Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opšti topik o EU (ex kriza Evrozone)

Featured Replies

14 hours ago, Shan Jan said:

Plus, ovo bi bio masivan boost za ekonomiju EU. Ogromna kolicina novca odlazi sada u USA. Ovim bi se EU obogatila.

Skoro sam naleteo na komentar da kada bi samo 15% cloud servisa prebacili sa trenutnih USA provajdera na svoje, da bi to otvorilo 400.000 radnih mesta, i ostavilo neke sumanute milijarde u EU. Ne znam da je ta relacija tačna, ali svakako sumnjam da bi to bilo nešto novo, jer sve te najveće USA firme imaju ispostave po Evropi i već zapošljavaju gomilu radnika ovde. A da li ću ja raditi za Oracle ili SAP, skroz mi je svejedno, bitna mi je cifra na kraju meseca. A verujem da će i jedni i drugi registrovati centralu u Švajcarskoj, Irskoj ili Luksemburgu, tako da neće biti poreza iz kog će se finansirati novi park ili škola u mom kraju. Nije moj neprijatelj ni USA ni Kina ni Rusija, već zločinci i monstrumi na čelu tih država i njihovih najvećih kompanija koji smatraju da ako oni nisu na tim pozicijama, svet ne treba ni da postoji.

12 hours ago, Kako god ... said:

Nisi mi ni odgovorio - koja "Evropa" će da se upusti u kreiranje svojih operativnih sistema, alata - uključujući AI (verujem da znaš više o ovome od mene) ... Francuska,Nemačaka ... Britanci ?(al oni i jesu i nisu Evropa - kako kad i kako im odgovara) ...da ne spominjem resto članica unije. Ne mogu da se dogovore ni oko odbrambene industrije - jer Interesi, kamoli će oko ovoga.

Kao što je Shan Jan rekao, niko ne planira sve svoje, niti da zabrani ili se odrekne svega američkog, kineskog, japanskog... Cilj je da ključna državna infrastruktura bude lokalna, tj. strogo kontrolisana i nezavisna od treće strane. A kad se pogledaju cifre, to je ogroman novac koji neće otići preko bare, već ostati kod kuće. I neće svako praviti sve svoje od nule, već će se deliti resursi. I to apsolutno podržavam, prvo jer državna administracija nema iste potrebe kao privatni sektor, i realno im ne treba to što preplaćuju, a drugo, jasno je da slobodno tržiše o kom trube USA kapitalisti obična prevara, i da su sami tu gde jesu samo zato što su podmićivali državne činovnike tamo gde treba, i kod sebe i u ostatku sveta. Gledati kako Kina gazi sve svojom politikom državnog kapitalizma, kako USA prebacuje novac poreskih obveznica Intelu, Tesli, Palantiru... jer im treba za kontrolu, a da i dalje insistiraš na nekoj fer utakmici u Evropi, Indiji, Brazilu... onda si, najblaže rečeno, naivan.

Pričalo se već na nekoj drugoj temi - postoji dosta firmi u Evropi, uključujući i UK koje su u svetskom vrhu, samo nije toliko poznato, jer su uglavnom B2B. Ali npr. kad je krenula zabrana Huawei 5G opreme, profitirali su Nokia i Ericsson - da, te kompanije i dalje postoje i vrte milijarde, iako ne prave mobilne telefone.

Privatne firme mogu da rade i biraju šta hoće. A zbog svega ovoga, mnoge od njih i same gledaju da se otarase koliko god mogu, jer očigledno je da to više nije softver ili servis, već oružje. Bio je pre par meseci slučaj u Indiji, gde je jednoj firmi Microsoft ugasio sve preko noći, zbog kršenja sankcija. Paradoskalno, po zahtevu EU. A i ovaj skoriji slučaj sa francuskim sudijama koji su ostali bez hotela, platne kartice i netfliksa.

Ja lično ne očekujem previše, ali neću se iznenaditi ni ako iz svega izađe nešto dobro.

• Replies 3.8k
  • Views 441.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• bejzbolka
    bejzbolka

Malopre čitam ovu vest, pročitao sam dva puta da vidim jesam li dobro razumeo. Iz perspektive političkog života u Srbiji ovo izgleda kao da se dešava na drugoj planeti.

