April Posted October 26, 2014 Author Posted October 26, 2014 Prvi put u životu ostavili turšiju. Ono malo burence od 25l, pa Bože pomozi. Dobili recept od drugarice čija je turšija uvek najbolja, nabavili sve traženo, uključujući i fatalno BIP sirće(što to, nemam pojma, ali je kao jako bitno) i sad ostaje da čekamo da vidimo šta smo uradili. Zamalo smo ove godine odustali od ajvara. Spremili prvu turu cepkanih paprika - sama voda. Ove poplave su urnisale papriku, tako da sam se pripremio za onaj kupovni ajvar koji se spominje na topiku. Međutim, prošle nedelje negde u Bačkoj naletimo na ljude koji prodaju iz gepeka, ne budem lenj, stanem; kupimo samo jedan džak, doduše poveći, 18 kg, i napravimo malo ajvara, koji je ispao odličan. Tako da, ako se neko odluči na avanturu pravljenja ajvara, pindžura, kiselih paprika i sl., ova zadnja tura paprika izgleda da je dobra zahvaljujući miholjskom letu u oktobru(septembar nas je prodao samo tako).
mammy two shoes Posted October 26, 2014 Posted October 26, 2014 kada se pravi ajvar, nikako ne treba bacati onu vodu koja ostane kada se paprike cede preko noći. voda se nalije u male plastične kese od 1/2 litre i zaledi. sadržaj pola te kese (lako se odfikari nožem) bude odličan začin za džuveč, bolonjez, čorbu...
ivy Posted October 26, 2014 Posted October 26, 2014 kada se pravi ajvar, nikako ne treba bacati onu vodu koja ostane kada se paprike cede preko noći. voda se nalije u male plastične kese od 1/2 litre i zaledi. sadržaj pola te kese (lako se odfikari nožem) bude odličan začin za džuveč, bolonjez, čorbu... ovo je odlicna ideja!!
yolo Posted November 5, 2014 Posted November 5, 2014 kupio 8-9 kila kupusa. srpski melez, prosaran ljubicastim, manje, tvrde glavice. zena i ja smo sami, ne kuvamo kupus, sarmu cu verovatno probati da napravim, 10x tokom zime salata i to je to. za prvi put dovoljno. sad treba da kupim bure pa je to misterija koliko da uzmem. valjda cu potrefiti.
nautilus Posted November 5, 2014 Posted November 5, 2014 Citav kupus ti mora biti ispod vode inace ce ti se pokvariti. Nije problem ako uzmes vece bure pa ga napunis do pola. Problem je ako viri. Kupus kisele anaerobne bakterije. Tako neki vrag.
yolo Posted November 5, 2014 Posted November 5, 2014 Jasno. Sad cu da vidim sta je ostalo u garazi od prethodnog zakupca. Cini mi se da ih ima nekoliko i da su neopisivo strokave, barem spolja. Boja tezi ka crnom. Cime se to pere?
nautilus Posted November 5, 2014 Posted November 5, 2014 feri ili tako nesto. mada se ja ne bih zezao. kod prvog plasticara u komsiluku mozes za male pare kupiti novo bure. mi smo u ovo nagurali 27-28 kila kupusa (trecinu glavica smo isjekli na cetvrt, za salatu) a tebi ce biti vise nego dovoljno http://www.zlatarplast.rs/index.php?link=51&lang=0&ref_link=2
yolo Posted November 5, 2014 Posted November 5, 2014 Skeptican sam prema secenju kupusa pre kiseljenja, javlja mi se da bi se ta kontaktna povrsina kupusa i salamure mogla zbrockati. Ja i kad kupim kiseli kupus, koliko god da je dobar, bacim spoljne listove jer su meksi. Kako solis te cetvrtke i polovine?
nautilus Posted November 5, 2014 Posted November 5, 2014 Ukoliko ti kupus ispadne previse kiseo, mada nece ako je na hladnom, samo ga prije motanja sarme isperi hladnom vodom. Najvjerovatnije ćeš imati suprotan problem, trebaće ti više vremena da se ukiseli. Vremenom će ti se pojavljivati nekakva pjenica na vrhu, nije to nikakav problem samo bi trebalo da je ukloniš. Najbolje da ga pokriješ gazom i onda je jednom nedjeljno ispereš. A kisele četvrtine i polovine samo isjeci na sitno i zalij maslinovim uljem. :D
katamaran Posted November 5, 2014 Posted November 5, 2014 http://www.coolinarika.com/recept/malidzano-zeleni-ajvar/ Meni mnogo lepsi od obicnog ajvara. Prva tura je ispala toliko dobro da smo odmah posle napravili jos jednu sa duplim kolicinama.
Skyhighatrist Posted November 5, 2014 Posted November 5, 2014 Dada, ja pravio prošle godine (možda sam i pisao ovde) jerbo sam dobio iz sela dva džaka zelene paprike. Ne bih se složio da je lepši od pravog, crvenog ajvara, al' ukusi su različiti...
kapetanm Posted November 5, 2014 Posted November 5, 2014 (edited) Газзо, пошто ти имаш малу количину теби ће се пре укиселити, ако хоћеш експрес, стави пар главица унутра (у топлу кујну) да се брзински киселе. Затворене у нешто, наравно. Да, и добар камен набави. Шта људима сине едит: јел има у Београду да се купе сирови инћуни у свежем стању? Хоћу да их усолим једно 3-4 кг Edited November 5, 2014 by kapetanm
yolo Posted November 5, 2014 Posted November 5, 2014 imas sardele. ne znam da li su to incuni, mozda mogu da posluze svrsi, dolaze obicno petkom ili subotom u par ribarnica na alenicu.
Recommended Posts