Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opšti topik o EU (ex kriza Evrozone)

Featured Replies

16 minutes ago, Peter Fan said:

Vrijedi 20X vise:

Company

Fiscal Year

Net Profit (TTM)

Revenue (TTM)

Profit Margin

NVIDIA

FY2025

$72.88 billion

$130.5 billion

56%

Airbus

FY2025

$4.77 billion

~$75 billion

6.4%

Zar ovo ne bi trebalo upravo da uplasi investitore? Profit margin im je 56%, to je neodrzivo na duge staze. Prave jebene graficke kartice, vrlo su fokusirani na jednu stvar gde je samo pitanje kada ce neko da ponudi slican proizvod po manjoj ceni i to dok se vec neki veliki kupci zale kako su pogresili sto su toliko investirali u datacentre.

• Replies 3.8k
  • Views 441.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• bejzbolka
    bejzbolka

Malopre čitam ovu vest, pročitao sam dva puta da vidim jesam li dobro razumeo. Iz perspektive političkog života u Srbiji ovo izgleda kao da se dešava na drugoj planeti.

• Nestorescu

• Gde je Putin desničar, šta je sa vama? Putin je čovek bez bilo kakve ideologije, on je deep state tehnokrata bezbednjačkog usmerenja, o bilo kakvoj ideologiji verovatno ima mišljenje kao i o bilo kakv

Posted Images

Uopste ne sporim hajp, kao niti neminovni margin compression, samo konstatiram da su ogromnu zaradu napravili. Napravili vise za godinu, nego Airbus za 15.

Intel je za 5 godina došao od 10 milijardi zarade godišnje do 10 milijardi gubitaka. Ako mene pitaš, najvrednije USA, a možda i svetske kompanije su Cadence i Synopsys. Bez njih bi svaka ova sa vrha liste mogla da stavi katanac, a njihov hipotetički nestanak preko noći bi nas vratio u 1995. ARM nema ni milijardu profita, a pokreće više od pola sveta.

S jedne strane, jeste to hajp, možda i balon, s druge, roba vredi onoliko koliko je neko spreman za nju da plati.

A ne znam više ni koji podaci su tačni, ovde ta lista izgleda malo drugačije. Ispada da Aramco ima 190 milijardi zarade?

https://companiesmarketcap.com/most-profitable-companies/

Edited by Engineer

• 2 weeks later...

Screenshot_2025-10-16-21-44-13-864_com.twitter.android-edit.jpg

ko je taj, neki švedski Čarli Kirk?

G3-EQbue-Wg-AAvg-Q9.jpg

Travel Safe - Abroad
No image preview

Travel Safe - Abroad: Find the Safest Places for Your Travel

Before traveling abroad it’s important to know what are the dangers in that area. Travel safely and enjoy your holidays! […]

1 hour ago, Engineer said:
Travel Safe - Abroad
No image preview

Travel Safe - Abroad: Find the Safest Places for Your Travel

Before traveling abroad it’s important to know what are the dangers in that area. Travel safely and enjoy your holidays! […]

Imaju bas dosta promasaja. Juzna Afrika bi trebalo da bude crvena, Bosna zelena, al lepo je sto je Srbin pobedio Kosovara.

Meni najludje sto je Podgorica narandzasta.

Split zelen*

* dok god nisi Srbin s_c

Almati ofarbali u crveno rolf To je verovatno jedan od najbezbednijih gradova u kom sam bio. U Splitu je zajebano i kad si Purger

valjda je za ovde. ponukan sam pominjanjem mađara na topiku o makedoniji.

zgrožen sam već dugo vremena ovima što žive u "višegradskoj četvorki". manje poljacima, zbog toga što sam manje čitao o njima.

njihovim odbijanjem migranata pre svega. kao da im se nisu desile'56 i '68 kada su ih sovjeti bukvalno gazili a oni bežali gde su uspeli i bili prihvaćeni. ja sam bio dete '56 ali '68 dobro pamtim, one redove pred ambasadom i svačiju solidarnost. '76. sam pravio jedan autobuski đir po tim zemljama. i, sećam se betonskih barikada na AU-ČSSR granici i kako su mađari gurali ogledalo pod autobus, otvarali prtljažnike i zavirili iza zadnjih sedišta autobusa. da neko ne pobegne iz njihovog blaženog socijalizma.

zgrožen sam i njihovom uzdržanošću i cinculiranju da se bez rezerve pomogne ukrajincima. rusija je danas isto što i SSSR onomad kada im se desio.