• Nestorescu

• Gde je Putin desničar, šta je sa vama? Putin je čovek bez bilo kakve ideologije, on je deep state tehnokrata bezbednjačkog usmerenja, o bilo kakvoj ideologiji verovatno ima mišljenje kao i o bilo kakv

Posted Images

Ovo sa AWS i Azure i njihovom cloud centrima po Evropi se moze zaboraviti zbog https://en.wikipedia.org/wiki/CLOUD_Act. Plus oni sami su vise puta navodili da njihovi buduci tzv. EU suvereni cloud tehnicki ne mogu biti nezavisni od US.

Problem je sto ti za solidnu alternativu treba u best case barem 10 god i trilioni koje evropska ekonomija jednostavno nema.

Cak i za jednostavnije servise je tesko naci alternativu americkim firmama. Mozes nuditi i puno vecu cenu ali ne mogu ti ponuditi potreban scale.

Najsmesnije je sto se cak i sami AWS i Azure se bore sa kapacitetima (a i kvalitetom). Nekad cekas nedeljama da ti omoguce obecano skaliranje tj povecanje resursa.

37 minutes ago, bags said:

Ovo sa AWS i Azure i njihovom cloud centrima po Evropi se moze zaboraviti zbog https://en.wikipedia.org/wiki/CLOUD_Act. Plus oni sami su vise puta navodili da njihovi buduci tzv. EU suvereni cloud tehnicki ne mogu biti nezavisni od US.

Problem je sto ti za solidnu alternativu treba u best case barem 10 god i trilioni koje evropska ekonomija jednostavno nema.

Cak i za jednostavnije servise je tesko naci alternativu americkim firmama. Mozes nuditi i puno vecu cenu ali ne mogu ti ponuditi potreban scale.

Najsmesnije je sto se cak i sami AWS i Azure se bore sa kapacitetima (a i kvalitetom). Nekad cekas nedeljama da ti omoguce obecano skaliranje tj povecanje resursa.

Moze detaljnije zasto ovo mislis?

3 minutes ago, Shan Jan said:

Pa trenutna infrastruktura i know how se gradi koliko, 20 godina? Eto čak i da uleti se sa kintom, teško to ide preko noći, pre svega zbog know how, nije to jednostavno ni trivijalno sve napraviti, pogotovo što bi onda morao raditi bez USA softwarea totalno, što je psoeban pakao, čak i da imaš know-how na tacni... A nemaš ga...

1 hour ago, Shan Jan said:

U sustini ovo sto je i radisa napisao:

• treba ti par godina da dobijes zemljiste i sve dozvole za Data centar

• treba ti vreme da ga izgradis

• treba ti vreme da razvijes bar osnovne servise (uz to imas problem da dosta open source ima licencu da ih ne mozes hostovati kao cloud provider , pa moras sam pravi API kompatibilan software sto nije nimalo lako1)

Za sve ovo ti trebaju odlicni ljudi ne samo iz IT nego iz puno sireg spektra zanimanja. (elektro, hladjenje, gradjevina)Tek na na kraju ti dolazimo mi softverasi. Tu ti je problem sto neke stvari koje se recimo javljaju 0.001 % na cloud provajderima znaci hiljade pogodjenih klijenata. I onda i tu moras imati vise nego solidan kadar da to moze popravljati. Drugim recima moras parirati USA firmama sa platama a to je nemoguce.

Ipak mora se spomenuti da kao latecomer imas i nekoliko velikih prednosti kao tonu dokumentacije i naucnih radova na tu temu i mogucnost da preskocis odredjene korake u razvoju i odmah predjes na recimo state of the art hladjenje, umrezavanje i sl.

Microsoft je 2016. odlucio napraviti data centar u Austriji, poceli su sa gradnjom 2020. a prosle godine je tek pusten u rad. I trenutno podrzava najminimalniji moguci set servisa.

Ne znam kojom magijom i zaduzivanjem Evropa moze to odraditi u narednih 10,15 god.

Moje misljenje je da se treba okrenuti sto vecoj decentralizaciji (originalnom internetu) i pobati sa manjim data centrima (a ne ovim kvazi hyper scalerima)

Otprilike u ovom smeru https://oxide.computer + open source software koliko je moguce...

1 Bunny.net koji je odlican CDN je objavio 2022. da ce njihov Storage biti S3 kompatibilan evo sad 2026. su objavili da imaju konacno closed preview verziju.

