Jump to content
IGNORED

Mali privatni biznis

henrik larsson

Recommended Posts

Posted

verovatno zavisi kakav promet. sumnjam da one hippie chicks sto prodaju sarene sapune na pijaci imaju neke sanitarne dozvole.

• Replies 666
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• henrik larsson

34

• Caligula

24

• Aće

24

• rajka

24

Posted
evo imam novi mali biznis, ne znam koliko je legalan i ucinkovit, al ima ovde lekara pa ce reci. za privatni biznis je zgodno naci ono cega nema, pa covek em nema konkurenciju, em su ljudi ionako gladni usluge/proizvoda koji bas ti nudis (vidite dukat baklavice) tako da nemas problema sa prodajom. kako se beograd kurci da je prestonica nocnog zivota, ovo bi moglo da udje i u turisticku ponudu: antibar (kafana za treznjenje, nisam jos poradila na imenu). da se napravi kafanoliko i opusteno mesto za dobijanje infuzije i kiseonik terapije u cilju oporavljanja od pijanstva i sprecavanja mamurluka. moze i neki raso (rasol?) da se popije, dugo traje ta infuzija. ne znam bas je l mogu tako ofrlje da se daju infuzije, ali ionako bi kelneri bili lekari pa nije problem. posto je ovako mesto jedinstveno u svetu, moze i svecki lanac da se napravi ocas posla. infuzije za poneti nesto kasnije kad razvijemo tehnologiju :D sta mislite?
Ideja je dobra i orginalna, samo... da li si sigurna da zelis da imas posla sa masom pijanih ljudi?
Posted (edited)
Ideja je dobra i orginalna, samo... da li si sigurna da zelis da imas posla sa masom pijanih ljudi?
Imas jos jednu ideju ako te ne mrzi da se bakces sa dnom dna klijenteleom - mini love hotel gde se sobice iznajmljuju na sat.Van Koreje i Japana ovakvo nesto ne postoji kao koncept vec su uglavnom rupe pred bankrotstvom prinudjene da prihvataju takve musterije.U cemu bi bila razlika izmedju de facto love hotela i konceptualnog love hotela - poslednji bi namenski bio napravljen tako da garantuje diskreciju i zadovolji ovu potrebu. Problem je sto zahteva nemalo ulaganje.Manje riskantan posao bi bio uvoz proizvoda koji ne postoji na trzistu, a za kojim moze biti ponude - prednost je manji rizik posto bi prvo mogao da testiras plasman, pa ako se trazi uvezes vise.I onda konacno posao sa najmanjim rizikom i ulaganjima - agencija za ciscenje koju mozes voditi iz svog stana - povezes klijente i casuals (studenti, domacice) i onda uzmes procenat.To su sve ideje o kojima sam razmisljao. Jedna stvar koja mi je isto bila pala na pamet su elektronski ekrancici sa cenama na rafovima u supermarketima. Ovde u Australiji u mnogim manjim prodavnicama pa i u nekim srednje velicine nema uopste oznake cene ispod proizvoda. Secam se da sam u juznoj Francuskoj i Monte Karlu video da ispod svake robe imaju mali ekran (kao onaj za digitalni casovnik) sa cenom. Svi se oni povezu sa kompjuterom, a kompjuter se umrezi i onda mozes da menjas cenu u lancu prodavnica skoro real-time.Problem je sto bi ovo prevashodno odgovaralo velikim lancima supermarketa, a vrlo je tesko poslovati sa njima kao start-up firma. Edited by noskich
Posted
To su sve ideje o kojima sam razmisljao. Jedna stvar koja mi je isto bila pala na pamet su elektronski ekrancici sa cenama na rafovima u supermarketima. Ovde u Australiji u mnogim manjim prodavnicama pa i u nekim srednje velicine nema uopste oznake cene ispod proizvoda. Secam se da sam u juznoj Francuskoj i Monte Karlu video da ispod svake robe imaju mali ekran (kao onaj za digitalni casovnik) sa cenom. Svi se oni povezu sa kompjuterom, a kompjuter se umrezi i onda mozes da menjas cenu u lancu prodavnica skoro real-time.Problem je sto bi ovo prevashodno odgovaralo velikim lancima supermarketa, a vrlo je tesko poslovati sa njima kao start-up firma.
