Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opšti topik o EU (ex kriza Evrozone)

Featured Replies

kad vidim ovu kalas nije mi jasno zasto neko misli dolazak indijaca je losa stvar. neka nasele sve. 500 milijardi od lisbona do estonije. kao da je neki poljak, hrvat ili ceh nesto bolji od indijaca. zasto je spanac vredniji nego indijac. 10 aviona dnevno i sve ok

• Replies 3.8k
  • Views 441.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• bejzbolka
    bejzbolka

Malopre čitam ovu vest, pročitao sam dva puta da vidim jesam li dobro razumeo. Iz perspektive političkog života u Srbiji ovo izgleda kao da se dešava na drugoj planeti.

• Nestorescu

• Gde je Putin desničar, šta je sa vama? Putin je čovek bez bilo kakve ideologije, on je deep state tehnokrata bezbednjačkog usmerenja, o bilo kakvoj ideologiji verovatno ima mišljenje kao i o bilo kakv

Posted Images

54 minutes ago, Emerald said:

Koliko znam nije onako kako zvuci. Bice omoguceno Indijcima da lakse udju u EU ako clanici EU treba radna snaga a ne kako oni zele. Nije to puno drugacije od onoga sto postoji sada ali ce biti dodatno olaksano ali ce sigurno biti zloupotreba da se snizi cena rada u raznim oblastima. Mislim da bi Irska mogla biti u toj kategoriji i vidim po komentarima da Irci nisu odusevljeni.

Ono sto jeste tacno da svabe ovo sve rade kako bi nasli novo trziste za svoje automobile. Postoje zemlje koje se suprostave tome, npr. oko Mercosur, ali vecina clanica EU, narocito sa Istoka Evrope, nece ulaziti u veci sukob sa Nemackom jer puno zavise od Nemacke.

Videcemo kako ce ovo proci kroz zemlje clanice i EP.

Verujem da sve tako pise u zakonu ali video si kako je to islo u USA. Siguran sam da ce iskoristiti svaku rupu i da ce biti najezda a kao i sto ti kazes, poslodavci ce jedva docekati.

25 minutes ago, x500 said:

Indija je proizvela oko 6 miliona ustomobila prosle godine i trenutno je 4ti najveci proizvodjac (Kina, SAD, Japan).

Nemacka je poizvela oko 4 miliona i nalazi se na 6om mestu (JKoreja je izmedju).

Tako da ce mozda indusi da izvoze automobile )

Ja ocekujem da se to desi. Gledao sam komentare iz nemacke, oni foriraju pricu da ce sniziti carine na svoje automobile, to je njima bitno. Ali ja ocekujem nesto slicno onome sto se desilosa Kinom. Mislim da u tome igra germanski rasizam, koji nije vezan samo za Nemce. Oni imaju predrasude koje im se cesto vracaju kao bumerang. Verujem da su ubedjeni da ce oni iskoristiti Indiju, mislim da ce na kraju biti drugacije.

Izdao ih Putin, izdao ih brat Tramp.

EU pppofanatikosi na aparatima ili nalaze objašnjenje. D

Patetično. Računam da će obajsniti kaste i da je biftek sranje.

Evropa da bi postala znacajan igrac mora da pocen da kontrolise sirovine i trzista. To je bio ceo smisao kolonijalizma. Nije moguce to uraditi a da se ne udje u sukob, mozda i ratni, sa onima koji trenutno to kontrolisu, pre svega SAD.
Dovoljno je da SAD zavrnnu kretanje nafte iz Persijskog zaliva i da Evropa nema resenje. Posledica sukoba sa Rusijom, koji se preneo na sirovine, poput gasa, vidimo. Kina sa svojom kontrolom "retkih zemljihnih elemanata" i velikim trziste ima svoju ulogu.

Ja nisam siguran da Evropa vojno moze ozbiljno da se udigne bez da dodje do napretka tehnologije koji bi Evropa predvodila.