6 minutes ago, bags said:

U sustini ovo sto je i radisa napisao:

• treba ti par godina da dobijes zemljiste i sve dozvole za Data centar

• treba ti vreme da ga izgradis

• treba ti vreme da razvijes bar osnovne servise (uz to imas problem da dosta open source ima licencu da ih ne mozes hostovati kao cloud provider , pa moras sam pravi API kompatibilan software sto nije nimalo lako)

Za sve ovo ti trebaju odlicni ljudi ne samo iz IT nego iz puno sireg spektra zanimanja. (elektro, hladjenje, gradjevina)Tek na na kraju ti dolazimo mi softverasi. Tu ti je problem sto neke stvari koje se recimo javljaju 0.001 % na cloud provajderima znaci hiljade pogodjenih klijenata. I onda i tu moras imati vise nego solidan kadar da to moze popravljati. Drugim recima moras parirati USA firmama sa platama a to je nemoguce.

Ipak mora se spomenuti da kao latecomer imas i nekoliko velikih prednosti kao tonu dokumentacije i naucnih radova na tu temu i mogucnost da preskocis odredjene korake u razvoju i odmah predjes na recimo state of the art hladjenje, umrezavanje i sl.

Microsoft je 2016. odlucio napraviti data centar u Austriji, poceli su sa gradnjom 2020. a prosle godine je tek pusten u rad. I trenutno podrzava najminimalniji moguci set servisa.

Ne znam kojom magijom i zaduzivanjem Evropa moze to odraditi u narednih 10,15 god.

Moje misljenje je da se treba okrenuti sto vecoj decentralizaciji (originalnom internetu) i pobati sa manjim data centrima (a ne ovim kvazi hyper scalerima)

Otprilike u ovom smeru https://oxide.computer + open source software koliko je moguce...

Problem je kompleksniji, svi te guraju u oblak MS, SAP, Oracle... Tako da pre ili kasnije ostaneš zaglavljen u nečijem data centru, koji je opet ko zna gde pod čijim vlasništvom/odgovornošću...

Da ne govorim o riziku da razni Trampići uvedu, taxe, carine pa i sankcije i onda ti džaba.

Slazem se ali trebalo je biti dalekovid pre 20 godina ili barem onda kad su se Rusija i Kina poceli odvajati.

Sad je jednostavno kasno jer ti cloud treba da funkcionises danas, a svoj tek trebas poceti paralelno praviti.

Mada opet drugi najbolji momenat je da krenes odmah. )

6 minutes ago, bags said:

Slazem se ali trebalo je biti dalekovid pre 20 godina ili barem onda kad su se Rusija i Kina poceli odvajati.

Sad je jednostavno kasno jer ti cloud treba da funkcionises danas, a svoj tek trebas poceti paralelno praviti.

A možemo se vratiti i na on premise... fantom

2 minutes ago, bags said:

Naravno, bolje ikad nego nikad, samo bitno je paralelno razvijati i aplikativni deo, već sam video situacije gde zakrpa ne može jer sankcije čak i hw.

Može se izuzeti jer Rusija, poseban slučaj ali aj ti znaj da neće sutra biti neka druga država, kompanija, vlasnik, delom vlasnik, akcionar... Jebena vremena.

14 minutes ago, radisa said:

Moje predlozeno resenje je negde izmedju. Ne mozes ocekivati cak ni od vecih firmi da imaju svoj mini data centar. Previse je neefikasno i radi optimizacije mora se outsorcovati ali opet bolje je da imas tipa 50 manjih provajdera nego 3 ogromna kao sad.

Jedno od resenja je i udruzivanje. Skoro sam slusao podcast i recimo u Norveskoj desetak banki ima potpuno zajednicki IT. Mozda je resenje da se udruze biznisi koji su aktivni tokom razlicitih perioda dana/godine.

Jedini nacin da ceo sistem postavis na noge je velika umesanost drzave i da ljudi i firme budu spremni na 10 god sto bi rekli moji u Bosni drla resenja.

3 hours ago, bags said:

Nije to bas jednosmerna ulica. Recimo Google ima problem sa DC u Hanau, nedaleko od Frankfurta, zbog generatora. U slucaju nestanku struje postoje snazni dizel generatori, ali nisu po Euro6 normi. Previse bi generisali CO2 i drugih gasova, u slucaju da moraju da se koriste. Problem je da naci odgovarajuci EU proizvod, svi kapaciteti su angazovani za proizvodnju za Ukrajinu. Plus, Google mora da prilagodi svoj sistem za nadzor i da napravi lokalnu zalihu delova za generatore.

