Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opšti topik o EU (ex kriza Evrozone)

Featured Replies

Netherlands seizes Chinese-owned microchip maker to protect national security

Dutch government takes control of Nexperia amid fears about the West’s reliance on Chinese supply chains

Dutch government takes control of Nexperia amid fears about the West’s reliance on Chinese supply chains

The Dutch government has seized control of a Chinese-owned microchip maker in a bid to prevent Beijing cutting off semiconductor supplies to Europe.

Officials in the Netherlands invoked emergency powers on Sunday to take charge of Nexperia, a chips business owned by China’s Wingtech. The action was taken to protect “European economic security”.

The Netherlands seized the business under the “Goods Availability Act” to “prevent a situation in which the goods produced by Nexperia would become unavailable in an emergency”.

The move highlights mounting Western concern about reliance on microchip supply chains in China and in Taiwan, which the Chinese Communist Party has signalled it intends to reoccupy.

Wingtech shares fell 10pc in Shanghai as it confirmed Zhang Xuezheng, its chairman, had been suspended from his roles at Nexperia.

Nexperia, which has more than 12,500 staff, operates factories around the world, making billions of microchips each year. It owns a UK plant in Manchester and previously ran Newport Wafer Fab, a chip factory in South Wales. The UK government forced Nexperia to sell the Welsh plant in 2022, citing national security concerns over its Chinese ownership.

Wingtech acquired Nexperia in 2019 in a $3.6bn (£2.7bn) deal after the chip firm was carved out of Dutch business NXP. In 2024, the US government added it to an official blacklist.

200.gif

• Replies 3.8k
  • Views 441.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• bejzbolka
    bejzbolka

Malopre čitam ovu vest, pročitao sam dva puta da vidim jesam li dobro razumeo. Iz perspektive političkog života u Srbiji ovo izgleda kao da se dešava na drugoj planeti.

• Nestorescu

• Gde je Putin desničar, šta je sa vama? Putin je čovek bez bilo kakve ideologije, on je deep state tehnokrata bezbednjačkog usmerenja, o bilo kakvoj ideologiji verovatno ima mišljenje kao i o bilo kakv

Posted Images

Posto sam ovde pisao,

Catherine Connolly increases lead in Áras race, poll suggests

https://www.rte.ie/news/politics/2025/1022/1539875-presidential-election/

Ovo je ocekivano i nije cudo da predsednik dodje sa leve strane, trenutni je, mislim, bivsi Laburista. Ali predsednik nema velika ovlascenja u Republici Irskoj.

Sa druge strane, Vladu formira desnica u R. Irskoj vec decenijama. Mada je u R. Irskoj malko cudna situacija, posto je SF simbol borbe za Irsku, a SF je levica. Ali zbog toga ce im se tesko dati da vladaju u Dablinu. Dolazak na vlast SF u Dablinu, plus vec vladaju u Belfastu, znaci destabilizaciju Britanije. Amerikanci(narocito irskog porekla) vole da ponizavaju Engleze, ali ne zele raspad VB, to nikako.

SF je skoro 70 godina bojkotovao izbore u Republici Irskoj, smatrajuci da ucestvovanjem daje legitimitet podeli Irske, kao deo anglo-irskog dogovora 1921, sto se smatra izdajom Irske od strane SF. To se pormenilo sa "Uskrsnjim dogvorom" iz 1998 pa se SF vratio u skupsitnu R. Irske, ali jos se blokiraju za vlast.

Pisacu na ovoj ili na temi o Irskoj o politici odbijana parlamentarizma od strane SF, kao vida bojkota i zelje da se ne prizna vlast Londona ili podela Irske. Tp i danas rade u Sev. Irskoj, jer uzimaju mandate za Westminster u Londonu ali ne idu tamo. Zacudjujuce koliko su dugo u tome istrajavli, opstali, i na kraju su uspeli nesto da dobiju, doduse i kroz vojno delovanje.,

13 hours ago, Emerald said:

Posto sam ovde pisao,

Catherine Connolly increases lead in Áras race, poll suggests

https://www.rte.ie/news/politics/2025/1022/1539875-presidential-election/

Ovo je ocekivano i nije cudo da predsednik dodje sa leve strane, trenutni je, mislim, bivsi Laburista. Ali predsednik nema velika ovlascenja u Republici Irskoj.

