Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opšti topik o EU (ex kriza Evrozone)

Featured Replies

5 minutes ago, brusli said:

Umesto da izvadis iz novcanika Visu samo izvadis Dinu kada placas.

Pa to je cimanje. Dina radi negde, Visa svuda. Sto bih se cimao da vucem obe kartice?

• Replies 3.8k
  • Views 441.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• bejzbolka
    bejzbolka

Malopre čitam ovu vest, pročitao sam dva puta da vidim jesam li dobro razumeo. Iz perspektive političkog života u Srbiji ovo izgleda kao da se dešava na drugoj planeti.

• Nestorescu

• Gde je Putin desničar, šta je sa vama? Putin je čovek bez bilo kakve ideologije, on je deep state tehnokrata bezbednjačkog usmerenja, o bilo kakvoj ideologiji verovatno ima mišljenje kao i o bilo kakv

Posted Images

3 minutes ago, Shan Jan said:

Pa to je cimanje. Dina radi negde, Visa svuda. Sto bih se cimao da vucem obe kartice?

Gde ne radi Dina ?

3 minutes ago, brusli said:

Gde ne radi Dina ?

Van Srbije npr.

Dina nema paypass, manje bitno. Česte su krađe, zato sam prestao da je koristim.

1 hour ago, Shan Jan said:

Van Srbije npr.

Koristis je u Srbiji naravno, ili ono krenes u grad pa se setis, e ajd mogao bi malo u Segedin, da se ne vracam kuci po Visu.

48 minutes ago, kozha_klima said:

Dina nema paypass, manje bitno. Česte su krađe, zato sam prestao da je koristim.

Fizicke kradje kartice ?

Mogu i Mastercard da ti ukradu.

3 minutes ago, brusli said:

Fizicke kradje kartice ?

Mogu i Mastercard da ti ukradu.

Neovlašćena potrošnja, srećom je taj račun uglavnom prazan. Dinu vezanu za isti sam poslednji put koristio 2 godine pre tog. Čitao sam i pre toga po reditu da se dešava, ali sam otpisao iskustva na nepažnju žalbenika. A trgovci - kladionice i glovo.

Edited by kozha_klima
Typo

Članak iz januara.

https://biznis.rs/vesti/srbija/kako-je-dina-kartica-ustedela-srpskim-bankarima-vise-od-200-miliona-evra/

Banke u Srbiji iz godine u godinu izdvajaju sve više novca na ime plaćanja naknada internacionalnim kartičarskim sistemima, a troškovi su u 2024. godini u odnosu na 2020. uvećani za 171 odsto, podaci su Narodne banke Srbije.

Ukupni troškovi banaka po ovom osnovu su u 2024. godini iznosili 142 miliona evra i veći su za 28 odsto u odnosu na godinu ranije. Dažbine rastu zbog većeg broja transakcija, ali i zbog povećanja naknada najvećih kartičnih sistema, kažu za Biznis.rs iz Narodne banke Srbije (NBS).

Broj transakcija na prodajnim mestima svim karticama na kraju 2024. godine u odnosu na kraj 2023. povećan je za 22 odsto, a promet za 25 procenata.

“Podatak od 142 miliona evra odnosi se na naknade koje internacionalni kartični sistemi naplaćuju bankama periodično i za svaku pojedinačnu upotrebu kartice. Iako su troškovi delom povećani usled sve učestalijeg korišćenja kartica u našoj zemlji, ključni faktor rasta ipak leži u povećanju cena usluga samih kartičnih sistema”, navode iz NBS.

Ja koristim Dinu godinama, niko mi nista nije ukrao...

Imam i Visu, ali je nikada nisam koristio u tom periodu.

Edited by brusli

Još iz gornjeg članka.

„Ako se uporedi učešće u ukupnom prometu određenog kartičnog sistema s troškovima koje generiše taj sistem za banke, proizilazi da jedan istaknuti internacionalni kartični sistem koji učestvuje u ukupnom prometu na tržištu sa 34 odsto generiše više od 56 procenata ukupnih troškova banaka prema kartičnim sistemima. Sa približno istim učešćem, nacionalni kartični sistem DinaCard generiše 1,9 odsto ukupnih troškova banaka prema kartičnim sistemima“, navodi NBS.

Ako se uporedi s onim cenovnicima iz Reddit diskusije, ispada da banke tu uštedu uglavnom zadržavaju za sebe, tj. da je ne prebacuju srazmerno na firme koje imaju njihove POS terminale.

isuse

2 hours ago, zorglub said:

isuse

Dobro nisu napisali da je namesteno i Kremljinska poropaganda

Fejspalm je za našeg dopisnika koji je neočekivani prikaz nasilja danske policije uspeo da poveže sa huljinom represijom, koju izgleda umanjuje i opravdava.

Stoga se izvinjavam ukoliko sam bio nejasan, samo mi je preko one stvari izvlačenje nemogućih paralela.

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.