Drugi problem je sto su SAD duboko utemeljene u danasnju Evropu. Italija i Nemacka nakon 1945 su njihova kreacija. I jos mnogi drugi. Bilo je nekih pokusaja, npr. u Francuskoj, da se nisto uradi ali su Amerikanci to resavali u samoj Francuskoj.

Ja mislim da se preteruje i da odnos SAD sa EU nije toliko los.

Ono sto SAD nisu zelele i ne zele je jedinstvenu Evropu kao kontru SAD. Nazalost, mislim da je prostor bivse Jugoslavije, delom iskoriscen u dokazivanju moci SAD nad EU kada je EZ krenula da biva EU sa Mastrihtom 1992, kao pocetnom tackom konfederalne, a mozda i federalne, EU.

Inace bi EU kao drzava bila dobra na rusenju malin nacionalizama i to bi bilo pozitivno.

Edited by Emerald

3 hours ago, Engineer said:

A ko će nam plaćati penzije onda?

Roboti

Naće biti penzije, autanazija i ćao...

1 hour ago, Emerald said:

Evropa da bi postala znacajan igrac mora da pocen da kontrolise sirovine i trzista. To je bio ceo smisao kolonijalizma. Nije moguce to uraditi a da se ne udje u sukob, mozda i ratni, sa onima koji trenutno to kontrolisu, pre svega SAD.
Dovoljno je da SAD zavrnnu kretanje nafte iz Persijskog zaliva i da Evropa nema resenje. Posledica sukoba sa Rusijom, koji se preneo na sirovine, poput gasa, vidimo. Kina sa svojom kontrolom "retkih zemljihnih elemanata" i velikim trziste ima svoju ulogu.

Ja nisam siguran da Evropa vojno moze ozbiljno da se udigne bez da dodje do napretka tehnologije koji bi Evropa predvodila.

Drugi problem je sto su SAD duboko utemeljene u danasnju Evropu. Italija i Nemacka nakon 1945 su njihova kreacija. I jos mnogi drugi. Bilo je nekih pokusaja, npr. u Francuskoj, da se nisto uradi ali su Amerikanci to resavali u samoj Francuskoj.

Ja mislim da se preteruje i da odnos SAD sa EU nije toliko los.

Ono sto SAD nisu zelele i ne zele je jedinstvenu Evropu kao kontru SAD. Nazalost, mislim da je prostor bivse Jugoslavije, delom iskoriscen u dokazivanju moci SAD nad EU kada je EZ krenula da biva EU sa Mastrihtom 1992, kao pocetnom tackom konfederalne, a mozda i federalne, EU.

Inace bi EU kao drzava bila dobra na rusenju malin nacionalizama i to bi bilo pozitivno.

Koga EU može da kontroliše i koje sirovine.

Pa dobili su nogu u dupe u Africi, a svoje ne smeju da pipnu jer nije zeleno

2 hours ago, Emerald said:

Ja ocekujem da se to desi. Gledao sam komentare iz nemacke, oni foriraju pricu da ce sniziti carine na svoje automobile, to je njima bitno. Ali ja ocekujem nesto slicno onome sto se desilosa Kinom. Mislim da u tome igra germanski rasizam, koji nije vezan samo za Nemce. Oni imaju predrasude koje im se cesto vracaju kao bumerang. Verujem da su ubedjeni da ce oni iskoristiti Indiju, mislim da ce na kraju biti drugacije.

Nemacka vozila u Indiji, a i sire, su stvar prestiza i kupuju ih ljudi koji imaju (puno) para. Carinska stopa ima malu ulogu u takvoj prodaji.

Na drugoj strani, auta iz Indije ne mogu da se prodaju u EU zato sto ne postuju:

• Pravila oko ekologije i co2 emisije

• Imaju veliki co2 otisak, nije ekoloski postupak proizvodnje

• Ne zadovoljavaju EU standarde za bezbednost

• Koristi se "robovska" radna snaga za proizvodnju vozila i delova

Jedine 2 stvari koje mogu biti korisne je radna snaga, ali ona obicna poput gradjevinaca, i uvoz energije (naftinih derivata).

