Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opšti topik o EU (ex kriza Evrozone)

Featured Replies

Ladno je postovao status na svim EU jezicima uključujući i hrvatski )

Prvo sam mislio da je neki automatski prevod, no jok.

• Replies 3.8k
  • Views 441.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• bejzbolka
    bejzbolka

Malopre čitam ovu vest, pročitao sam dva puta da vidim jesam li dobro razumeo. Iz perspektive političkog života u Srbiji ovo izgleda kao da se dešava na drugoj planeti.

• Nestorescu

• Gde je Putin desničar, šta je sa vama? Putin je čovek bez bilo kakve ideologije, on je deep state tehnokrata bezbednjačkog usmerenja, o bilo kakvoj ideologiji verovatno ima mišljenje kao i o bilo kakv

Posted Images

Hoćel' evropski parlament i ovo da preispituje/odloži?

13 hours ago, Roger Sanchez said:

Ovo možda neće biti tako teško ratificirati, Indija nije big on beef think

Irska se ne bi bunila ni oko sporazuma sa Mercosur da je Brisel bio korektni prema Irskoj i da je bilo nekog prilagodjavanja. Irska retko kada pravi probleme u EU, stavise. Ali moram reci da raste nezadovoljstva prema EU i to je prepoznato u Irskoj i tokom presedavanja EU tokom ove godine jedan od ciljeva da se poboljsa ugled EU u Irskoj.

Sto se tice sporazuma sa Indijom, postoji bojazan u Irskoj od jos veceg priliva Indusa u Irsku. Irska je malo specificna u odnosu na ostatak EU kao zvanicno anglofona zemlja, kao i Indija. Struktura irske privrede je takva da pogoduje Indusima zbog njihovog znacajnog ucesca u IT sektoru. To utice da se Indusi cesto opredeljuju, poslednjih 10ak godina, za Irsku, kada dolaze u EU. Mislim da se to najvise osetilo posle Brexit-a.

Veliki je skok broja Indusa u Irskoj poslednjih 10ak godina, nekih 3 puta se povecao broj. Nazalost, poslednjih par godina je bilo napada na njih u Irskoj, upravo jer pojedini irski nacionalisti smatraju da ce "preplaviti" Irsku. Licno sam ih upoznao nekoliko, uglavnom rade nize place poslove dok studiraju tehnicke nauke.

Tu dolazimo do irske politike. Irska je jedna od retkih zemalja u Evropi gde levica jaca ali to zbog specificnog statusa Sinn Fein-a u irskoj istoriji i kao protesna stranka, isto iz istorijskih razloga. Konkretno, trenutno je SF, najjaca stranka po isptivanjima, dok su vladajuce "umerene desnice" stranke, a narocito FF, u padu. Cak su i Socijaldemokrate u znacajnom porastu, Laburisti malo, mislim da kada bi se danas odrzali izbori ujedinjena levica predvodjena SF uzdela vlast, mada puno zavisi od nezavisnih a tu jaku ulogu igraju vladajuce stranke.

960px-Ireland_2030_polls.svg.png

Samo sto SF nije "tipicna" levica sa Kontinenta ili SAD. SF ima poseban status u Irskoj, iako nije bio na vlasti u Dablinu preko 100 godina. SF je simbol irske borbe za nezavisnost i visedecenijskog sukoba u Sev. Irskoj u pokusaju ujedinjenja celog irskog ostrva. Oni su nacionalisticka stranka ali levog tipa. Primera radi, oni se bore protiv ksenofobije u Irskoj ali i za ujedinjenje Irske.

Ali, to je problem SF. Njihovo i dan danas insistiranje na ujedinjnju ostrva, kao imperativu, je problem da dodju na vlast u Dablinu. Apsurd je da su na vlasti u Belfastu ali u Dablinu nikako da dodju.

Ima jos nesto, slusao sam lokalce kada pricaju o politici i kazu da im je SF blizak ali smatraju da nemaju dovoljno kvalitetne ljude po dubini. Nisu bili na vlasti, pa skoro nikad, svakako od stvaranje Republike 1949. Vecina biroktatski orjenitsanih kadrova ide prema FF i FG.

Edited by Emerald

Jednom da se i ja složim, iako razlog zbog navodnog odbija prema SF dolazi prvo iz istorijskih trzavica sa FF, pa onda i deep state, gde se bukvalno dijametralno različite stranke udružuju samo da bi držale SF u opoziciji, iako su pojedinačno najveća i najpopularnija stranka. No, polako.