danas bi vise bila fora nest sa q-kodovima i smartphone aplikacijama, ne trebaju ti posebni ekrancici za svaki proizvod. npr. nedavno me odusevilo kada sam citala da ce u nyc od valjda 2015. na svim gradjevinama biti obavezna tabla sa tim kodom, i onda svako moze da 'uslika' i na licu mesta sazna sve o buducoj gradjevini. bas cool.
Posted (edited)
danas bi vise bila fora nest sa q-kodovima i smartphone aplikacijama, ne trebaju ti posebni ekrancici za svaki proizvod. npr. nedavno me odusevilo kada sam citala da ce u nyc od valjda 2015. na svim gradjevinama biti obavezna tabla sa tim kodom, i onda svako moze da 'uslika' i na licu mesta sazna sve o buducoj gradjevini. bas cool.
Jeste, ali onda se ogranicavas samo na musterije koje a) poseduju smartphone i plan koji ukljucuje prenos podataka b) znaju kako da koriste q-kodove c) zele da koriste q-kodove.U slucaju Australije gde brzina prenosa podataka preko mreze ka mobilnim telefonima i teritorijalna pokrivenost pruzanja ove usluge nije za pohvalu cak i oni sa najvise entuzijazma koji zadovoljavaju i pod a) i pod b) i pod c) bi mogli da se iznerviraju cekajuci i jednostavno odu u neku drugu radnju. Edited by noskich
Posted
Imas jos jednu ideju ako te ne mrzi da se bakces sa dnom dna klijenteleom - mini love hotel gde se sobice iznajmljuju na sat.
ima to u svakom hotelu od ugleda i zove se dnevni odmor. pa koliko ces da ostanes, da l sat il ceo dan, tebi na volju.u centru beograda http://www.hotelroyal.rs/sr/rezervacija.html
Posted
ah, pa ne ja, ja otvaram agenciju za davanje ideja za nove i originalne biznise :)
Posted (edited)
ima to u svakom hotelu od ugleda i zove se dnevni odmor. pa koliko ces da ostanes, da l sat il ceo dan, tebi na volju.u centru beograda http://www.hotelroyal.rs/sr/rezervacija.html
Pa jeste, u krajnjoj nuzdi mozes i da pravis uzicku lepinju sa pletenicom ako vec nema lepinje, ali slozices se da je daleko bolje da nadjes namensko resenje koje odgovara potrebi.To je i poenta, placanje na sat (sto da placas ceo dan ako mozes sat ili dva), eliminisanje svih nepotrebnih elemenata (manje sobe, funkcionalan i robustan namestaj koji ne mora narocito biti estetski ugodan), proces registracije maksimalno pojednostavljen radi diskrecije (u Srbiji mora da se pokaze ID, u Japanu koliko sam razumeo sve moze da se svede na koriscenje aparata, nesto kao bankomat), ulaz u hotel zaklonjen nekom zivom ogradom ili necim slicnim bez upadljivih oznaka, ne postoji sansa da slucajno sretnes poznanika osim ako i on/ona nisu dosli sa istim motivom sto vodi obostranom zataskavanju, sobe bi mogle da sadrze neke korisne instrumente, zatim u hodnicima vending machines sa kondomima, gelom i ostalim potrebstinama, nekoliko soba bi bile apartmani sa nekom egzotikom tipa ogledalo na plafonu, kamera za koriscenje posetilaca itd.Sve u svemu jako razlicito od obicnog hotela.Ima tu jos dosta stvari koje bi mogle da se iskopiraju iz japanske verzije npr. predefinisani zvuci u pozadini kao izgovor ako nazove neko ko ne bi trebalo da zna gde se musterija nalazi (zvuci autoputa, kancelarije), garantovana anonimnost ako se zove sa hotelskog telefona ili se koristi hotelski internet. Naravno, sobe sa TV-om bi imale pristup velikom broju odgovarajucih kanala. Edited by noskich
Posted

Kako ide biznis, noskichu? Steta sto nas neko ne placa za forumisanje, a?