Sa druge strane, Vladu formira desnica u R. Irskoj vec decenijama. Mada je u R. Irskoj malko cudna situacija, posto je SF simbol borbe za Irsku, a SF je levica. Ali zbog toga ce im se tesko dati da vladaju u Dablinu. Dolazak na vlast SF u Dablinu, plus vec vladaju u Belfastu, znaci destabilizaciju Britanije. Amerikanci(narocito irskog porekla) vole da ponizavaju Engleze, ali ne zele raspad VB, to nikako.

SF je skoro 70 godina bojkotovao izbore u Republici Irskoj, smatrajuci da ucestvovanjem daje legitimitet podeli Irske, kao deo anglo-irskog dogovora 1921, sto se smatra izdajom Irske od strane SF. To se pormenilo sa "Uskrsnjim dogvorom" iz 1998 pa se SF vratio u skupsitnu R. Irske, ali jos se blokiraju za vlast.

Pisacu na ovoj ili na temi o Irskoj o politici odbijana parlamentarizma od strane SF, kao vida bojkota i zelje da se ne prizna vlast Londona ili podela Irske. Tp i danas rade u Sev. Irskoj, jer uzimaju mandate za Westminster u Londonu ali ne idu tamo. Zacudjujuce koliko su dugo u tome istrajavli, opstali, i na kraju su uspeli nesto da dobiju, doduse i kroz vojno delovanje.,

Pa kad nisu imali Cedu Jovanovica da im objasni da su bitni ljudi a ne teritorije.

Problemi svuda...

NOVA portal
No image preview

Skandal u EU: U kabinetu Olivera Varheljija vrbovali špij...

Brisel se suočava sa sve većom krizom poverenja nakon što su se u Evropskom parlamentu pojavila pitanja o tome šta je Evropska komisija znala o navodnoj špijunskoj mreži koja je, prema izveštajima, de
5 hours ago, Mel said:

Pa kad nisu imali Cedu Jovanovica da im objasni da su bitni ljudi a ne teritorije.

Nije bas tako, ono cega nema u Republici Irskoj da neko relevantan na politickoj sceni govori da Sev. Irska treba da bude nezavisna. Mislim da se taj ne bi dobro ni proveo.

Catherine Connolly to become tenth President after resounding win

https://www.rte.ie/news/presidential-election/2025/1025/1540513-presidential-count/

Izuzetno ubedljivo, skoro 2/3 podrska ali postoji drugi problem koji se javio na izborima a koji pokazuje dublje probleme u Irskoj. Ali o tim problemima nesto kasnije, prvo ko je Konoli.

Potice iz porodice od 14 dece iz Golveja, majka rano umrla, otac zanatlija(stolar, gradnja cuvenih "Galway hooker" brodova), ozbiljna sirotinja koja je zivela u socijalnim stanovima. Odatle je povukla na levicu, verujem. Prvi fakultet je zavrsila u Britaniji, Lids. Drugi u Golveju.

Imala je neke stavove zbog kojih su je osudjivali "umerene" stranke levice u Irskoj, tipa Laburista.

Tokom 2018 je posetila Asadovu Siriju, optuzena da daje podrsku Asadu. Optuzivana u kampanji da naginje ka Rusiji, sto je laz. Protivnik nato-a i svakog imeprijalizma, pa i americkog. Zbog toga su je optuzivala da je proruski orjentisana, kritkovala je Ameriku i njen poziciju oko Gaze.

In 2025, Politico characterised Connolly's foreign policy views as pro-neutrality, "often anti-Western", and anti-NATO, while also highlighting her "trenchant" criticism of Israel.

Ali u Republici Irskoj biti anti-nato, nije problem jer su Irci vise protiv ulaska Republike u nato. Zanimljivo je da su unionisti u Sev. Irskoj u velikoj vecini za nato, dok je Republika i nesto manje republikanci u Sev. Irskoj protiv. Posledica identifikovanje britanske vojske sa nato.

Medjutim, njen uticaj nece biti na sustinsko odlucivanje osim u slucaju neutralnosti R. Irske. A ogromna vecina ljudi u Republici Irskoj je za neutralnost.

Pri cemu R. Irska ima tri uslova da bi se irska vojska angazoavala van Irske, jedan ukljucuje UN. Bez odluke UN, irska vojska se ne moze angazovati van granica Irske. Ovo su nekl politicari hteli da menjaju, mislim da ce sada biti teze.

