Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opšti topik o EU (ex kriza Evrozone)

Featured Replies

• Replies 3.8k
  • Views 441.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• bejzbolka
    bejzbolka

Malopre čitam ovu vest, pročitao sam dva puta da vidim jesam li dobro razumeo. Iz perspektive političkog života u Srbiji ovo izgleda kao da se dešava na drugoj planeti.

• Nestorescu

• Gde je Putin desničar, šta je sa vama? Putin je čovek bez bilo kakve ideologije, on je deep state tehnokrata bezbednjačkog usmerenja, o bilo kakvoj ideologiji verovatno ima mišljenje kao i o bilo kakv

Posted Images

Mislim na ove što se bune i kojima je to vest

Edited by Engineer

3 hours ago, Engineer said:

Mislim na ove što se bune i kojima je to vest

Propade bela Evropa. Mislim da smo mi opet pobedili, kod nas je Miss Srbije postala neka Ruso-Mongolka koja nikad nije krocila u zemlju, ja bio ubedjen da je AI kad sam prvi put video D

images?q=tbn:ANd9GcSfkDOW1dxUi9gxFzR6Vw-

19 hours ago, Mel said:

Pa sta im jede primanja ako imaju drzavni stan i mozde ne visoke ali ipak 2 austrijske plate? Fiksni troskovi, energija, hrana?

Pa da. Nista specijalno. Mozda jos neki kredit za kuhinju i renoviranje stana.I ovaj pocetni kapital za drzavni koji je tada bio 30,40 hiljada ali to ce dobiti nekad nazad.

21 minutes ago, bags said:

Pa da. Nista specijalno. Mozda jos neki kredit za kuhinju i renoviranje stana.I ovaj pocetni kapital za drzavni koji je tada bio 30,40 hiljada ali to ce dobiti nekad nazad.

ok, ali ti troskovi su identicni i u Srbiji, hrana, struja, gorivo, i narod sa dva radna mesta ih servisira i ide u solunsku regiju na odmor jos. Malo mi je van rezona da oni ne mogu sa dve AT plate to da pokriju sem ako nemaju jos nesto na grbaci nekog jaceg kredita ili vec neke druge troskove.

Pametni potezi Spanije da se osamostali id usa car provajdera

Spain's homegrown payment app is making its biggest move yet, bringing account-to-account payments to the physical till and raising the stakes for US card giants.

Bizum, the app that has already made cash redundant at dinner parties across Spain, is now moving into physical shops.

I mi imamo Dinacard, ja nju i koristim, jer je provizija trgovcima visetruko manja.

Bolje lova da ostaje nasima, nego da ide debelguzim kapitalistima iz USA.

Edited by brusli

Naši su Vučić, Brnabić i Mali, bolje da lova ide bilo kome drugom.

Problem sa platnim karticama nije samo u kartici. Skoro cela infrastruktura koja stoji iza tohga je takođe američka, čak i kada su kartice lokalne. Uzimaju pare debeloguzi kapitalisti iz USA i kad koristiš Dinu, samo malo manje. I mogu da je iseku ako to požele

Mislim na to kada platis npr Maxiju racun karticom, u slucaju Vise ide ja mislim 2% Visi (tj debelguzima bankarima sa WS).

A Dini ide manje od 0,5 %, znaci Maxiju ostaje preko 1,5%.

Inace mrzim debelguze bankare sa WS cak i vise od Vucica i Malog, eto.

Procenti nisu tacni, ali su otprilike toliki, zaboravih tacne iznose.

Edited by brusli

Naknade mnogo zavise od banke čiji se POS terminal koristi i pregovaračke snage trgovca - oni s većim prometom dobijaju bolje uslove. Kod nekih banaka su naknade praktično iste, a kod drugih je Dina jeftinija.

Ima ispod ovog posta diskusija, kačili su ljudi i cenovnike banaka.

7 hours ago, Engineer said:

Naši su Vučić, Brnabić i Mali, bolje da lova ide bilo kome drugom.

Problem sa platnim karticama nije samo u kartici. Skoro cela infrastruktura koja stoji iza tohga je takođe američka, čak i kada su kartice lokalne. Uzimaju pare debeloguzi kapitalisti iz USA i kad koristiš Dinu, samo malo manje. I mogu da je iseku ako to požele

Koje besmisleno kratkorocno palamudjenje.

Pobogu, naravno da je bolje da je infrastruktura lokalna. Vucic ce da ode, a infrastruktura ce da ostane.

Uzgred, Brazil:

Payment instruments (consolidated)

Arnaud Bertrand je pisao o nestanku kesa u Tajlandu.

Kod nas takodje sve manje kesa a sve vise Deuna (skinuto sa racuna, na racun Deuna i placanje trgovcu skeniranjem QR koda).

18 minutes ago, Budja said:

Pobogu, naravno da je bolje da je infrastruktura lokalna. Vucic ce da ode, a infrastruktura ce da ostane.

Predugo si van Srbije. Kod nas infrastruktura odlazi, a Vučić ostaje. Plus to što sam napomenuo, većina infrastrukture u Evropi je američkog porekla i zavisna od USA kompanija, čak i kada su kartice domaće.

Edited by Engineer

To sa Dina karticom je kod nas glupo odradjeno. Da makar dobijas neki cash back, bilo sta, pa da se ljudi pocimaju.

7 hours ago, vememah said:

Naknade mnogo zavise od banke čiji se POS terminal koristi i pregovaračke snage trgovca - oni s većim prometom dobijaju bolje uslove. Kod nekih banaka su naknade praktično iste, a kod drugih je Dina jeftinija.

Ima ispod ovog posta diskusija, kačili su ljudi i cenovnike banaka.

Pa kaze jeden komentar:

Generalno su naknade manje za Dinu, ali razlika može da bude minimalna pa do drastično velika.

Sto znaci da trgovcima vise odgovara da musterije koriste Dinu.

1 hour ago, Shan Jan said:

To sa Dina karticom je kod nas glupo odradjeno. Da makar dobijas neki cash back, bilo sta, pa da se ljudi pocimaju.

Ne razumem koje je cimanje za Dinu, ionako moras da je dobijes od banke.

Umesto da izvadis iz novcanika Visu samo izvadis Dinu kada placas.

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.