Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Iran: novi front

Featured Replies

laugh

• Replies 10.9k
  • Views 973.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

O EU najbolje govori podatak da je italijanski ministar odbrane blokiran u hotelu u Dubajiju s porodicom. Isli na odmor jbg.

• Ayatollah
    Ayatollah

Kad se samo setim da sam kao dete 21. vek zamišljao kao doba nauke i prosvećenosti - Rodenberijeve Zvezdane staze, Beyond 2000, Saganov Cosmos i slične stvari, a nas zajahali najgori mogući verski fun

Posted Images

7 minutes ago, nautilus said:

Jedini ozbiljniji separatistički pokret u Iranu je u Balučistanu. Iranske manjine su uglavnom šiti i to je velika prepreka za pokretanje nekog ustanka jer su šiti u okolnim državama užasno diskriminisani. Baluči su suniti.

.

Kurdi su takodje suniti, turkmeni i arapi takodje.

Iran kakvog ga mi znamo nije u ovim granicama zbog zelje naroda tamo, vec kao i mnogi, proizvod spoljnih sila, u njihovom slucaju britanaca i rusa, koji su prilicno uspesno koristili separatisticke tendencije.

Ne znam, mozda je jos iranizacija za vreme saha uspela da stvori naciju, mada je i taj period imao svoje separatisticke probleme, kao i period posle islamske revolucije, kad im kulturne autonomije nisu bile dovoljnee

Ono sto je problem sto su sve te organizacije uzasno razlicite izmedju sebe, a pojedinacno verovatno nemaju mnogo sansi ukoliko se ne pridruzi "opozicija".

.

Edited by barba

11 minutes ago, Mel said:

Da, 2 i po coveka su hvalila Trampa, ostali su govorili da ko god dodje radice sta Izraelci kazu.

Prva je ona demokratska kandidatkinja otvoreno pricala kako ce napasti Iran. Pri tom taj Iran vec decenijama ceka napade. Bukvalno su isli redom, preko Libije Iraka i Sirije, prosto uzelo im vreme ali sansa da nece udariti na Iran u narednih xy godina je nesto na sta se niko ne bi kladio.

SAD odavno ima Iran na nisanu, to je tacno, ali ne treba zanemariti da je Tramp, za razliku od prethodnih americkih predsednika, covek cija odgovornost odgovara odgovornosti spekulanta i lopova koji se obogatio pljackom i sere u zlatnu solju. Verovatno bi i neki drugi predsednik napao Iran jer mora, ne pita se, ali bi makar imao neku ideju da napad objasni javnosti na neki nacin i da ima nekakav, makar komican, plan kako da izadje iz tog napada. Ovo sto Tramp radi je arbitrarnost posebne vrste i u potpunoj je harmoniji sa njegovim karakterom.

3 hours ago, Krampa said:

dolaze veliki igraci na scenu. gejmcendzeri i prekretaci. ovo je sada vec ozbiljno. uz vojnu pomoc koju nudi zelenski ovo je vec mnogo ozbiljnije.

Lithuania would consider assisting US in war with Iran if asked, presidential adviser says

lrt.lt
No image preview

Lithuania would consider assisting US in war with Iran if...

Lithuania would consider assisting the United States in a military operation against Iran and could even send troops, if...

25 minutes ago, Mel said:

Da, sami protiv svih. Nemaju cemu da se nadaju.

meni se čini da oni to tako ne posmatraju. to je viđenje nas sa strane, koji smo relativno površno upoznati sa tim svetom, nismo muslimani i živimo sa potpuno drugačijim nasleđem, iskustvima itsl. otuda i mogućnost da jedni drugima ponekad možemo da izgledamo kao ludaci ili, u boljem slučaju, čudaci

Iran je zanimljiv i po tome što je jedna od retkih država koja nikada nije bila kolonizovana od strane Evropljana ili nekakvih sila. specifičan je i po tome što su mulimani ali nisu Arapi, ne govore Arapski jezik, već Farsi/Persijski. specifičan je i po tome što su šiiti, odnosno značajna manjina u muslimanskom svetui da te razlike nisu zanemarljive uopšte. zanimljivost je, koliko se sećam iz nekih materijala koje sam čitao ranije (postoji mogućnost da sam zarđao u tom pogledu, izvlačim iz malog mozga) da sam naziv Iran vuče poreklo iz persijskoj jezika, reč Arya, Aryana ili tako nešto, što bi trebalo da ima značenje zemlja Arijevaca. što je tada bila kulturna i jezička/lingvistička oznaka, a ne rasna

