Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Majstorski topik

Featured Replies

5 hours ago, ivy said:

jel ima u Novom Sadu da se kupi ovakav crni prekidac?

img_2164.jpg

Ne znam za Ujvi Dek, ali u Singidunumu ima.D

• Replies 9.1k
  • Views 782.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Posted Images

nisi mi pomogao dry

@ivy pogledaj na KP ili Kupindu, možda nadješ neki polovni koji odgovara.

20 hours ago, ivy said:

jel ima u Novom Sadu da se kupi ovakav crni prekidac?

img_2164.jpg

Guglao sam i onog dana kada si kupila lampu i na netu ne nalazim identičan.

Najbliže tome što to treba sam pronašao ovde: Utikači i prekidači za lampe - Zemetex doo Beograd

Ovo bi mogla da bude alternativa: M&G Electronic | TASTER POTISNI OKRUGLI PS507A CRNI

Strpljenja, pojaviće se već negde, možda opet kod prodavaca elektro materijala na pijacama.

da,hvala @Ras kao i uvek detaljan )

ne zurim nego gledam odakle da pocnem..

pitacu svekra da li on mozda ima nesto jer covek nema sta nije rastavio i popravio..

a i pogledacu po buvljacima..

i razmisljala sam da stavim taj prekidac na kabl a ovaj beli ostavim pa posto se ne bi koristio ev osmirglam lagano i ofarbam ..

25 minutes ago, Ras said:

Ovo bi mogla da bude alternativa: M&G Electronic | TASTER POTISNI OKRUGLI PS507A CRNI

nema šanse, ako se ne varam to je taster a ne prekidač

Ali problem kod ove Ajvine lampe je što ne znamo prečnik otvora u koji prekidač treba da se ušrafi...

ja bih na takvu lampu umesto potisnog prekidača, ako je otvor dovoljno velik i ima mesta za telo prekidača, radije stavio starinski (veliki) "kip" prekidač, poput ovog: PREKIDAČ KLIK-KLAK UNI. 1xUI (ON/OFF oznaka može da se skine prilikom montaže ako nam smeta)

od tih malih potisnih za lampe najsličnijih postojećem, ima ovaj u Vremeplovu: Prekidac potisni 2A/250V (za lampe) ali (ako veličina odgovara) treba skinuti belu ukrasnu plastiku

da shvatila sam i ja treba jos informacija..nista ne znam dok je ne otvorimo..

a za to cekam muza, ne bih sama prckala..pa bi onda pitali i svekra da li moze da pomogne..

a mozda na kraju samo promenim kabel :D

• 2 weeks later...

Treba da instaliram kuhinjski bojler, i malo sam počeo da gledam ponudu, i što više gledam to sam sve zbunjeniji )

Elem, klasična sudopera, iznad nje iz zida izlazi cev na koju je namontirana slavina, naravno samo hladna voda. Zid iznad sudopere je slobodan, i čak je tu neko ostavio utičnicu za struju. Da se jednog dana tu instalira bojler... i eto, izgleda da je taj dan došao. )

Dakle, postoje sistemi "bez pritska" (pominje se posebna slavina sa 3 cevi) i "pod pritiskom" gde vodu iz zida vodim u bojler, a slavinu stavljam klasičan "mešač" (hladna-topla), pa onda prohromski kazan, plastični kazan, pa ovakav grejač, pa onakav grejač, pa zaštitu od korozije putem anode od magnezijuma (ne piše koliko traje ta zaštita i da li se ta anoda može posle promeniti, i da li se ima gde kupiti...) ... neki imaju sigurnosni ventil, neki nemaju, neki imaju zaštitu od smrzavanja (bitno je pošto je to za kuću gde preko zime nema nikog), kod drugih se to ne pominje...

Jel se neko bavio ovime u skorije vreme, ima li neka iskustva da podeli?