A što se tiče dubine kandidata, koje preživeo Fianna Fail iz doba Čarlija, a posle i Bertija, da ne pominjem isprdke iz Fine Gael, SF mu dodju kao veliki državnici.

EU ce moci da kupuje Indijsku naftu umesto Ruske .Za 5,6 godina Insallah i gas od Indije ce kupovati .

RIP Evropa

do tad ce u evropi ziveti 200m indijaca lolol

9 minutes ago, mackenzie said:

RIP Evropa

Uzas. Nadam se da im ovo nece proci.

A ko će nam plaćati penzije onda?

Just now, Shan Jan said:

Uzas. Nadam se da im ovo nece proci.

Ako hoce da AfDovima koknu jos neki procenat, samo nek gasiraju uvoz iz Indije.

Ja sam morala da se vratim u Srbiju svojevremno dosta iznenadno, a ostale mi pretplate sa prethodne EU lokacije za sve zivo, od zdravstvenog, preko dnevnog lista, auto moto nekog saveza i tako dalje.

I tako u jednom trenutku kad sam se dozvala svesti uzmem listing od banke i krenem da otkazujem redom te tekuce mesecne troskove.

Negde je proslo onako automatizovano, datum iseljenja, datum odjave, klip klap, a negde gde sedi cikica u malo manje korporatizovanom ofisu, a jeste se vratili zauvek, oooo, vratili ste se u svoju zemlju, aaa, ... oh leprrrr... champagne popping sounds.

A ja sam belicasta zenska osoba, ove crnpute vole podjednako malo ili jos manje od mene, vise sigurno ne.

Ako cak i pokusaju da provuku samo visokokvalifikovanu radnu snagu, moj sef sadasnji je EUljanin, nesto smo pominjali studiranje na stranim univerzitetima (ustvari ja sam mu nesto pricala za uni u Ljubljani konkretno), na to je covek nasao za shodno da mi kaze kako se sad jako bune kod njih zbog stranih studenata na njihovim univerzitetima, ali on se ne slaze sa tim (on se ne slaze sa tim).

Tako kad mi neko isprica, ja nemam daljih potpitanja. Mislim da je jasno kakva je atmosfera u EU da bilo sta nagasiraju po tom pitanju. Mislim tu su izuzeci, kao taj moj trenutno sef koji je super lik, EU stara garda, ali ima i ovih o kojima mi je pricao, i koji njemu nabijaju nervozu a ne bi da nesto dodju na vlast jurisali prvo na njega, pa se opet bio prilicno unervozio prosle godine oko izbora i generalno...

44 minutes ago, Engineer said:

Legitimno pitanje. Moze stagnacija poput Japana. Mada, nisam ja protiv uvoza radne snage, moze sta god, samo nemoj Induse. Nisam rasista, ali... D

1 hour ago, Engineer said:

Vucic

covid19

Koliko znam nije onako kako zvuci. Bice omoguceno Indijcima da lakse udju u EU ako clanici EU treba radna snaga a ne kako oni zele. Nije to puno drugacije od onoga sto postoji sada ali ce biti dodatno olaksano ali ce sigurno biti zloupotreba da se snizi cena rada u raznim oblastima. Mislim da bi Irska mogla biti u toj kategoriji i vidim po komentarima da Irci nisu odusevljeni.

Ono sto jeste tacno da svabe ovo sve rade kako bi nasli novo trziste za svoje automobile. Postoje zemlje koje se suprostave tome, npr. oko Mercosur, ali vecina clanica EU, narocito sa Istoka Evrope, nece ulaziti u veci sukob sa Nemackom jer puno zavise od Nemacke.

Videcemo kako ce ovo proci kroz zemlje clanice i EP.

a world where might makes right is very real.

Canada's Prime Minister Mark Carney hit the nail on its head in his own speech in Davos: it's time also for Europe to take down its sign.

We are now dangerously close to the third bell.

https://x.com/clashreport/status/2016464665207804053

30 minutes ago, Emerald said:

Ono sto jeste tacno da svabe ovo sve rade kako bi nasli novo trziste za svoje automobile

Indija je proizvela oko 6 miliona ustomobila prosle godine i trenutno je 4ti najveci proizvodjac (Kina, SAD, Japan).

Nemacka je poizvela oko 4 miliona i nalazi se na 6om mestu (JKoreja je izmedju).

Tako da ce mozda indusi da izvoze automobile )

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.