Pojavio se veliki problem na izborima. Oko 10-15% glasova su nevazeci, plus mala izlaznost, u redovnim okolnostima to je kao i svuda 1-2% nevazecih.. Vodila se kampanja "belih listica" da bi se poslala poruka nezadovoljstva sa brojem kandidata i sta nude. Pobornici "belih listtica" su bili sa razlicitih ideoloskih pozicija ali protivnici imigracije su bili znacajni. Tu dolazimo do kandidature Mekgregora i jos nekih, koji su odbijene. U Republici Irskoj nije lako postati predsednicki kandidat i sada najvavluju reformu toga tj. olaksavanje zbog ovolikog bojkota.

Mladi irski nacionalisti cak napadaju SF za izdaju jer vise vode racuna o Palestini nego li Irskoj. Vidjao sam napade na tviteru prema poslanicama SF zasto se stavlaju palestinske zastave dok Irska ima problem sa muslimanima i imigracijom.

Prekljuce je predsednica SF napadnuta u centralnom delu Dablina zbog toga.

Irish Mirror
No image preview

Woman 'slapped' and Mary Lou McDonald verbally abused in...

Gardai are investigating after a man verbally abused Sinn Fein leader Mary Lou McDonald and allegedly assaulted two women during a disturbing street incident in Dublin's North Strand.

Ovo je posledica seksualnog napada na devojcicu pre neko vece u zapadnom Dablinu koje je navodno izvrsio trazilac azila.

Pri cemu se to ne smiruje, bilo je nekoliko napada na centre za trazenje azila sirom Dablina u poslednjih par dana.

Edited by Emerald

Izgleda da Vilders nije najjaci u Holandiji, mada su po izlaznim anektama blizu on i liberalan stranka pa je tesko reci ko ce ipak pobediti ali je Vilders izgubio broj mandata sigurno. Naglo mu je pala podrska u poslednjih 10ak dana.

15 minutes ago, Emerald said:

Izgleda da Vilders nije najjaci u Holandiji, mada su po izlaznim anektama blizu on i liberalan stranka pa je tesko reci ko ce ipak pobediti ali je Vilders izgubio broj mandata sigurno. Naglo mu je pala podrska u poslednjih 10ak dana.

Da, neka riba ga je napala da mu je stranka jedan covek sa twiterom, pa je zadelovao nekul yet again i izgubio glasove onih koji zele da deluju kul.

Influenserka?

5 minutes ago, Emerald said:

Influenserka?

ne, iz jedne od drugih vecih stranaka.

She made him non-cool. Malo lici na plan jednog vidjenog forumasa za Kamalinu pobedu na izborima, samo sto je ovde uspelo.

Deluje mi da se mnogo kvotuje njena izjava, makar na vrlo povrsno pracenje.

NL je odavno spremna za svoj AfD, ali mi deluje da iz nekog razloga neki jaci AfD ne uspeva da se formira. Kao da im NL biznis (desnicarima) ne gravititra? Sta znam...

Koliko sam video, glasovi Vildersa su se "rasuli" ka manjim desnicarskim strankama.

Mislim da je njegov plan bio kada je oborio vladu da pobedi makar sa jednim glasom vise pa onda uz pomoc preko Atlantika da pokusa da se postavi za premijera. Ali neko je to osujetio, kako se sada cini, mada kazu da su blizu on i liebralna strnka, treba sacekati konacne rezultate.

Just now, Emerald said:

Koliko sam video, glasovi Vildersa su se "rasuli" ka manjim desnicarskim strankama.

To je vec bilo par puta, ojaca, pa padne mu procenat, jer se pojavio veci ludak, ali po pravilu se veci ludak izblamira ili prosto izgubi momentum pa izduva do sledecih izbora, pa onda wilders opet malo (ili malo vise) odskoci. Desnicari NLa imaju problem da nemaju dovoljno ozbiljnu desnicarsku nazi partiju da je glasaju, pa se zlopate glasanjem za uglavnom neke solere koje s vremenom pocnu da podjebavaju ili centristicke partije koje kada desnica krene da jaca pocnu da se dernjaju naokolo kako ce da smanje imigraciju i tome slicno iako su prethodne godine pricali o integraciji, pa se to rasipa. Ne da potcenjujem te likove kao sto je Wilders, i Hitler je bio luzer jelte dok odjednom nije pridobio industrijalce za sebe ne znam vec kakvim obecanjima, a onda tu krece propell. Sa Trumpovom ekipom na vlasti, mozda se i u NL biznis situacija promeni i desnica dobije ozbiljan ekon push da se formira neko uspesnije govno kao pandan recimo AfDu. Moj neki povrsni utisak.

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.