6 hours ago, JakeBlues said:

Treba da instaliram kuhinjski bojler, i malo sam počeo da gledam ponudu, i što više gledam to sam sve zbunjeniji )

Elem, klasična sudopera, iznad nje iz zida izlazi cev na koju je namontirana slavina, naravno samo hladna voda. Zid iznad sudopere je slobodan, i čak je tu neko ostavio utičnicu za struju. Da se jednog dana tu instalira bojler... i eto, izgleda da je taj dan došao. )

Dakle, postoje sistemi "bez pritska" (pominje se posebna slavina sa 3 cevi) i "pod pritiskom" gde vodu iz zida vodim u bojler, a slavinu stavljam klasičan "mešač" (hladna-topla), pa onda prohromski kazan, plastični kazan, pa ovakav grejač, pa onakav grejač, pa zaštitu od korozije putem anode od magnezijuma (ne piše koliko traje ta zaštita i da li se ta anoda može posle promeniti, i da li se ima gde kupiti...) ... neki imaju sigurnosni ventil, neki nemaju, neki imaju zaštitu od smrzavanja (bitno je pošto je to za kuću gde preko zime nema nikog), kod drugih se to ne pominje...

Jel se neko bavio ovime u skorije vreme, ima li neka iskustva da podeli?

Ako sam te dobro razumeo - evo ti uputstva.

https://www.youtube.com/watch?v=t2pRqtdrAdo

Tasko se oduvek radilo, a za magnezijumsku sondu ne brini - kada menjas grejac ona ide uz novi, a i moze da se kupi u svim malo bolje opremljenim radnjama

Stavi protocni. Ima za sitne pare, a lako se montira. Neces imati vrelu vodu, ali radi posao

da, ako je utičnica direktaš sa 20A osiguračem, pa da ugradi protočni od, recimo, 3.5kW

najobičniji "bez pritiska" bojler gde slavina sitno kaplje dok se voda zagreva. nekada su bili sa bakarnim kazanom, sada koliko znam su plastični. za sudoperu, volj ti 5 ili 10 litara. što se zime tiče, on ima nekakvu izolaciju , pre će voda da se smrzne u slavini nego u bojleru. u krajnoj liniji, uzmi gibljiva creva, pred zaključavanja kuće odvrni matice na česmi i ispusti vodu iz bojlera.

15 hours ago, kronostime said:

Ako sam te dobro razumeo - evo ti uputstva.

https://www.youtube.com/watch?v=t2pRqtdrAdo

Tasko se oduvek radilo, a za magnezijumsku sondu ne brini - kada menjas grejac ona ide uz novi, a i moze da se kupi u svim malo bolje opremljenim radnjama

Jos uvek se nisam odlučio za tip bojlera, tu se još lomim.

Na zidu postoji utičnica, ali da li baš može da izdrži 3.5 KW za protočni bojler koji predlažete - ko zna. To je praktično 16A. Kuća je iz 70tih godina prošlog veka, osigurači keramički, al kako je razvučena instalacija i šta je još na tom osiguraču osim te utičnice ne znam.

Pre zime se prazni instalacija vode iz kuće, praznila bi se onda i iz tog bojlera.

nisam predlagao, nego pisao o plafonu snage u datoj situaciji

Iz ličnog iskustva, utikač može da izdrži protočni bojler od 3.5 kW. Govorim o zgradi iz 80ih, staroj razvodnoj tabli i keramičkim osiguračima od kojih bar tri imaju licne koje sam pravio odokativnom metodom (znam, znam - ne bi trebalo ali bajo) i već skoro godinu dana to šljaka bez problema. Na tabli je označen kao šuko kuhinja, i ništa ne iskače.

Konkretno, to je ovaj:

thumb6_E42_BG.png

Kao što je gore napisano, radi posao. Vruća voda nije vrela, no to je protočni bojler pa računam da mu je ovo maksimum. Maksimalna temperatura može da se dobije ako se smanji pritisak iz slavine...ako neko hoće baš vruću onda je old school bojler bolja varijanta. One slavine sa ugrađenim grejačem nisam ni razmatrao jer na poslu imamo takvu u kuhinji i mislim da je za par nijansi ovo bolje rešenje. Ne znam kakva je situacija sa protočnim bojlerima od 5kW.