Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opšti topik o EU (ex kriza Evrozone)

Featured Replies

Lepo primeceno, od bazne Sestorke samo Poljska nije clanica Evrozone, stavise, odbija da udje jer smatra da ce im to smanjiti konkuretnost u izvozu.

Ali Poljska nije zbog toga pozvana vec jer su morali nekog da uguraju sa istoka i slovensku zemlju. Inace je sama grupa potpuna dominacija "Stare Evrope" i pored svih pisanija o buducnosti "Nove Evrope" sa istoka. Nema od toga nista.

Bojim se da ce se tek videti koliko je rusenje velike Jugoslavije problematicno sada kada riba pocinje manje da grize. Bilo je lepo misliti 1991 o "kraju istorije", nacionalnom budjenju i nezavisnosti, ali mislim da bi moglo biti nekog drugog kraja ako ne prodje neka konfederalna, federalna Evropa.

• Replies 3.8k
  • Views 441.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• bejzbolka
    bejzbolka

Malopre čitam ovu vest, pročitao sam dva puta da vidim jesam li dobro razumeo. Iz perspektive političkog života u Srbiji ovo izgleda kao da se dešava na drugoj planeti.

• Nestorescu

• Gde je Putin desničar, šta je sa vama? Putin je čovek bez bilo kakve ideologije, on je deep state tehnokrata bezbednjačkog usmerenja, o bilo kakvoj ideologiji verovatno ima mišljenje kao i o bilo kakv

Posted Images

On 28. 1. 2026. at 22:26, Emerald said:

Bojim se da ce se tek videti koliko je rusenje velike Jugoslavije problematicno sada kada riba pocinje manje da grize. Bilo je lepo misliti 1991 o "kraju istorije", nacionalnom budjenju i nezavisnosti, ali mislim da bi moglo biti nekog drugog kraja ako ne prodje neka konfederalna, federalna Evropa.

Ja sam Rođi odavno prognozirao istu ulogu koju su igrali osamdesetih, samo u novoj tamnici naroda.

Rasap NATA, koji sam isto prognozirao, je već svakako tu. fantom

Bancomat, MB Way, Vipps MobilePay and Wero will create a shared European interoperability hub, while keeping the apps people already use. First, instant person-to-person payments in 2026; then online and in-store payments in 2027. For decades, Europe has relied on American companies to control fees, rules and data flows. This is not cheap anti-Americanism, but concrete, pragmatic Europeanism: less dependence on US corporations, more European control over our money, data and digital future.

HAUtUHDX0AAtoTk?format=jpg&name=large

https://x.com/democrats_eu/status/2019069836215599463

3 hours ago, vememah said:

This is not cheap anti-Americanism

isuse

On 1. 2. 2026. at 22:10, Tribun_Populi said:

Ja sam Rođi odavno prognozirao istu ulogu koju su igrali osamdesetih, samo u novoj tamnici naroda.

Bojim se da ćeš me morati podsjetiti o kojoj se budalaštini radi rolleyes

1 minute ago, Roger Sanchez said:

Bojim se da ćeš me morati podsjetiti o kojoj se budalaštini radi rolleyes

confederate-flag-orcz7z1lvehsz3ruvxo55e9g1wpgqs0reyicpjqirs.jpg

56 minutes ago, Roger Sanchez said:

Ne kapiram, Hrvatska bi izvodila nešto na što se čak ni Peak Orbanistan nije odlučio?

edit: iako su mu vrata, kao i svima drugima, širom otvorena

Pa ne nužno samo Hrvatska, biće još istomišljenika. A i još nismo stigli do te tačke, ima vremena. Volja je, reklo bi se, već prisutna.

Edited by Tribun_Populi

Around 130 million people across 13 countries

Zar Wero nije sad dostupan za skoro sve nemačke, francuske i belgijske banke. A to je oko 160 miliona ljudi. Minus deca

Vive la France!

Cini se da sve vise idemo ka iseckanom, nesigurnom svetu gde svako gleda svakog ispod oka. Globalizacija otisla u kantu. No, nekako imam vise vere da ce EU da bolje vodi svoje softverske kompanije nego kako se i cime vode USA. Plus, ovo bi bio masivan boost za ekonomiju EU. Ogromna kolicina novca odlazi sada u USA. Ovim bi se EU obogatila. Sto mi je plus iz mojih sebicnih razloga posto se nadam da cu mozda jednog dana i ja biti u EU s_d

42 minutes ago, Shan Jan said:

Vive la France!