Drugi problem je CO2 porez, da se eventualno CO2 emisija kada (ako ikada) se koriste generatori (bez obzira na poreklo uredjaja) utice na visinu CO2 emisije tj koliko treba da se plati na ime poreza.

MEGA je resila da se usere u bizMis.

Iskreno mislim da je to manji deo troska u celoj jednacini. U najgorem slucaju da tu i zaskripi pokrice se placanjem penala.

Prijatelj je za jednu austrijsku skoro pa family business type firmu sa nekih 100 zaposlenih pokusao sa a1 Digital, Exoscale i Uplcloudom.

Posle 2 godine patnje presao na GCP i smanjio troskove tipa 10x plus se sve stabilizovalo.

Hvala na komentarima. Mislim da ideja ne treba da bude da se sutra zamene svi USA servisi sa EU, vec da se ima jasna politika kupujmo domace. Dacu primer Kine, oni su npr. krenuli u pravljenje svog aviona (COMAC) koji bi trebalo da parira Boeing i Airbus. Ljudi im se smeju, trenutno prave svoj trup i jos par stvari, glavne proizvode tipa motore i avioniku uvoze i dalje. Ali su krenuli u tom smeru. Dugo su npr. Kinezi kopirali ruske dizajne aviona, dok nisu uspeli da prave svoje koji mogu da pariraju, zatim i motori koje su uvozili pa zamenili sa losijim svojim, evo sad konacno imaju normalne (za vojne avione). Dug je to put al sustina je da ga krenes.

Tako i ovi datacentri i software. Nije cak ni pitanje dal EU treba da se okrene on prem datacentrima ili cloudu, jednostavno treba da u svim smerovima gura lokalne firme. Kupujes kablove, jel ima lokalna alternativa? Za servere? Bekap sisteme? Cooling, generatore, ko pravi, ko odrzava... za software, mozda ne mozemo da zamenimo Windows AD lako al ako treba da se bira izmeju Radisinog Njemackog SAPa i USA Oracle ERP, treba da se trazi poseban razlog i penali da se placaju ako izaberes Oracle ERP. Ili ako koristis IBM mainframe, zasto mora to a ne Linux na evropskom, domace, proizvodjacu servera. Ili ako koristis baze, zasto Oracle ili MSSQL a ne PostgreSQL ili neka evropska varijanta toga.

Ja se razumem u infrastrukturu on-prem i znam da npr. ni jedan Linux na x86 platformi ne moze da se meri sa IBM POWER RISC procesorima i njihovim IBMi i AIX OS. Ali, u gomili firmi nema ni potrebe za tolikom paranojom, IBM mainframe ima smisla kad su u pitanju bukvalno zivoti ljudi, nuklearne elektrane ili nuklearno oruzje. Vecina privatnih kompanija moze da prezivi uptime koje nude x86 serveri.

Bitno je da se krene. Kazem opet, meni je Kina odlican primer. Nisu oni sekli nozem vec ulozili ogroman trud da osvoje tehnologiju, u medjuvremenu igrajuci izmedju oslanjanja na tudje tehnologije i guranja svojih kad dostignu nivo da nisu bas toliko losije. Ako je EU uspela da napravi najboljeg proizvodjaca aviona AIRBUS koji drzi vise od pola trzista sveta, siguran sam da mogu da osvoje bilo koju tehnologiju ako se potrude. Uostalom, upravo su te skupe vestine jedna od retkih prednosti EU zemalja.

1 hour ago, radisa said:

Znaš bolje nego mi, koliko licenca za SAP on premise koliko za oblak? Može joule on premise?

Mafija brt. Sve pod ključ.

2 minutes ago, Zaboravan said:

Znaš bolje nego mi, koliko licenca za SAP on premise koliko za oblak? Može joule on premise?

Mafija brt. Sve pod ključ.

Znam sve, ali, jbg, još ima ljudi koji hoće da plate on premise i jebe im se za Joule i slične buzz words...

I SAP im ne dozvoljava, bukvalno...

Da bude još gore, još malo pa private cloud neće dozvoljavati, bez obzira koliko hoćeš da platiša, ako oni ne procene da si dovoljno velik...

Ozbiljna zajebancija...

Edited by radisa

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.