Ostalo ce biti "mrka kapa".

Indija ne moze da poizvodi hranu za izvoz u EU zbog koriscenja hemije (pre svega fungicidi i insekticidi).

2 hours ago, Krampa said:

kad vidim ovu kalas nije mi jasno zasto neko misli dolazak indijaca je losa stvar. neka nasele sve. 500 milijardi od lisbona do estonije. kao da je neki poljak, hrvat ili ceh nesto bolji od indijaca. zasto je spanac vredniji nego indijac. 10 aviona dnevno i sve ok

Ti stvarno hoćeš da Shan dobije srčku.

27 minutes ago, x500 said:

Na drugoj strani, auta iz Indije ne mogu da se prodaju u EU zato sto ne postuju:

Sve zavisi, Royal Enfield je poslednjih 10 godina hit na svetskom (i evropskom) tržištu, Bajaj je pre par meseci otkupio u potpunosti pokojni KTM (za koga je pravio motocikle), Suzuki i Hyundai/Kia izvoze modele u EU, ne vidim šta sprečava ostale proizvođače da ulete na evropsko tržište sa automobilima pravljenim na indijskim platama.

Ili si transponirao sarkazam sa UA teme i ovde - onda ništa.

34 minutes ago, zorglub said:

Sve zavisi, Royal Enfield je poslednjih 10 godina hit na svetskom (i evropskom) tržištu, Bajaj je pre par meseci otkupio u potpunosti pokojni KTM (za koga je pravio motocikle), Suzuki i Hyundai/Kia izvoze modele u EU, ne vidim šta sprečava ostale proizvođače da ulete na evropsko tržište sa automobilima pravljenim na indijskim platama

Vreme ce polazati da li i koliko ce automobili/poroizvodi proizvedeni u Indiji moci da se uvezu u EU.

Sto se tice vozila i proizvodjaca koje si naveo:

• Suzuku - proizvodnja (za EU) je vecim delim u EU (Madjarska)

• Hyundai/Kia - proizvodnja (za EU trziste) je vecim delom u Slovackoj i Turskoj

Kao ato sam vec naposao:

• Pravila oko ekologije i co2 emisije

• Imaju veliki co2 otisak(75% struje je iz uglja), nije ekoloski postupak proizvodnje

• Ne zadovoljavaju EU standarde za bezbednost

• Koristi se "robovska" radna snaga za proizvodnju vozila i delova

Slicnog, mada manje "zelene politike" su prosli i drugi koji su pokusali da izadju na EU trziste.

Hyumdai Pony krajem 80tih. Dachia Logan sreeinom 2000tih, kao i Kinezi u isto vreme.

28 minutes ago, Emerald said:

Stvorena EU u "dve brzine" a da vam niko nije javio, takoreci preko noci

Six EU countries hold call in push for 'two‑speed' Europe

https://www.reuters.com/business/germany-hold-call-with-select-eu-states-push-twospeed-europe-2026-01-28/

To bi bilo to, ostalo je "boranija" i nece se vise mnogo pitati nego sta im se udeli i dozvoli pa ko voli neka izvoli.

Koliko vidim, prica sa o capital market union, strateskim projektima i slicnim stvarima. To i treba da se uradi. Ako ce to da pokrenu i onda primaju u klub ostatak EU zemalja, poput price o Sengenu i Evru, sto da ne.

No concrete decisions were made during Wednesday's call, rather just an agreement to focus on a mooted capital markets union; the international role of the euro, including having an independent European payment system; coordinating defence investments; and securing access to critical minerals through coordinated purchasing, emergency reserves and trade partnerships worldwide.

Poljaci bi da Euro bude svetska valuta, ali ne kod njih.

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.