Cini se da sve vise idemo ka iseckanom, nesigurnom svetu gde svako gleda svakog ispod oka. Globalizacija otisla u kantu. No, nekako imam vise vere da ce EU da bolje vodi svoje softverske kompanije nego kako se i cime vode USA. Plus, ovo bi bio masivan boost za ekonomiju EU. Ogromna kolicina novca odlazi sada u USA. Ovim bi se EU obogatila. Sto mi je plus iz mojih sebicnih razloga posto se nadam da cu mozda jednog dana i ja biti u EU s_d

'jutro

Moram da te pitam - zašto misliš da je ovo nešto više od performansa za javnost,donore, glasače etc...
Šta biva ako se Evropa još više izdeli po ovom pitanju... te različitim interesima koje već svaka od tih "većih " zemalja ima?Ž
Konačno, zašto misliš da će ameri samo ćutke gledati kako im izmiče jedno toliko zahvalno tržište? ... logično bi bilo da već imaju neke "mehanizme" da ih ubede u to da je sve ovo loš potez.
Indiferentan sam prema svemu ovome, navikao da je sve kao što jeste - pitam iz puke radoznalosti.

10 minutes ago, Kako god ... said:

'jutro

Moram da te pitam - zašto misliš da je ovo nešto više od performansa za javnost,donore, glasače etc...
Šta biva ako se Evropa još više izdeli po ovom pitanju... te različitim interesima koje već svaka od tih "većih " zemalja ima?Ž
Konačno, zašto misliš da će ameri samo ćutke gledati kako im izmiče jedno toliko zahvalno tržište? ... logično bi bilo da već imaju neke "mehanizme" da ih ubede u to da je sve ovo loš potez.
Indiferentan sam prema svemu ovome, navikao da je sve kao što jeste - pitam iz puke radoznalosti.

Kako ja vidim, EU je prihvatila podredjen polozaj u odnosu na USA u zamenu za njenu zastitu. Radili sta im se kaze, isli u rat sa kime im se kaze, pustali americkim interesima i americkim kompanijama da dominiraju i diktiraju uslove... E sad, kad ta zastita USA postaje vrlo upitna, EU Se malo probudila iz sna i mora da gleda kako da se obezbedi da je ne jebu kako hoce svi oko nje (Rusija u Ukrajini i USA sa tarifima, Grenlandom i slicno). To se vidi kroz ove pokusaje ostvarivanja raznih ugovora sa drugim zemljama i regionima - pregovori sa Juznom Amerikom, vec uspostavljen free trade sa Indijom, shift od antagonizma ka ambivalentnosti ka Kini koja je USA protivnik broj jedan, laksi protok radne snage sa Australijom, ugovor o vojnom snabdevanju Kanade sa EU oruzjem itd... EU nije glupa, svi su znali da USA spijunira preko svojih software i cloud kompanija ali je to bio deo dila dok su veze bile cvrste. Sada kada te veze nema, kad USA gleda strogo svoje interese, lupa tarife, koketira sa Rusijom... zasto bi EU i dalje povladjivala Amazonu, Microsoftu, Netflixu i slicnima? Zasto bi dozvoljavala EU firmama da drze podatke u USA datacentrima? Zasto bi dozvoljavali svojim sluzbenicima da koriste americki Windows, americki Microsoft office (koji je sad jos i cloud), americki Zoom..? Jednostavno nema logike.

I sta ce Tramp da uradi ako se EU okrene sebi? Da im ne pomaze vise vojno protiv Rusije, u ratu u koji ih je USA uvalila? Da im lupa carine i zabrane na njihove proizvode? Da pripreti da ce da ih vojno napadne? To sve vec radi.

Ja kazem idemo, sledeci su Master i VISA jerry

617134576_1196700665911537_1122617729790

15 minutes ago, Shan Jan said:

Kako ja vidim, EU je prihvatila podredjen polozaj u odnosu na USA u zamenu za njenu zastitu. Radili sta im se kaze, isli u rat sa kime im se kaze, pustali americkim interesima i americkim kompanijama da dominiraju i diktiraju uslove... E sad, kad ta zastita USA postaje vrlo upitna, EU Se malo probudila iz sna i mora da gleda kako da se obezbedi da je ne jebu kako hoce svi oko nje (Rusija u Ukrajini i USA sa tarifima, Grenlandom i slicno). To se vidi kroz ove pokusaje ostvarivanja raznih ugovora sa drugim zemljama i regionima - pregovori sa Juznom Amerikom, vec uspostavljen free trade sa Indijom, shift od antagonizma ka ambivalentnosti ka Kini koja je USA protivnik broj jedan, laksi protok radne snage sa Australijom, ugovor o vojnom snabdevanju Kanade sa EU oruzjem itd... EU nije glupa, svi su znali da USA spijunira preko svojih software i cloud kompanija ali je to bio deo dila dok su veze bile cvrste. Sada kada te veze nema, kad USA gleda strogo svoje interese, lupa tarife, koketira sa Rusijom... zasto bi EU i dalje povladjivala Amazonu, Microsoftu, Netflixu i slicnima? Zasto bi dozvoljavala EU firmama da drze podatke u USA datacentrima? Zasto bi dozvoljavali svojim sluzbenicima da koriste americki Windows, americki Microsoft office (koji je sad jos i cloud), americki Zoom..? Jednostavno nema logike.

I sta ce Tramp da uradi ako se EU okrene sebi? Da im ne pomaze vise vojno protiv Rusije, u ratu u koji ih je USA uvalila? Da im lupa carine i zabrane na njihove proizvode? Da pripreti da ce da ih vojno napadne? To sve vec radi.

Ja kazem idemo, sledeci su Master i VISA jerry

617134576_1196700665911537_1122617729790

zasto bi EU i dalje povladjivala Amazonu, Microsoftu, Netflixu i slicnima? Zasto bi dozvoljavala EU firmama da drze podatke u USA datacentrima? Zasto bi dozvoljavali svojim sluzbenicima da koriste americki Windows, americki Microsoft office (koji je sad jos i cloud), americki Zoom..? Jednostavno nema logike.

Ne kažem da je ima. Nije je ni bilo sve ovo vreme, iskreno - gledao sam to kao lupanje reketa zaostalo od posle drugog svetskog rata ... ali sada je tu infrastruktura, logistika ... interesi ... Jedno je nesrećni Elon kao maskota - drugo je državni interes amerike - misliš da neko u Evropi ima bar potencijal da se zajebava sa time.
Evropa je kolonija, ne može ništa drugo ni da bude zadnjih 80 'dina. Žao mi je.
...
Nisi mi ni odgovorio - koja "Evropa" će da se upusti u kreiranje svojih operativnih sistema, alata - uključujući AI (verujem da znaš više o ovome od mene) ... Francuska,Nemačaka ... Britanci ?(al oni i jesu i nisu Evropa - kako kad i kako im odgovara) ...da ne spominjem resto članica unije. Ne mogu da se dogovore ni oko odbrambene industrije - jer Interesi, kamoli će oko ovoga.

Ništa. Poisključuje sve što imaju ovde. Starlink za početak... Lupetam, ali imaju more stvari bez kojih bi običan život bio nemoguć ovde... sve zavisi koliko žele ili imaju interesa to da urade.

Eh, a tek šurovanje sa Kinom... ne bih o tome.

Ne vidim nikakvu mogućnost za ovo što pričaš. Sve ovo mi liči na nešto što i mi dobro poznajemo - performans za javnost.

Ne mislim da ce EU odjednom da izbaci sve americko, niti je to moguce. Bitna je promena pravca. Tacno je da je to puno drzava i da su razjedinjeni, ali ujedinjuje ih da su okruzeni sa vecim igracima koji im ne zele dobro. To vodi ka udruzivanju. Otuda i ove ideje o capital market i jacem integrisanju medju najjacim igracima u EU. Tramp je tek poceo mandat, da je pri kraju verovatno bi EU cekala da dodje drugi predsednik i nadala se da ce se sve vratiti na staro.

1 minute ago, Shan Jan said:

Ne mislim da ce EU odjednom da izbaci sve americko, niti je to moguce. Bitna je promena pravca. Tacno je da je to puno drzava i da su razjedinjeni, ali ujedinjuje ih da su okruzeni sa vecim igracima koji im ne zele dobro. To vodi ka udruzivanju. Otuda i ove ideje o capital market i jacem integrisanju medju najjacim igracima u EU. Tramp je tek poceo mandat, da je pri kraju verovatno bi EU cekala da dodje drugi predsednik i nadala se da ce se sve vratiti na staro.

Treba baš dosta stvari da se složi - ali da, razumem o čemu pričaš.

Ja sam indiferentan ali nadam se da će zarad zainteresovanih običnih ljudi nešto da se realizuje, da im se bar malo neko skine sa grbače.

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.