troškovima. Neko ko živi u Minhenu i ima 5k neto platu živi objektivno lošije od nekog ko živi u manjem gradu i ima 4k, na stranu pitanje perspektive. Takođe medijana je verovatno bitnija od proseka.

Ovaj copy paste ne doprinosi ničemu, samo sluđuje ljude da iz premalo podataka interpretiraju realnost. To je sve plodno tlo za manipulaciju i hot takes na socijalnim mrežama.

Medijana ili "modalni" prihod je u nekim zemljama ono sto se i objavljuje, ne prosek.

Kad samkrenula da radim pravi industrijski posao, bila sam blago nezadovoljna, Jeste mi plata bila veca od studentske stipendije ali sam morala i da napustim studentski smestaj i tu sam cak tankovala sa parama koje sam na kraju imala na raspolaganju. Sem toga nama u Srbiji objasnili da tamo u EU samo nepismen nema 3 k neto u to vreme. Provrtim ja malo sajtove i ukapiram da sam taman presla medijan neto u toj zemlji.

Dobar je to realitycheck bio na svaku stranu.

U isto vreme ubaci se moj brat u IT u Beogradu. I krene da kuka kako ne moze da ustedi nista. Jednom popricamo malo i ispadne da je brat na netu vecem od mog jer ja lupam preko 1000 evra na kiriju svaki mesec a on dobio stan na koriscenje od roditelja. Posto se to nije uklapalo u njegovu realnosti lovacke price ortaka, samo je izignorisao to.

Od povratka u Srbiju, mogu samo da kazem da su cene kod nas nadrealno skocile u odnosu na EU i da nas sisaju ko majmune.

Nova.rs
No image preview

Pala vlada u Rumuniji: Parlament izglasao nepoverenje, sl...

Rumunski parlament izglasao je nepoverenje vladi premijera Ilije Boložana, čime je okončan mandat proevropske koalicije koja je do sada vodila zemlju. Za smenu

Edited by x500

Ode i buduca planirana zvezda crnih u politicku istoriju - August Wöginger. Bio je vodja njihovog poslanickog kluba i dizajniran za visoku poziciju.

Sjajan tekst na nemackom o nacinu rada i muljanja:

https://www.derstandard.at/story/3000000319390/wissensluecken-chats-und-offene-geheimnisse-acht-lehren-aus-dem-woeginger-urteil

Ne znam kako najbolje prevesti. U sustini je pao zbog namestanja pozicije na neku skoro nebitnu poziciju bivsem gradonacelniku iz njegove partije.

Kazna je simoblicna 44.000 eura ali je liku politicka karijera zavrsena.

On 3. 5. 2026. at 19:39, Emerald said:

To ide dotle da ih je Rusija dostigla po paritetu kupovne moci.

.

Po ovoj tablici na linku ispod srednje zarade po PPP, balticke drzave nije pretekla Rusija vec i Belorusija, i njih i jos desetak drzava EU.

Necu da kazem da ovo shvatam previse ozbiljno, venom govori o jednom delu, previse toga mora da se uzme u obzir.

Na celoj tablici mi vise pada oci stanje Britanije i Italije , ocekivao sam ih na mestima vise, dno Grcke i sasvim lep uspeh Hrvatske.

Mada kad izuzmes sampione, razlika nije veca od nekoliko stotina evra izmedju vecine drzava.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.