Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Iran: novi front

Featured Replies

1 minute ago, radisa said:

Ja nisma ubeđen da bi se arapi organizovali, naprotiv, milim da bi se usrali, da i oni ne dobiju koju...Ali, da, ostaju Pakistan i Indija...

Milsim da Rusi ne bi okinuli nuke nikako, oni Ukrajince vide kos Ruse sa govrnom manom, ne bi ubijali svoje....

Nakako mislim da bii Mercovi i Makroni legli na rudu svakako.... Jer, ja sma ubeđen, njihovo ponašanje nema veze sa bilokakvim racionalnim razlozima, ubeđen sam da su svi lideri zapadnih zemalaj izbušeni od Mosada, sa raznim stvarima, ala Epstin video files, i da oni koji nisu, jedini reaguju normalno (Irci, Španci, Slovenci)... Nema nikavog rezona da Nemačka i Francuska podržavaju izrael, čak i da zanamearimo moral...

Nemacka se ne moze posmatrati u istoj ravni sa drugim zemljama sto se tice Izraela zbog nacizma. Oni nece ici protiv Izraela.

• Replies 10.9k
  • Views 973.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

O EU najbolje govori podatak da je italijanski ministar odbrane blokiran u hotelu u Dubajiju s porodicom. Isli na odmor jbg.

• Ayatollah
    Ayatollah

Kad se samo setim da sam kao dete 21. vek zamišljao kao doba nauke i prosvećenosti - Rodenberijeve Zvezdane staze, Beyond 2000, Saganov Cosmos i slične stvari, a nas zajahali najgori mogući verski fun

Posted Images

19 minutes ago, steins said:

Tačke 2 i 3 su najjezivije. Ako ovi pomahnitaju tek smo najebali.

Ako pitas Kineze tacka 1 je najjezivija. Sto se nas drugih tice ne bih se toliko sekirao, Kina ima doktrinu osvajanja u kojoj je vojska poslednja rupa na svirali.

3 minutes ago, harper lee said:

Ako pitas Kineze tacka 1 je najjezivija. Sto se nas drugih tice ne bih se toliko sekirao, Kina ima doktrinu osvajanja u kojoj je vojska poslednja rupa na svirali.

Pa ne ide im bas najbolje.

U Latinskoj Americi im konfiskuju ulaganja i otkazuju ugovore.

U Afirici su znacajno smanjili ulaganja u infrastrukturu

Sa druge strane SAD prodaju oruzje Tajvanu u vrednostima miliona i milijardi.

Jedino kada su pokazali zube je kada su udareni po dzepu direktno u njihovoj zemlji sa velikim carinama.

18 minutes ago, Ayatollah said:

Pa slušaj, to je kardinalni događaj koji bi mogao imati nesagledive posledice po ceo svet.

Moglo bi se desiti da neki Pakistan recimo reši da istestira svoje nuklearne kapacitete na Izraelu, i u tome bi verovatno imao podršku ogromne većine muslimana u celom svetu, ne samo šiita. A nakon toga i da Indija istestira svoje kapacitete na Pakistanu.

Moglo bi se desiti i da u Egiptu dođe do nekog prevrata ili da Sisi bude pod ogromnim pritiskom da napadne Izrael jer bi ogroman broj Egipćana sa pravom video potencijalnu nuklearnu kuglu iznad Kaira kao sledeću, a u čemu bi im se mogle pridružiti i druge arapske i muslimanske države, poput Turske i Alžira (i Sultan bi sebe mogao doživeti kao metu), kao i razni irački, jemenski i ostali bašibozuci, te da Izrael osvane sa stotinama hiljada arapskih vojnika na granicama. Politički ni jedna od arapskih država ne bi mogla da opravda održavanje bilo kakvih odnosa sa Izraelom zbog ogromnih unutrašnjih pritisaka, a i u Evropi bi reakcija bila vrlo negativna i razni Makroni i Mercovi bi izgubili i ono malo razumevanja za svoje gluparanje oko Izraela, pa bi brzo promenili ploču - da ne govorim da bi u velikom delu zapadne Evrope izbili i žestoki neredi. Putin bi to doživeo kao dozvolu da pušta Orešnike po Kijevu, i da isti ne budu bez bojevih glava, kao i razne druge grozote, te bi i to moglo brzo dovesti do eskalacije tamo.

Suma sumarum, Pandorina kutija, mada to možda ne izgleda tako na prvi pogled.

.

Tesko ovo sa Pakistanom, pogotovo kako i kuda ovaj rat ide.

Pakistan ima dogovor sa Saudijskom Arabijom o strateskoj zajednickoj odbrani, a saudite trenutno propisno samara Iran.

Mislim da je bas danas Iranu zvanicno skrenuta paznja bas na te udare i taj strateski dogovor i pored ocitog masovnog nezadovoljstva na muslimanskoj ulici.

.

Edited by barba

1 hour ago, Fins fleet said:

U glavi mi jedna tuzna misao: Iran ce najebati i to jako. Koliko ce najebati ne zavisi uopste od njih, vec iskljucivo od US i Izraela. Ali ne postoji nista sto mogu da urade da smanje svoje stradanje u ovom trenutku. Ovo sto rade sada je prosto killswitch, ginemo pa da sto vise ljudi povedemo dole sa sobom.

Da, sami protiv svih. Nemaju cemu da se nadaju.

35 minutes ago, dillinger said:

Naravno da ce najebati ali najebao je bio i Vijetnam na identican nacin.

Vijetnam je imao saveznike i ne bih poredila. Ipak drugo doba. Mogli su da nanseu ogromne gubitke protivniku (boots on ground rat).

