yolo Posted November 12, 2014 Posted November 12, 2014 bem mu misa, ne bi bilo glupo. no, apdejt, vonj vec krene da diskretno puni kujnu. otvorim veceras poklopac u neizdrzu, vidim da se vec neka pena pravi, raso poprimio roza boju od meleza. sad vec deluju zdravo sem jedne glavice koja mi je sumnjiva, nju cu da ispitam kad sutra kupim crevo da duvam mehurice u raso. mislim da ce ovo jako brzo da ide, veceras cu jos pride da dokotrljam kantu pored pecke koju moja skvo upravo raspaljuje. tu ume da bude dobrano preko 30 stepeni. cenim da ce sutra morati vanka od smrada. razmisljam da kupim kantu od 30l i u nju prebacim sve ovo sto imam, a da kupim novu turu futoskog za slucaj da ovo rikne i da ga ostavim kako alah dz.s. zapoveda.
renne Posted November 12, 2014 Posted November 12, 2014 Tu penu skidaj koliko god možeš. I nikako pored peći, to je pretoplo, nećeš da ga kuvaš, nego kiseliš
yolo Posted November 12, 2014 Posted November 12, 2014 probao sam i raso. solidno je slano i to pre prvog pretakanja i oseca se na kupus. jos koji dan i to moze da se pije. sad cu da skidam penu, hvala renne
renne Posted November 12, 2014 Posted November 12, 2014 Ajd sad kad si u fazonu kupusa napravi i paprike punjene kupusom, još bolje somborke, još ih ima na pijaci
yolo Posted November 12, 2014 Posted November 12, 2014 jao mrzi me da rendam kupus za to. tebi je lakse izaces u dvoriste pa udri a moja luda macka samo gleda da ukrade kupus, nazdere se i onda povraca. daj recept!
renne Posted November 12, 2014 Posted November 12, 2014 Očistiš paprike od semenki, svaku posoliš unutra, pa to ostaviš jedno tri sata da deluje. Kulus narendaš, posoliš i pobiberiš, i ovlaš dodaš sirćeta, vulgaris alkoholnog. Kad su paprike odležale istreseš vodu koju su proizvele, napuniš do vrha, pritisneš koliko može, ređaš u tegle. Ubaciš koji biber u zrnu, pa zaliješ onom vodom iz paprika. Ostatak dopuniš prokuvanom vodom sa malo sirćeta i soli. Za sedam dana spremno za jelo. A jeste meni lakše definitivno
ivy Posted November 13, 2014 Posted November 13, 2014 a jel kod vas nema da se kupi ribani kupus? :o kod mene u selu svuda okolo prodaju pored glavica i kese ribanca..al dobro,ja sam na izvoru pa mozda zato
gospa buba Posted November 13, 2014 Posted November 13, 2014 kad sutra kupim crevo da duvam mehurice u raso ja se izvinjavam? :o :^_^
aram Posted November 13, 2014 Posted November 13, 2014 da duvam mehurice u raso e, mojne duvas, ima u neosvest da padnes, a nije efekat. pretoci.
Frank Pembleton Posted November 13, 2014 Posted November 13, 2014 e, mojne duvas, ima u neosvest da padnes, a nije efekat. pretoci. Ja pokusavao da objasnim jbga....
yolo Posted November 13, 2014 Posted November 13, 2014 Sto, pa nije to bure od sto litara, imam 10 kila kupusa unutra, sad i manje kad sam trecinu bacio. Elem, duvao sam . I probao sam kupus, lepo je slan i "impregniran", nije primio kiselost jos. Bice super, jeo bi ga i ovako u nekoj prilagodjenoj salati. Rasolu vali samo kiselost, sve ostalo je tu, smrad i slanoca.
yolo Posted November 15, 2014 Posted November 15, 2014 (edited) Kimchi prebacen u velike tegle (3kg). Lepo je fermentisao na terasi, ali cu ga ostaviti dan dva u toplom da jos malo odradi a onda cu da ga vratim. Pakleno smrdi. Jezivo je ljut, preterao sam, ali tako i pamtim original tako da kapiram da sam pogodio. Kupus isto iznet na terasu. Stajao je nekih 5 dana u kuhinji, dosta mu je valjda. Rasol se vec napravio, roze, smrdi, slano - samo nije kiselo. Probao kupus, jab to jeo i ovako. Hrskav je i slankast, naravno nije kiseo. Kapirao za jedno 2-3 nedelje ce biti super. Edited November 15, 2014 by yolo
katamaran Posted November 15, 2014 Posted November 15, 2014 Jezivo je ljut Vidi se da smo koristili istu papriku :) Ja dve kese na 4kg kupusa.
yolo Posted November 16, 2014 Posted November 16, 2014 naleteo na fantasticne kornisone na pancevackoj pijaci. skupi u pm, 100 din kilo, mada retroaktivno po secanju mislim da tako dobri i tako sitni nisu kostale manje na kalencu ni pre mesec dva kad je bilo bolje vreme za kupovinu. enivej, kupio 4.4 kg pa razmisljam da li sve da ih napravim kao slane krastavcice ili da deo kiselim. zasto slani a ne kiseli? prosle godine sam dobio na poklon od jednog austrijanca u beogradu teglicu slanih, i to je bio najbolji krastavac u tursiji koji sam probao. ni trunke kiseline, agresivnosti, samo dobar twist na temu tursije uz prisutne zacine (bluk, korijander, mirodjija). pored toga, davio sam se u slicnim po raznim jevrejskim gostionicama, od bruklina do haife, pa mi je ukus pomesan sa asocijacima na njihovu divnu kuhinju. koga zanimaju slani, neka baci pogled na ovo http://www.nytimes.com/2013/07/10/dining/homemade-pickles-require-just-three-ingredients.html?_r=0&adxnnl=1&adxnnlx=1416144292-Hy3nJfP+4iRA4zD4zzg2/w http://www.simplebites.net/make-old-fashioned-brine-fermented-pickles-like-your-great-grandmother/ bitno je ovladati bazicnim pravilima laktofermentacije, sto je jedan od nastarijih nacina za cuvanje povrca preko zime. kimci i kiseli kupus su neki od najpoznatijih nacina. ja cu pokusati da napravim po ovom receptu koji mi se svidja zato sto je starinski. trenutno me jako loze te anti moderne tehnike rada sa namirnicom. http://www.npr.org/blogs/thesalt/2012/07/12/156619002/three-secrets-to-crispy-pickles-and-a-lost-recipe-found
Zverilla Posted November 16, 2014 Posted November 16, 2014 ja cu pokusati da napravim po ovom receptu koji mi se svidja zato sto je starinski. trenutno me jako loze te anti moderne tehnike rada sa namirnicom. http://www.npr.org/blogs/thesalt/2012/07/12/156619002/three-secrets-to-crispy-pickles-and-a-lost-recipe-found ha! nista bez stipse! jos se secam kad sam mami jurio stipsu po beogradu (svakih x godina je bila nestasica, i panika u sezoni tursije, gde je pronaci)
Recommended Posts