jesu specifični, dobrim delom neprihvaćeni u smislu zajednice država posmatrane globalno, znamo da su imali raznih pokušaja tzv. demokratitizacije koji su često bili zaustavljani spolja (npr. Mosadek koji je nacionalizovao naftnu kompaniju i izbacio Britance, pa je završio kako je završio - CIA snajka CIA, Revolucija kada su opcije bile islamska republika ili socijalisti/komunisti, a komunisti su tada bilu fuj na Zapadu i bolje da bude i islamska teokratija ili sotona lično nego komunisti i uticaj SSSR itd)

toksični miks nalazišta nafte i gasa u kombinaciji sa docnijim formiranjem države Izrael (koja je od formiranja u sukobu i haosu sa svima okolo), inžinjering kolnijalih sila, mučeni Palestinci, neverovatne države poput Libana, gde na svu muku dođe i PLO kad ga proteraju iz Jordana, neizbežni Ameri koji su se raširili po tom regionu kao neizlečiva bolest......čitav taj deo sveta jeste kao bure baruta

Edited by Ted

1 minute ago, harper lee said:

SAD odavno ima Iran na nisanu, to je tacno, ali ne treba zanemariti da je Tramp, za razliku od prethodnih americkih predsednika, covek cija odgovornost odgovara odgovornosti spekulanta i lopova koji se obogatio pljackom i sere u zlatnu solju. Verovatno bi i neki drugi predsednik napao Iran jer mora, ne pita se, ali bi makar imao neku ideju da napad objasni javnosti na neki nacin i da ima nekakav, makar komican, plan kako da izadje iz tog napada. Ovo sto Tramp radi je arbitrarnost posebne vrste i u potpunoj je harmoniji sa njegovim karakterom.

Miroljub Tramo je koliko prosle godine pobegao iz jednog takvog uvlacenja u Iran, a sad padaju brojevi pa hoce ko Klinton jednu laku brzu pobedu. Njegova je glupost sto ga je neko ubedio da Iran moze da bude tako nesto, ali od njega praviti sad nekog krvoloka koji nadmasuje demokratske predsednike je nako, samo reverzni hvalospev sebi.

Ja se medjutim secam kako je prosle godine pisano za Palestince pa sta sad, uostalom Tramp ce ih jos jace genocidirati.

E to je bilo ludilo mozga, live prenos bio, a onda se okrece kako je neko pricao kako ce Tramp doneti ruze i rajski vrt. A u realnosti vrlo malo je bilo ljudi koji su tako nesto tvrdili, a pola tih ljudi je imalo i trajnu zabranu pisanja na pdf politika.

20 minutes ago, nautilus said:

Jedini ozbiljniji separatistički pokret u Iranu je u Balučistanu. Iranske manjine su uglavnom šiti i to je velika prepreka za pokretanje nekog ustanka jer su šiti u okolnim državama užasno diskriminisani. Baluči su suniti.

Naš drugar Dr. Roy je u nekom od prethodnih podkasta pričao da su verske vođe iranskih Arapa po prvi put pozvali da se naoružaju. To je bilo tokom januarskih previranja.

4 minutes ago, Mel said:

Njegova je glupost sto ga je neko ubedio da Iran moze da bude tako nesto

Nisu njega ništa ubedili...

Došli su mu i rekli ili napdaj Iran ili idu slike šta si radio ko Epštajna... u FULL HD...

Nemam dokaza, naravno, samo zdravu pamet od ispred drakstora... fantom

1 hour ago, Emerald said:

Ja mislim da se njihova pasivnost jer mnogo vole novac i trgovinu svodi na "dugu mudrost". Samo sto im se energetski saveznici za njihovu privredu nestaju.

"Irkinja" kaze

To je od juce, bukti rat u MAGA pokretu zbog ove tacne izjave.

ja sam cuo da ce da nukuju iran ako ne uleti

4 minutes ago, radisa said:

Nisu njega ništa ubedili...

Došli su mu i rekli ili napdaj Iran ili idu slike šta si radio ko Epštajna... u FULL HD...

Nemam dokaza, naravno, samo zdravu pamet od ispred drakstora... fantom

Znaci but of course, ali nikako da se rebazdarim da ne mora neko da me podseca.

Bio je lep i onaj zlatni pejdzer.

Ludje je ovo sto gledamo od bilo kog filma, ustali bismo na pola.

Random lik na tviteru, ali mi se cini zanimljivo. I jeste se danas Tramp vadio da nije odluka Izraela, vec njegova licna.

32 minutes ago, vememah said:

Nije rat nego SVO strateški udari.

https://x.com/JoshEakle/status/2028303968946860490

.

Mislim da sam cuo makar deset izjava americke administracije koji prakticno ponavljaju svaku mentalnu akrobaciju koju sam cuo od ruskih zvanicnika, sa Trampom se to sve umnozava na 10.

Edit... Mada u ovom slucaju nepominjanje reci " Rat" mislim da je vezano za probleme koje bi mogli da imaju u kongresu.

.

Edited by barba

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.