On 6. 10. 2025. at 15:18, Shan Jan said:

Zar ovo ne bi trebalo upravo da uplasi investitore? Profit margin im je 56%, to je neodrzivo na duge staze. Prave jebene graficke kartice, vrlo su fokusirani na jednu stvar gde je samo pitanje kada ce neko da ponudi slican proizvod po manjoj ceni i to dok se vec neki veliki kupci zale kako su pogresili sto su toliko investirali u datacentre.

I jeste valorizovano kao opadajuca stopa prinosa.

Kada se uzme PE (odnos cene i profita) razlika je mnogo manja:

1. Airbus Forward P/E is in the mid-20s range (≈ 25-28×) by most sources.

2. NVIDIA Forward P/E is higher, typically in the low to mid-30s up to ~ 38×, depending on forecast assumptions.

Airbus takodje ima dosta visok PE.

Baza za poredjenje je PE od 10 koji odgovara ROE od 10% uz nula ekstra buduci profit.

On 13. 10. 2025. at 13:08, Peter Fan said:

Nakon americkih carina Kini, kineskog odgovora kontrolom izvoza magneta i rijetkih minerala, ovo je i definitovno potvrda da je cak i free market mantra mrtva (samo trziste nikad nije ni bilo potpuno slobodno):

Dutch govt takes control of Chinese-owned chipmaker Nexperia

Mozda je ovo bolje mjesto nego na onom ekonomskom topiku.

I evo kineski odgovor:

Brussels, 16 October 2025 – The European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA) is deeply concerned by potential significant disruption to European vehicle manufacturing if the interruption of Nexperia chips supplies cannot be immediately resolved.

On 10 October, automobile manufacturers and their suppliers received notice from Nexperia outlining a sequence of events that results in them no longer being able to guarantee delivery of their chips to the automotive supply chain. Nexperia is an important, high-volume supplier of semiconductors that are often used in the electronic control units of vehicle electrical systems, for example.

Without these chips, European automotive suppliers cannot build the parts and components needed to supply vehicle manufacturers and this therefore threatens production stoppages. While the industry already sources the same types of chips from alternative players on the market, the homologating of new suppliers for specific components and the build-up of production would take several months, while current stocks of Nexperia chips are generally predicted to last only a few weeks.  

“Automakers have taken steps over the last years to diversify supply chains but risk cannot be mitigated down to zero. This is a cross-industry issue affecting a large number of suppliers and virtually all of our members” said ACEA Director General, Sigrid de Vries. “We suddenly find ourselves in this alarming situation. We really need quick and pragmatic solutions from all countries involved”

https://www.acea.auto/press-release/acea-calls-for-quick-resolution-to-critical-chip-supply-shortage/

Inace, prije par godina sam bio u Nexperia fab-u u Hamburgu kad smo bili razmatrali neke njihove SiC transistore.

@Peter Fan meni nije jasno, boje se da IP ode u Kinu i zatvore se fabrike u Holandiji? Pa zar to nemas pravo da radis ako si 100% vlasnik necega? Razumeo bih da zemlja blokira prodaju ali ako si vec prodao, sta je bre ovo?

@Shan Jan proizvodnja cipova je strateska za jednu zemlju i zato Holandjani ne mogu da dozvole da Kinezi zatvore fabriku i odnesu masine u Kinu.

Mozes da budes vlasbik zemlje, ali kada drzavi treba da napravi nesto onda ce ti otkupiti tu zemlju. Pravo drzave je iznad prava jedinke.

U drugim vestima, Portugalija, sa manje od 1% muslimana, je krenula da se budali:

NOVA portal
No image preview

Portugalski parlament izglasao zabranu pokrivanja lica u...

Portugalski parlament danas je izglasao zakon kojim se zabranjuje pokrivanje lica iz "rodnih ili verskih" razloga u javnosti.

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.