Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zimnica

Featured Replies

Sto mu butum dunjaluka!

• Replies 741
  • Views 71.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Posted Images

14 minutes ago, dunja said:

vidim ja da cu da se vratim kod onog drveta, ovaj put s vecim rancem, nece meni ovo biti dovoljno za sve te poslastice koje ste ovde opisali :)

Ih da sam blize pa da krenemo zajedno. Ovde sam ih za 20god boravka videla mozda 3 puta. Juce pogledam dal mogu da se kupe online i nadjem neki sajt sa bio proizvodima 3kg dunja kosta 27€ :ohmy:

4 hours ago, Serena said:

Gde si ovo iskopao :lolol:

pobogu

elementarna kultura :D

19 minutes ago, mire said:

pobogu

elementarna kultura :D

Nikad cula u zivotu svom. 

Bas sam nekulturna :blush3:

• 1 year later...

Napravio neku verziju malidžana. Oko 4 kg patlidžana, 1ipo zelene mesnate paprike. Zapekao u rerni u dva nivoa (deo u pleh deo na žicu) iz dve ture.

Dalje klasika, u kesu da se ohladi, oguli, zatim samelje. Upržio za sat vremena otprilike, najjpre paprike malo pa dodao patlidžan.

Od začina samo so i ulje i nekoliko čenova usitnjenog belog luka na samom kraju. Ulja sam iskoristio oko pola litra i to postepeno dodavao. Ispalo na kraju 4 tegle robe.

Supruga oduševljena, moraću još jednu turu kad uhvatim vremena.

Meni je patlidžan otkrovnje poslednjih godinu, dve. Ne prođe nedelja u sezoni da nije na meniju u nekom obliku, čak mi je i ova varijanta ukusnija od ajvara.

• 4 weeks later...

danas sam turbo produktivan. pravim ljuti sos i chilli ulje. ulje se hladi, sos se krcka, bice veselo. ustao rano, otisao do brace arapa i indijaca, kupio sve sto mi treba i lagano...

sos je po oprobanom receptu (evo dole), nista ne menjam, pravim redovno i zadovoljan. s tim sto vise ne meljem nego sve trpam u tegle. nije da mi se ne da nego vise trosim i cesce koristim ovaj prvi. zgodno i za poklon, razni vole. dobro je ljut, traje pa moze i u manje teglice tako da ih bude vise. skoro sam gotov, mesam svako malo, stavio teglice u rernu na dezinfekciju, bice sve gotovo za jedno sat, sat i po. milinica.

chilli ulje vise nego jednostavno. rkno ulje u vok, dodao par kasika tucane ljute od indijaca (chilli flakes), zagrejao (al treba paziti, ne previse, cisto da se sjedine ukusi, ne da dimi) i to je to. kad se ohladi sipam u flasu i trosim kao obicno ulje, i gde treba i gde ne treba. da karakter svemu. sta cu kad volim ljuto.

On 23. 9. 2020. at 18:15, adam said:

ljutenica i ljuti sos dva u jedan

imam neki recept za ljutenicu i kao planiram vec dugo da pravim to cudo al nikako. no ovo cudno vreme coveka nagna na svakakve pizdarije.

padne mi na pamet ovih dana da bi ako se u regularni recept za ljutenicu (kevin, standardni, stari) umesto nekoliko feferona ubaci pristojna kolicina neke ljuce varijante papricica, od toga bi mogao nastati sasvim dobar ljuti dodatak za sve i svasta – nesto kao nasa harisa. i odlucim da probam.

kupim sve sto treba za tu ljutenicu + scotch bonnet papricice. odlucio se za njih jer ih ima svugde a dosta su ljuce od domacih papricica iz recepta.

smanjim kolicine, dodam te papricice i bacim se na posao. pred kraj odlucim da deo gotove ljutenice obradim stapnim mikserom u tecni sos i nisam se zajebao. ispalo iznenadjujuce dobro, da ne kazem odlicno. ljuto ko otrov al kad probas osetis bas sve sastojke. ljutina, bez obzira sto je ozbiljna, nije ubila nista, samo dodala svoje. pre-za-do-vo-ljan.  

evo recepta po kom sam ja pravio ako neko odluci da proba...

1.5kg mesnatih paprika - ispeci, oljustiti, iseckati pa meriti posle obrade. treba jos otprilike kilo 'zive vage'

1kg paradajza - oljustiti, iseckati

1.5dl ulja

1.5 dl sirceta

1.5 kashika soli – meni bilo dovoljno, ko voli slanije, moze se dodati pred kraj

100g secera

1 glavica bluka – oljustiti i usitniti

1 veze persuna - iseckati

200g scotch bonnet papricica - sitno iseckati. ovo je jako bitno da se kozica ne bi odvojila i uvila u ‘igle’.

u serpu staviti ulje, sirce, so, secer, ljute papricice i paradajz. kuvati uz povremeno meshanje sat vremena. zatim dodati pecenu papriku i pola kolicine persuna i bluka. kuvati jos oko sat, sat i po, odnosno dok ne ispari voda i ne ostane jak trag varjace na dnu serpe prilikom mesanja. mesati prvo povremeno a kad krene da lepi, stalno - svakako sve vreme drzati na oku. kad je gotovo, dodati drugu polovinu persuna i bluka i dobro promesati. 

dobio oko kilo i trista grama ljutenice. deo stavio u tri omanje tegle, oko 300g svaka. ostatak zuknuo stapnim mikserom u sos i napunio tri flasice od po 2dl. imao neke fine kilner flasice sto sam kupio kad sam pravio domace jabukovo sirce pa mislio da delim prijateljima al na kraju propala ideja. taman sad dobro dosle. jedna nije skroz puna, ta odma u frizider. 

14 minutes ago, adam said:

chilli ulje vise nego jednostavno. rkno ulje u vok, dodao par kasika tucane ljute od indijaca (chilli flakes), zagrejao (al treba paziti, ne previse, cisto da se sjedine ukusi, ne da dimi) i to je to. kad se ohladi sipam u flasu i trosim kao obicno ulje, i gde treba i gde ne treba. da karakter svemu. sta cu kad volim ljuto.

Kod mene u ofisu se trosi Lao Gan Ma (obicno) nenormalno .

5 minutes ago, jms_uk said:

Kod mene u ofisu se trosi Lao Gan Ma (obicno) nenormalno .

jao! ne spominji. navukao sam pola familije i prijatelja na to. sad kad idem kuci, ne polazim bez bar 5-6 teglica. i uvek zafali. isuse

koristim ga i ja, al ne za kuvanje u smislu da na tom przim luk pa dalje.... stavim kasiku pred kraj u neka jela, il pri sluzenju. a ovo cudo gore koristim kao bilo koje ulje za kuvanje. to kinesko ima jos zacina koji mi ne idu u sva jela. kao.....

Edited by adam

• 2 weeks later...

Tradicionalno...

IMG_3280.jpeg

IMG_3285.jpeg

IMG_3287.jpeg

sto si iznabadao paradajz?

Tu je i Uputstvo za upotrebu.

vlade

Pekmez od sljiva, prva tura 9 teglica )

IMG-20251101-151946.jpg

posalji

On 27. 10. 2025. at 13:41, Mr.Mxyzptlk said:

sto si iznabadao paradajz?

Pokazalo mi se da bolje "prodre". Prvi put mi bilo frka da ne sjebem, ali pokazalo se kao dobro...

On 27. 10. 2025. at 14:23, kronostime said:

Tu je i Uputstvo za upotrebu.

vlade

A zapravo je odštampan post sa PPP...

BiblijaTM