Posted
Kako ide biznis, noskichu? Steta sto nas neko ne placa za forumisanje, a?
Pa ono jes`, ne bi` se bunio.S obzirom da vecinu forumasenja obavljam sa posla, a ovih dana 100% posto sam se preselio i jos nemam net pristup u novom stanu onda ispade i da me placaju za to. Meni je razmisljanje o start-up biznisima i pravljenje mini biznis planova lepa zanimacija, cak i ako sve ostane na papiru.
Posted

Meni ne bi smelo da ostane na papiru... ali kad su te stvari u pitanju, sreca je veliki faktor. 80-90% malih biznisa pukne u roku od godinu dana od starta, znaci sanse i nisu neke.

Posted
Meni ne bi smelo da ostane na papiru... ali kad su te stvari u pitanju, sreca je veliki faktor. 80-90% malih biznisa pukne u roku od godinu dana od starta, znaci sanse i nisu neke.
Kao i vecina stvari u zivotu nista nije garantovano, na tebi je da uradis svoj research i da se nadas najboljem.Zavisi i sta ti je cilj - manji rizik sa solidnim profitom, bavljenje necim u cemu uzivas a da je kako-tako isplativo ili da pokusas nesto novo sa dosta rizika ali i dosta mogucnosti.Eto npr. da pokrenes neki biznis u vezi sa hranom na dobroj lokaciji tesko mozes propasti.O kakvom biznisu razmisljas?
Posted

Pojma nemam, jos nisam odlucio tacno. Neki service (znaci, ne prodaja) + sto moze da se radi solo & od kuce. Dobio sam New Enterprise Incentive Scheme podrsku na osnovu neke ideje (data analysis services) za koju tek treba da vidim da li moze zaziveti, tj. da li mogu da nadjem makar jednog klijenta (osim jednog potencijalnog koga vec imam, ali iz Srbije, sto ne verujem da ce me prehraniti). U protivnom, verovatno cu na duze staze rasklapati i sklapati laptope za prezivljavanje. (IT je trebalo da bude moje "privremeno resenje"). A nije iskljuceno ni to sa IT-cackanjem da postane upravo taj buduci biznis (ili deo istog), mada tu ima konkurencije i previse.

Posted
(data analysis services)
Znaci ti si od onih koji se drze svog turf-a. Ne bi da eksperimentises sa nekom drugom oblasti. Zvuci kao da ce ti ulaganja biti minimalna a samim tim i rizik. Sto da ne, nemas sta da izgubis, probaj pa vidi kako ide.Reci mi da li ta NEIS ukljucuje i neku finansijsku pomoc?
Posted
Reci mi da li ta NEIS ukljucuje i neku finansijsku pomoc?
Ukljucuje, to je kao Centrelink Nestart Allowance (=socijala), ista suma, samo sto je velika prednost da moze da se uz to zaradi do 50K godisnje bez da se to primanje ukine. (I tih do 50K moze da se zaradi iz bilo kog izvora, znaci ne samo od malog biznisa, vec bilo kakvog posla... kao sto je npr. moj IT ugovor). Drugo sto se dobija je mogucnost za poslovni zajam pod "vrlo povoljnim uslovima" (tako mi je receno, ne znam detalje). Zatim se dobije besplatna obuka iz malog biznis menadzmenta (Certificate IV - na kraju toga se zavrsi sa kompletiranim Business Plan-om) + mentorstvo nekog iskusnog malog biznismena. Ne zvuci lose, ali videcemo nasta ce da izadje (ipak najvise zavisi od mene, sto znaci da je rezultat skroz neizvestan).Inace, ne bih se ja nuzno drzao mog turfa, ali nemam neke druge ideje (koje imaju sanse). Ova ideja je bazirana na ranijem iskustvu - sta su ljudi nekako uvek trazili od mene da uradim za njih.