33 minutes ago, Emerald said:

Kao sto sam pre par dana rekao, francuzi salju svoj nosac aviona iz Baltika u Sredozemlje. Niko se vise ne plasi ruske invazije

Glupo im je to, sad je najbolji trenutak Risima da udare, dok su svi na Bliskom istoku a niko ne cuva kucu i okucnicu.

Plus kineska vojska je poprilična nepoznanica. Poslednji rat koji su vodili je bio protiv Vijetnama i proveli su se kao bosi po trnju. Može se desiti da iskoriste trenutak zauzetosti Amerike sa Iranom i Ukrajinom pa da pokušaju nešto oko Tajvana ali to je krajnji domet nekih njihovih vojnih planova. Ne mislim toliko na tehniku koliko na kvalitet komandnog kadra i sposobnost da se prilagode situaciji kada planovi propadnu, a propašće. A ako bi se to desilo, moralo bi u narednih nekoliko meseci jer desanti se ne rade u sezoni oluja na moru.

ima li nekih potvrda koliko brana su ostetili cionisti u iranu, valjda su culi za nestasicu vode u iranu, pa da si olaksaju posao ili je ovo sve zajebancija od 7 dana kao i do sada

Koliko su rusi vojno propali,lepo za videti da svaki autoritativni režim zavrsi isto,propadajuci iznutra

Edited by Bogotac

1 minute ago, Emerald said:

Pa ne ide im bas najbolje.

U Latinskoj Americi im konfiskuju ulaganja i otkazuju ugovore.

U Afirici su znacajno smanjili ulaganja u infrastrukturu

Sa druge strane SAD prodaju oruzje Tajvanu u vrednostima miliona i milijardi.

Jedino kada su pokazali zube je kada su udareni po dzepu direktno u njihovoj zemlji sa velikim carinama.

Kinezi igraju dugu igru a nisu ni Amerikanci sisali vesla, zato u poslednje vreme toliko menjaju pravila i postali su preterano agresivni. Ne treba da ti kazem ko ce na kraju izaci suvih nogu iz svega toga ako se ovako nastavi, reputacija SAD nije bila nikad niza od II Svetskog Rata ni medju njihovim tradicionalnim saveznicima. Cak su i visoki zvanicnici nekih bitnih NATO drzava otvoreno u javnosti govorili da Amerikanci vise nisu pouzdani saveznik.

Napisao sam to kad se "desio Grenland" i ponovicu, kljucno je posmatrati sta se desava u SAD. Tamo je uvek postojao odredjeni animozitet jednog dela stanovnistva prema establismentu ali se odavno nije desilo da unutar establismenta postoji ovakvo javno neslaganje sa odredjenim politickim potezima. U SAD takodje postoji ljudi koji vide dalje od Trampovog narandzastog cuperka, ti ljudi su savrseno svesni da je sve ovo sto radi Trampova administracija ogroman medjunarodni autogol iz vise faza koji ce sve vise biti teze prepeglati sto ova strvina duze bude vilenila po Beloj Kuci. Vise mi je postalo glupo da ponavljam kao papagaj, SAD su danas ubedljivo najveci problem na svetu i od toga kako ce se taj problem resiti ce zavisiti buducnost svih. Tako je uvek bilo kod imperija koje su imale globalne namere, u geopolitici oni koji kose i oni koji vodu nose nisu ista vrsta problema.

14 minutes ago, Fins fleet said:

OK.

Moj ugao je da ja ne znam sta je "pobeda" za Iran u ovom trenutku, tesko mi je i da zamislim. Status quo svakako nije, imali smo status quo 50 godina i narod pati. Da ih Izrael i US izbamusaju i postave svoje marionete nije dobro. Da "pobede" US i Izrael - prvo mislim da nece, danas nije 1970 i tehnologija je mnogo mocnija, kao sto vidimo. Drugo sve i da dobiju rat, nova vlada koja dolazi iz tako neceg - opet, pesimista sam.

Sve ovo na osnovu nicega, mozak mi ode u crnilo. Izvinjavam se na rantu.

Pobeda za Iran bi bila da prestanu da ih bombarduju i da sami, bez uticaja da strane, oteraju ove mule i naprave normalnu državu. To se naravno neće desiti, pogotovo ne sada, jer se sada bore bukvalno za opstanak.

"Pobeda" bi mogla da bude duži prekid ratnih dejstava, što će se verovatno i desiti u nekom trenutku. Ne vidim kako bi ogromnu zemlju sa skoro 100 miliona stanovnika neko mogao da baci na kolena bez ulaska kopnenih trupa, što bi verovatno bio masakr epskih razmera, sa obe strane. To otvara pitanje šta je pobeda za Izrael i US? Promena režima, demokratizacija, okupacija? Za okupaciju kopnenim trupama ne verujem da imaju stomak, za demokratizaciju Irana ih baš zabole, tako da verujem da je cilj destabilizacija i to konstantna, osim ako ne uspeju da instaliraju sebi lojalne ljude u vrh vlasti. Kako se sada čini to će ići jako teško, pa mislim da će terati sa ovim ratom dok ne postane preskup, onda pauza, pa za godinu-dve opet.

Možda grešim, možda su stvari već otišle predaleko i ovo ode u veliku katastrofu, nije da nema potencijala...videćemo.

Edited by Rudolf Pingvinoglu

Kurdi su pusteni niz vodu u Siriji prilicno iskorisceni. U Turskoj su zbog toga morali da rasformiraju PKK.

Sada ide ova prica, koja izgleda da ima istine jer je Iran napao neke kurdske pozicije u Iraku

Problem sa tim je sto ne vidim da to moze oboriti vlast u Teheranu ali moze stvoriti gradjanski rat, nesto slicno kao u SFRJ ili Libiji.

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.